Proszę o pomoc. Malowanie drewna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-11, 17:54   #1
esespera
Przyczajenie

Proszę o pomoc. Malowanie drewna

hej. dostałam po prababci stary kredens kuchenny ( śląski byfyj). jak to staroć "ma na sobie" pare warstw farby olejnej. Zaczełam ich usuwanie ( o zgrozo!! - ręcznie, papierem ściernym). Dokopalam się do czystego drewna, jednak aby cały mebel był w postaci surowego drewna musiałabym szlifować do śmierci. Szlifierka odpada ponieważ mieszkam w bloku a to jest niestety hałas. I tu chciałam zadać pytanie "czy można pomalować ten kredens farbą wodną do drewna, tą która jak się maluje przypomina olejną bez dotarcia do czystego drewna. chciałam tylko oczyscić delikatnie a potem pomalować" ??
esespera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 18:44   #2
jambolaja
Zakorzenienie

Dot.: Proszę o pomoc. Malowanie drewna

Doczyścic musisz.Niekoniecznie "do żywego"jeśli i chcesz tak zamalować, ale aby było równiusieńko,aby nie było kilku nakładających się warstw bo to będzie nieestetycznie widać po zamalowaniu.
Chyba,że wolisz zabejcować to musisz do gołego drzewa.
Ręcznie takiej dużej powierzchni nie dasz rady,Jak nie masz szlifierki masz 2 wyjścia.
1. Są przystawki do wiertarki,takie krążki do których przylepia sie na rzepa papier ścierny i jedziesz! Najpierw grubszym potem drobniejszym.Ja tak czyszczę wieksze powierzchnie(a kilka mebli mam za sobą) i daję radę więc Ty też potrafisz.
2.Są w budowlanych specjalne preparaty do złuszczania olejnej.Smarujesz,odczeku jesz i szpachelką ściągasz rozmiękczoną farbę.Osobiście nie lubię.Śmierdzi i czasem trzeba powtarzać kilka razy.Ale są co lubią.Moja mama wyczyściła tak kilka drzwi.
Stary 2013-10-11, 19:07   #3
esespera
Przyczajenie

dziękuję bardzo za odpowiedź. Szlifierka jest i to profesjonalna, jednak powoduje straszny hałas. Mieszkając w bloku muszę brać też innych pod uwagę, nie chcę im burczeć szlifierką. bejcować nie chcę, chcę kolorek. jeszcze się zastanawiam jaki, ale rodzaj farby już wybrałam - wodna, bardzo szybko schnie.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Jambolajka Mozesz pokazać swoje prace? kompletnie na tym forum nie umiem się odszukać, zawsze zakładam nowe posty, mając nadzieję, że ktoś tam zajrzy

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

i kolejne pytanie. Chciałam zrobić taki inny kredens, zaszaleć z kolorem. A więc chcę zrobić bielenie. Pierwsza warstwa koloru morskiego a potem bielenie. Da się tak?
Stary 2013-10-11, 22:13   #4
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez esespera Pokaż wiadomość
Jambolajka Mozesz pokazać swoje prace? kompletnie na tym forum nie umiem się odszukać, zawsze zakładam nowe posty, mając nadzieję, że ktoś tam zajrzy
Wszystkie wątki idą rzędem jeden za drugim nie widzę prolemu w odszukaniu się Joli wątek jest tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=160602

Cytat:
i kolejne pytanie. Chciałam zrobić taki inny kredens, zaszaleć z kolorem. A więc chcę zrobić bielenie. Pierwsza warstwa koloru morskiego a potem bielenie. Da się tak?
Da się Możesz bielić rozcieńczoną białą farbą albo specjalnym preparatem do bielenia...uwaga śmierdzi

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pupil
Czas edycji: 2013-10-11 o 22:14
Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-12, 06:13   #5
esespera
Przyczajenie

a jaki środek do bielenia polecacie??
Stary 2013-10-12, 10:17   #6
Pupil

Naczelnym środkiem do bielenia drewna jest Starwax. Świetnie wygląda, gdy drewno jest zabejcowane dowolnym kolorem i pobielone tym preparatem:

http://www.youtube.com/watch?v=-Lek7qVh8G0

A tutaj tutek dekupażowy:
http://www.youtube.com/watch?v=RrJJqWhyOsY

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2013-10-12, 11:22   #7
esespera
Przyczajenie

właśnie piszesz, że zabejcowane, a ja bejcować nie chcę tylko użyć wodnej (morskiej) farby do drewna . moge też tak?

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Chyba, ze macie pomysł na taki kredens- jak go zrobić, pomalowac, ozdobic ??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-12, 13:09   #8
Pupil

Możesz użyć farby, ale efekt bielenia będzie dość marny
Bielenie ładnie wychodzi na powierzchni bejcowanej, bo ten preparat to jest wosk do bielenia, więc musi wniknąć w strukturę drewna. Nie zrobi tego na farbie, mam wrażenie że będzie się mazał.
Gdzieś mam puchę tego wosku, postaram sie wypróbować na powierzchni malowanej
Ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2013-10-12, 14:45   #9
esespera
Przyczajenie

to daj znać jak wyszło i czy tak można Bedę wdzięczna, nie chcę zepsuć kredensu, chyba bym się zapłakała. Tyle czasu o nim marzyłam ). A roboty przy nim , że heeejjjj.

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

a możesz polecić jakiś innm pomysł jak można zrobić ten kredens? myślałam nad białym ale jednak nie chcę w stylu babcinym. Chcę zaszaleć z kolorem .. Chciałam zrobić ten morski z bieleniem i firaneczki morskie jl

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

http://floraservice.blogspot.com/200...1_archive.html tu jest fajny kolorek, ale cały kredens w jednym kolorze bedzie nudny, mdły i nijaki
Stary 2013-10-13, 17:07   #10
cycol11
Zakorzenienie

są bejce w kolorze morskim więc nie ma problemu żebyś miała bielony kolor jaki chcesz też nie bieliłam farby a bejcę tak super wychodzi powodzenia
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 19:55   #11
rosier
Wtajemniczenie

Piszesz, że nie dasz rady oczyścić mebelka do surowego drewna. Rozumiem Cię, tym bardziej, że na tych kredensach fabrycznie malowanych farba trzyma się bardzo mocno.

Toteż, tak jak Jola radzi, postaraj się doprowadzić do wyrównania powierzchni i maksymalnego jej zmatowienia, ale tak by papier ścierny nie pozostawił rys.

Następnie należałoby położyć podkład. Możesz użyć primera profesjonalnego np. Fluggera (Interior Fix Primer), który jest świetny, ale i zwykła farba akrylowa do drewna i metalu z budowlanego też się nada, np. pastelowa orchidea z Duluxa. W każdym razie całość pomalowałabym ( cienką warstwą) na pewno na jasny kolor, biały, kremowy lub jasnobłękitny ( ten ostatni byłby, myślę, najlepszy gdyż docelowo kredens ma być niebieski). Po wyschnięciu ukażą Ci się ewentualne nierówności . Jeśli tak, to dalej musisz szlifować, a jeśli nie to kłaść wybrany kolor. I też radzę kilka cienkich warstw.

Napisałam jak ja bym się zabrała za taki mebel. Ale z doświadczenia wiem, że lepiej najpierw potrenować na mniejszych powierzchniach.
Powodzenia!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 09:22   #12
effcia82
Zakorzenienie

Ja załatwiłam sosnowe drzwiczki lakierem rozpuszczalnikowym śmierdzielem takim. Drewno sciemniało i zżółkło bardziej niż oczekiwałam.
Zastanawiam się, czy dałoby się o jakoś lekko rozjaśnić ale bez konieczności szlifowania (pył). Interesuje mnie efekt naturalnego/surowego lub lekko rozbielonego drewna, nie postarzanego.

Czy jakiś lakier wodny/akrylowy chwyci na rozpuszczalnikowy?
Warstwa lakieru jest cienka a powierzchnia nadal chropowata w dotyku.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 10:05   #13
Pupil

Preparat do farby się nie nadaje pozostaje Ci mebel malowany morskim kolorem farbą "rozbielić" białą farbą. Tylko efekt rozbielenia normalnej farby będzie zdecydowanie gorszy i sztuczny niż rozbielenie bejcy.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2013-10-16, 17:50   #14
esespera
Przyczajenie

Kurde, już sama mam mętlik w głowie. Kompeltnie nie wiem jak go "ozdobić". Na początku - pierwsza wersja była cały kredens pomalować na wrzosowo, przetrzeć woskiem i druga wartwa biała. czyli przecierka zeby na kantach i ggdzie niegdzie na reszcie. I ozdobić wrzosem - decoupage. Jednak jak już pisałam farba biała jak i wrzosowa byłaby wodna. Ale boje się ze nie wyjdzie na farbie wodnej przecierka.

Może macie jakiś pomysł co można zrobić z takim kredensem. jak go pomalować??
Stary 2013-10-16, 19:51   #15
Pupil

Cytat:
Jednak jak już pisałam farba biała jak i wrzosowa byłaby wodna. Ale boje się ze nie wyjdzie na farbie wodnej przecierka.

Może macie jakiś pomysł co można zrobić z takim kredensem. jak go pomalować??
Ależ przecierki robi się farbami wodnymi

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2013-10-29, 13:05   #16
olka12300
Przyczajenie

Witam,
przeczytałam wszystkie komentarze znajdujące się w tym wątku i szczerze mówiąc spodobał mi się pomysł tego całego wybielania itd...ale nie mam pojęcia od czego zacząć... posiadam stary mebel kilku pokoleniowy i boję się go zniszczyć a jednak chcę go wpasować w otoczenie. Powiedzcie mi jak wasze rezultaty i czy faktycznie to tak dobrze wygląda.
olka12300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości