![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Przyjaciolka - moja kopia...
Hey Dziewczyny
![]() ![]() Pisze tutaj, bo nawet jestem bardziej niz pewna, ze niejedna z was miala podobny problem, a poza tym jestescie niezastapione w udzielaniu dobrych rad ![]() ![]() A mianowicie, problemem jest moja wieloletnia przyjaciolka, ktora owszem, uwielbiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mama mowi, ze powinno mi to schlebiac, ale rozumie mnie, ze to moze strasznie wkurzac jak sie widzi kumpele identycznie ubrana jak siebie pare dni temu, albo slyszy sie to samo co sie mysli i czuje przedstawione w identyczny sposob w ustach drugiej osoby. Nie mam takich akcji z zadna inna kumpela i nie wiem co robic? Jak najdelikatniej wybrnac z takiej sytuacji, o ile w ogole sie da? Ja juz jestem bezradna, dlatego tutaj pisze. Z gory dzieki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2010-03-09 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyjaciolka - moja kopia...
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;17758201]Hey Dziewczyny
![]() ![]() Pisze tutaj, bo nawet jestem bardziej niz pewna, ze niejedna z was miala podobny problem, a poza tym jestescie niezastapione w udzielaniu dobrych rad ![]() ![]() A mianowicie, problemem jest moja wieloletnia przyjaciolka, ktora owszem, uwielbiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mama mowi, ze powinno mi to schlebiac, ale rozumie mnie, ze to moze strasznie wkurzac jak sie widzi kumpele identycznie ubrana jak siebie pare dni temu, albo slyszy sie to samo co sie mysli i czuje przedstawione w identyczny sposob w ustach drugiej osoby. Nie mam takich akcji z zadna inna kumpela i nie wiem co robic? Jak najdelikatniej wybrnac z takiej sytuacji, o ile w ogole sie da? Ja juz jestem bezradna, dlatego tutaj pisze. Z gory dzieki ![]() ![]() ![]() Szyj ubrania u krawcowej ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też bym dostała szału
![]() Ja tam uważam że kopiowanie to dość poważny problem i wierzę że trudno ci to wszystko ubrań w słowa żeby nie brzmiało głupio - ale wiem, to koszmarnie działa na nerwy. Nie wiem czemu jeszcze się z nią kolegujesz. Odpuść sobie. To pijawka taka.
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
pogadaj z nia, albo wybierz sie z nia na zakupy? ja bym w ostatecznosci powiedziala ze np. widziałas 2 laski ubrane tak samo i ze to okropnie wyglada, albo ze nie pasuja jej te ciuchy? no nie wiem, ja bym tak zrobiła;] chyba nie byłam w takiej sytuacji, owszem kiedys zdazyło sie ze z moja przyjaciolka kupilysmy identyczne byty, nawet rozmiar ale to było niezamierzone, ale jakby wszystko miała takie jak ja to bym jej cos powiedziałą;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;17758201]Hey Dziewczyny
![]() ![]() Pisze tutaj, bo nawet jestem bardziej niz pewna, ze niejedna z was miala podobny problem, a poza tym jestescie niezastapione w udzielaniu dobrych rad ![]() ![]() A mianowicie, problemem jest moja wieloletnia przyjaciolka, ktora owszem, uwielbiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mama mowi, ze powinno mi to schlebiac, ale rozumie mnie, ze to moze strasznie wkurzac jak sie widzi kumpele identycznie ubrana jak siebie pare dni temu, albo slyszy sie to samo co sie mysli i czuje przedstawione w identyczny sposob w ustach drugiej osoby. Nie mam takich akcji z zadna inna kumpela i nie wiem co robic? Jak najdelikatniej wybrnac z takiej sytuacji, o ile w ogole sie da? Ja juz jestem bezradna, dlatego tutaj pisze. Z gory dzieki ![]() ![]() ![]() Myślę że skoro to Twoja przyjaciółka powinnaś w jej powiedzieć że przeszkadza Ci to.. Lub delikatniej - w trakcie luźnej rozmowy powiedz coś o SWOIM stylu lub, że uważasz, że każdy powinien mieć SWÓJ INDYWIDUALNY sposób na życie i tak dalej... może zaproponuj żeby zmieniła fryzurę na taką w której będzie jej lepiej... idź z nią na zakupy i powiedz w jakich ubraniach będzie wyglądać korzystnie i zaznacz że gdybyś wyglądałam tak jak ona ubierałabyś to i to... pomóż jej odnaleźć JEJ styl ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Hmm.. no to jest męcząca sytuacja.. ;/ wiem bo sama mam taką w domu. Moja siostra robi to samo co ja i to nie jest już smieszne. Mamy dużo takich samych rzeczy w innych kolorach lub takie same. ;/ Rozumiem że to jest żenujące dla Ciebie i bardzo Cię to męczy. Mówiz, że masz oryginalny, swój własny styl to może podpowiesz koleżance w czym by ładnie wyglądała? Jaki makijaż jej pasuje? Ja tak właśnie robię od jakiegoś czasu i jest lepiej.
Innym wyjściem z sytuacji jest rozmowa z nią, szczera. Powiedz, że cenisz sobie to że podoba jej się Twój WŁASNY styl ale nie czujesz się dobrze gdy ciągle robi to samo, tak samo się ubiera, maluje itd. pozdrawiam. ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
'Pomoz jej odnalezc jej styl' - cos w tym jest
![]() ![]() ![]() ![]() tak czy inaczej, dzieki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
troszkę podobny wątek
problem dosyć podobny, chociaż nie identyczny może coś z niego dla siebie wykorzystasz ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=na%B6laduje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
czy ty czasem nie przesadzasz?
![]() Przeciez, nawet jak twoja przyjaciółka ubierze sie, ufarbuje, czy będzie zachowywała podobnie do Ciebie, to nie jest Toba, ani twoja siostra bliźniaczka i z pewnościa róznicie sie osobniczymi cechami. Jesli to jest twoja prawdziwa przyjaciółka, to chyba powinno Ci byc przyjemnie, że tak bierze wzór z Ciebie, przeciez czasami przyjaciółki wymieniają sie nawet ciuchami, albo jedna drugiej oddaje, ja akurat tego nie robie, bo przywiązuję się do ciuchów, ale gdyby miała sie ubrac nawet identycznie, to co z tego- ja jestem ja, a ona to ona... Te przykłady, co przytoczyłas, to nie jest jakis super indyuwidualizm, mnóstwo osób, w tym i ja maluje tak czasami pazurki, gumki na nadgarstkach tez nosi mnóstwo osób, mogła to podpatzreć u ciebie, a może nie, może np. czytacie te same magazyny o modzie ![]() Ja to w ogóle nie rozumiem takiego czegoś, jesli to by była obca kobieta, np twoja znienawidzona sąsiadka, kopiująca twój styl, to co innego, ale to przeciez twoja przyjaciółka... przeciez zalezy nam, by nasi przyjaciele czuli sie szczęśliwi, dobrze wyglądali itd... przeciez przyjacióki doradzają sobie co kupic itd... chyba, że... ![]() ![]() ![]() cos mi się wydaje, że Ty traktujesz ta przyjaciółke, jak jakiegos za przeproszeniem przy.d.upasa i rywalizujesz z nia, jestes zazdrosna... ![]() Jesli nie szyjesz ubran na miarę wg swojego projektu, a przyjaciółka jedynie ubiera sie podobnie, no to dla mnie to nie jest nic dziwnego, jesteście blisko, gadacie o ubraniach, to co w tym dziwnego, że wyglądacie podobnie, po prostu macie podobny styl, tylko ty nie możesz ścierpieć, że nie jestes jedyna w najbliższym otoczeniu z tym stylem. Pamiętam jak z przyjaciółka gadąłysmy o ciuchach w młodości i potem czesto sie zdarzało, że kupowałysmy niezaleznie od siebie te same ciuchy, bo nam sie po prostu to samo podobało, tyle, ze my nie byłysmy o siebie zazdrosne, nawet umawiałyśmy sie, żeby wyglądac jak bliźniaczki ![]() a teraz mieszkamy w innych miastach, spotykamy sie raz do roku i wciąz widac, że mamy podobny sposób ubierania się, chociaz ona jest bardziej stonowana, a ja bardziej ekscentryczna, róznimy się w szczegółach W dzisiejszych czasach nie ma czegos takiego jak indywidualny styl, jesli ubierasz się w sieciówkach... gdybys sobie sama projektowała i szyła ciuchy, a ona za dwa dni szła do krawcowej i wracała z identycznym, to rozumiem... a kopiowanie podobnego... ty prawdopodobnie tez kopiujesz- z magazynów o modzie, z tv itd... tyle, że akurat nie od przyjaciółki , ale to żadna różnica moim zdaniem, no ale kobietka założy gumki na nadgarstek, pomaluje pazurki w fu.ck offa i mysli, że jest zajedwabiście oryginalna ![]() ![]() Co do sedna sprawy, to jeslli Ci to tak przeszkadza, przestań z nia rozmawiać o ciuchach, najlepiej w ogóle przestan z nia rozmawiac, to wtedy nic nie powtórzy wśród znajomych, przestań się z nia spotykac, to będziesz wtedy miała pwność, że jesli kopijuje, to nie od Ciebie, będziesz mogła triumfowac, jako super oryginalna, błyskotliwa itd... osoba ![]() dzisus, ludzie chyba nie maja lepszych problemów... ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-03-09 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Zawsze możesz powiedziec, że szukasz "specjalnej" rzeczy, opisac ja i poczekac, az kupi, a nastepnie powiedziec, ze dobrze, ze Ciebie ubiegla bo źle by wyglądała
![]()
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() - jesli już to po prostu szczera rozmowa
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
hmm.. czesciowo sie zgadzam z tym co napisalas Niutka1
![]() ![]() ![]() A co do problemu jaki rzekomo mam - wyczytalam miedzy wierszami, ze blachy, to mysle, ze nie jest on, bo to ciagle jakis problem i nie nam tu do oceniana czy jest beznadziejny czy niepowazny czy tam jeszcze jakis inny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
łatwiej jej kogoś naśladować ni.z odkryć prawdziwą siebie, faktycznie, gdybyś z niej wyciągnęła "prawdziwa ja" to by pomogło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
czy tylko po prostu modyfikujesz i urozmaicasz modę masową ![]() ![]() może po prostu wklej fotki lub daj linka do swojej "szafy' to będzie mozna sie przekonac na własne oczy ![]() ![]() Cytat:
wszelkie inne gierki uważam, za szkodliwe i bez sensu
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-03-09 o 21:40 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
KOPIARA
![]() Byl juz taki watek. Niezle sie na nim usmialam.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
miałam kiedyś identyczną przyjaciółkę!u mnie niestety "pomógł"dopiero rozpad tej jakby-przyjaźni.Dochodziło nawet do tego,że wysyłała identyczne prace na konkursy.Może porozmawiaj z nią po prostu o tym?może pomóż jej znaleźć własny styl.Pokaż jej w czym może dobrze wyglądać.Połaź z nią po sklepach z ciuchami,może razem coś dobierzecie?i chwal ją kiedy wreszcie wykaże się jakąkolwiek inwencją twórczą:P
link do kopiary ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=395156 Edytowane przez twizzy Czas edycji: 2010-03-09 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
miałam podobną sytuację, ale nie z przyjaciółką a... z byłą dziewczyną mojego obecnego tż
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
jesli do tej pory nic nie powiedzialas to moze ona nie zdaje sobie sprawy z tego ze to dla ciebie taki duzy problem?
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Skoro to twoja przyjaciolka to chyba nie pogniewa sie za szczerosc. Powiedz jej co nam napisalas.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Naśladownictwo to najwyższa forma pochwały...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Pisze tutaj, bo nawet jestem bardziej niz pewna, ze niejedna z was miala podobny problem, a poza tym jestescie niezastapione w udzielaniu dobrych rad ![]() ![]() A mianowicie, problemem jest moja wieloletnia przyjaciolka, ktora owszem, uwielbiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moja mama mowi, ze powinno mi to schlebiac, ale rozumie mnie, ze to moze strasznie wkurzac jak sie widzi kumpele identycznie ubrana jak siebie pare dni temu, albo slyszy sie to samo co sie mysli i czuje przedstawione w identyczny sposob w ustach drugiej osoby. Nie mam takich akcji z zadna inna kumpela i nie wiem co robic? Jak najdelikatniej wybrnac z takiej sytuacji, o ile w ogole sie da? Ja juz jestem bezradna, dlatego tutaj pisze. Z gory dzieki ![]() ![]() ![]() Skoro ona Ciebie kopiuje, nic madrego do powiedzenia najwidoczniej nie ma (bo tylko Ciebie kopiuje), to na czym opiera sie w zasadzie wasza przyjazn ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Widać dla swojej koleżanki jesteś idolką i dlatego cię naśladuje. Na twoim miejscu bym się tym przestała przejmować. Też kiedyś miałam taką koleżankę, która kupowała dokładnie takie same ubrania jak moje, zupełnie to ignorowałam, zdarza się. Ona i tak nigdy nie będzie tobą - nawet jak się identycznie pomaluje i ubierze
![]()
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
masz rację, przyjaciółka Autorki nigdy nie będzie samą Autorką,ale postaw się w jej sytuacji.Nie denerwowałoby cię to,że ktoś dosłownie ciebie kopiuje? Nawet słowa i styl wymowy? No ludzie szału przecież można dostać... ![]() wiesz...ludzie mają problemy i problemiki.Dla jednych wielkim problemem jest właśnie kopiowanie a dla innych złamany paznokieć,ale moim zdaniem każdy problem powinien być rozwiązany.I nie ma tu nic śmiesznego... ![]() Autorko, Moim zdaniem powinnaś ją "wziąć" innym "sposobem".Przejdź się z nią pewnego dnia na zakupy i doradź jej w czym jest jej dobrze,a w czym nie.Zdaje mi się,że dziewczyna nie ma swojego stylu i podoba jej się właśnie twój ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trzymam kciuki ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Rozumiem frustrację.
Też odczuwam dyskomfort będąc ubraną tak samo jak ktoś z otoczenia, ale to nic przy wściekłości, gdy ktoś zawłaszcza sobie czyjeś dobra intelektualne. Uważam, że do pewnego stopnia naturalne jest przejmowanie zachowań/stylu najbliższych, ale całkowite naśladowanie 1 osoby? ![]() ![]() BTW mówisz, że masz dużo przyjaciółek, czy one też widzą ten problem?
Edytowane przez Tetrix Czas edycji: 2010-03-10 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale naprawdę uwazam, że problem jest wyolbrzymiony Cytat:
co ma ja okłamywać, że ładnie jej w czerwonym, tylko dlatego, że chce ten granatowy sweter miec tylko dla siebie ( i dla tysiąca innych dziewczyn, kupujących w tym sklepie, ale nie dla przyjaciółki ![]() Nie mozna po prostu powiedziec, "słuchaj kochana, wiesz nie przepadam jak ktos ma identyczne ubranie jak moje, umówmy sie, że kupujemy sobie inne ciuchy, że jak któras kupi cos pierwsza, to druga już tego nie kupuje, tak samo z innymi rzeczami... " i po prostu trzymac język za zebami, jesli sie cos upatrzy w sklepie? przeciez to proste, w przyjaźni jest najważniejsza szczerość
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Hehe, doskonale Cię rozumiem. Każdy ma swój styl i nie wyglądac jak ktos inny. Czuję się niezręcznie jak moja koleżanka jest ubrana bardzo podobnie bądź identycznie jak ja... Kiedyś mieszkałam w małym mieście gdzie nie było wielu sklepów a mimo to miłayśmy z koleżankami niepisaną umowę, która była naturalna, nikt o niej nie mówił tylko dla każdego było oczywiste, że jak jedna cos kupi to druga nie kupuje tego samego... A teraz... mieszkam w dużym mieście gdzie sklepów multum i wybór ogromny. Są rzeczy które można mieć takie same lub podobne, jakiś np. czarny sweter, bo jest uniwersalny. Ale w momencie kiedy np. mam buty w kolorze jasobrązowym abrdzo charakterytycznym i moja koleżanka kupuje takie same, tylko ciut wyższe i róźnicy innej nie ma to głupio sie czuję kiedy staje obok bo każdy to widzi od razu i nawet w żartach cos powie. Zaczęłam nosić leginsy i długie swetry... ona też... oglądamy razem torebki pokazuje jej ta która sobie upatrzyłam a ona no ładna i łapie jakąs obok która nie wiele sie różni od pokazanej przeze mnie i mówi że super pasowałaby jej do tego i tamtego i może sobie kupi... gosh... Kupuje podobne kolory jak ja itp. itd. Nienawidzę tego, naprawdę... ale nie umiem jej tego powiedzieć głupio mi, bo pozatym baaardzo ją lubię... więc ogólnie... współczuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie, czy ta koleżanka moze być chora psychicznie?
Bo to co opisałaś to jakaś obsesja, albo po prostu ty przesadzasz. Na czym polega wasza przyjaźń? Czy to w ogóle jest przyjaźń, czy tylko koleżeństwo? Pytam bo napisałaś, że masz mase przyjaciółek ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
rozmowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
hmmm a nie łatwiej zapytać wprost dlaczego to robi? Skoro to Twoja najlepsza przyjaciółka, więc rozmawiacie o wszystkich sprawach, to możecie poruszyć ten temat ;>
Z drugiej strony raz piszesz, że masz mega oryginalny styl, a po chwili piszesz, że masz paznokcie w innym kolorze albo gumki (phi, gimnazjalistki noszą na rękach sznurówki i też uważają się za super oryginalne) na rękach. No, naprawdę inne ![]() Dopóki kupujesz ubrania w sieciówkach, sama ich nie projektujesz, to nawet super zestawienie nie zrobi z Ciebie jakiejś oryginalnej osoby. No chyba, że spodnie zakładasz na ramiona zamiast swetra ![]() Mnie się wydaje, że za wszelka cenę chcesz pokazać swoją indywidualność i uważasz, że Twoja przyjaciółka ci w tym przeszkadza, bo przez nią nie jesteś już taka super oryginalna, skoro ona "nosi się" tak samo jak Ty. Pamiętaj, że ubiór to szata, której można się szybko pozbyć. A prawdziwy indywidualizm ukazuje się w poglądach i przekonaniach, a nie na sobie. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2010-03-10 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Przyjaciolka - moja kopia...
Faktycznie czasem to fajne uczucie jak sie komus imponuje w malych rzeczach np fryzura czy wyszukany swetr ale jesli ktos w taki sposob cie kopiuje to zaczyna byc nieciekawie
![]() Tak jak wspominaly dziewczyny albo zacznij szyc ubrania u krawcowej albo powiedz jej prosto z mostu ze nie lubisz jak cie nasladuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.