![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
jak uczyć dziecię sprzatać?
Dziewczyny,jak to robicie?? Moja mała ( 21 miesięcy mniej więcej) na placu zabaw pedant jak cholera, każdy paproch do kosza wywala. A w domu masakrę robi
![]() Ja wiem, że mała itd ( nie oczekuję pucowania pokoju , sama stwierdza że w pokoju jest pan bałagan- to z wierszyka) , ale chyba nawyki powinnam wyrabiać.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak uczyć dziecię sprzatać?
Ja sprzątam razem z synkiem, różne zabawy z tego robimy, kto szybciej, jedno wrzuca klocki np. żółte, drugie czerwone
![]() ![]() I uważam, że to właśnie jest wyrabianie nawyków ![]() Edit: Na razie nie mówię "sprzątnij", tylko "sprzątnijmy" ![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2012-08-09 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
U nas jest tak,że jak chcemy się bawić klockami, to musimy posprzątać kredki,żeby było miejsce...I sprzata. Krótkie argumenty, logiczne. Wiadomo,że jak ma gorszy dzień i marudzi, to i tak nie sprzątnie, ale w normalnym nastroju rozumie i sprzata.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja jak Miramej
![]() Ale sprzątanie to nie tylko chowanie rzeczy, u nas też - ścieranie kurzu to mała dostaje ściereczkę. Odnosi naczynia do zlewu. Pomaga wwyciągać z suszarki. Chowa rzeczy do pralki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moja papuguje po mnie. Ja sprzątam, ona też, jeszcze się jej nie znudziło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
dzięki
mała też papuguje- ma nawet swój zestaw do sprzątania w wersji mini ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
U mnie Młody wynosi swoje brudne ubrania do prania, chętnie pomaga zmywać naczynia. ale już gorzej ze sprzątaniem swoich zabawek. ale sposób znalazł sie i na to. Po prostu nie dostaje np. puzzli zanim nie sprzątnie kredek ze stołu. Proste polecenie " teraz sprzatamy kredki, a zaraz wyjmiemy puzzle" i działa.
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Od bardzo dawna wszystko robimy razem. Wrzucanie prania, gotowanie, zmywanie - wszystko dostosowane do wieku i umiejętności małej. Oczywiście do niczego córy nie zmuszam, wykorzystuję tylko to, że bardzo ją to interesuje
![]() Jeśli chodzi o jej zabawki, to sprzątamy razem. Zanim też zaczyna się jakaś zabawa mówię, że np. "teraz będziemy rysować, ale jak skończymy, to posprzątamy kredki, dobrze?". Działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a ja ucze od 4 lat i nie daje to skutku
wszystko to o czym piszecie probowalam... w koncu przestalam sprzatac ich pokoj.... raz w tyg karze zebrac z podlogi wszystko zeby odkurzyc co nie sprzatniete do kosza idzie ( nie wazne czy to badziewna zabawka czy barbie) i tego sie pilnuja bo juz kilka razy poszlo do kosza cos co lubily... dzieci po prostu nie zwracaja na to uwagi.... sama jako dziecko tez nie lubilam sprztac..
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A takie młodsze dzieci, to właśnie na zasadzie zabawy uczyć, bo starsze to już cwańsze i trzeba inne taktyki stosować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja wolę się teraz pomęczyć, tłumaczyć nawet milion dwieście razy ![]() ![]() Generalnie, bardziej interesują mnie efekty w przyszłości, niż tu i teraz. Ja nie tylko jako dziecko nie lubiłam sprzątać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
donoszę, że dziecia mi odmieniło ( tfu tfu) i ni z gruchy ni z pietruchy pedantyzm z placu zabaw wniosła do domu
![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ale z mojego doświadczenia i znajomych dzieci wiem że przyjdzie czas kiedy dzieci będą sprzątać
![]() Szczególnie jak będzie zależało na grupie rówieśników ![]() ![]() Teraz są to małe dzieci którym bałagan nie przeszkadza... W każdym wieku są inne priorytety Nie twierdzę że nie należy uczyć, ale nie przejmować się tym bardzo i wrzucić na luz ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że większym luzem jest groźba wyrzucenia zabawek w razie niesprzątnięcia, niż codzienna wspólna "zabawa w sprzątanie" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja powiem tak - jak uczyć? Pokazywać.
Ja często sprzątam i moja mała córeczka, która jest w fazie naśladowania mnie również sprząta. Teraz już sama z siebie, wie, że to czy tamto trzeba odnieść, wywalić do kosza albo poskładać na półki. Odnosi brudne ubrania do prania gdy jej karzę albo ściera sobie kurze. Ma 22 miesiące. Kiedy sprzątam w domu angażuję w to córkę. Fakt, czasem mi bardziej przeszkadza albo szybciej by mi szło bez niej, ale coś za coś. Co prawda czasem zdarzają się wpadki - ostatnio wyszorowała podłogę w przedpokoju białą serwetą zdjętą ze stołu w pokoju ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Miramej odcinka niepotrzebna bo mnie nie znasz
Jestem z natury pedantka i sprzatam dość często więc moje dzieci widzą to i wiedzą co to sprzątanie..czasem sprzątają że mną tak jak u klarissy I napisałam że jestem za uczeniem od małego ale żeby przy tym też wrzucić na luz Stanie się coś jak będzie miało te zabawki rozrzucone ? Jeśli to dziecka pokój może ono tak lubi ? Poza tym jeśli masz czas codziennie bawić się w sprzątanie jak to nazwała to chyle czoła... Ja bym musiała bawić się w to co 15 min... Bo sprzatna jedne rozrzuca drugie i tak w kółko...
wiosna!! ![]() ![]() Edytowane przez Ray Czas edycji: 2012-08-17 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja akurat nie pracuję, więc ogólnie mam czas, ale ta zabawa (wspólna) teraz zajmuje nam kilka minut. Jak pisałam wyżej, sprzątamy obowiązkowo na noc i w ciągu dnia, jak już jest naprawdę tak zagracone, że ciężko przejść, a nie na zasadzie jedna zabawa - sprzątanie -druga zabawa - sprzątanie itd. No i znów powiesz, że się czepiam, ale sama sobie trochę zaprzeczasz, bo skoro uznajesz bałagan, bo dziecko tak lubi, to w jakim celu jest zapowiedź wyrzucenia nieposprzątanych zabawek do kosza ![]() No i jeszcze - ja wyznaję zasadę, że nie tylko dziecko ma się dobrze czuć w swoim domu, ja też chcę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Napisałam się i wcielony :d
Rozumiem... U mnie kompromis to sprzatniecie pokoju raz w tyg. Kiedyś sprzątanie non stóp... Jestem pedantka.. Nawet zabawki musiały być na swoich miejscach i równo Prosiłam 10 razy o sprzatniecie... Sprzątnęły ale po 10 min to samo było... Do tego trafiłam pół dnia na te sprzątanie.. Poszłam do wniosku że to bez sensu... Dom sprzątanie i widać ich pokój to syzyfowa praca... Więc zasada jest jedna w pokoju niech rozrzucone jak chcą... Ale zabawki tylko w pokoju.. Sprzatamy raz w tyg kurze, odkurzamy, układamy itp...jeśli są opory jest zasada że to co znajdzie odkurzacz do kosza... Ale dwa trzy razy i wiedzą że jest ten dzień i warto jednak pozbierać.... W dodatku uważam że dzieci mają tych zabawek za dużo.... Więc przebraliśmy te którymi się bawią, resztę pochowalysmy a drobne typu klocki są na wysokości U nas to działa... I zamiast tracić czas na wieczne sprzątanie wolimy wyjść dłużej na płac zabaw
wiosna!! ![]() ![]() Edytowane przez Ray Czas edycji: 2012-08-17 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Hehe, ja kiedyś też byłam pedantką. Przed dzieckiem
![]() Myślę, że gdyby u mnie było tak, jak u Ciebie, czyli synek jednak nie chciałby sprzątać i trwałoby to dłuższy czas, to zastosowałabym coś podobnego, jak Ty, ale inaczej ![]() Co do tej ilości zabawek, to się zgadzam, mój synek w ogóle przywiązany jest do swoich pojazdów różnych, a one czasem takie kaleki, że szkoda patrzeć.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Coś podobnego powiedziałam
![]() Moim dzieciom nie przeszkadza 'balagan' oni tego nie widzą jako balagan ![]() ![]() Nie raz miałam dość bo w nocy mało się o nie nie zrobiłam , więc teraz druzke robię :d One są szczęśliwe że nie truje im że sprzątanie ja że nie muszę tego robić codziennie Ale to nie zmienia faktu że uczę ich porządku... Chodź brzmi to zaprzeczając.. Wiedzą że na ulice nie wyrzuca się papierkow, w domu też wyrzucają do kosza.. Młodsza córka nosi nawet swoją wymieniona pieluszke do kosza ![]() Starsza wycierania kurze ![]() Wiedzą co to porządek Tyle że tak jak pisałam dla nich rozrzucone zabawki to nie balagan ![]() Dzieci chyba tak w większości to widzą ![]() Mi aż tak bardzo to już nie przeszkadza, ich pokój ich sprawa ... ![]() Ich terytorium np moja starsza córka kiedyś zawołała mnie że poscielila łóżko, myślę super ! Wchodzę a tu jeden memel :d Ale myślę ok niech będzie :d Mi się wydaje że dzieci w późniejszym wieku bardziej do tego przywiązują uwagę, jeśli rodzice sprzątają i uczą to w pewnym momencie zalapia... Chyba że rodzice balaganiarze to ciężko o wzorzec Ja pamiętam moich braci, nie ruszali palcem i nogą żeby sprzątać.... Mama to robiła... Ja często o to byłam zła bo ode mnie jako dziewczynki porządku się wymagało Przyszedł czas na posiadanie przyjaźni i braci odmienilo :d na przyjście koleżanki pokoje pucowali jak nigdy :d ba ! Nawet mnie wmurowano jak brat robił jakieś danie w kuchni !! Tyle lat sam sobie nawet kanapki nie zrobil
wiosna!! ![]() ![]() Edytowane przez Ray Czas edycji: 2012-08-17 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]()
Bo też trzeba patrzeć na to, o czym pisze Ray - dla nas to bałagan, dla dziecka to właśnie jest zabawa, moja tez potrafi użyć dosłownie wszystkiego co ma w pokoju. I póki to jest w jej pokoju to ok, jak zaczyna mi znosić graty do kuchni, łazienki czy mojego pokoju, to karzę jej zbierać. A pokój córki sprzątamy wieczorem przed snem (głównie po to, że jak idę do niej w nocy to nie chcę się o coś potknąć
![]() Oczywiście nie uważam za bałagan budowli z klocków czy innych jej "dzieł" stojących na środku pokoju, po prostu przesuwamy je na bok aby nie zadeptać nocą ![]() Zresztą czym innym jest bałagan, a czym innym jest brud. Np. znacznie bardziej od rozwalonych zabawek wkurzają mnie ślady małych bucików na płytkach bo córka nie umie spokojnie stanąć po wejściu do domu i zaczekać aż jej zdejmę tylko od razu leci się bawić... czy np. jedzenie rozpaprane na blacie stołu bo się córce nudziło podczas posiłku...
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Jak dopiero teraz czyli w wieku 3 latek mogę się pochwalić, że syn ładnie sprząta.
Najpierw sprzataliśmy razem, potem musiał się nauczyć sam zwłaszcza gdy sam się bawił. Jak nie chciał to używałam kary np. jeżeli nie posprzątasz zabawek to nie pójdziemy na dwór, albo w takim razie nie kupie ci wafelka i działało i oczywiście jak ładnie posprzątał to chwaliłam i była nagroda. "Bardzo ładnie posprzątałeś, bardzo grzeczny z ciebie chłopczyk, powiem tacie, żeby po drodze z pracy kupił ci za to wafelka". I przez to weszło mu w nawyk i teraz sam ładnie sprząta, a ja go za to chwalę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
A moja córka wczoraj pościerała ładnie kurze ze stolików, a potem nagle zaczęła myć podłogę, pytam się co robi, to mi mówi, że myje, bo podłoga jest posikana (rzeczywiście, moje dziecię niestety nie woła sisiu tylko leje gdzie popadnie co mnie strasznie wkurza i chyba postanowiła odpokutować swoje winy
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Klarissa my mamy córki z tego samego okresu ona tak ladnie juz mowi ? Zdaniami itp ?
Pytam bo moja malo mowi a wiekszosc jezykiem tylko chyba dla mnie zrozumialym.... I zaczynam sie o to obawiac
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moja mówi normalnie zdaniami, jak dorosły, zaczęła mniej więcej w maju, najpierw krótkie, 3 wyrazowe zdania, a teraz mówi normalnie tak, że każdy, nawet obcy człowiek bez trudu ją rozumie. Oczywiście nie wszystko mówi idealnie wyraźnie, czasem jakieś słowa przeinacza, ale generalnie można z nią normalnie porozmawiać, włącznie z tym, że wieczorami opowiada mi co robiła w ciągu dnia z babcią.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.