Piercing (kolczyk w pępku) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-29, 10:45   #1
Mała89
Przyczajenie

GG do Mała89

Piercing (kolczyk w pępku)

Mam pytanko dotyczące kolczyka w pępku (mam zamiar sobie zrobić czy ten kolczyk (oczywiście po zagojeniu) można wyjmować na np. jeden dzień i czy wogóle można go wyjmować? I jakie kolczyki są najlepsze do "zagojenia" ?
Mała89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 12:01   #2
kallipso
Raczkowanie

Re: Piercing (kolczyk w pępku)

Jak już się zagoi, to możesz go wyciągać na dłużej - byle nie za długo Tylko goi się bardzo długo - tzn. nawet jak na zewnątrz wydaje się wszystko ok, to wewnątrz dziurki, jeszcze się wszystko nie zagoiło. O dziurkę w pępku trzeba bardzo dbać zanim sie zagoi - bo łatwo o zakazenie. Najlepsze są kolczyki tytanowe, bo powodują najmniej uczuleń.
Było sporo już o tym na forum, poszukaj, na pewno znajdziesz dużo informacji.
Pozdrawiam.
kallipso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-29, 18:26   #3
Mała89
Przyczajenie

GG do Mała89

aha dziękuje za odpowiedz na forum już czytałm jeszcze raz thx
Stary 2005-01-29, 22:48   #4
streptococus
Rozeznanie

oczywiscie ze mozesz wyciagac kolczyk jelsi sie zagoi ...jak juz otbie przebije kolczyk w studiu to popros o nawe leku aby sie szybiej goilo -napewno tobie powie gosciu ...mi mowil ogolnie to ja w usmie neomecyne i oxycort w spray uzylam i po 3 tygodniahc sie zagoilo :d acha co do kolczykow to ze stali nierdzewnej i tytanowe (z jakas domieszka) nie powoduja jakis skutkow ubocznych ...mam andzieje ze pomoglam -pozdrawiam

pozdrovionka

taaadaaaam
streptococus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-30, 09:10   #5
JuLiTa1
Gość

ja kolczyk mialam prawie rok w pepku i niestety musialam go wyjac z powodu zabiegu w szpitalu. Gdy na drugi dzien chcialam go wlozyc, juz tego nie zrobilam. Nie wiem czy dziurka jest w stanie tak szybko zarosnac, byc moze tak sie stalo, bo dziurke mialam przekluta dosc gleboko. W kazdym razie odradzam wyjmowanie kolczyka. Moje kolezanki moga kolczyki wymieniac wtedy, kiedy tylko maja na to ochote. Ja niestety nie mialam takiej mozliwosci. Nie wiem czy ktos sie moze orientuje, czy moglabym ponownie przekluc pepek w tym samym miejscu? czekam na odp. Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-30, 11:49   #6
Mała89
Przyczajenie

GG do Mała89

Chyba można przekłuć drugi raz, przynajmniej dziewczyny w innych tematach mówiły, że drugi raz sobie przekłuwały gdy im zarosło. Pozdrowionka
Stary 2005-01-30, 18:49   #7
Elahaz
Raczkowanie

Ja przebijałam pepek trzy razy, ale za każdym razem robiłam to sama, bo taka juz ze mnie sadystka, tyle że za pierwszym razem po prostu mi sie prawie że urwał. Teraz obecnie mam kolczyk, ale go nie wyjmuję, bo boję się że już go nie włoże, tak jak za drugim razem. Ale można go wyjmować, tylko że gojenie pępka trwa oko9ło 8 miesięcy.
Elahaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-01-30, 21:27   #8
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Witam!
Ja przebijalam pepek kilka razy.Raz znajomy igla do zastrzykow, kilka rzy sama zwykla igla,ale nie udawalo mi sie przelozyc kolczyka ostatnim razem (okolo pol rku temu) przebil mi chlopak po studium piercingu i tatuazu. Niby ok.Nie bolalo. Tylko ciut krzywo wyszlo. To pewnie przez te zrosty. Do tej pory mi sie nie wygoil i jest wrazliwy na urazy. Wyciagac nie radze jz po godzinie potrafia byc trudnosci z ponownym wlozeniem. Moja przyjaciolka ma juz od roku.Niby zagojony ale jak wyciagnela to miala problem z wlozeniem wlasnie po jakiejs godzince. Masc dzieki ktorej ma sie goic to np. Tribiotyk. Czasami mam juz dosyc tego kolczyka ale nie wyciagam bo pewnie po jakims czasie znowu naja mnie masochistyczne mysli,przebije poraz enty i bede sie meczyc od nowa.. Dlaczego kolczyk w pepku tak fajnie wyglada...!?!

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 14:53   #9
JuLiTa1
Gość

Dzieki za odpowiedzi! Moze sprobuje ponownie przekluc pepek w najblizszym czasie. Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 18:09   #10
silvja
Raczkowanie

GG do silvja

w miejscu przeklucia w sumie nie powinno sie smarowac zadnymi maścmi wystarczy zwykla woda utleniona przemywac 2 razy dziennie -nie zrywac strupków!!!bo wtedy faktycznie bedzie sie goilo bardzo długo wszystkim którym przekluwałam zalecałam tylko wodę i było ok
Stary 2005-12-28, 23:31   #11
lain
Zakorzenienie

Dot.: Piercing (kolczyk w pępku)

zeby nie zakladac nowego watku podczepie sie z moim pytaniem pod ten
czy ktoras z Was orientuje sie ile kosztuje przeklucie pepka? (najlepiej ceny z krakowskich salonow) nio i jesli mozecie polecic jakis konkretny salon to bylabym wdzieczna
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-29, 00:08   #12
Oleńka85
Przyczajenie

Ja robiłam jakieś dwa lata temu i zapłaciłam 120 złotych razem z kolczykiem w salonie tatuażu.
Oleńka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-29, 10:29   #13
sweetes_things
Rozeznanie

Pewnie,że możesz po jakimś tam okresie czasu jak sie zagoi wyjąć i zmienić (nawet to by było wskazane).Zanim włożysz inny kolczyk dziurke wysterylizuj tak na wszelki wypadek.A najlepszy kolczyk? Stal chirurgiczna do wygojenia..potem polecam też stal albo srebro (co do metalowych niemam przekonania). Ja u siebie w Białymstoku w studiu kosmetycznym za przekłócie pępka zapłąciłam 80 zł ;] Proponuję iść do dobrego salonu/kosmetyczki by Ci to zrobiła peofesionalnie i 'czysto' Pozdrawiam ;]
Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ
Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ
Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM
Taka już jestem..i to właśnie jA
by Sweetes_things
sweetes_things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-29, 11:04   #14
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetes_things
A najlepszy kolczyk? Stal chirurgiczna do wygojenia..potem polecam też stal albo srebro (co do metalowych niemam przekonania).
a ja sie naczytalam, ze lepsze sa tytanowe do wygojenia. hm to jak to w koncu jest...
tak pytam, bo TŻ chce mi zafundowac, a ja mam troche obaw, bo ogolnie w uszach kolczyki przyjmowaly mi sie slabo (ale tez przekluwane domowymi sposobami, wiec wiadomo jak to jest... ) nio i boje sie zeby mi przypadkiem tego kolczyka calkowicie nie odrzucilo (bo kasa poszlaby w bloto)
Stary 2007-01-04, 20:18   #15
anydualk29
Raczkowanie

Ja wybieram się do salonu dokładnie za tydzień i już nie mogę się doczrekać wiem na ten temat wszystko prawie, bo przeczytalam duzo na foprach i gadałam z kumpelami =] licze, ze ladnie sie zagoji i bedzi oki
anydualk29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-22, 16:46   #16
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

pewnie że możesz. Ja przebiłam w kwietniu 2007 r. Możesz wyjąc na tyg. i nic mu nie będzie . nie wiem jak na dłużej bo ja nie wyjmuje xD
ktoskogonieznasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 18:03   #17
malwinac
Zadomowienie

Nie wierze w to co czytam!!!!!!!!!
Dziewczyny jeśli nie macie o czymś zielonego pojęcia to nie wypowiadajcie się na ten temat
Po pierwsze
-kolczyk robi się u piercera a nie u kosmetyczki!!!!!
Pozatym
- profesjonalny salon bedzie zaopatrzony w cala game kolczykow
-jesli kupujesz sama upewnij sie ze salon ma autoklaw w ktorym wysterylizuja Ci kolczyk
- do przemywania NIE UZYWA sie wody utlenionej!!!!!!!!!!!!! ani wysuszającego spirytusu. Tylko oscenisept + sol fizjologiczna w przypadku stanow ropnych TRIBIOTIC, kolczyka nie zaklejamy zadnymi PLASTRAMI!!!!!!!! Tribiotic nie jest do stosowania zapoobiegawczo gdy nic sie nie dzieje,blokuje doplyw tlenu
-jedyne odpowiednie kolczyki do swiezo przeklutego miejsca to tytan/bio plast/ptfe . W zadnym wypadku STAL CHIRURGICZNA

Uf , pozatym zastanow sie czy warto?
Dla mnie byl to glupi wybryk . Pepek nie zaogil sie przez ponad pol roku codziennej pielegnacji o ktorej nie wolno zapominac!Musialam wyjac kolczyk a pozostala mi paskudna blizna

malwinac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 18:40   #18
K0G0 T0 0BCH0DZI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała89 Pokaż wiadomość
Mam pytanko dotyczące kolczyka w pępku (mam zamiar sobie zrobić czy ten kolczyk (oczywiście po zagojeniu) można wyjmować na np. jeden dzień i czy wogóle można go wyjmować? I jakie kolczyki są najlepsze do "zagojenia" ?
A kolczyk z ucha możesz wyjmować ? Przecież to jest to samo tylko, większa dziurka
Cytat:
Napisane przez malwinac Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli nie macie o czymś zielonego pojęcia to nie wypowiadajcie się na ten temat
Po pierwsze
Pozatym
-jesli kupujesz sama upewnij sie ze salon ma autoklaw w ktorym wysterylizuja Ci kolczyk
- do przemywania NIE UZYWA sie wody utlenionej!!!!!!!!!!!!! ani wysuszającego spirytusu. Tylko oscenisept + sol fizjologiczna w przypadku stanow ropnych TRIBIOTIC, kolczyka nie zaklejamy zadnymi PLASTRAMI!!!!!!!! Tribiotic nie jest do stosowania zapoobiegawczo gdy nic sie nie dzieje,blokuje doplyw tlenu
-jedyne odpowiednie kolczyki do swiezo przeklutego miejsca to tytan/bio plast/ptfe . W zadnym wypadku STAL CHIRURGICZNA

Dla mnie byl to glupi wybryk . Pepek nie zaogil sie przez ponad pol roku codziennej pielegnacji o ktorej nie wolno zapominac!Musialam wyjac kolczyk a pozostala mi paskudna blizna
Ja tam robiłam u dobrej kosmetyczki i jakoś nic mi sie nie stało, zrobiła to bardzo profesjonalnie , ale jak sie dowiedziałam jak robią u jednej kosmetyczki w moim mieście - pistoletem , to aż sie przestraszyłam.. a dziewczyny chodzą tam, bo tanio potem to nie ma co się dziwić, ze się nie goi, jest krzywo przebity etc.
To, że tobie kolczyk się nie przyjął to nie znaczy, ze musisz straszyć resztę.
A skoro tak podkreślasz, ze nie u kosmetyczki, to zapewne robiłaś w profesjonalnym studio percingowym- dziwne.. tak profesjonalnie, a jednak się nie zagoiło To nie zależy tylko od tego kto i jak Ci robił, ale również od ogranizmu
Stary 2009-04-22, 18:59   #19
lain
Zakorzenienie

Cytat:

a mi sie szybko zagoilo, kolczyk mam juz kilka lat i jestem zadowolona dla mnie to nie byl w zadnym wypadku glupi wybryk...
Stary 2009-04-22, 20:36   #20
malwinac
Zadomowienie

Po pierwsze czytanie ze zrozumieniem. Glupi wybryk z perspektywy czasu.
Po drugie nie strasze tylko ostrzegam nie zawsze jest kolorowo
Po trzecie owszem zalezy od organizmu ale w duzej mierze zalezy od tego jak go pielegnujemy gdzie byl robiony,prawda??

Nie oodstraszam nikogo , jak ktos bedzie chcial to sobie i iglA w domu zrobi nie moj interes,ale jak czytam glupoty typu zakladania stali chirurgicznej na swiezo przeklute miejsce,przemywanie spirytusu to az mi sie slabo robi

malwinac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 08:52   #21
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Talking Dot.: Piercing (kolczyk w pępku)

Cytat:
Po pierwsze
Pozatym

Ej, ja przebiłam u kosmetyczki wenflonem i nic mi nie jest. wiadomo. lepiej jest się udać do studia. Skoro ty przebijałaś i stosowałaś się do tego wszystkiego to czemu Ci się nie zagoił? mi tak w pełni zagoił się ponad pół roku od przebicia. Jeśli ktoś dobrze przemyśli tą decyzje to nie będzie żałował. zresztą kolczyk świetnie się prezentuje więc polecam.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Elahaz Pokaż wiadomość
Ale można go wyjmować, tylko że gojenie pępka trwa oko9ło 8 miesięcy.

Nie zgodzę się. U każdego jest inaczej. Nie ma na to teorii. U niektórych może goić się pół roku [ tak jak u mnie ] a u innych prawie rok. Podobnie jest z pytaniem czy boli.
Stary 2009-04-28, 19:53   #22
Skate997
Przyczajenie

mogła byś się do mnie odezwać na gg ? 8392966 . mam kilka pytań
Skate997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 00:25   #23
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

kto ?? ^^

---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ----------

kto? jakby co to moje gg 3411113
Stary 2009-06-13, 15:29   #24
kas1995
Przyczajenie

Hej mam 14 lat i chcę zrobić sobie kolczyka w pępku. Rodzice się zgodzili. Ja się trochę waham, bo może mi się to znudzić, ale zawsze można wyjąć, prawda ? mam jedno pytanie.. Słyszałam, że lepiej nie robić sobie kolczyka w pępku w lato, gdy jest ciepło, bo pot źle wpływa na kolczyka czy to prawda ?? Proszę o odpowiedź. Pzdr ;**
kas1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 17:38   #25
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Ja przebiłam ostatniego kwietnia dwa lata temu i słyszałam że lepiej w lato niż w zimę. Wszystko źle wpływa na gojącą się ranę ale po to jest sól fizjologiczna i inne cuda żeby to przemywać
Stary 2009-06-17, 18:15   #26
rimlora
Zadomowienie

Cytat:
Po pierwsze
Pozatym

Ja robilam pare lat temu kolczyk u kosmetyczki.
Moja kosmetyczka tez miala mase koczykow a mimo tego przyszlam ze swoim.A to z tego wzgledu ze, za sam kolczyk liczyla sobie 4 razy wiecej jego ceny.
Wode utleniona uzywalam na samiutkim poczatku , doslownie pary razy, a potem przemywalam go rumiankiem , w sumie gojenie trwalo okolo hmmm 2 miesiecy.Aha i milam kolczyk ze stali chirurgicznej , wiec prosze nie pisz tu bzdur ze w zadnym wypadku stal chirurgiczna. Bo ja jakos milam .. i w ciagu 2 miesiecy wszytko ladnie zagojone.
Twoj goil sie rok i i tak sie nie zagoil . Wiec wydaje mi sie ze nie za bardzo Twoje rady sa dobre.

Kolczyk mozna wyciagac na jak dlugo sie chce .. ja nie nosze go juz z 3 lata a dziurka nadal jest.

Oczywiscie ze lepiej w zime przebijac z tego wzgledu ze kiedy jest cieplej jest wiecej bakteri.
Ale zawsze mozna jakies oklady zimne robic.

Edytowane przez rimlora
Czas edycji: 2009-06-17 o 18:25 Powód: musialam dopisac
rimlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-18, 14:33   #27
kas1995
Przyczajenie

Czyli lepiej poczekać do chłodniejszych dni ? bo ja bardzo chce go zrobić teraz ;D A jeszcze jedno pytanie... Czy trzeba zaklejać na początku kolczyk plastrem czy nie ?
kas1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-18, 14:45   #28
rimlora
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kas1995 Pokaż wiadomość
Czyli lepiej poczekać do chłodniejszych dni ? bo ja bardzo chce go zrobić teraz ;D A jeszcze jedno pytanie... Czy trzeba zaklejać na początku kolczyk plastrem czy nie ?
Wydaje mi sie ze bedzie lepiej , wybierz sobie jakis chlodniejszy dzien na przekluwanie, a po wszystkim przkladaj sobie lod owiniety szmatka, zeby te miejsce bylo takie schlodzone.Nie przyklejaj zadnych plasterkow
Stary 2009-06-18, 18:54   #29
foremka001
Rozeznanie

A co za różnica czy zrobi ten kolczyk w cieplejsze dni czy chłodniejsze? Jedynie chyba różnica taka, że nie wykąpie się w żadnym jeziorze itp w czasie gojenia. A to czy tego dnia bedzie ciepło czy zimno to bez znaczenia. Po co jej lód?? Idz rób ten kolczyk kiedy chcesz. Nie przyklejaj plastrów żadnych.
Stary 2009-06-18, 19:04   #30
rimlora
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez foremka001 Pokaż wiadomość
A co za różnica czy zrobi ten kolczyk w cieplejsze dni czy chłodniejsze? Jedynie chyba różnica taka, że nie wykąpie się w żadnym jeziorze itp w czasie gojenia. A to czy tego dnia bedzie ciepło czy zimno to bez znaczenia. Po co jej lód?? Idz rób ten kolczyk kiedy chcesz. Nie przyklejaj plastrów żadnych.

przeczytaj moje posty , tam juz padla odpowiedz dlaczego.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości