|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rok szkolny za granicą.
Na wstępie dodam, że jeżeli wątek jest umieszczony w złym miejscu to bardzo przepraszam i prosze o przesunięcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rok szkolny za granicą.
Moja bliska koleżanka wyjechała na rok do Minnesoty i szczerze mówiąc zachwycona nie była. Już od początku narzekała, chciała wracać i teraz, gdy za 3 tygodnie kończy się jej pobyt w Ameryce, nadal rozpacza, że to aż 3 tygodnie. Język podszkoliła owszem, dość szybko załapała o co w tym chodzi ale ile się najęczała do jej. 5 lekcji dziennie, każda po 80 minut, wstawanie wcześnie rano żeby dojechać, ciężkie książki - jej książka do historii ameryki miała 600 stron. W dodatku w połowie pobytu musiała zmienić rodzinę i miasto, więc znowu wszystko było nowe, jedynie szkoła pozostała ta sama. No i wracając do Polski zawala rok, chyba, że pójdzie do prywatnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może wiesz z jakiego programu na to jechała ? ile płaciła ? i jak z ludźmi których tam poznała, typowi 'amerykanie z filmów'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
moja kolezanka była z klubu Rotary na takiej wymianie w Meksyku. Języka znała podstawy zanim wyjechała,a teraz włada nim biegle. Ale to zależy czy chce się uczyć. zmieniała rodzinę 3 razy, ale podobało jej się. Nie chciała wracać
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
dlaczego to jest strata roku? To w polsce nie honorują zagranicznej edukacji? (za granicą honorują polskie świadectwa). Dziwna sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Moja przyjaciółka była rok w texasie i była zachwycona, zrobiła w rok ich 2 lata i zdała maturę amerykańską
![]() na pewno dużo zależy od rodziny u której mieszkasz - jej się trafiła fantastyczna rodzina |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie wiem z jakiego programu niestety i nie pamiętam też ceny, ale na pewno 20-4o tysięcy. Wiem, że to duża rozbieżność ale nie chcę cię okłamać. Jej siostra była również, tylko że na pół roku i była średnio zadowolona, ale na pewno bardziej niż moja koleżanka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś śledziłam bloga dziewczyny, która była w USA. Poszperam w zakładkach i może znajdę.
Z tego co pamiętam za rok płaciła 20 000zł, na pół roku też można było jechać, ale za 15 000. Jest opcja pracowania i uczenia się w jednym mieście, wtedy koszta trochę się minimalizują. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a może znacie jakieś dobre biuro które się właśnie takimi wymianami zajmuje ? niby w internecie wszystko jest, ale jakoś tak lepiej, gdy jest już ono sprawdzone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
moja kolezanka płaciła niecały 1000zł na klub i w ramach tego potem dostawała 50$ miesiecznie, Bilet sama musiała kupić. Ale u siebie w domu musiała przyjac, a własciwie jej rodzina kogoś kto tez przyjechał na taka wymianę.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
trzeba sprawdzic najpierw program, rodzine, uczelnie itp. chodzi o to zeby uniknac rozczarowan
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.