![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VIIWitam w VII cześci problemowych staraczek Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko,a ja ...Twoja mama! Małe rączki potrafią napisać mama, i przynoszą mi jabłko czerwone ocierają łzy i splatają się tuż nad szyją. W małych rączkach mieści się cała miłość .. "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." - Paulo Coelho WALCZYMY ![]() ANTERIA- Aneta, 24 l, 3cs.(starania zawieszone do stycznia) Monini2507- Monika, 27 l, 25 cs. Szejda- Iwona, 30 l, 14 cs. magdammm- Magda, 22 l, 4cs. (Aniołek 27.04.12)( starania zawieszone) Kejthx- Katarzyna, 28 l, 13cs lady_malgo- Małgosia, 23 l, 21 cs. pennee- Patrycja, 22 l, 7 cs.(starania zawieszone) kwitka- Olga, 32 l,(Aniołek 15.05.12) Linka1984- Paula, 28 l,15 cs 123spinka-Karolina 26 lat, 2 cykl starań po # Aniołek 21.07.2013 margot_2012-Małgosia, 33 lata(Aniołek 19.03.2013)( starania zawieszone do lipca 2013) pszczola189-Ania,22 lata,1cs Mystiquee - Marta, 24 l, 2 cs 07_Pati_07-Patrycja, 26lat,7 cs. czarna_mala, Aneta, 25lat, 9cs Agatau88, Agata 25l, starania od stycznia 2014 NAM SIE JUZ UDALO ![]() misia332-Monika 25 lat, udało się w 3 cs. (niespodziewajka) Skierka-Kinga,28 l- udało się w 1 cs po # TP 10.11.13( Aniołek listopad 2012) iza243- Marta, 27 l, udało się w 9 cs.TP 26.12.13(chlopiec) (Aniołek 25.04.12) cebulova- udało się w 13 cs.TP:4.02.2014(chlopiec) (Aniołek 01.01.2013) Lilith890502-Marta, 24l, udało się w 5cs TP 21.11.2013 Elunka-Ela, 25 lat, udało się w 1 cs po # TP. 03.03.2013(chlopiec) ( Aniołek 01.12.2012)[/SIZE] Santom- Sandra, 24 l,starania od maja 2012( Aniołki 25.10.2012r,13.03.2013)tp .28.04.2014 mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmrau, Żaneta, 22l, udalo sie w 1 cs, tp??? MY MALENSTWA JUZ TULIMY ![]() Bazile - Ela 29lat- Synek Sean 19.12.12 3990, 55cm IsiaG- Justyna, 36 l 15.03.2013 o godzinie 11.58 urodziła się córeczka-Lidia Elżbieta. LunaO- Ilona, 22 l, dnia 18.03 .13 przyszedł na świat synek Kamil (Aniołek 25.05.12) Mokka_83- Monika, 29 l ,dnia 22.03.2013 o godzinie 8.20 przyszedł na świat synek Leon colorblue- Justyna, 26 l, Tymoteusz ur. 03.06.2013r. Godz. 19.35 waga 3360g i 55cm nuna2- Justyna, 22 l,udało się w 1cs. corcia Jula, ur 06.2013 Kooocur-Doris, 27 l, udalo się w 2cs (Aniołek 03.06.12) (chłopiec-Marcel, ur. lipiec 2013, CC bajka1807 -Kamila, corcia Amelka, ur. SN 23.08.2013, 15:59, 3040 g i 51 cm. magbes- Magda, 28 l, corcia Dominika, ur. SN 5.09.2013, 12.10, 2640g i 52cm Sophia_1- Magda, 26 l, corcia Agata, ur.8.09.2013 przez CC Pszczoua- Alina, 27 lat,udało się w 9 cs, synek Julek, ur. 09.2013SN dzastin08- Justyna, 24 l,udało się w 7 cs. synek Kamil, ur.18.10.2013 CC,3470g i 54cm A TYLE JUZ NASKROBALYSMY ![]() 1 częśc: Starania, problemy i pierwsze objawy ciąży- porozmawiajmy! ![]() 2 część:Starania,problemy i pierwsze objawy ciąży ![]() 3 częśc: Starania,problemy i pierwsze objawy ciąży ![]() 4 część: Starania,problemy i pierwsze objawy ciąży ![]() 5 czesc: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby 6 część : Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby „Pewnego razu było dziecko gotowe, żeby się urodzić. Więc któregoś dnia zapytało Boga: - Mówią, że chcesz mnie jutro posłać na ziemię, ale jak ja mam tam żyć, skoro jestem takie małe i bezbronne? - Spomiędzy wielu aniołów wybiorę jednego dla ciebie. On będzie na ciebie czekał i zaopiekuje się tobą. - Ale powiedz mi, tu w Niebie nie robiłem nic innego tylko śpiewałem i uśmiechałem się, to mi wystarczało, by być szczęśliwym? - Twój anioł będzie ci śpiewał i będzie się także uśmiechał do ciebie każdego dnia. I będziesz czuł jego anielską miłość i będziesz szczęśliwy. - A jak będę rozumiał, kiedy ludzie będą do mnie mówić, jeśli nie znam języka, którym posługują się ludzie? - Twój anioł powie ci więcej pięknych i słodkich słów niż kiedykolwiek słyszałeś, i z wielką cierpliwością i troską będzie uczył Cię mówić. - A co będę miał zrobić, kiedy będę chciał porozmawiać z Tobą? - Twój anioł złoży twoje ręce i nauczy cię jak się modlić. -Słyszałem, że na ziemi są też źli ludzie. Kto mnie ochroni? - Twój anioł będzie cię chronić, nawet jeśli miałby ryzykować własnym życiem. - Ale będę zawsze smutny, ponieważ nie będę Cię więcej widział. - Twój anioł będzie wciąż mówił tobie o Mnie i nauczy cię, jak do mnie wrócić,chociaż ja i tak będę zawsze najbliżej ciebie. W tym czasie w Niebie panował duży spokój, ale już dochodziły głosy z ziemi i Dziecię w pośpiechu cicho zapytało: - O, Boże, jeśli już zaraz mam tam podążyć powiedz mi, proszę, imię mojego anioła. - Imię twojego anioła nie ma znaczenia, będziesz do niego wołał: „MAMUSIU” Zasady żywienia w ciąży I. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko o 300 kalorii. Nie trzeba jeść za dwoje! Te 300 kcal utrzymuje się całą ciążę ( osoby z nadwagą mogą ominąć pierwsze 10 tyg i jeść normalnie.) Jeśli przyrost masy ciała postępuje za szybko Jedz mniej kalorii. Choć w czasie ciąży nigdy nie należy próbować chudnąć, to trzeba zwolnić tempo przyrostu masy ciała. Służą temu proste metody ograniczania wartości energetycznej pożywienia, które mają na celu dostarczanie jak największej ilości składników odżywczych i jak najmniejszej liczby kalorii: np. mleko niskotłuszczowe lub pełnotłuste zastępujemy mlekiem odtłuszczonym Ogranicz spożycie tłuszczu. Choć pewna dawka tłuszczu jest niezbędna w diecie ciążowej, to za duża jego ilość zamieni się w tkankę tłuszczową. II. Dziennie należy jeść 5-7 posiłków , wiem ze wydaje się dużo ale wliczamy w to także przekąski . Mniej więcej wygląda to tak : a) Śniadanko ( jakiś konkret – najlepiej dużo białka – daje nam uczucie sytości długo) b) II śniadanko ( mniej konkretne – najlepiej węglowodany – daje nam ‘szybką’ energię ) c) III śniadanko ( nie koniecznie) – może być jakaś przekąska , owoc , jogurt d) Obiad ( jak z 2 dań to mikro porcje ) e) Podwieczorek f) Kolacja ( jak czujesz głód przed snem to znowu coś białkowego – daje uczucie sytości) g) Posiłek przed snem ( nie koniecznie) – 1 kromka chlebka III. Z racji na zaparcia należy zwiększyć przyjmowanie błonnika. Normalnie się je 20-40g na dobę a teraz proponuję 30-50g Błonnik to niestrawny składnik pochodzący z produktów roślinnych. Jego źródłem są np. kasze ( im grubsze tym lepsze np. gryczana , jęczmienna m pęczak ) , pełnoziarniste pieczywo, niełuskany ryż, płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane, a przede wszystkim warzywa i owoce. Warzywa mają błonnika najwięcej w skórce i pod nią więc nie obiera się warzywa przed spożyciem. No chyba ze cierpicie na biegunki – wtedy należy mniej błonnika dpstarczyć wtedy się je właśnie obiera / piecze / gotuje. Generalnie produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii z racji na ten błonnik Pamiętaj także o tym, by pić więcej płynów – aby błonnik mógł spełnić swoją rolę, trzeba go dobrze „nasączyć”. A dużo oznacza nawet 2-3 litry dziennie ( wliczając w to wszystko co płynne) IV. Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka a jak nie lubisz to mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a częściowo także serem – chodzi o wapń on zapewnia prawidłowy rozwój kości dziecka oraz zapobiega odwapnieniu kości matki poten podczas karmienia. V. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol a dodaj więcej tłuszczów roślinnych. Tzn. nie jedz masła za dużo , smalca w ogóle itd. A używaj przede wszystkim oleju rzepakowego,oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce to tylko i wyłącznie powinny być z ryb! Chodzi o kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 - mają ogromny wpływ na rozwój młodego organizmu. Oddziałuje na kształtowanie się mózgu oraz wzroku u niemowląt. I ważna sprawa – pamiętaj ze masła się nie podgrzewa! Jeśli chcesz masła użyc to tylko na zimno , jak chcesz fasolkę z masełkiem to położ je na ciepłej fasoli a nie podgrzewaj na patelni bo podczas podgrzewania tworzą się w nich bardzo szkodliwe dla zdrowia związki, zwiększające ryzyko chorób serca i nowotworów. VI. Jak najbardziej wskazane jest mięso, parę razy w tygodniu indyczek i mięsko czerwone, wołowe, będące źródłem żelaza, niż nafaszerowany hormonami wzrostu drób czy sklepowe wędliny paczkowane naszpikowane glutaminianem sodu i innymi kolorowymi badziewiami. Wieprzowinę nie koniecznie..raz w tyg jak musisz VII. Witamina C jest następnym niezbędnym składnikiem pokarmowym zdrowej diety kobiety ciężarnej. Edytowane przez santom Czas edycji: 2013-10-18 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII
pierwsza!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII
Melduję się
![]()
#5 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja sobie powoli bede dzialac z edycja pierwszego postu, troche mi to zajmie pewnie, ale co tam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]() Santi mi już 32 latka stuknęły (tzn stukną we wtorek ![]() a monini to ode mnie baty dostanie! ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- WSZELKIE SUGESTIE DOTYCZACE ZMIAN NA PIERWSZEJ STRONIE PROSZE KIEROWAC WRAZ Z PODANIEM I 3 ZDJECIAMI OSOBISCIE DO PREZESA WĄTKU(czyt. poki mnie nie wykopia: MNIE) W GODZINACH LUDZKICH ![]() ![]()
żona od 02-12-2000 mój największy skarb 02-03-2001 moja kolejna wielka miłość 05-01-2015 „Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” S.I. Witkiewicz Edytowane przez kwitka13 Czas edycji: 2013-08-07 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Odp: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII
Witam:-*
Santi to teraz muszą być II kreski!!! ![]() Moni i jak???? Pszczółka wszystkiego naj z okazji rocznicy.dużo miłości Wam życzę:-* Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#11 |
Zadomowienie
|
Jestem
![]() Na pierwszej stronicy jestem o.c.z.o.j.e.b.n.a. normalnie ![]() ![]() Monini!!!!!!! ![]()
#12 | |
Zakorzenienie
|
no dobra laseczki
![]() ![]() a tak w ogole to wczoraj borsuk mi zaiwanial po ogrodku ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
witam się i ja w nowym wątku. Mam nadzieję że ten nam posłuży !!! Mam na myśli nas staraczki santi, linka, monini, kwicia, i inne nie mniej ważne
![]() ![]() Też dodaj mi Santi rok wyżej w mych wiosnach przeżytych ![]()
#15 |
Zakorzenienie
|
Czy ja moge miec dni plodne 4 tygodnie.po porodzie???
Mam brunatnoprzezroczysty sluz, rozciagliwy i boli mnie ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Myślę, że może się zdarzyć. No bo skąd przypadki ciąż zaraz po porodzie? A masz testa owu? Moze sobie trzaśnij.
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie mam testu, ale bzykac.mi sie chce..zawsze tak mialam na owulke...
Aaaaaaaaaa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
koooocur no znam nie jedną co zaszła 2 miesiące po ciązy w kolejną ciąże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ale po cc nie mozna..
pisze do meza ze mam chyba owulke a on do mnie -"pewnie ci sie chce bzykac na maksa" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() fiu fiu mamy nowy wateczek ![]() santi to teraz II krechy jak nic ![]() a co do pierwszego posciaka to poprosze wpisac ze mam termin porodu na 15 wrzesnia ![]() ja Wam nawet nie napisalam - w poniedzialek mialam wizyte u gin. wszystko jest ok, brzusio dobrze rosnie, szyjka dluga, od strony maluszka zamknieta a od zewnatrz z 0,5 zrobilo sie 1... nie wiem jakie to jednostki...cm, mm, palce czy co :P w kazdym badz razie rozpulchnia sie, ale powieziala, ze najwazniejsze , ze ujscie wewnetrzne trzyma i wszystko jest dobrze. Mam zrobic wszytsko zeby wytrzymac jeszcze 3 tyg ![]() ![]() ![]() Dzis chlodniej, wiec planuje prasowanie ubranek bo nigdy tego nie skoncze - wczoraj maz skrecil mi szafe na ubranka i rzeczy malej wiec bede ukladac ![]() ![]() gdzies mi umknelo, ze monini ma robic testa ale widze, że czekacie na testa wiec i ja jestem ciekawa ![]() bazile- ale masz swietnego synka ![]() pszczulko - serdeczne zyczenia z okazji rocznicy ![]() no i nie wiem co jeszzce komu mialam... :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |||
Zadomowienie
|
witam sie i ja
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez bazile Czas edycji: 2013-08-07 o 10:51 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=tLt5r...ature=youtu.be
Musiałam Wam to pokazać , mamy tu dużo kociar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() witam się w nowym wątku i w 25tc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Akurat miałam wpaść na rozpoczęcie wątku to szefowa wpadła do biura, wrrr
Santi brawo!! Świetna 1 strona ![]()
#27 |
Zakorzenienie
|
Santi zmień mi wiek na 27
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to ten tego uwazajcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Re: ha, ha, ha teraz w ciąży będę ja:) pogawędki mamusiowo-staraczkowe cz. VII
Dziewuchy teraz siedze na kokorce wiec nie mam za bardzo jak pozmieniac. No i po raz kolejny apeluje o wiadomosci co by tutaj watku nie zasmiecac, a ja bede mogla pamietac co i jak, bo pewnie jak wroce do domu to juz zapomne co komu mialam zmienic
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Melduję sie i ja!!! Mąż usypia małą, pewnie polegną razem
![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Santi - a te rozpakowane, mogłabyś ułożyć chronologicznie? W sumie te co mają rodzić też by się przydało, byśmy wiedziały która następna. I ja to już chyba stara jestem ale te literki są malutkie i takie kolorowe, musiałam facjate przytulić do kompa, żeby odczytać.
Chcę słyszeć Twój głośny śmiech, ciągle pamiętać każdą łzę i wszystkie Twoje smutki. Chcę grać kołysanki do snu póki nie zaśniesz słodko znów Maleńka i bezbronna Szybko tak ucieka czas, cenny czas córeczka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.