|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
"Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Tak z ciekawości. Polska to jakby nie było kraj nawet dość duży, długi i chyba szeroki. W ujęciu administracyjnych mamy 16 województw, ale podziały mogą być różne - czy to wg krain geograficznych, czy to wg regionów, jak np. chociażby Śląsk, być może Pomorze albo łańcuch Tatr. Każdy region ma swoją specyfikę, wiadomo. Ale nie tylko w ujęciu geograficznym ,ale także w odniesieniu do ludzi, którzy te obszary zamieszkują. I tak, czy macie swoje własne spostrzeżenia, dostrzegacie różnice w mentalności ludzi w odniesieniu do tego, jaki region Polski zamieszkują, z jakiego obszaru kraju pochodzą?
Czy zauważacie jakieś specyficzne cechy u ludzi, wg Was skorelowane z tym, że zamieszkują taką a nie inną część Polski? Np. mieszkający na wschodzie są bardziej bogobojni, przywiązani do tradycyjnych wartości, poznaniacy z kolei są bardzo gospodarni i oszczędni, a stolica to zbieranina ludzi z całej Polski, która ceni sobie z kolei nade wszystko kosmopolityzm oraz wolność. Tak, chodzi mi o taki specyficzny "koloryt lokalny", który jest na tyle powtarzalny w odniesieniu do określonej grupy zamieszkującej takie a nie inne obszary, że można wyodrębnić tutaj jakąś jego cechę (albo cechy) wspólne, które odróżniają go od reszty. Myślę, że wiele osób takie zjawiska zauważa, bo przecież...wiele z nas migruje - wyprowadza się na studia, za praca albo kariera, albo nawet za chłopakiem/mężem, a nawet jeśli nie, to mamy rodziny 150 km od naszego miejsca zamieszkania albo w ogóle na drugim krańcu Polski. Tak,jasne - nie żyjemy w czasach dzikich plemion, które trzymają się razem , nikogo do siebie nie dopuszczają i na każdego "obcego" łypią groźnie - mamy czasy jakie mamy, migracje robią swoje, wszystko się przenika i wzajemnie na siebie wpływa, ale moim zdaniem...Jest czymś oczywistym, że społeczności w wielu miejscach będą tworzyć jednak dość ujednolicone struktury, zbiorowiska ludzi o podobnych cechach i mentalności być może jest tak, że...określone jednostki lgną w określone miejsca. Bo niektórzy nigdy nie zamieszkają w stolicy, tylko jeśli zmienią miejsce zamieszkania to ze wsi na średniej wielkości miasto. Czy zauważacie jakieś regionalne różnice pomiędzy poszczególnymi mieszkańcami Polski? Nie mam na myśli tego typowego podziału tolerancyjny/wyzwolony mieszkaniec Warszawy a zapadła, polska wieś, ale te też mogą istnieć. Chodzi mi raczej o konkretne cechy lokalne, które są specyficzne dla tych,a nie innych mieszkańców danego regionu Polski. Wg mnie takie coś na pewno istnieje - zauważacie to ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Czy ja wiem... raczej nie
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli \ mentalnośc mieszkańców poszczególnych części Polski....
Ja mam rodzinę w Mazowieckim i jedyne co zauważyłam (jestem tam z okazji uroczystości rodzinnych i jesteśmy zawsze w kosciele), ze tam sa kościoły pełne po brzegi i ludzie lubią sypnąć kasa na tace- w koszyku pełni było papierków"-50 zl, 20 zł to normalka. Stówy nie sa rzadkością. Mocno mnie to uderzyło.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie. Nie zauwazam niczego takiego.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Owszem.
Ja mam korzenie nad samym Bugiem i tam spędziłam szmat życia, mieszkałam w centralnej Polsce, teraz. na północy. Np. Bardzo bardzo długo, granica âczystych toaletâ biegła mniej więcej korytem Wisły. Teraz jest o wieeele lepiej, ale nadal mam jakiś taki nawyk, ze jak jadę samochodem z zachodu Polski na wschód, to przed Wisła należy się wysiusiać na zapas, bo potem to już tylko krzaki zostają bo w toaletach bród, smród w dodatku zamknięty na klucz za opłatą. Ta granica była ogólną granica czystości i higieny. To są jakieś pozostałości po dawnych granicach zaborów, jednak wpływ zaborów pruskiego a rosyjskiego odcisnęły olbrzymie piętno na bardzo dluuugi czas na podejściu Polaków do czystości i porządku. Wschód ogólnie jest bardzo religijny i ksenofobiczny. Znam masę dziwacznych, wciąż żywych praktyk, jak. np. âprzysięganie sięâ u księdza. Tylko na wschodzie Polski to widziałam, nigdzie indziej. Podejście do pracy... oraz wlasnosci tzw wspolnej( rzeczy/obiekty państwowe, zakładów pracy) wschód Polski nadal odstaje na niekorzyść i dam sobie rękę uciąć, ze jest to spadek po PGRach. Rusofobia ( sama mam, głęboko zaszczepiona przez dziadków z nad Buga) Dużo większa wylewność i ogólnie większe okazywanie uczuć i nastroi. Dużo, dużo jest takich rzeczy i na ogół mają one bardzo głębokie korzenie w zaszłościach historycznych. BTW, z takich szczegółów które ludzie wyłapują w zachowaniu innych i sobie na tej podstawie przyporządkowująca czy nasz czy obcy . kiedyś będąc w Tatrach na nartach, kupiłam u góralki spodnie narciarskie. Ona je złożyła po swojemu, ja je wzięłam, wyjęłam, strzepnelam, złożyłam po swojemu. Babka do mnie: ooo, to pani nasza, a ja myślałam ze przyjezdna. Ja kobiety z błędu nie wyprowadziłam, bo czuję się Kaszubką z wyboru, a jak wiadomo Kaszubi to górale, którzy nie zdążyli na statek. ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-08-01 o 06:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Rzecz bardzo popularna wśród górali, szczególnie na Podhalu. Cytat:
Akurat PGRów najwięcej było na zachodzie i północy, czyli na tzw. "ziemiach odzyskanych". Na wschodzie dominowała własność prywatna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I potem tym ludziom tak zostało.:/
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Religijność, aż do przesady (jestem ze wschodu). Kiedy jadę do rodziny na Pomorze, to widzę różnicę.
I może jeszcze martwienie się, co ludzie powiedzą, co wypada, co nie wypada. No i doszukiwanie się wszędzie rodziny, np. stryjeczny wuj brata Heńka po drugim ojcu. Edytowane przez 9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e Czas edycji: 2018-08-01 o 07:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
teraz sierpień się zaczął, miesiąc trzeźwości, znowu będą pielgrzymki 'na górkę', żeby przysięgać życie bez alkoholu.
no i to, o czy wspomniała Ruda - zdrabnianie. jak mi ostatnio kelner przyniósł rachuneczek, to aż się zaśmiałam. nie cierpię tego, masełko, chlebuś, jabłuszko - ale to rzecz bardzo krakowska ![]() południową rzeczą są też borówki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Inez
|
Jestem z Podkarpacia i faktycznie zauważam trochę różnic, zwłaszcza jeśli chodzi o mieszkańców małych wiosek. W większych miastach granice między innymi regionami Polski się zacierają. W tych małych mieścinach spotykam się z przesadną religijnością, ludzie (zwłaszcza starsi) mają proboszcza za autorytet. Wszystkie dzieci się chrzci, śluby zawsze w kościele. W ogóle tylko jedyna słuszna wiara i niech nikt nie śmie twierdzić inaczej. Jak ktoś chce posprzątać czy zrobić jakieś pranie w niedzielę, to się z tym kryje, bo przecież co ludzie powiedzo!
Często spotykam się też z brakiem zrozumienia dla wszystkiego co inne. I mam na myśli nawet tak przyziemne rzeczy jak strój. Wystarczy ktoś ubrany trochę inaczej (nie mówię tylko o punku z irokezem, wystarczy np. garnitur/komplet w innym kolorze niż czarny, granatowy) i można spodziewać się zdziwionych spojrzeń. Wydaje mi się też, że jest u nas szczególnie dużo typowych Sebków i Karyn, czasami wręcz strach chodzić samej po zmroku. Wszyscy wychodzą na pole ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Pochodzę z centralnej Polski a wylądowałam na Dolnym Śląsku. To co zauważyłam, a w sumie to mąż mnie uświadomił że w moich rodzinnych stronach mówi się gwarą, która jest zbitkiem śląskiej, wielkopolskiej i goralskiej
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przesądy! ![]() Do teraz pamiętam jak mi dała czadu rodzina ze wschodu jak przyjechała na mój ślub. - Boże! Masz dziś ślub a nie wystawiłaś butów na parapet? Będzie lało! (no faktycznie, był początek stycznia i padał piękny, gruby, spokojny śnieg. Ciężko sobie wyobrazić ładniejszą pogodę na ślub w zimę, ale co tam, nie wystawiłam i "lało" ![]() - Boże!, masz dziś ślub a założyłaś czarną spódnicę?(rano przed jeszcze ubieraniem się do slubu) Bedzie pogrzeb. (w rozumieniu- wcześnie zostanę wdową) - Boże!, masz perły na sobie? Ściagaj, to nieszczęście(czy cos tam) zwiastuje iść w perłach do ślubu - Boże!, czerwone róże w wiązance? Całe życie będziesz miała po cierniach. itd., itp.
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
zielony stworek
|
Mam rodzinę na Śląsku , na Kaszubach i w centralnej Polsce. Gościnność jest różnie definiowana. Zapraszanie na śluby , wesela , ale też imieniny. Ja nie przywykłam do tego , że jedzenie jest porcjowane i wydzielane na weselu, a stoły praktycznie puste między daniami ciepłymi , a imieniny są składkowe tzn. na czyjeś imieniny mam wpaść z własną np. sałatką. Do tego gospodyni się od wejścia pyta ile będziemy jeść 😂
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Odnosnie różnic w zwyczajach: u Kaszubów ciasta, podaje się przed posiłkiem, a nie po.
No tego do dziś nie przyswoiłam. Torta przed obiadem. Cytat:
Tak, na wschodzie gościnność polega na tym, zeby jedzenie na stole się nie mieściło. Zastaw się a postaw się. Mnie to do grobu wpędza przy każdych świętach. Boli mnie wszystko jak widzę ile się przy okazji świąt wywala jedzenia, ile jedzenia w ogóle nawet nie dociera na stół (!), bo tak dużo go zrobiono. Ja jednak szacuję ile się zje. No moze nie pytam gości od progu "ile będą jedli" ![]() w swoim "skąpstwie i niegościnnosci" ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2018-08-01 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Inez
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
I jeszcze czasem wydzwanianie do gościa z zapytaniem co przyniesie, bo ktoś już coś tam obiecał przynieść ![]() Z początku myślałam, że idę do niewychowanej osoby, bo jak to mam iść z jedzeniem jako gość, ale po konsultacji z koleżankami z pracy wyszło, że to taki standard ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja po świętach Bozegonarodzenia u teściowej, wyjeżdżam z pełnym bagażnikiem jedzenia. Nie jest to żadna metafora, tylko fakt. Potem się to wyciąga z zamrażalnika i dojada do świat wielkanocnych. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ciekawy temat, wpisuję się, żeby poczytać.
Jestem z Górnego Śląska, Ślązaczką z dziada pradziada i chyba mam takie spostrzeżenia odnośnie mentalności w różnych regionach kraju, ale raczej nie umiem tego zdefiniować, więc raczej zachowam to dla siebie. Poza tym jestem silnie związana z moim miejscem zamieszkania i o ile patriotyzm ogólny mnie nie interesuje zupełnie, tak patriotką lokalną jestem bardzo, co może mieć wpływ na moje obserwacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Pochodzę ze wsi na Podkarpaciu - ludzie tam są faktycznie bogobojni, wszystko co ksiądz powie jest święte, jak przechodzi kłaniają mu się do ziemi. Na niechodzących do kościoła patrzy się z pod byka.
Aktualnie mieszkam w Łodzi - ludzie tutaj na jakąś wzmiankę o kościele lub księżach przewracają do góry oczami ![]() To taka najbardziej rzucająca się różnica jaką zauważyłam do tej pory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Ja z kolei nie widziałem w życiu bardziej zunifikowanego kraju niż Polska (nie liczę mikropaństw typu Monako czy Andora). Znacie jakiś kraj o podobnej wielkości, w którym ludzie na całym terytorium byliby do siebie aż tak podobni (mentalnością, językiem, zwyczajami etc.)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
zielony stworek
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;85195386]Pochodzę ze wsi na Podkarpaciu - ludzie tam są faktycznie bogobojni, wszystko co ksiądz powie jest święte, jak przechodzi kłaniają mu się do ziemi. Na niechodzących do kościoła patrzy się z pod byka.
Aktualnie mieszkam w Łodzi - ludzie tutaj na jakąś wzmiankę o kościele lub księżach przewracają do góry oczami ![]() To taka najbardziej rzucająca się różnica jaką zauważyłam do tej pory.[/QUOTE] Do tego luzu przywykłam i byłam w szoku jak w Gdańsku ksiądz wywalił kobiety z kościoła podczas mszy, bo nie były w spódnicach ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;85195521]Czy możesz podać jakieś przykłady? Chodzi mi o inne kraje i różnice w nich.[/QUOTE]
Hiszpania - masz regiony typu Katalonia czy Galicja z własnymi językami, własną kulturą Niemcy - zupełnie inne dialekty co kawałek Francja - od tropikalnej Martyniki przez Paryż po pacyficzną Polinezję Szwajcaria - w ogóle cyrk, granice obszarów różnych języków ostre jak brzytwa, ludzie rozmawiający ze sobą po angielsku, bo inaczej nie potrafią Włochy - niesamowicie bogata i rozwinięta północ, skorumpowany cyrk na południu Tak na szybko co mi do głowy przyszło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kraje słowiańskie, szczególnie bałkańskie są równie zunifikowane jak Polska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85195726]Kraje słowiańskie, szczególnie bałkańskie są równie zunifikowane jak Polska.[/QUOTE]
Zgodzę się, np. Białoruś jest zunifikowana, to prawda. Ale już Ukraina - gigantyczny rozdźwięk między zachodem a wschodem z Krymem. Bałkany mało znam niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85195801]Oprócz Bałkanów - Czechy, Słowacja, Węgry. Specjalnych różnic między nimi a Polską nie widzę.[/QUOTE]
Tu się zgodzę. Co prawda sporo mniejsze niz Polska, ale spore i zunifikowane. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Ktoś wspomniał o porcjowaniu jedzenia. U mnie jest tak, że kelner na weselu przynosi mi już gotowe danie i strasznie się zdziwiłam, że w kujawsko pomorskim stawiają na stół wszystko osobno i każdy gość sam nakłada sobie kartofle czy surówkę. Nie lubię tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.