|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak jeść owoce
No właśnie...JAK TO JEST Z TYMI OWOCAMI? Należy je spozywać nadczo, przed a może po posiłku i czy można popijac je wodą? Słyszałam już różne-przeróżne wersje i nie wiem w co mam wierzyć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: jak jeść owoce
Na czczo to nie bardzo. Nie wyobrażam sobie zjedzenia np pomarańczy albo kiwi na pusty żołądek. Ja przegryzam owoce jakiś czas po zjedzeniu czegoś konkretnego. Uwielbiam banany i generalnie wszędzie ze sobą zabieram banan
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Raczej jak coś zjesz to poźniej owoce ale pamiętaj wszystkie owoce są zdrowe i dobre ale najbardziej unikaj bananów albo je jedz w umiarze !
Pozdrawiam ;*
![]() |
#4 |
BAN stały
|
nie chce wyjść na osobe ktora nie wie rzeczy oczywistych ale dlaczego powinno sie ograniczac banany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja z kolei nienawidze bananow. fuj.
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
chodzi o to ,ze niektore owoce zawieraja znaczne ilosci gluzkozy,wlasnie np.banany ,winogrona.Im bardziej dojrzaly banan tym wiecej zawiera glukozy.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Czytałam, że po przebudzeniu, przed posiłkiem ( ok pół godziny) bo wtedy się szybciutko trawią i nie zalegają z innymi pokarmami w brzuchu. Powinnam zgłębic ten temat. A przede wszystkim więcej jeśc
![]()
![]() |
#8 |
BAN stały
|
To fakt.Banan i wimnogrono,no i pomarancza zawiera dosc duzo fruktozy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mówi się często, że nie powinno się jeść owoców po 16.
Wytłumaczy ktoś dokładniej dlaczego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Bo owoce maja weglowodanow prostych, konkretnie cukru prostego fruktozy, gdy metabolizm zwalnia pod koniec dnia, nie powinno sie ich spozywac.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
pytanie do specjalistek
![]() gdzieś mi przemknęło, że takie praktyki mogą sprzyjać powstaniu wrzodów, ze względu na pobudzanie jakichś kwasów pod wpływem owoców na pusty żołądek. ale skoro cytryna na czczo jest zalecana, to chyba jablka np. tym bardziej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Teorii na temat jedzenia owocow jest wiele, ciezko stwierdzic ktora sluszna, bo kazda ma swoja racje:
1) jesc do poludnia, ze wzgledu na obecnosc kwasow AHA 2) jesc jako pierwsze, bo trawia sie szybciej i nie beda zalegac w jelitach czekajac az inny posilek sie strawi 3) nie jesc samych, ze wzgledu na zawartosc fruktozy i skok insuliny we krwi 4) jesc tylko te o niskiem indeksie glikemicznym, ewentualnie o wysokim jako posilek okolotreningowy Nie sa to idealne zalozenia, bo np. fruktoza nie jest dobrym weglem do uzupelniania glikogenu po wysilku czy generalnie w problemach z insulina owoce moga tylko namieszac. Ponadto jedzenie owocu jako deser bedzie wywplywac problemy tylko w przypadku gdy nasze trawienie jest naruszone lub np. mamy nietolerancje fruktozy (ktora jest bardzo czesta i nosi tez nazwe zespolu zlego wchlaniania fruktozy). No i kwestia dotyczy dlaczego pytasz? Dla zdrowia? Nie ma to wiekszego znaczenia, dla odchudzania lepiej jesc wczesniej, dla problemow gastrycznych jako pierwsze lub w ogole...itd.
![]() |
#13 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
w każdym razie lepiej zjeść owoc jako deser niż ciastko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W diecie jak w wychowaniu dzieci, najbardziej szkodliwy jest nadmiar teorii.
Jak żyję nie widziałam osoby, która utyłaby na świeżych owocach jedzonych o jakiejkolwiek porze. Natomiast zauważam co roku, że im więcej świezych surowych owoców sezonowych w diecie, tym lepszy stan skóry, włosów, paznokci, samopoczucia i na dodatek spadek wagi bez jakiegokolwiek starania się o to. Wystarczy że zaczynają się truskawki i sałata a po 2 tygodniach diety pełnej zieleniny i owoców cera sama z siebie oczyszcza się i aż promienieje. Potem zaczynają się czereśnie, morele, brzoskwinie i śliwki i jest już tylko lepiej. W mojej rodzinie standardowo napychaliśmy się owocami ile wlezie, ten zwyczaj przeniosłam na swoje dzieci i męża. I nie wiem gdzie są te kalorie z tych strasznych węglowodanów owocowych odkładających się podczas zwolnionego wieczorem metabolizmu. Bo że nie na nas to na 100 procent. Ja wciąż , w wieku lat 40 , matka dzieciom, noszę rozmiar 34/ 36. Reszta rodziny też szczupła. A że do obiadu o 16 jesteśmy w pracy/ szkole, to wiadomo że owoce je sie w takim układzie głównie dopiero wieczorem.
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poczekam na czerwcowe ![]()
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ojej, a mnie smakują tak, jak chyba ostatni raz z pięć lat temu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ja jem owoce zawsze wtedy, gdy mam ochotę, nieważna pora, nieważne, czy to zły banan czy kwaśne jabłko. poza tym, banany mają sporo magnezu, więc wtf?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ile mitów na temat owoców by nie było, to i tak lepiej jest zjeść jakiś owoc niż ciastko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
słyszałam że nie można jeść po południu i wieczorem .
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
właśnie m0je wątpliwości dotyczą tych pór "wieczornych", jakiś czas temu gdzieś wyczytałam, że chyba po 16 trzustka znacznie słabiej pracuje i owoce nie są już dobrze trawione; podobnie czytałam, że nie powinno się jeść po posiłku owoców, bo nie mogą być strawione i dochodzi do fermentacji; nie pamiętam, gdzie znalazłam te informacje, ale zostały mi w głowie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu ogólnie nie należy nażerać się na noc, czymkolwiek. Trzustce o wiele bardziej szkodzi smażone, tłuste, ciężkostrawne ( dużo białka np.) , _alkohol_, niz lekkostrawne owoce jedzone po 16 czy tam i po 20tej.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.