![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
Metropolia, czyli OT z wątku "Mieszkanie na wsi"Cytat:
Małe miasto jak Lublin, Zielona Góra już oferuje takie atrakcje, ale w ograniczonej ilości. Duże miasto to Warszawa, Wrocław, Kraków itd. Dużo różnorodnych atrakcji i pierdyliard centrów handlowych, stadion, opera itd. Metropolia to jest coś, czego w Polsce nie mamy, wiadomo, czym się charakteryzuje. Nowy Jork, Tokyo, Shanghai, Seoul.
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Mieszkanie na wsi
Cytat:
Lublin w porównaniu do tego jest średnim miastem, żeby nie napisać dużym, bo dużym to jest Warszawa czy Wrocław. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86033848]W Bytomiu też jest opera, centra handlowe i stadion, a jednak obok Krakowa bym go nie postawiła
![]() ![]() Nie jestem w stanie podać twardych definicji, ale wiecie chyba, o co mi chodzi. Ale jak coś nie ma kina ani centra handlowego, to jest miasteczkiem, a nie miastem. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Nie wiem, zastanów się chwilkę - czym różni się Warszawa od Shanghaju, to będziesz miała odpowiedź. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Metropolia, czyli OT z wątku "Mieszkanie na wsi"
W Polsce jest metropolia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Podejrzewam, ze chodzi limonce o rozmiar i ilość ludności a nie definicje ośrodka gospodarczego regionu. Tokio ma niewiele mniej mieszkańców niż cała Polska. To jednak robi pewną różnicę, pomiędzy tak rozumianą metropolią a miastem jakim jest Warszawa czy Wrocław.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Skoro różnicą między miastem i miasteczkiem jest to, co w danej miejscowości się znajduje, co oferuje ludziom, a nie liczba mieszkańców, to chyba metropolii też to się tyczy.
I nigdzie nie znalazłam, że Tokio ma tyle ludności... wszędzie jest trochę powyżej 9mln. Nowy Jork 8mln. Edytowane przez natalia_t Czas edycji: 2018-10-24 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Znasz jakieś ponad 1mln miasto, które nie oferuje nic? Żadnych galerii, kin, restauracji, klubów itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby było komu przyjść do centrum handlowego albo kina, gwarantuję, że by postawili. Nie postawili, bo nie ma komu przyjść. A że mieszkańców mało, to się nie opłaca. Im więcej ludzi w mieście, tym bardziej opłaca się budować różne atrakcje i więcej ich powstaje. Do dziś pamiętam jak pare lat temu poszłam do kina w Zielonej górze. To kino było jedną salą przypominało teatr z ekranem, nie było gdzie kupić popcornu. Pewnie wybudowali multipleks do tego czasu, ale to był dla mnie szok kulturowy jakich mało. Wtedy zrozumiałam, że są miasta i miasta. I nie krytykuje tych mniejszych, są ludzie, dla których one mają swój urok, są ludzie, którzy lubią wieś. Podzieliłam według siebie i ja akceptuję tylko duże miasta, a najbardziej lubię metropolie. I tyle. A teraz wróćmy do tematu wątku, bo ten offtop się mocno rozjeżdża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- W Warszawie chociażby nie opłaca się budować Disnaylandu. A w metropoliach już tak. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te wcześniejsze rzeczywiście są gdzieś w Californii i na Florydzie w Orlando. Ale one powstawały chyba w latach 60 ubiegłego wieku. Obecnie - patrząc na miasta, które wymieniłam - tak, Disney celuje tylko w metropolie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Disneyland to przykład, a nie czynnik decydujący. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Chodzi o to, że w niektórych miastach się opłaca w innych nie. Nie wierzę, że muszę to tłumaczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To jaka jest graniczna liczba ludności, od której nazywasz miasto metropolią?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak na oko to minimum 10 mlnów mieszkańców i odpowiednio nowoczesna infrastuktura i budownictwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Paryż ma 12 mlnów.
Według mojej subiektywnej opinii ani Londyn ani Paryż. Ale z punktu widzenia opłacalności pewnych inwestycji 12 mlnów to najwyraźniej wystarczająco. A prezesa Disneya nie obchodzi, czy stoją wieżowce i czy ładnie wyglądają. ![]() 8 mln w Londynie widocznie na razie nie, biorąc pod uwagę 29 mlnów w Szanghaju dla kontrastu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- I żegnam, bo nie mam czasu na durne przepychanki na forum. ![]() Ja swoje stanowisko wyjaśniłam dokładnie. Tak uważam i już, nie podoba się, zapraszam do ignorowania mnie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie, to przepraszam. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://simple.wikipedia.org/wiki/Ne...ropolitan_area
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeszcze Stambuł i Rzym. I to już chyba wszystko. Edytowane przez natalia_t Czas edycji: 2018-10-24 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic na to nie poradzę, bez wieżowców to nie metropolia. ![]() Ale tak, według definicji slownikowej to już metropolie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O, Ruda użyła terminu który mi umykał. Aglomeracja. Tyle ma Tokijska aglomeracja. Szacuje się ją na około 32 miliony mieszkańców.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-10-24 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Jeżeli się już było w Tokio, Szanghaju, Bangkoku, Singapurze czy Pekinie, to ten Berlin z Warszawą przestają przytłaczać
![]() ![]() A co do tematu wątku: autorko, wyrazy współczucia, mam nadzieję, że twoi rodzice nie mają żadnej trzody, którą byś się musiała zajmować w przyszłości. Ucz się i jedź na studia do większego miasta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wg Twojej wlasnej definicji to miasto a nie miasteczko? Cytat:
![]() Jaka jest roznica miedzy miasteczkiem a malym miastem ![]() Cytat:
![]() To chodzi o ilosc atrakcji, wystepowanie tych atrakcji, czy ilosc ludnosci? Bo mozesz sobie i Nowy Jork nazywac wiocha, Twoja brocha, tylko wychodzi na to, ze Twoj sposob opisu jest kompletnie niespojny i sprzeczny. Miasto to po prostu: Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;86033988]Znasz jakieś ponad 1mln miasto, które nie oferuje nic? Żadnych galerii, kin, restauracji, klubów itp?[/QUOTE] A znasz jakies powyzej 100tys w PL, ktore nie ma kin, galerii, restauracji, klubow? Wiec sila rzeczy w Cytat:
![]() Skoro Disneyland jest wyznacznikiem metropolijnosci, to Disneyworld ktory je dominuje skala tez musi byc ![]() Tak oto doszlismy do tego, ze Orlando (280tys mieszkancow) to metropolia, a Lublin (350tys mieszkancow), to miasteczko ![]() ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam dokładnie i wolne czytanie i nie wybieranie zdań z kontekstu, bo dokładnie wszystko wytłumaczyłam. Disney obecnie buduje tylko w metropoliach. Według ogólnej definicji Londyn i Paryż to są metropolie, ale dla mnie to pipidówy w porównaniu z Tokio i Szanghajem. Więc w moim osobistym, prywatnym rankingu są to duże stare miasta. Czy czytanie ze zrozumieniem boli, czy coś? Nie musisz odpowiadać, nie mam wielkich nadziei, że tym razem dotrze. ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słowa ze swoimi znaczeniami słownikowymi, często nie nadążają za zmieniającym się światem i sposobem ich użytkowania w języku potocznym.
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Ja też wiem o co Limonce chodzi, a ciężko byłoby mi wyjaśnić czemu mam podobne odczucia
![]() Z przymrużeniem oka i żartobliwie, ale tak mi się kojarzy Londyn: https://www.e-architect.co.uk/images...ap_91_il61.jpg A tak na przykład Hongkong: https://upload.wikimedia.org/wikiped...-_Dec_2007.jpg ![]() A już w ogóle traktowanie tych aglomeracji na równi z Łodzią czy Katowicami... ![]() Jeszcze jest niby termin megamiasto, ale tam też łapią się miasta głównie przez liczbę mieszkańców. Może po gęstości zaludnienia łatwiej byłoby wyłapać te bardziej "prawdziwe"' metropolie ![]() Edytowane przez amillia Czas edycji: 2018-10-25 o 06:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.