|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
.
|
Jak się przebranżowić to...
Zaczęłam się zastanawiać nad zmianą branży. Pomysłów na siebie mam sporo i to chyba właśnie problem. Co w tym momencie jest dochodowe i w najbliższych latach będzie nadal sensowne? Branżę IT pomijam na samym początku, bo to totalnie nie jest moja bajka.
Biorę pod uwagę naukę od zera, kursy studium czy zrobienie studiów. Proszę o nieprzenoszenie wątku na inne podforum ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przebranżowić to...
Cytat:
Dietetyka? masz chyba podstawy biol-chemiczne bo jesteś z wykształcenia weterynarz (?) + własne doświadczenie które może być bezcenne i pozwoli przekroczyć sztampowe podejście do pacjenta . IMo, ta branża będzie kwitnąć.
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
O tym właśnie myślałam, jako jednej z opcji. Najfajniej byłoby połączyć medycynę - endokrynologię z dietetyką, ale chyba nie mam siły na kolejne 12 lat nauki.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardziej myślałam o podyplomówce z dietetyki.
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
Hmm... nie widziałam podyplomówki z dietetyki... tylko normalne studia. Chyba muszę się rozejrzeć.
![]() |
#6 |
Interleukina Druga
|
Skoro już pracujesz w branży medycznej albo okołomedycznej to może firma farmaceutyczna? Z tego co zaobserwowałam baaaardzo przypominają klasyczne korpo, więc może to być całkowita odskocznia od tego, czym się zajmowałaś do tej pory. A zarobki wydają się przyzwoite, przynajmniej patrząc po prezencji i środkach transportu przedstawicieli, z którymi miałam kontakt.
Jeśli zdecydowałabyś się na studia lekarskie i specjalizację z endokrynologii, a więc 6 lat studiów, rok stażu i 5-6 lat specjalizacji to uwierz mi, że dorabianie studiów z dietetyki będzie Ci zupełnie niepotrzebne. Będziesz miała wystarczająco dużo pracy jako endokrynolog i takie zarobki, że nie będziesz miała potrzeby dorabiania (a nawet jeśli to lekarz ma tyle możliwości, że nie musi mieć dodatkowego kierunku). Ale musisz znaleźć chęci na studia i przebić przez mur szalonej liczby 1 miejsca specjalizacyjnego co rozdanie na województwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są na 100% bo nawet się kiedyś zapisałam. ale Zycie mi wywinęło takiego orła, ze w ostateczności nie rozpoczęłam, bo co innego zaczęłam robić. ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
System produkuje 16 tu kandydatów na endokrynologów rocznie (? czy co oznacza rozdanie?) na 38 milionów potencjalnych pacjentów? Nie no. Spoko.
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Endokrynologia jest moze czasochlonna, ale majac gabinet masz hajsu jak lod uz prywatnych wizyt + często kolejki zajete miesiac do przodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
U mnie do endo czeka się ponad rok.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby byłoby ci łatwiej na medycynie, skoro masz pewną wiedzę medyczną, jednak ja bym się w to nie pchała. A dostanie się na endokrynologię graniczy z cudem, więc lepiej liczyć się z tym, że mimo ciężkiej harówy na niełatwych studiach, aby osiągnąć wynik godny potencjalnego endokrynologa, skończy się jako lekarz bez specjalizacji - w sumie też fajna opcja, jeśli ktoś jest obrotny i umie kombinować, albo na specjalizacji, która z endokrynologią niewiele ma wspólnego. Dietetyka wydaje się fajną opcją, jeśli się tym interesujesz. Firma farmaceutyczna też super opcja, jeśli lubisz pracować z ludźmi. Kursy medycyny estetycznej cieszą się teraz dużym powodzeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
Myślałam też o kosmetologii albo po prostu zabiegach medycyny estetycznej. Ale co, weterynarz może się tym zajmować?
Drugi biegun to zostanie doulą, doradcą laktacyjnym i szkoleniem wiązania chust dzieciowych. Albo rękodzieło dzieciowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Hmmm może faktycznie trzeba być lekarzem...
A paznokcie? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A farmacja / nadzorowanie badań klinicznych? Chyba dobrze płacą, ale niestety nie wiem jak łatwo dostać taką pracę.
![]() |
#17 | ||
.
|
Cytat:
![]() A. I na część hybryd mam uczulenie, nawet jak komuś maluję paznokcie. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytuję kawałek: Fragment z posiedzenia lekarzy z dnia 18.11.2019 r.: Okręgowa Rada Lekarska w Warszawie popiera działania zmierzające do zapewnienia, że stosowanie wyrobów medycznych w medycynie estetycznej jest dokonywane zgodnie z instrukcją tych wyrobów, czyli jedynie przez lekarza. Okręgowa Izba Lekarska w Warszawie popiera też działania Stowarzyszeń (SLDE, PTD, Polskie Towarzystwo Medycyny Estetycznej i Anti-Aging PTL) zmierzające do przyjęcia przepisów prawnych i wprowadzenia odpowiednich sankcji za naruszenie tych przepisów wprost wskazujących, że jedynie lekarz jest uprawniony do stosowania wybranych wyrobów medycznych. Departament Kwalifikacji Medycznych i Zdrowia w Ministerstwie Zdrowia jest zdania, że „wykonywanie zabiegów z zakresu tzw. medycyny estetycznej, a zwłaszcza stosowanie wypełniaczy, toksyny botulinowej, osocza bogatopłytkowego, nici liftingujących, krioterapii, elektroterapii i laseroterapii to świadczenia medyczne, a nie kosmetyczne” i mogą być wykonywane jedynie przez osoby posiadające prawo wykonywania zawodu lekarza oraz jedynie w gabinetach lekarskich. ---------------------------------------------------------------------------------- Komentarz Izby Kosmetologów: Powyżej lekarze wymienili tylko przykłady zabiegów o które walczą. Planowana lista jest szersza. Jednym z kryteriów będzie brak możliwości przerywania ciągłości naskórka. Czy drogi kosmetologu wyobrażasz sobie jaki zabieg mógłbyś wówczas legalnie wykonać???? Ważne jest zatem jest KTO i CZYM wykonuje zabieg, aby każdy, kto zdecyduje się na interwencję z zakresu kosmetologii estetycznej czuł się bezpieczny. Do tego jednak potrzebne jest nowe prawo. Jak ono będzie ostatecznie wyglądało? Okaże się wiosną 2020 roku… ------------------------------------------------ Ja w tym kompletnie nie siedzę, wczoraj mi to w oko u koleżanki wpadło, stąd wrzucam. Na ile realne - nie mam pojęcia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Właśnie dzisiaj pytałam i tylko lekarze mogą robić takie kursy i potem zabiegi, więc odpada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Cava, na chirurgów szczękowych też... Miałam w rodzinie osobę napaloną na to, to rok jako wolontariat robił specjalizację, potem kontynuował normalnie... I miejsc na cały kraj było 2. 2 chirurgów szczękowych rocznie ![]() W temacie wątku- Nie wiem czy będzie z tego kasa, ale jakiś blog weterynaryjny? Coś jak Pan Tabletka/ Doktor Ania/itd ale dla zwierzaków? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
.
|
Cytat:
A co do przerwania ciągłości naskórka to co np. z makijażem permanentnym? Cytat:
![]() Chyba nie czuję się na siłach, żeby pisać bloga. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Bo JESZCZE można te zabiegi wykonywać.
Padła tam gdzieś data wiosna 2020. Makijaż permanentny pewnie też wchodzi w te "Zakazane" zabiegi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
.
|
Już widzę chętnych lekarzy, żeby bawić się w coś takiego
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, jeśli chodzi o makijaż permanentny, to kasa owszem, może z tego być, ale rynek jest w tym momencie tak przesycony, że zanim zaczniesz na siebie zarabiać konkretne pieniądze, to możesz mieć dość (tym bardziej, jeśli wcześniej nie pracowałas bezpośrednio z klientem non stop). Sama geometria brwi i wykonanie makijażu nie jest najtrudniejsze, można się tego nauczyć. Ale powikłań, późniejszych zmian koloru, itp może być mnóstwo. I tak na prawdę najlepiej od razu łączyć makijaż permanentny z jego usuwaniem. Czyli kupić laser. Wbrew pozorom - bardzo ciężka branża. Cała kosmetologia. Trzeba ciągle walczyć o klienta. Zarabiać duże pieniądze i mieć długie kolejki uda się nielicznym na tym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.