Sąsiedzi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-04, 18:34   #1
Nela245
Przyczajenie

Sąsiedzi

Witajcie

Właśnie przeprowadziłam się na wieś w rodzinne okolice mojego TZ. Mieszkamy w domku jednorodzinnym. Obecnie jestem przez tydzień sama- mój TZ musiał wyjechać na kilka dni. I dzisiaj będąc w domu po raz kolejny zauważyłam na moim podwórku obce mi dzieci.
Był to już 3 raz, najpierw chodziły i jakby pieska szukały (zjadły też kilka owocków z drzewka), później z jakimś starszym Panem chodzili i szukali psa, ale dzisiaj to już wyglądało mi na czystą zabawę.
Zawsze jak słyszę głosy to spojrzę sobie przez okno. Podczas tych 3 incydentów nigdy nie wyszłam- nie chciałam ich spłoszyć. Podejrzewam, że są to wnuki wuja mojego TZ, który mieszka obok. Nie przeszkadzają mi jakoś bardzo, ale trochę nie podoba mi się ta sytuacja- bo jak coś się stanie im to może na mnie zrzucą odpowiedzialność?

Koleżanka stwierdziła, że może ta rodzina chce mnie poznać i dlatego te podchody. Pomyślałam więc, że po powrocie mojego TZ kupimy ciasto, wino - "coś" i pójdziemy do sąsiadów przedstawić mnie i zaspokoić ich ciekawość . Nie tylko do tego wuja, ale też sąsiadów mieszkających obok. Myślicie, że to w dobrym tonie iść do kogoś z poczęstunkiem? Co byście zabrały ze sobą na takie odwiedziny (bo chcieliśmy zapukać, przedstawić się, powiedzieć, że mieszkamy obok, dać prezent i tyle- żadnych herbatek).

Chciałabym po prostu nie być im obca, ale też nie chcę byśmy się jakoś przyjaźnili, czy na herbatkę spraszali .
I co z tymi dziećmi- powiedzieć tym dziadkom czy nie komentować tego.
Nela245 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-04, 23:56   #2
grubella
BAN stały

Dot.: Sąsiedzi

Cytat:
Napisane przez Nela245 Pokaż wiadomość
Witajcie

Właśnie przeprowadziłam się na wieś w rodzinne okolice mojego TZ. Mieszkamy w domku jednorodzinnym. Obecnie jestem przez tydzień sama- mój TZ musiał wyjechać na kilka dni. I dzisiaj będąc w domu po raz kolejny zauważyłam na moim podwórku obce mi dzieci.
Był to już 3 raz, najpierw chodziły i jakby pieska szukały (zjadły też kilka owocków z drzewka), później z jakimś starszym Panem chodzili i szukali psa, ale dzisiaj to już wyglądało mi na czystą zabawę.
Zawsze jak słyszę głosy to spojrzę sobie przez okno. Podczas tych 3 incydentów nigdy nie wyszłam- nie chciałam ich spłoszyć. Podejrzewam, że są to wnuki wuja mojego TZ, który mieszka obok. Nie przeszkadzają mi jakoś bardzo, ale trochę nie podoba mi się ta sytuacja- bo jak coś się stanie im to może na mnie zrzucą odpowiedzialność?

Koleżanka stwierdziła, że może ta rodzina chce mnie poznać i dlatego te podchody. Pomyślałam więc, że po powrocie mojego TZ kupimy ciasto, wino - "coś" i pójdziemy do sąsiadów przedstawić mnie i zaspokoić ich ciekawość . Nie tylko do tego wuja, ale też sąsiadów mieszkających obok. Myślicie, że to w dobrym tonie iść do kogoś z poczęstunkiem? Co byście zabrały ze sobą na takie odwiedziny (bo chcieliśmy zapukać, przedstawić się, powiedzieć, że mieszkamy obok, dać prezent i tyle- żadnych herbatek).

Chciałabym po prostu nie być im obca, ale też nie chcę byśmy się jakoś przyjaźnili, czy na herbatkę spraszali .
I co z tymi dziećmi- powiedzieć tym dziadkom czy nie komentować tego.
Skoro ma nie być żadnych odwiedzin, herbatek to lepiej nie iść.
Bo trudno będzie odmówić gdy w podziękowaniu za prezent zaproszą na herbatę i na dodatek wproszą się do was z rewizytą.
Jeśli macie zamiar zachować dystans to wystarczy samo " dzień dobry " w razie przypadkowego spotkania.
To w kwestii sąsiadów niespokrewnionych.
Natomiast co do rodziny, wuja i jego wnukow to jeśli twój partner żyl z nimi w zgodzie do tej pory to trzeba pewnie będzie ich zaprosić lub nawet licz się z tym, że bez zaproszenia przyjdą.
Podwórek nie jest ogrodzony, nie zamykana furtka?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 09:24   #3
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Odwiedziny z ciastem sobie daruj. Zwykłe, serdeczne dzień dobry powinno wystarczyć. Sama po przeprowadzce z takim ciachem poleciałam do sąsiadów i co? talerz ciastek wzięli, ale nam prawie drzwi przed nosem zamknęli i do dzisiaj dzień dobry nie odpowiadają. Więc się nie sil, jak nie wiesz co to za ludzie.
A co do dzieci i rodziny to moim zdaniem wypadałoby zorganizować jakąś wspólną herbatkę.
Ogrodzenia nie macie? Każdy tak sobie może do was wejść?
Stary 2014-08-05, 19:01   #4
Nela245
Przyczajenie

Mamy ogrodzenie, ale nie zawsze się je zamyka- kiedy np. wiem, że wieczorem pojadę do sklepu- to nie chce mi się zamykać/otwierać.

Poza tym jest też taka furtka, która łączy oba podwórka- znaczy moje i tego wuja. Więc pewnie dzieciaki tam przechodzą.

Daruje więc sobie chodzenie z ciastem po sąsiadach, odwiedzimy jedynie tego wujka. A co z tymi dziećmi? Dzisiaj znowu bawili się na moim podwórku, przecież wyganiać ich nie będę- rodzice sami powinni ich chyba upilnować.
Nela245 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 23:15   #5
Elfia4
DOMator

Chowając się w domu podczas, gdy obce ci dzieci bawią się na twoim podwórku zachowujesz się jak spłoszony dzikus. Powinnaś najnormalniej w świecie wyjść, przywitać, zapytać je czy są dziećmi wujka i zamienić kilka kurtuazyjnych zdań. Niech wiedzą, że ich nie unikasz i nie chowasz się w domu wyglądając dyskretnie przez okno, ale nie musisz się przecież spoufalać nadmiernie. Zwykłe przywitanie i przedstawienie się to dla mnie oczywistość. Z ustalaniem zasad wchodzenia dzieci na wasze podwórko, czy określaniem granic spoufalania zaczekaj na TŻ. Osobiście delikatnie zasugerowałabym, że każdy ma swoje podwórko i pod czyjąś nieobecność jedna strona drugiej nie wchodzi do ogrodu, ale nie powinnaś tego robić sama, bo sąsiedzi uznają, że się rządzisz w domu TŻ i sama ustalasz zasady, być może łamiąc te, które funkcjonują w tej rodzenie od lat.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 01:00   #6
201604181004
Konto usunięte

po prostu zrób grilla to będzie dużo naturalniejsze niż odwiedziny z ciastem.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 21:23   #7
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Chodzenie z ciastem od razu skojarzyło mi się z Bree Van De Kamp z "Gotowych na wszystko", choć ona chyba muffinki nosiła
Nie, do tych niespokrewnionych sąsiadów nie powinnaś, to samo wyjdzie w praniu. Gdzieś ich spotkasz to zwykłe "Dzień dobry" wystarczy, może na jakimś spacerze czy w innych okolicznościach dłużej pogadacie i wyjdzie to dużo naturalniej. Natomiast co do tych dzieci to ja też tego nie rozumiem dlaczego nie wyszłaś. Następnym razem wyjdź i cokolwiek do nich zagadaj. Wizytę u wuja skonsultuj z TŻ - co i jak miałoby to wyglądać, on znając go na pewno coś lepszego wymyśli.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-12, 10:07   #8
pomaranczowaklueczka
BAN stały

zawsze można zagadać, powiedzieć ze sie jest nowym lokatorem i że dopiero co się wprowadziliście ja mam sąsiadów takich ze najpierw ich unikałam a teraz normalnie rozmawiamy, pomagamy sobie!
pomaranczowaklueczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości