![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierwszy rok z dzieckiem - piękny czas czy droga przez mękę?
Bez fikcji i bez lukru.
Jak wspominacie (mamy, co już niemowlęta odchowały) lub jak teraz odczuwacie ten pierwszy rok swojego macierzyństwa spędzonego na opiece nad niemowlakiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy rok z dzieckiem - piękny czas czy droga przez mękę?
Dla mnie było cudownie-szczerze! Teraz jest trochę ciężej,bo Mała chce wszędzie biegać, trzeba Ją mieć na oku (najlepiej jakby tych oczu były ze 4 pary:p)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwszy miesiąc - pomieiszanie euforii z kompletnym oszołomieniem,stanem kiedy z bezsilności miałm ochotę walić głową w scianę ,z resztą pierwsze 3 miesiaice były dość ciężkie ,młoda była kolkowa,miała problem z tolerancją laktozy. Kiedy słuchałam o dzieciach ,które "jedzą i śpią" to było dla mnie tak abstrakcyjne, jak opowieści o ufo ![]() ![]() ![]() Często nie jest lekko ,ale nie oczekiwałam,ze będzie.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-07-22 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Pierwszy rok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mój mały szkodnik ma dopiero 5 miesięcy, ale ja też jestem zdania, że najgorsze były te trzy pierwsze...o ile na początku mała dużo spała, to później dużo płakała
![]() Czasem byłam tak zmęczona, że nie miałam siły się ruszyć. Teraz juz jakoś tam leci, raz lepiej, raz gorzej, im dziecko bardziej komunikatywne, tym łatwiej, bo chociaż uśmiechem się odwdzięczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
pierwszy rok super - wiadomo bywały gorsze dni kiedy młode zamiast spać marudziło calutki dzień a ja miałam ochotę wyjść i nie wracać ale to tylko momenty, całość oceniam bardzo pozytywnie.
Natomiast teraz leci drugi rok i mam serdecznie dość czekam jak na zbawienie na rok kolejny co by mlode do przedszkola posłać i mieć wreszcie święty spokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to najpiękniejszy rok w życiu
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Pierwszy rok u nas w trakcie bo mała ma 9,5m-ca ale już moge powiedzieć że początek był bardzo ciężki dla mnie. Miałam strasznego baby bluesa, długo mnie trzymało, mega euforia, mega przerażenie, mega rozdrażnienie wszystko to na raz. Potem im dziecko bardziej kontaktowe tym lepiej, teraz jest różnie, walka z jedzeniem, od 2 miesięcy tylko 1 przespana w całości noc, czasem wstawanie w nocy co kilka minut. Dla mnie największym problemem są właśnie te noce ale kochany mąż potrzebuje dużo mniej snu niż ja i cierpliwie pomaga nawet jak wstaje rano do pracy
![]() Jestem szczęśliwa że jestem z malutką w domu, kocham małą bardzo mocno i nie żałuję ani jednego dnia kariery zawodowej, ani jednej straconej imprezy (z wyjątkiem koncertu Kultu jak mała miała 10dni ![]() ![]() A macierzyństwo, no cóż.. nie jest to ani proste ani lekkie ( nie myślałam że będzie mi tak ciężko się dopasować)ale zapłata warta poświęcenia. Wrócę tu za rok i powiem czy powyższe stwierdzenia są nadal aktualne ![]()
![]() |
#9 |
kobieta za ladą
|
DLA MNIE 1 ROK TO BYŁ DZIwny rok,musialam walczyć z otoczeniem o prawa bycia sobą,prawo do gorszego dnia ,prawo do powiedzenia ze jestem niewyspana mimo ze "siedze" w domu
![]() młode ma 4 lata teraz no i ....fajnie być mamą ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Moja córcia ma 14 miesięcy. Na początku nie mogłam za bardzo się odnaleźć, całymi dniami chodziłam w piżamach i spałam kiedy dziecko spało. Potem było już lepiej i teraz z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że pierwsze pół roku to był naprawdę fajny czas, chociaż bywało różnie. Potem Mała stała się mobilna, zaczęła jeść (a raczej nie jeść
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Hmm... ja urodziłam bliźnięta, dwie córcie.. To jest dopiero hardcore
![]() Na szczęście małe mają już 16 miesięcy ale pierwszy rok.. nie pamiętam, nie miałam czasu na zastanawianie się nad czymkolwiek tylko musiałam "zakasywać rękawy i do roboty" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie piękny czas ... ale z perspektywy czasu jeszcze piękniejszy, nie doceniałam go na bieżąco
![]() Pomijając baby bluesa. Taki leniwy rok, który można poświęcić sobie i dziecku i nie myśleć o niczym innym. Ale jednak komunikatywne dziecko mi bardziej odpowiada.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pół na pół, trochę cudnowności, szczęścia i zachwycania się , a trochę harówki, łez i zmęczenia. Dużo zależy od partnera, czy pomaga, wspiera i wychowuje. Ale tak jak izabela wolę komunikatywne dziecko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
pierwszy rok miodzio, jak by dziecka nie bylo w sumie. za to teraz gdy zaraz konczy dwa lata, mam czasami ochote uciec z domu, bo wyprowadza mnie powoli z rownowagii swoim jeczeniem. tym bardziej ze od jakiegos miesiaca jestem z nia tylko sama, ale za to poslalam ja do zlobka i mam te 5 h tylko dla siebie w ciagu dnia. niestety ta przyjemnosci tylko do czasu znalezienia nowej pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Każdego dnia chciałam zatrzymać czas tak był cudowny i tak wiele się działo..Cały wszechświat się zmienił gdy się pojawiła i nic już nie było takie samo. Jedyne, co wspominam źle to poród i dochodzenie (długie) do siebie, gdyby jeszcze to dało się przeskoczyć, to w ogóle byłby cud
![]() No i cudownie było nie musieć pracować przez calutki rok..nie wyobrażam sobie zostawienia czteromiesięcznego dziecka i pójścia do pracy, to popsułoby całą tę magię.. Dawne czasy, 13 lat a jak jeden dzień ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-07-24 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy rok był taki wyjątkowy, bo właśnie te docieranie sie wzajemne, poznawanie nowego małego człowieczka i samej siebie jako mamy. mimo wszystko bardziej podoba mi się teraz en drugi rok, młoda w pierwszym roku życia uczyła sie chodzić, wiec wtedy przypadał czas tych wzmożonych przewrotek itp teraz jest taaaka słodka, gdy już sobie coś gada, potrafi sie bawić z innymi dziećmi, ciekawa jestem, jakie będą kolejne lata.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja też jestem w trakcie
![]() Mój synek ma prawie 8 m-cy. I potrafi mi dać w kość ![]() Tak sobie myślę, że to jakim doświadczeniem jest ten pierwszy rok zależy od wielu czynników, a przede wszystkim: 1. od tego, jakie jest dziecko (temperament, ilość snu etc) 2. od tego, czy i jaką pomoc mamy od innych Przyglądam się dzieciom znajomych i widzę, że różnice są wielkie! Niektóre wystarczy posadzić w kojcu, leżaczku czy na kolankach i tak sobie siedzi bobasek godzinami...A inne w tym czasie... ech szkoda gadać. No i to wsparcie - nie wyobrażam sobie jak można czuć się spełnioną i szczęśliwą spędzając z dzieckiem całą dobę , bez większej pomocy od innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hortensja, zgadzam się z tym, co napisałaś.
Ja spędzam praktycznie od początku całe dnie sama z małą, poza weekendami oczywiście, czasem naprawdę można oszaleć, bo każdy człowiek musi się co jakiś czas myślami od dziecka oderwać i choćby recenzje antyperspirantów na wizazu poczytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3. jaką się miało wizję /oczekiwiania względem macierzyństwa. Matka nastawiona na słitasnego niewymagajacego bobaska moze przezyc niezły szok ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-07-24 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hortensja Czas edycji: 2012-07-25 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy rok z dzieckiem był łatwy i przyjemny. Mała ładnie jadła, dużo spała, nie sprawiała żadnych problemów. Za to rok drugi i trzeci to juz orka.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja w instynkt macierzyński niespecjalnie wierzę, to raczej wytwór naszych czasów. Kiedyś dzieci chowały mamki, zwłaszcza w bogatszych sferach. Dzieckiem zajmowała się tez cała rodzina, bo domy były wielopokoleniowe, byly bliższe relacje z sąsiadami i razem się te dzieci chowały jakoś.
To tylko teraz matka cały boży dzień siedzi sama w domu z dzieciokiem i niekiedy na głowę od tego dostaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nawet zwierzęta mają taki instynkt ,silniejszy lub słabszy ale jest ![]() To,ze obecnie to wyglada tak,ze matki sa społecznie izolowane to zupełnie odrębna sprawa.
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja jednak myślę, że w podejściu do dziecka największą rolę odgrywają jednak czasy i środowisko, w jakim żyjemy.
Jak mam swoje dziecko i wiem, ile nakładów pracy wymaga, to się zastanawiam, jak te biedne dzieci w patologicznych rodzinach pijaków się odchowają i jakim cudem przeżyją. A siedzi się całymi dniami sama w domu, bo facet wiadomo, musi pracować, rodzina gdzieś tam też ma swoje sprawy, dobrze, że chociaż kobity na placu zabaw są, bo naprawdę oszaleć by można ![]() Tak sobie myślę, że domy wielopokoleniowe w kontekście odchowania małego dziecka to wcale takie głupie nie było, matka nie zostawała sama z tym wszystkim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci w rodzinach patologicznych przezywają,człowiek jest silny,czasem myslę,ze dziecko szczególnie. Ma wolę przetrwania.Przystosowuje się. Inna sprawa to to,jakim dorosłym najczęściej zostaje takie dziecko.... Domy wielopokoleniowe to była naturalna sprawa,wcale niezła.
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.