| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2011-06-05, 08:51 | #1 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2011-06 Lokalizacja: Warszawa Gocław 
				 |   Indonezja-macie jakieś rady?

Hej, w wakacje wybieramy się z mężem do Indonezji. Sami, bez biura podróży. Lecimy do Jakarty. Potem będziemy się przemieszczać po wyspach lokalnym transportem. W sumie trzy tygodnie. Lecimy za 18 dni. Może macie jakieś doświadczenia z tym krajem? Jakieś rady?

| 
|     |   | 
|  2011-06-05, 12:37 | #2 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2011-06 Lokalizacja: Warszawa Saska Kępa 
				 | 

Dot.: Indonezja-macie jakieś rady?

Niestety nic doradzę, ale po przeczytaniu "Jedz, módl i się kochaj" marzę o Bali i totalnym wyciszeniu się, spojrzeniu we własną duszę, jodze na brzegu morza. Mam nadzieję, że Bali macie w planach.

| 
|     |   | 
|  2011-06-11, 18:23 | #3 | 
				 | 

Bali, jak najbardziej mamy w planach. Też czytałam "Jedz, módl i się kochaj.", ale martwi mnie że Indonezja nie jest zbyt popularnym kierunkiem wśród wizażanek  Chyba zajrzę na jakieś fora podróżnicze, ale i tak czekam na jakieś info od was | 
|     |   | 
|  2011-06-17, 16:01 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-06 Lokalizacja: Trójmiasto 
				 | 

Niestety nic a nic na ten temat powiedzieć nie mogę, ale szlenie Ci zazdroszczę! Sczęściara z Ciebie    | 
|     |   | 
|  2011-06-22, 15:42 | #5 | 
				 | 

w takim razie lecę! Mam w łapce dobre przewodniki. Oczywiście m.in. niezawodny Lonely Planet. Trochę poszperaliśmy w necie. Damy radę. Może będę mogła doradzić później komuś innemu. Wszystkim życzę udanych wakacji   | 
|     |   | 
|  2011-06-22, 20:08 | #6 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2010-02 Lokalizacja: PL 
				 | 

Cytat: 
  Udanej podróży! 
				__________________ Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. | |
|     |   | 
|  2011-07-27, 20:33 | #7 | 
				 | 

Życzyłabym Wam również udanej podroży, ale to chyba oczywiste, że podróż do Indonezji będzie udana    Z niecierpliwością czekam na relacje po powrocie!   | 
|     |   | 
|  2011-08-08, 16:03 | #8 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-07 
				 | 

Ja za miesiąc będę już w Tajlandii a potem prosto do Indonezji (i zahaczę też o Malezje). Bali jak Bali - ja takiej komerchy nie lubię ale na pewno dzień tam spędzę. Lepiej uciec z Bali i wybrać się na małe wyspy Gili - raj na ziemi. Mówi się, że ludzie jadą na Gili na 2 dni a zostają na 2 tygodnie   3 przewodniki LP zakupione- jestem w trakcie opracowywania podróży   | 
|     |   | 
|  2011-08-14, 17:40 | #9 | |
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2011-08-15, 14:39 | #10 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Moge wiedziec w jakiej cenie bilety i skad ?

| 
|     |   | 
|  2012-03-06, 22:26 | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-04 Lokalizacja: niby nic 
				 | 

Napisałam już w innym wątku, ale może tutaj też mi ktoś odpowie, mianowicie za tydzień lecę na Bali... w związku z tym, chciałabym się dowiedzieć, jakie leki powinnam wziąć, słyszałam, że coś na komary, kremy z filtrami, stoperan... czy coś jeszcze? Nie jestem alergikiem, ani nic, chodzi mi z takich ogólnych medycznych rzeczy. Dodatkowo, czy można tam sobie pokupować, jakieś ciuszki, czy raczej wielki badziew i szajs? I generalnie poprosze o jakieś rady, gdyż w ogóle nie jestem przygotowana do podróży, a to już niedługo... aha no i widzę, że powinnam obejrzeć ten film   pozdrawiam | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-03-09, 12:44 | #12 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

Idoncare w Indonezji nie ma obowiązkowych szczepień. W indonezji byłam tylko kilka dni ale mam doświadczenie z innych azjatyckich krajów.  Ja zawsze brałam tabletki przeciwgorączkowe, spray przeciw owadom, smecte, która kilka razy mi się przydała. Zawsze cierpiałam z powodu chęci zjedzenia na mieście. W takich małych lokalnych restauracjach(jeśli je tak można nazwać). Mój żołądek nie był chyba przystosowany do ich flory bakteryjnej  . W droższych restauracjach nie ma tego problemu. I co najważniejsze butelkowana woda, nigdy z kranu. Dobrym pomysłem jest też gotowanie wody np. do mycia zębów. | 
|     |   | 
|  2012-03-09, 21:20 | #13 | 
				 | 

Dziękuje za odpowiedź, już myślałam, że nikt mi nie odpisze   z tego co napisałaś to zapomniałam jedynie leków przeciwgorączkowych, ale już to nadrobiłam  A powiedz mi jeszcze, jak z promieniowaniem słonecznym, chodzi mi o kremy do opalania z jakim faktorem, ja mam 25 i nie wiem, czy to wystarczy. W sumie nie mam zamiaru, jakoś wylegiwać się na słońcu, ale wiadomo nawet idąc do sklepu można się opalić. | 
|     |   | 
|  2012-03-12, 13:22 | #14 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

Ja mam bardzo jasną cerę z tendencją do poparzeń. I mi wystarczyła 25. Ale na wszelki wypadek miałam ze sobą filtr 50, żeby posmarować nim ramiona albo nos. Przydatny może być też panthenol w razie w   . O czym zapomniałam...możesz też kupić wapno do rozpuszczania. Działa na wszelkie wysypki i poparzenia słoneczne. A jeśli chodzi o ubrania to można je kupić wszak większość rzeczy jest made in indonisia albo tailand  . Ale Ci zazdroszczę tych wakacji | 
|     |   | 
|  2012-03-13, 21:47 | #15 | 
				 | 

o tak, wapno (taki plusz) już kupione i maść z pathelonem również   Hehe no ja już w sumie się nie mogę doczekać wyjazdu, a jeszcze jak patrze na zdjęcia z wysp gili... to już w ogóle jest szał. A jeszcze potęguje to fakt, że nigdy nie byłam, aż tak daleko od domu   | 
|     |   | 
|  2012-10-05, 10:22 | #16 | 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2013-02-11, 10:00 | #17 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-05 
				 | 

Wybieram się do Indonezji i Malezji na przełomie kwietnie i maja, mamy dwa tygodnie...co warto a czego nie warto zobaczyc?    | 
|     |   | 
|  2013-09-09, 16:16 | #18 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-09 
				 | 

odświeżam wątek  czy któraś z Was ostatnio wybierała się w ten rejon ?? Jak z cenami ??? Jakieś praktyczne rady / w planie : Jawa, Bali, Komodo. | 
|     |   | 
|  2013-09-17, 15:49 | #19 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-02 
				 | 

ja bylam na Bali 2 lata temu, korzystalam z couchsurfingu. Bali jest piekne i nawet przy duzej ilosci turystów z australii nie wieje zdna komercha. Najlepsza opccja wynajac motocykl za 5 dolarów za dzien i wio! w wysepke. Wszystko smiesznie tanie, mnie wystarczylo okolo 15 dolarów na dzien zdjecia z Bali https://womanontheway.wordpress.com/...011-bali-viii/ 
				__________________ podróze http://womanontheway.wordpress.com/ fitness blog: http://elizasylwia.blogspot.ie/ TRENUJE...WSZYSTKO CO SIE DA  bylo: 82kg, jest 58kg   | 
|     |   | 
|  2013-09-18, 08:22 | #20 | 
				 | 

ja na bali będe przejazdem tylko 2-3 dni, a więc nie zwiedzę wyspy aż tak dokładnie. Co najbardziej polecasz na Bali ?

| 
|     |   | 
|  2013-09-19, 09:31 | #21 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Cytat: 
 W Kucie zrób zakupy w sklepach Roxy - nigdzie indziej na świecie nie znajdziesz takiego wyboru strojów kąpielowych, sklepy Roxy w Europie nawet się nie umywają asortymentem. ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- I też najbardziej polecam wyspy Ghili, szczególnie Trawangan. Rajskie miejsce. | |
|     |   | 
|  2013-09-19, 15:29 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2011-02 
				 | 

Bali? -- koniecznie Ubud Rezerwat gdzie malpki sa 
				__________________ podróze http://womanontheway.wordpress.com/ fitness blog: http://elizasylwia.blogspot.ie/ TRENUJE...WSZYSTKO CO SIE DA  bylo: 82kg, jest 58kg   | 
|     |   | 
|  2013-09-20, 08:02 | #23 | 
				 | 

n0o planuję wypad na Gili, ale z tego co czytalam na forach najbardziej polecana jest Gili Air... A Ty byłaś na wszystkich Gili?? na której z gili jest najładniejsza woda i plaża? | 
|     |   | 
|  2013-09-20, 09:31 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Zdecydowanie na Gili Trawangan. Zresztą są one tak blisko siebie położone, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiedzić je wszytskie.

| 
|     |   | 
|  2013-09-23, 09:15 | #25 | 
				 | 

a polecisz jakiś hotelik na gili ???nie mam szczeg. wymagań co do warunków, oby był tani ;^^

| 
|     |   | 
|  2013-10-06, 03:42 | #26 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

Ja obecnie przebywam na Bali   polecam Ubud! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. | 
|     |   | 
|  2013-10-07, 08:36 | #27 | 
				 | 

Ubud na pewno odwiedzę. A pola ryżowe?? jest ich tam sporo, które z nich polecasz???? Jaka jest teraz pogoda na Bali? Pada???? Pola ryżowe są teraz zielone?   | 
|     |   | 
|  2013-10-07, 08:47 | #28 | 
				 | 

Jest ich sporo i tak sa zielone  przepiekne!za kilka dni dodam ich zdjecia na mojego bloga  Na polnoc od Ubud jest miejscowosc Tegallalang i tam sa wlasnie zachwycajace pola ryzowe. Pogoda na Bali cudowna, w ogole nie pada i jest bardzo, bardzo goraco   Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. | 
|     |   | 
|  2013-10-08, 08:10 | #29 | 
				 | 

super dzięki za odpowiedz.  Słyszałam jeszcze o polach ryżowych Jatiluwih -że niby najładniejsze, ale patrząc na zdjęcia polecanego przez Ciebie Tegallalang - chyba tam się wybiorę. | 
|     |   | 
|  2013-10-24, 14:52 | #30 | 
				 | 

Wedlug mnie najladniejsze pola ryzowe sa w drodze z Ubud do Kintamani   zrob sobie taka wycieczke na skuterze, przejedziesz przez Tegalalang do wulkanow, widoki zachwycajace  Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.