![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz samolotem
Dziewczyny, co powinnam wiedzieć, na co zwrócić uwagę? Nigdy nie leciałam samolotem, więc panikuję strasznie. Jak wygląda odprawa? Jak nadawanie i potem odbieranie bagażu? Gdzie lepiej siadać w samolocie? Jak się ubrać (żeby nie zamarznąć albo nie zgrzać się)? Co lepiej włożyć do bagażu podręcznego?
Lecę z przesiadką w Paryżu do Lourdes (2,5 godz a potem ok 1,5 godz). Piszcie wszystko, co wam przyjdzie do głowy. Czasem na te najbardziej oczywiste rzeczy, najtrudniej wpaść. Szczególnie jeśli się myśli tylko o tym, żeby samolot się nie rozbił. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwszy raz samolotem
Tylko spokojnie...
![]() Jeśli chodzi o odprawe to dla mnie to było dosyc ciężkie ![]() Musisz wiedziec po prostu do którego okienka podejśc, ale jak trafisz to dalej problemu juz nie ma. Ja jechalam grupą wiec miałam łatwiej Bagaże ci przeswietlają(czy cośtam , nie wiem co to jest dokładnie), po tobie (wzdłuż) tez przejeżdżają takim czym,ś zeby sprawdzic czy nie masz broni (mojej kolezance piszczalo bo miala metalowy pasek ![]() W samolocie masz miłą obsługę wiec jak masz jakis problem to pytaj, dadza ci tez cos do jedzenia i do picia.. I koniecznie idz do toalety! Ja nie byłam i żałuje! ![]() Ubierz się tak żeby ci bylo dobrze, trudno mi cos zasugerowac, w samolocie ani nie ma upału ani nie jest przeraźliwie zimno.. miłej podróży ![]()
#3 |
Zakorzenienie
|
Zalezy jak daleko lecisz, ale jezeli dlugo bedziesz w samolocie to radze przy oknie siedziec, bo jak bedziesz chciala spac to przynajmniej bedziesz mogla glowe oprzesz o sicane
![]() ![]() Caluje, Tinker ![]()
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja pierwszy raz leciałam 2 tygodnie temu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to przy czytaniu postu nati mi sie przypomnialo, ze radza ssac cukierka przy ladowaniu i startowaniu, bo produkujesz sline
![]() ![]()
#7 |
Zakorzenienie
|
O cukierku słyszałam. A pomysł z siadaniem przy oknie jest świetny. Nie wiem czy sama bym pomyślała o tym, taka zaaferowana jestem.
![]() Jeszcze jednego się boję... że mi bagaż zgubią. :/ Ale na to wpływu nie mam. A jak z chorobą lokomocyjną w samolocie? Słyszałam, że raczej nie dokucza. Prawdaż to? |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oj, ja z tym bagarzem tez sie balam, wieksze ryzyko jak sie przesiadasz, bo to nie TY targarz swoja walizke do drugiego samolotu tylko oni to robia. Wiec moze im sie cos popieprzyc i kufer wyladuje w chinach
![]() Ja mam ubezpieczenie na zgubienie walizek
#9 |
Wtajemniczenie
|
he, ja do tej pory jezdze aytokarami z Londka do Pl i spowrotem i tez za kazdym razem cala droge mysle czy czasem ktos kto wysiada predzej ode mnie sie nie pomyli i nie wezmie mojego bagazu
![]()
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tinker, wklej zdjęcia swoich walizek. Zaintrygowały mnie. ![]() Ja moje jakoś ozdobię na pewno (chyba wolno, nie?), bo jeszcze ktoś moją capnie? Albo sama jej nie poznam? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
hmm chetnie dowiedzialabym sie czegos wiecej na temat ubezpieczenia, bo firma transportowa ubezpiecza bagaz na 100 zl
![]() ![]() ![]()
#13 |
调解人
|
Ami! Wypunktuje to co przyszlo mi do glowy:
1) Przede wszystkim nie boj sie- statystycznie samolot jest o wiele bardziej bezpieczny niz samochod 2) ubierz sie wygodnie 3) pros o bilet przy oknie ![]() 4) Gdy juz wysiadziecie (u celu podrozy, nie na przesiadce)nie ociagaj sie z procedurami, bo faktycznie lepiej stac przy tym kolowrotku bagazowym i patrzec czy nikt Ci nic nie podprowadzi. 5) po posilkach jest zawsze gigantyczna kolejka do toalety (ma to znaczenie przy dluzszych lotach) 6) mnie strasznie elektryzuja sie wlosy i mam sucha skore ![]() To by bylo na tyle, jak mi sie jeszcze cos przypomni to dam znac ![]()
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Na bagażu możesz przyczepić karteczkę z Twoim imieniem i nazwiskiem i z nazwą miasta, do którego lecisz Ty i Twój bagaż.
![]() Najedz się przed lotem, bo w samolocie kanapki są dosyć drogie (ok.3-4 euro). |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A własnych kanapek nie można mieć? Bo ja się przesiadam. Między przesiadkami mam 3 godziny, a wolałabym nie kupować jedzenia na lotnisku. Raz, bo drogo, a dwa, że mam bardzo wrażliwe jelita i w ogóle nie jadam na mieście. Mogłoby się skończyć tym, że w ogóle bym w tą przesiadkę nie wsiadła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Acha, wpadlo mi do glowy, ze jak bys chciala nogi wyciagnac i dlatego bys sobie usiadla tuz przy ganku/ przejsciu
![]() ![]() ![]()
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam problemy z ciśnieniem. Jak ostatnio leciałam do Szkocji to po wylądowaniu nie słyszałam przez godzinę ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
![]()
W powietrzu czasami będziesz miała uczucie, że samolot spada. Czasami pilot musi gwałtownie podnieść albo zniżyć lot. Uczucie conajmniej porażające. Gdy pierwszy raz to poczułam myślałam, że to koniec.
Aha no i mi zazwyczaj jest jakoś zimno w samolocie. Jak świeci słońce to jest ciepło ale chodzi klima i leci zimne powietrze. Nie siadaj koło dzieci.... |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Uff, to mi ulżyło z tymi kanapkami. Tak zachawlacie widoki (a ja ładne widoki :love), że będę się pchała do okna. Tylko że w pchaniu się akurat marna jestem. Ale anuż się uda.
![]() Paska metalowego nawet nie posiadam. A metalowy suwak w spodniach? Albo guzik? Nity? Piszczą? Irvette, a to mi ćwieka zadałaś. ![]() ![]() ![]() Właśnie sobie przypomniałam, że już od tygodnia jej maila z pytaniem czy leci wysyłam i ciągle zapominam. Lecę to zrobić. ![]() P.S. Dziewczyny, strasznie kochane jesteście! Jestem Wam bardzo wdzięczna za wszystkie rady. Nie znam nikogo kto leciał samolotem, a obsługi wolę nie wypytywac o takie rzeczy, bo jeszcze uznają, że jestem niespełna rozumu i stanowię zagrożenie dla otoczenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Oj, daleko od dzieci
Spróboj wejsc na samolot jak najszybciej, jak tylko pozwola wejsc to badz pierwsza ![]() IRVETTE: Powiedz, masz problemy z cisnieniem, ale jakie? Bo ja mam niskie i jeszcze mi sie to z uszami nigdy nie stalo, ale chcialabym cos wiecej o tym wiedziec na wszelki wypadek ![]() Musicie wiedziec ze ja zawsze lece na walerianie (??? Valium ???) ![]() ![]() ![]() Przy zamku od spodni i guziku mi nie piszczalo jeszcze, kazali mi do plastikowej skrzynki dac wszystko z kieszen i wtedy sprawdzali, no ale ja to do ameryki, wiec bardziej uwazali ![]() Acha, nie wolni Ci nawet do kolezanki powiedziec slów :bomba i terorysta, nawet nie w jakims tam kawale
#24 |
Raczkowanie
|
![]()
Moje doświadczenia wyglądają mniej więcej tak :
Najdłużej trwa stanie w kolejce z bagażem. Potem dostaniesz bilet pokładowy z numerem miejsca (można sobie wybrać miejsce z tych co zostały jeszcze wolne).I pewnie zostanie jeszcze sporo czasu żeby obejrzeć lotnisko, sklepy, toaletę ![]() ![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, że raz nie dotarł ze mną bagaż ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
a to i ja dodam swoje 3 grosze, jakis miesiąc temu leciałam pierwszy raz w życiu samolotem i też miałam mase obaw, na szczęście przy boku był zaawansowany "latacz".
Ja generalnie cierpie na chorobę lokomocyjną dlatego nafaszerowałam się aviomarinem i było bez problemu. Najgorszy był jednak moment startu - uczucie jakiego nigdy wcześniej nie miałam. Wylatywaliśmy w nocy z Krakowa i bardzo chciałam zobaczyć oświetlone miasto, odwórciłam głowe do tyłu (żeby popatrzeć przez okno za moim bo wydawało mi się że będzie lepiej widac) i za nic nie mogłam wrócić głową na miejsce ![]() ![]() Co do bagażu, należy go odpowiednio oznaczyć, bo kilku moich znajomych już miało przygody ze zgubionymi bagażami. Do tego radze wziąć mocną walizkę bo bagaże są traktowane w fatalny sposób. Widziałam nawet takie sztywne walizki (ale nie te lotnicze) z rozerwanymi zamkami. I co do siedzenia - obowiązkowo koło okna!!! W nocy pęknie oświetlone miasta, w dzień prześliczne widoki!!! w załączeniu pare fotek - przez podwójną brudną szybę zdjęcia nie oddają w pełni uroku widoczków ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
GythaOgg, a na Okęciu nie byłaś czy jest źle oznakowane?
![]() Zuzanka, zapamiętałam: nie odwracać głowy przy starcie, bo już na miejsce nie wróci. ![]() A propos sklepów, podobno w tych wolnoclowych można kupowac tylko jak się leci. W drodze powrotnej nie. Dlaczemu? A może to plota? |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
nie plota, na wolnocłówce kupujesz tylko z kartą pokładową, i korzystasz ze sklepów na lotinsku z którego wylatujesz, więc np. na Okęciu będziesz tylko w tamtą stronę a już wracając z okęciowego nie skorzystasz
![]()
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja lece wlasnie we wtorek do ojczyzny i juz sie nie moge doczekac sklepu bezclowego ![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawe jakim samolotem lecisz ![]() ![]() No i miej nadzieje na bezchmurna pogode, poogladasz pieeeekne widoki (mnie powalil widok Alp z gory jak lecialam do Slowenii ![]() Aha i mozesz wziac jakies 25 kilo bagazu, choc oficjalnie jest dozwolone 20. Przy 24-25 jeszcze nie kaza placic ![]() Wez do samolotu walkmana, zamow u stewardesy winko i w droge ![]()
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
svenja o widzisz, dobrze wiedzieć, ja tam tylko 2 razy leciałam więc doświadcznie mam niewielkie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.