|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Co myślicie o Czasie?
Edytowane przez incognitooo Czas edycji: 2012-07-26 o 22:57 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co myślicie o Czasie?
Filozoficzny wątek :P
Czas to pojęcie względne. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Człowiek wymyślił pojęcie czasu i wymyślił jak najkorzystniej go odmierzać, to fakt.
No ale na przemijanie raczej wpływu nie miał więc nie do końca to jego sprawka.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), wymyslone sa co najwyzej dane sposoby jego mierzenia i dzielenia. To co piszesz, to tak jakby powiedziec, ze przestrzen nieistnieje, bo miary sa wymyslone ![]() Czy podroze w czasie sa mozliwe - na ten temat jest wiele, w tym calkiem powaznych teorii. Te zakladajace mozliwosc podrozy, zakladaja, ze czas jest jak kaseta magentofonowa - mozna sobie przecofac i przyspieszac, to co bylo jest gdzies "zapisane". Rownie dobrze mozna argumentowac, ze przeszlosci juz nie ma, przyszlosci jeszcze nie ma, wiec nie ma mowy o zadnych podrozach. Twoja wypowiedz zawiera sprzecznosc - to ze czasu nie ma, a jednoczesnie, ze przyszlosc jest gdzies zapisana. A twierdzenie, ze Ty o tym sie mozesz wypowiadac z doswiadczenia to zwykla bujda
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
gdyby nie było zegarków, to odmierzalibyśmy sobie czas za pomocą wschodów/zachodów/położenia Słońca (tak , wiem , znowu wkrada się zegar słoneczny) ;] no chyba, że chciałabyś zakrzywić czasoprzestrzeń i nawet to zlikwidować
![]() jak dla mnie upływający czas to coś tak oczywistego, że nigdy nie miałam potrzeby się nad tym rozwodzić ;>
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ludzie potrafią sobie wmówić niestworzone rzeczy... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak zobaczyłam wątek to pomyślałam sobie, że to tutmirlajt go założyła.
![]() Wiem, nic nie wnoszę do tematu, ale nie mam jakichś głębszych przemyśleń dotyczących czasu. |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Jedyne co mogę powiedzieć do czasu to to, że baaaardzo szybko mi leci
Godzina za godziną, minuta za minutą
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
czas
fajnie, że jest i dla mnie oczywistym jest, że czas jest rzeczywisty a jedyne co człowiek sobie wymyślił to miary i jednostki jak już Wyrak napisał - równie dobrze można twierdzić, że nie ma : odległości, dźwięku, kolorów (tych w sumie nie ma... ale wiadomo o co chodzi ;D).. i tym magicznym sposobem "nie będzie niczego" Cytat:
Normalnie teksty przywodzą mi na myśl Chłopów i to ich całe cykliczne następowanie wszystkiego po sobie.. bo wiesz - wiadomo. A Twój dylemta jest wybietnie prosty. Następowanie rzeczy po sobie wydaje ci się mega naturalne i "wiadomo" bo ot najwyczajnie na świecie tego w życiu "namacalnie" doświadczasz. Cofania się rzeczy nie doświadczasz to i tego nie ogarnisz... To, ze świat musi iść do przodu to wiadomo a to, że jest czas gdzieś w tyle to już nie wiadomo ?! że samą ciebie tobie zacytuję : to że Ty czegoś nie rozumiesz to nie znaczy, że tego nie ma.... Ten twój dar to... Btw- ja wierzę, że podróże w czasie są możliwe. Wierzę jednak też w to, że człowiek nigdy nie zdoła ich wykonać. Powód moich gdybań jest prosty - nie doświadczyliśmy nigdy spotkania z kimś z przyszłości ani nikt wstecz tego nie doświadczył. Jestem w 100% przekonana, że ludzie to na tyle pokręcony i zdolny do popełniania błedów w wszystkim czego się ruszy gatunek, że gdyby kiedykolwiek w przyszłości taka technologia powstała to mimo najlepszych ochron,praw itp itd jakiś człowiek zrobiłby błąd i byśmy o tym się dowiedzieli. Dlatego rozważam opcję w której ziemienie prędzej zginą : czy to w wyniku wojen czy też działania natury - nim się tej technologii dorobią. Tacy jesteśmy błędni w swoich działaniach ;D
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Edytowane przez incognitooo Czas edycji: 2012-07-26 o 22:58 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi o to, że widzisz tylko co to oczywiste a nic dalej a ciężko się dyskutuje o poniekąd abstrakcjach jak ktoś wierzy tylko w to co oczywiste i namacalne ewentualnie tylko w to co wszyscy już na pewno zbadali i na pewno uznali za możliwe swego czasu ludzie nazwaliby szarlatanem człowieka który wpadłby na pomysł wymieniena serca jednej osoby sercem drugiej - dzisiaj to standard tylko dlatego, że ktoś "widział dalej"... jakby nie było dziwaczne pomysły to podstawa postępu i ciężko o postępie dyskutować z kimś kto uznaje, że to czy tamto jest niemożliwe bo tak się utarło zbiorowo w społeczeństwie (moim zdaniem za bardzo zamknęłaś sobie drogę do ciekawej dyskusji sceptycyzmem w pierwszym poscie żeby teraz takowej oczekiwać) a co do wyśmiewania.. nikt cię nie wyśmiewa a raczej każdy dostrzega to, że w jednym poście z jednej storny piszesz, że nie wierzysz w jakieś dziwne sprawy i zjawiska a chwilę potem o ludziach z darami piszesz ot zaprzeczasz sama sobie a to idealny powód do tego żeby ktoś ci to wytknął - więcej konsekwencji nie tyle w tym co piszesz a w poglądach bo dziwnie to wygląda jak ktoś wierzy w czarne a w białe to już nie
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Czas istnieje, tylko, że ze względu na naszą trójwymiarowość postrzegamy go tak jak postrzegamy, i w danym momencie widzimy tylko jeden jego punkt (tak jak istota jednowymiarowa widziałaby w danym momencie tylko jeden punkt dwuwymiarowej przestrzeni, a istota dwuwymiarowa tylko jeden odcinek przestrzeni trójwymiarowej), właściwie jeden trójwymiarowy fragment, a resztę, dzięki zdolności (chociaż niewielkiej) abstrakcyjnego myślenia, możemy sobie co najwyżej wyobrazić.
Możesz negować istnienie czasu, bo to i tak bez znaczenia dla Twojego życia, ale powinnaś wiedzieć, że to absurdalne, podobnie jak negowanie długości, i twierdzenie, że ludzie ją sobie wymyślili, a potem wynaleźli linijki, żeby ją mierzyć, a podróże w długości nie są możliwe i masz nadzieję, że nie będą możliwe, bo można coś zepsuć. Twoja ściana na pewno by się z tym zgodziła.
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2010-07-29 o 03:03 |
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To ja dodam od siebie, że czas dla nas, ludzi, jest czym innym niż czas w przyrodzie. Człowiek żyje w "czasie linearnym" - rodzi się, żyje, umiera, jak ktoś tu już napisał. Natomiast w przyrodzie, w której wystepuje cykliczność, wszystko nieustannie się odradza, dlatego możemy tu mówić o "czasie kolistym". Co ciekawe człowiek również usiłuje wprowadzić do swojego życia "czas kolisty" - stąd wszelkie święta o ustalonych datach, coroczne obchodzenie urodzin, itd. Być może nie godząc się na tę linearność czasu, pragnie on jak najbardziej oddalić ten niepewny moment w przyszłości, w kórym nie wie, co go czeka? Imo czas to potężne zjawisko, a człowiekowi tylko się wydaje, że je "ujarzmił", konstruując zegary, kalendarze, itp. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Cza to tylko wytwór naszej cywilizacji, która za pewniki uznaje podział na czas (jednowymiarowy, "płynący") i przestrzeń (trójwymiarową). Jest wiele plemion np. Indianie Hopi- nie mają pojęcia czasu jako takiego a ich świat pojmowany jest w zupełnie innych kategoriach.
Tak więc to, na czym opiera się nasza nauka- fizyka, astronomia, gospodarka itp. jest tylko naszym "widzi mi się" a nie jednym ogólnym pewnikiem, któremu podlega cały świat. To po prostu jedna z wielu możliwości postrzegania świata. Ciekawe jest też to, że czas, który ogólnie pojmujemy obiektywnie subiektywizujemy i nadajemy mu określenia należące do innych kategorii- np. mówimy "czas płynie, biegnie" chociaż jest to metafora. Podobnie mówimy "światło błysneło" chociaż błysk i światło to to samo- nadajemy więc rolę sprawczą światłu. Co ciekawe, w plemionach często mniej rozwiniętych cywilizacyjnie nie miesza się tych kategorii i ujmuje czas (o ile się go uwzględnia) bardziej pragmatycznie. Ogólnie temat rzeka- pisałam z niego pracę magisterską. Jakby ktoś był zainteresowany ujęciem czasu u Hopi i ogólnie relatywizmem językowym to polecam książki Sapira,Whorfa oraz Schaffa.
31maj 2013 Edytowane przez Chii1986 Czas edycji: 2010-07-29 o 06:29 |
|
|
|
|
#21 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. czas inaczej - szybciej płynie na powierzchni ziemi gdzie grawitacja jest większa, niż w oddalonych od powierzchni ziemi satelitach nawigujących systemami GPS gdzie grawitacja jest mniejsza. Incognitoo Cytat:
te różnice które opisałam wyżej, sa na tyle istotne, że trzeba było stworzyć systemy korygujące. gdyby czas był tylko wartością zmyśloną, nie byłoby co korygować. IMO takie fakty sa o wiele bardziej interesujące niż snucie teori w oparciu o nic. Incognitoo, namawiam Cię, do zapoznania się najpierw z już sprawdzonymi teoriami czasu, od Pitagorejskich, przez Newtonowskie do Einsteinowskich. Siergiej Krikalov, rosyjski kosmonauta który spedził na Mirze(stacji kosmicznej) prawie 800dni, wrócił na Zimię o 1,5 sekundy wcześniej niz wskazywały zegary ziemskie względem zegarów umieszczonych na Mirze. ten człowiek odbył namacalną, realną podróz w czasie , i jest ludzkim dowodem na prawdziwość teorii o dylatacji czasu.Więc nie mozna juz mówić, że podróże w czasie nie będą/nie sa możliwe. Sa mozliwe i jak widać, nawet człowiek ich doświadcza . Tyle, ze nie potrafimy technicznie sprostać wymogom, pozwalającym na ich praktytkowanie w skali większej. Krikalov, był 1,5 sekundy młodszy po pobycie na Mirze, niż gdyby na nim nie był. To o czym pisze Chii1986, dotyczy nie tyle teorii czasu, a jego percepcji w różnych kulturach.
|
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=incognitooo;2099792 9]Wiadomo, że wszystko musi iść do przodu, bo jakby stało w miejscu to by nasze życie nie miało sensu. Rodzimy się, żyjemy, umieramy. Słońce wschodzi i zachodzi. Taka kolej rzeczy. Chodzi mi o takie pojęcie czasu, że przeszłość i przyszłość cały czas są (np. w innych wymiarach, co umożliwiałoby podróże w czasie) a nie minęło/będzie. A sama nie wiem, im więcej myślę tym wszystko się wydaje bardziej skomplikowane
![]() Na ten temat sa akurat rozne teorie i to w co ktos wierzy a w co nie nie ma znaczenia tak szczerze. Cytat:
Dopoki mi tego przekonywujaco nie udowodnisz, to bujda i tyle ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pojęcie nie ma o co ci się rozchodz w tym podrubiony.. może to że późno w nocy wczoraj było, może się faktycznie poszułać zaatakowana w tym wątku ale ja w żadnym momencie nie napisała ani, że ja mam w 100% rację ani że ty jej nie masz prawodpodobnie to dlatego, że nawet z Tobą o żadnych racjach nie dyskutuje więc trudno żeby którakolwiek z nas ją miała.. ale fajnie że ty się różnych racji doszukałaś a tak szczerze - gdybyś nawet o czymś dyskutowały- to nie miałby żadnego znaczenia bo jakoś tak mam, że nie zastanawiam się nad tym czy przypadkowa osoba "spotkana" w intrnecie przypadkiem nie wie lepiej ode mnie.. po prostu nie traktuje dyskusji na tego typu forach jako rozwijających i rozrywek naukowych tutaj nie szukam zastanowić to się mogę co najwyżej jak podasz jakiś konkrety pogląd i podeprzesz go wiarygodnym źródełm do poczytania o np. cava napisała coś czym warto się zająć,poczytać, pogrzebać ;D
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-07-29 o 10:55 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Chii, to o czym piszesz to raczej różnice językowe, różnice w pojmowaniu świata, a nie żaden dowód na to, że czas został "wymyślony" Wybacz, ale jakoś bardziej przemawiają do mnie teorie naukowców, niż plemienia indiańskiego Nota bene też czytałam o tym plemieniu, jak dla mnie oni ujmują czas INACZEJ, a nie żyją w świecie pozbawionym czasu.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Edytowane przez incognitooo Czas edycji: 2012-07-26 o 22:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:13.

więc nie do końca to jego sprawka.

), wymyslone sa co najwyzej dane sposoby jego mierzenia i dzielenia. To co piszesz, to tak jakby powiedziec, ze przestrzen nieistnieje, bo miary sa wymyslone 

. czas inaczej - szybciej płynie na powierzchni ziemi gdzie grawitacja jest większa, niż w oddalonych od powierzchni ziemi satelitach nawigujących systemami GPS gdzie grawitacja jest mniejsza. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)