|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
taki oto problem..:( Davercin?
od pewnego czasu zaczęły wyskakiwać mi takie duże ropne wypryski(co bardzo dziwne jest dla mnie bo wczesnije mój trądzik był raczej grudkowo-zaskórniakowy) , zazwyczaj kłade na taki wulkanik benzacne lub brevoxyl, wysusza sie i wychodzi ropa(bo kłade tez masc ichtiolową) i gdy ropna kropeczke widac juz na zewnatrz po kilku dniach po porstu to wyciskam ale tu jest problem bo potem zostaje mi taka czerwonawa plamka wokół której schodzi skórka a sama plamka po dniu czy 2 pokrywa sie cienka warstewka nowej skóry(tak jak ranka przez strupek) ale niestety podczas mycia zazwyczaj ta błonka odpada i ranka nie ma mozliwosci zagojenia sie ..juz mam kilka takich plamek i to długi czas(uzywam na nie acne-derm) co mam z tym zrobi? lub jak zapobiec?bardzo prosze o rade
Edytowane przez fistaszkowa Czas edycji: 2006-02-22 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: taki oto problem..:(
Ja Ci bym radzi iść do dermatologa. Ja też tak miałam ale mi zapisał różne maści i to działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a jakie? jaka cena i czy całkowicie ci je usunęły? napisz coś wiecej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wizyta u dermatologa to najlepsze wyjście z tej sytuacji. Też miałam kiedyś podobne problemy i próbowałam z nimi walczyć na własną rękę ale nic to nie dało. Mi dermatolog przepisał taki płyn robiony w aptece za 5 zł i to było najskuteczniejsze. Miałam jeszcze 2 maści, których nazw już nie pamiętam bo spory czas temu to było, ale kojarze że jedna kosztowała około 50 zł, a druga 6 czy 8 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A Ja, zanim pójdziesz do dermatologa to radzę Ci zrobić wymaz ze skóry. Ja też mam takie coś jak Ty w dodatko trądzik grudkowo-zaskórnikowy. Leczyłam się dość długo Tetralysalem, pomogło na chwilkę a potem wszystko powróciło. Teraz okazało się że jest to Staphylococcus epidermidis
![]() Takie krostki nie koniecznie świadczą o zwykłym trądziku. Lepiej zrobić badania i zastosować właściwe leki niż wydawać kase na niepotrzebne leki które w efekcie czego i tak nie pomogą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
domina a możesz powiedzięćżężółaś wymaz ze skóry??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z chęcią bym odpowiedziała ale nie rozumiem za bardzo Twojego pytania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
jak masz czerwona plamke i cos tam w stylu ranki to polecam masc z macicy perlowej dermatolodzy ja przewaznie przepisuja gdy powstaja blizny po tradziku lub wlasnie takie plamki czerwone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli pójdziesz do dermatologa to ona zauważy jaki masz typ skóry i co powinnaś używać, przynajmniej ja tak miałam. Mi sie wydaje że nie potrzebny jest wymaz ze skóry no ale to juz jak chcesz. Mi wystarczyła sama wizyta u dermatologa. Zapisała mi rózne masci jedne były np: po jakieś 5 zł, ale inne znów po 40zł. Ale to pomaga naprawde. Ai wizytu u dermatologa sa zazywczaj bezpłatne przynajmniej ja tak miałam. No ale to zależy czy idziesz na fundusz zdrowia czy prywatnie.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mnie też lekarz leczył "na oko" i co z tego wyszło?! Długa kuracja tetralysalem który pomógł tylko na 4-5 miesięcy... Lepiej sprawdzić niż serio wydać kase w błoto na leki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
No wiesz to zalezy bo ja sie leczyłam jakieś 7 miesięcy niby "na oko" i wszystko jest ok.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
przepraszam domina coś z klawiaturą wtedy się popsuło i nie zauwazyłam
![]() a chciałam się spytać gdzie mam sie udać żebytaki wymaz zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz iść do dermatologa po skierowania ale oni raczej niechętnie je dają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja mam bardzo podobny problem - pojawia się czerwona, bolesna górka, po kilku-kilkunastu dniach zaczyna pojawiać się ropa, a potem zostaje czerwona plamka. Kilka dni temu kosmetyczka poleciła mi maść Davercin (zawiera antybiotyk, lecz nie jest na receptę, do kupienia tylko w aptece, 11 zł), która nakładana na czerwone, bolące górki ma je w jakis sposób zmniejszyć i zlikwidować. Jak na razie działa (zmniejsza mi takiego jednego potwora na brodzie i sprawia, że jest jaśniejszy). W dodatku nałożona na takie czerwone plamy (pozostałości po górkach) je rozjaśnia (sądzę, że za parę dni zupełnie znikną).
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja też mam te płyn davercin i uważam jest naprawde dobry!! szybko likwiduje wszelkie wypryski i sprawia że nie ma czerwonych plamek później. POLECAM
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
taki oto problem..:( Davercin?
do dermatologa bedzie trudno... mieszkam w małym mieście gdzie są tylko 2 dermatolodzy! a prywatnie to nie ma szans =( jesli chce sie zapisać to najwczesniej za ok. 2 miesiące niestety , pozatym juz kilka razy byłam tak i z trądzikiem i z naczykami-które niestety też posiadam , i prawde powiedziawszy ani w tym ani w tym pani dermatolog nie doradziła mi nic oprócz przepisania 2 najdroższych kremów na krzyż =/ a co do naczynek powiedziała :"narazie ich nie bardzo widac wiec nie masz sie czym martwić" <-to jest podejscie do problemu =?no żeczywiscie przyjde do niej gdy już bedzie za póżno =( ale co do tych plamek to polecacie davercin? ale to maść czy płyn? czy płyn tez kosztuje ok.11 zł? i czy płyn też jest bez recepty? a może macie jeszcze jakieś inne rady? bardzo prosze o pomoc bo oprócz was nie mam do kogo sie zwrócic .. =(
Edytowane przez fistaszkowa Czas edycji: 2006-02-22 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dot.: taki oto problem..:( Davercin?
puk puk
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Większość SKUTECZNYCH leków jest na receptę i bez dermatologa naprawde się nie obejdzie. Przecież my nie zrobimy Ci niestety badania przez internet
![]() Jakich odpowiedzi od nas oczekujesz skoro nie wiemy jak wygląda dokładnie Twój problem ![]() Nie licz za bardzo na domowe sposoby bo ja też ich sporo wypróbowałam. Może jest jakaś dokładna przyczyna swoich problemów. Nie ma u Ciebie laboratorium?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Może jedz do jakiegoś innego dermatologa w większym mieście! Jeżeli ten Ci nie potrafi pomóc. Bo tak jak mówi domina na domowe sposoby nie ma co liczyć. A lekarz stwierdzi jaką masz cere i ci zapisze odpowiedni lek!
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie wróciłam od dermatologa. Powiedział że te badania były niepotrzebne
![]() Dostałam tetracykline i jeszcze jakiś robiony spirytus. Mam znowu nadzieje.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
hmm no spróbuje sie popytać o tego dermatologa a w miedzy czasie wiecie cos wiecej na temat tego davercinu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja Ci powiem tak że ten płyn bardzo dobrze neutralizuje nowe chrosty i po nich nie pozostawiają sie czerwone plamki. Lecz gdy masz już plamki troche wątpie czy on jest usunie tak do końca, mogą sie troche rozjaśnić ale ci ich nie usunie!
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
A tak wogóle jesli chcesz sie pozbyć trądzku to nie WYCISKAJ GO!! Wtedy bakterie sie przenoszą i powstają nowe, wieksze wypryski.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a czy davercin goi ranki po wypryskach??? jeśli tak to jak trzeba go używać czekac az ten strup sam odpadnie czy myć czyms czy wogole nie dotykac i tylko smarowac i jak czesto smarowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie że goi. Ja go używam 2 razy dziennie wlewam go na wacik i przemywam twarz. wiesz ja ci powiem że twarz i tak będziesz myć mydłem albo żelem do twarzy więc strupek i tak ci zapewne odpadnie. tylko nie grzeb za bardzo przy tym.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.