![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierwszy lot - linie WIZZ AIR pytania
Hej dziewczyny!
W listopadzie będę leciała pierwszy raz samolotem. Mam pytania odnośnie linii lotniczych WizzAir. A szczególnie o mały bagaż podręczny - bo taki tylko biorę. Wiecie może jaka jest maksymalna waga tego bagażu?? Wszędzie piszą o wymiarach a wagi nigdzie nie podają. Czyli mogę wpakować tam tyle ile zmieszczę?? ![]() ![]() I to drugie ważniejsze pytanie: Nie wolno zapakować do bagażu podręcznego żadnych płynów powyżej 100ml. A ja lecąc do Norwegii oczywiście chcę wziąć znajomym alkohol i papierosy. Ale jak to jest ze strefą bezcłową, przecież tam jest się już bez dużego bagażu i ludzie kupują alkohol. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy lot - linie WIZZ AIR pytania
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do komsetykow i plynow, wszytsko do 100ml przejdzie przez odprawe. Strefa bezclowa znajduje sie juz po odprawie wiec mozesz sobie kupic plyny o pojemnosci wiecej niz 100ml i tak jak napisala dziewczyna powyzej, to wszytsko co kupisz powinno sie zmiescic do podrecznego. W praktyce wyglada to tak, ze czasami nie trzeba chowac zakupow do bagazu, ale nigdy nie wiesz czego sie spodziewac... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do samolotu w małym bagazu podręcznym możesz miec kosmetyki o pojemności do 100ml, ale jesli masz oryginalne opakowanie powyżej tej objętości, mimo że w środku jest połowa zawartości, to Ci zabiora i tak. Ponadto dostajesz mała plastikową torebkę, w która masz się zmieścić, jak nie zmieścisz, to resztę zabierają ![]() Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2013-09-12 o 17:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a torbę na ramię z pieniędzmi dokumentami itd też muszę zapakować do tego schowka? raczej wolałabym to mieć przy sobie..
jeśli zarezerwuję bilet, to musze od razu zrobić przelew za niego? i czy moge placić w naszej walucie? w rayanair podobno trzeba przelać w euro
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=Paulinka675;4277722 0]a torbę na ramię z pieniędzmi dokumentami itd też muszę zapakować do tego schowka? raczej wolałabym to mieć przy sobie..
Mozesz miec osobna torbe na ramie z dokumentami itd. na czas wejscia do samolotu musisz miec ja schowana do podrecznego. Jak juz znajdziesz sie w samolocie mozesz ja sobie wyjac, ale raczej nic nie pozwalaja trzymac na kolanach (na czas startu), ewentualnie mozesz wlozyc pod siedzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
na stronie wizz jest napisane, że opłatę za bilet należy uiścić w ciagu 1 dnia bankowego roboczego - co to znaczy? przelew przecież idzie ok 2óch dni
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Na strefie bezcłowej kupuję sporo i wnoszę to do samolotu w plastikowej reklamówce bez pakowania do podręcznego, nie zmieściłoby mi się. Nie wiem jak z przepisami szczerze mówiąc, ale nigdy z tym nie miałam problemu. Gdzieś kiedyś widziałam napis na takim sklepie że można zabierać właśnie oddzielnie, ale nie wiem czy dotyczyło to tego konkretnego czy wszystkich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeżeli płacisz przez internet to warto zapłacić kartą, bo w WizzAir długo się czeka na potwierdzenie, a tak masz od razu ![]() Dzięki dziewczyny za pomoc. A jak to jest w Norwegii - bo podobno można przywieźć sztangę papierosów, litr wódki, 4-pak piwa. A czy to się też tyczy strefy bezcłowej?? Czy tylko tego co ma się w bagażu tym dużym? Bo nie chcę żeby mnie o przemyt zamknęli ![]() Edytowane przez elpati Czas edycji: 2013-09-16 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jak pierwszy raz leciałam do UK to też nie miałam jeszcze karty kredytowej. Bilet zamówiłam w biurze podróży, musiałam za to dopłacić 50 zł (5 lat temu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mam wylot o 17.40 czy dobrze zrozumiałam że na lotnisku trzeba byc 2h wczesniej?
jaki jest kod dostawcy usługi orange co mam tam wpisać?
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 ![]() ![]() ![]() nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych ![]() Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2013-09-17 o 14:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
nie musisz być 2h wcześniej ale to jest rozsądny czas bo to wszystko kwestia ile czasu zajmie odprawa z bagażem i wejście przez kontrolę.
Boarding jest na ogół średnio 30 minut przed odlotem a odprawa bagażu wcześniej więc możesz być nawet godzinę przed odlotem jeśli uważasz że zdążysz ale 2 to taki rozsądny czas. Na ogół możesz miec bagaż podręczny i małą zwykłą damską torebkę z dokumentami. Nie musisz jej chować do bagażu podręcznego ale podczas startu musi być w schowku - a przynajmniej mi stewardessa tak nakazała. ewentualnie można postawić pod siedzeniem przed Tobą. Zakupów ze strefy bezłowej także nie musisz chować do podręcznego, ale do schowka juz raczej tak Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 Czas edycji: 2013-09-17 o 17:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Odnosnie bagazu :http://wizzair.com/pl-PL/useful_information/baggage.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
zielony stworek
|
Wiecie to z tym podręcznym to wszędzie inaczej- zazwyczaj torebki kazali mi pakować do jednego podręcznego, nie moglam miec torby podroznej +mala torebka. W Wizzair to nie przechodzi (po stronie polskiej).
Aha,a na lotnisku w Gdansku to skonfiskowali mojej kolezance perfumy choc miala raptem flakon 30ml, bo podobno spray nie moze byc. W Warszawie nie ma problemu- nigdy mi nie zabrali ![]() Nie znalazlam ingo czy te perfumy (male do 100ml) moge byc czy nie w tych plynach? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
no wlasnie, z nimi nigdy nic nie wiadomo
![]() moja mama leciała z warszawy do goteborga z dokładnie tym samym bagażem podręcznym. Bagaż mieścił się do tego otworu do mierzenia bagażu i w wawie ją puścili. jak wracała to w szwecji na lotnisku zamiast użyć tego czegoś, zmierzyli jej bagaż centymetrem i okazało się że jest 2 cm za długi ![]() ![]() ale wg mnie torebka damska to nie to samo co bagaż podręczny i można ją mieć osobno. Nigdy nie miałam z tym problemu, ani w wizzair, ani w sasie, locie, finnair, klm czy lufthansie, zawsze mam osobno torebkę i plecak z laptopem. Tyle że to po prostu niewygodne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
gdzieś slyszałam że mogą na lotnisku zatrzymać za niezapłacone mandaty i jakies długi, czy to prawda?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- [1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;4287883 3]no wlasnie, z nimi nigdy nic nie wiadomo ![]() moja mama leciała z warszawy do goteborga z dokładnie tym samym bagażem podręcznym. Bagaż mieścił się do tego otworu do mierzenia bagażu i w wawie ją puścili. jak wracała to w szwecji na lotnisku zamiast użyć tego czegoś, zmierzyli jej bagaż centymetrem i okazało się że jest 2 cm za długi ![]() ![]() ale wg mnie torebka damska to nie to samo co bagaż podręczny i można ją mieć osobno. Nigdy nie miałam z tym problemu, ani w wizzair, ani w sasie, locie, finnair, klm czy lufthansie, zawsze mam osobno torebkę i plecak z laptopem. Tyle że to po prostu niewygodne ![]() Prosze, nie porownuj "normalnych" lini lotniczych z budzetowym. W jednych i drugich obowiazuja inne obostrzenia dotyczace lotu, bagazu itp. To tak jakby porownywac restauracje McDonald do restauracji w Ritzu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
infolinia 4,26 za minute ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jeśli kosmetyki (w opakowaniach max. 100 ml) zapakujesz w przeźroczyste kosmetyczki, czy właśnie woreczki dostępne na lotniskach (nie wiem tylko czy polskich), takie na plastikowy suwak i wyłożysz to do przeglądu na odprawie, to możesz mieć tego do woli, oczywiście musi się zmieścić w bagażu o wymiarach: 42x32x25 cm Wizer ma jeszcze pojęcie czegoś takiego, jak duży bagaż podręczny, ale za ten jest dopłata... zresztą tutaj znajdziesz szczegóły: https://wizzair.com/pl-PL/useful_information/baggage#2 pozdrawiam ![]()
Kosmetyczna Wyspa Edytowane przez Patrycja Pieguska Czas edycji: 2013-09-25 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.