![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ganglion
Witam!
Moje pytanie dotyczy ganglionu - mam taką zmianę na lewym nadgarstku, z jego wierzchniej strony. We środę idę do chirurga w celu jego usunięcia. Słyszałam, że istnieją 3 sposoby usunięcia go: wyciśnięcie, punkcja i wycięcie. Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził, że w moim przypadku zostanie wykonana raczej punkcja. Chciałam spytać jak ona przebiega, czy jest bolesna i jak długo odczuwane są skutki zabiegu? Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
Anahstasia, nie wiem jak przebiega taki zabieg, ale mój bliski znajomy miał Ganglion na nadgarstku i znajomy kręgarz tak mu nastawił rękę, że natychmiast zniknał. Musiał nosić opaskę uciskową przez jakiś czas, żeby nie wyszedł znowu, ale to wystarczyło. Może i tobie pomoże?
W razie czego pisz na gretabe@wp.pl, to skombinuję telefon do tego gościa. Przyjmuje w Wawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ganglion
Droga Greto! Dziękuję za pomoc, niemniej jednak ja już jestem po zabiegu
![]() ![]() Na szczęście już jest wszystko w porządku ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
heh... ja gangliona miałam usuwanego w tamtym roku... teraz znowu wrocił ale tym razem zamiast zabiegu mam miec wstrzykiwane sterydy... moze to cos da. pozdrawiam.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka miała usunięcie ganglionu operacyjnie. Teraz została tylko mało widoczna blizna a ganglion nie powraca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
ja też miałam to, lekarz odessał strzykawką. Od czego to się robią te gangliony??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
NIBY od nadwyreżnia reki... ale ja tam watpie żebym moją zbytnio nadwyrężała, no ale cóż...:P A ja juz jestem po zastrzyku... Troche sie pocierpiało ale nie było tak źle...
![]() |
#8 |
Miuoshowa
|
Mnie sie takie cudo zrobilo po wewnetrznej stronie dloni, na stawie najmniejszego palca. I mialam to usuwane operacyjnie, z narkoza i pobytem w szpitalu
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja rownież miałam usuwego gangliona strzykawką, odbudował mi się po jakimś roku i zabieg musiałam powtórzyć od tego czasu naszczęście mam spokój.Mój lekarz powiedział mi że często sie to przytrafia osobom które mają drobne kosci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podnoszę! Dziś u byłam u ortopedy, próbowaliśmy usunąć gangliona strzykawką, niestety, ta maż jest tak gęsta, ze nie chce wyjść
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A miałaś usuwane operacyjnie czy tylko strzykawką?
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez LeLOu Czas edycji: 2008-01-24 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Łał! Nie wiedziałam, że tak wiele osób ma gangliony!
Ja też jestem jego posiadaczką ![]() ![]() U mnie ganglion jest twardy jak kośc i lekarze zastanawiali się czy to na pewno to. Póki co nie przeszkadza mi on w życiu codziennym, więc na razie dałam sobie z nim spokój i żyjemy w symbiozie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Anahstasia - to ja mam ganglion w tym samym miejscu, co Ty. I problem z tą jasną skórą też.
Pocieszam się - moja mama miała gangliony na lewej i prawej ręce przez wiekszość życia, ok. 10 lat temu same się wchłonęły i od tej pory się nie pojawiły... Myślę, że się na razie wstrzymam z chirurgiem, jeśli się pogorszy - zadziałam. Re-pozdrawiam!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jeśli tylko nie wyrządza Ci krzywdy, to ja bym się wstrzymała
![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ja już jestem po zabiegu, było odsysanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
oo widzę, ze problem ten jest popularny. tez mam to dziwne coś co zyje sobie na moim lewym nadgarstku...
Mam to juz około 2 lata. W tym czasie byłam u chirurga, który chcial go "wycisnąć" a że mam go baaardzo twardego, powodowało to taki ból, że wyrwałam się i uciekłam stamtąd. do tej pory go nie ruszam. Nie widzę jakiś tam przeszkód w zwiazku z nim, rzadko boli, choć zdarza się, że nie mogę ruszyć ręką. Ograniczyła się moja sprawność na wfie., Nie mogę stać na rekach, i ogólnie kłasć wysokiego nacisku na tą ręke, bo zwyczajnie boli. na szczescie to juz studia i nie mamy takich rzeczy za dużo. Na razie na żaden zabieg się nie zdecyduję, Gdyby jednak zanikało mi czucie w palcach, czy coś podobnego , zrobiłabym to bez zastanowienia. ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
odkopuję wątek
![]() kilka dni temu miałam usuwany, ale nie widzę różnicy, jest moze odrobinę mniejszy... ktoś jeszcze ma/ miał ten problem?, nie wiem czy to w ogóle może zniknąć. Nawet po kilku zabiegach podobno się odnawia.
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() swoją drogą przeraziłam się, gdy przeczytałam, że to nowotwór (niezłośliwy, ale zawsze)
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
mi nawet 'mała operacja' nie pomogła, wiec to tez pewno zależy... u mnie pierwsze co zrobili 2 lata temu to wycieli operacyjnie, później jak sie odnowiło, to ze 3 razy miałam wysysany i wprowadzane sterydy a teraz jak powróci to juz tylko zabieg wchodzi w gre... ale jak na razie mam spokój od września więc nie jest źle, ale co do blizny, to też mi przeszkadza jeszcze mam na prawej rece to juz w ogole.
pozdrawiam ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jak to wygląda? ja mam na prawym nadgarstku na kości takie coś dziwnego co wygląda trochę jak odcisk. Szukałam w internecie jak to wygląda ale nie znalazłam
![]()
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-nie znalazłaś w internecie? ![]() -wpisz w google grafika 'ganglion' ![]() -ganglion nie wygląda jak odcisk ja będę miała w przyszłym tygodniu drugi zabieg odessania... jeśli nic nie da pójdę na trzeci, a potem to już tylko operacja, do której też nie jestem przekonana, ale biorę pod uwagę ![]() chirurg mówiła mi, ze we wszystkich jej przypadkach odessanie przynosiło oczekiwany efekt, raz tylko wysłała pacjenta na operację
![]() |
![]() |
#29 |
biegam dla Zabawy
|
O jejku, nie sądziłam, że znajdę wątek na ten temat a tu jednak.
Ja jestem posiadaczka ganglionu w stawie w śródstopiu ![]() Na krótką mete bardzo pomogly mi zabiegi jakiś tam laserem, ganglion zrobil sie mniejszy, no, ale nie znikł. Teraz juz chyba sie zdecyduje na chirurgiczne wycięcie, chociaz cholernie się boje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Alkaxy, nie masz się czego obawiać, naprawdę. Zabieg trwa 1,5-2h. Znieczulenie miejscowe, ale nawet jak wygasa, nie odczuwasz bólu. Jedyny problem to konieczność unieruchomienia. Ja miałam usuwane z lewej ręki i właściwie przez dwa miesiące rękę na temblaku (ale nie w gipsie tylko w mocni ściśniętym opatrunku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.