|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubi± aktywno¶æ fizyczn± i chc± spaliæ zbêdne kalorie. Wejd¼, poznaj ¶wiat fitnessu i ró¿ne rodzaje aktywno¶ci fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 513
|
Trening bez diety
Czesto spotykam sie z wypowiedziami, ze ktos nie chce rezygnowac z dotychczasowej diety, nie obzera sie ale lubi slodkosci, i np. kuchnie wloska. Po prostu dieta zwyklaka. Ale by miec te zgrabna sylwetke w ryzach trenuje ciezko. Czy to ma sens?
Jestem szczupla dziewczyna. Probowalam pilnowac skladnikow przy treningu silowym ale sprawialo mi to tyle cierpienia, ze z frustracji odstawilam na dlugi czas i jedno i drugie, mimo ze sane cwiczenia sprawialy mi radosc. Teraz skromnie wrocilam do silowych cwiczen ale uznalam, ze bede jadla jak do tej pory. Nie glodze sie i nie obzeram, cale zycie mam normalna sylwetke, obecnie roz. 38. Czy dolozenie samych cwiczen ujedrni i nieco wyszczupli cialo czy to bedzie machanie dla machania? Co o tym sadzicie? Ktos ma jakies doswiadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 219
|
Dot.: Trening bez diety
Jak trenujesz masz wiêksze zapotrzebowanie energetyczne. Je¶li teraz jesz tak, ¿e wychodzisz na zero, a przy treningach nie zaczniesz je¶æ wiêcej, to ten bilans bêdzie ujemny - zaczniesz delikatnie chudn±æ.
Ujêdrniæ siê pewnie co¶ ujêdrni, ale je¿eli chodzi o cellulit to niestety dieta jest kluczowa (cukier). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 751
|
Autorko mam dok³adnie taki sam problem. Utrzymanie diety i liczenie makroskladnikow jest bardzo mêcz±ce dla mnie i w efekcie zjadam mniej niz powinnam bo po prostu jedzenie mi nie smakuje
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 780
|
Jak jedzenie ci nie smakuje, bo liczysz ile jesz - to co¶ jest nie tak. Spokojnie, jak to twoja pierwsza styczno¶æ z kszta³towaniem sylwetki, wyjdziesz na plus samym chodzeniem na si³ownie, ale na d³u¿sz± mete bez dobrze uporz±dkowanej diety nie ruszysz - tutaj te¿ zale¿y jaki jest twój cel, prawda? Czy chcesz byæ zgrabna z absem czy zak³adaæ na sztangê wiêcej ni¿ faceci z si³ki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Oczywi¶cie ¿e æwiczenie bez diety "siê op³aca". Przecie¿ ruch to samo zdrowie, krew lepiej kr±¿y , poprawia siê sprawno¶æ oddechowa (czy jako¶ tak). No chyba ¿e planujesz karierê sportow± to chyba bez diety siê nie obejdzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
Najwa¿niejsze to dieta. Bez odpowiedniej ilo¶ci posi³ków i bez elektrolitów daleko nie zajedziesz. Je¶li trening jest intensywny i czêsty a bêziesz jad³a tyle ile bez si³ówni schudniesz. Je¶li chcesz mieæ wiêcej miê¶ni (nie za du¿o) to wprowad¼ bia³ko, jedz du¿o miê¶a, twarogów a i suplement siê przyda. Nie forsuj siê na si³ówni bo to mo¿e prowadziæ do kontuzji i mieæ z³e skutki dla Ciebie. Najlepiej wybierz siê do dietetyka lub instruktora w si³owni i popro¶ o plan treningowy. Z planem pójd¼ do dietetyka, który dopasuje Tobie ilo¶æ i czêsto¶æ posi³ków oraz powie co powinna¶ spo¿ywaæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Treningi bez odpowiedniej diety to bezsens !!! Dlaczego ?!
Bo dieta to 70 % sukcesu !! Mo¿esz zarzynaæ siê na si³owni, a efektów nie bêdzie je¶li dalej bêdziesz wcinaæ ulubione ciastko lub pizze. Grunt to zbilansowana dieta i regularne jedzenie 3-4 godziny. Wiem to z w³asnego do¶wiadczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Da siê æwiczyæ bez diety, ale moim zdaniem, to jest ¶wietne po³±czenie, kiedy od¿ywiasz siê zdrowo i odpowiednio i twoje efekty s± zmaksymalizowane
![]() Edytowane przez bonikit Czas edycji: 2017-10-31 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 323
|
Nie mylmy s³owa DIETA ze ZDROWYM OD¯YWIANIEM,bo to dwie ró¿ne sprawy.Da siê æwiczyæ bez diety,je¿eli jemy zdrowe produkty,nie ob¿eramy siê "¶mieciami" i dostarczamy organizmowi wszystkiego,czego potrzebuje przy zwiêkszonym wysi³ku fizycznym
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 513
|
Dokladnie to mialam na mysli. Raczej rzadko wpycham w siebie slodycze i smieciowe zarcie. Raczej domowe. Jak szynja to tez najczesciej robiona od babci. Jezeli czuje, ze za du¿o ostatnio jadlam miesa czy tlusto organizm jakos daje mi znaæ i w nastepnych dniach jem wiecej warzywnych zup itp. Mysle, ze to rozsadne jedzenie. I widze efekty od ostatniego postu. Cwiczenia mnie nieco wysmuklily, ujedrnily. Nie zmienilam sie zupelnie bo czasu minelo malo ale tez nie o taki efekt mi chodzi by miec kraglejsza pupe, wezsza talie czy cos innego bo i tak jestem normalnej wagi. Tyle ze przed cwiczeniami klucha bardziej bylam, szczypla klucha.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Dieta w pierwotnym tego s³owa znaczeniu to po prostu taki czy inny, dobry lub nie sposób od¿ywiania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Zgadzam siê z Norine, dieta to wcale nie jest jaka¶ g³odówka czy nie wiadomo co jak du¿a czê¶æ osób my¶li, dieta to sposób od¿ywiania siê... Dobrze zbilansowana dieta to klucz do szybkich efektów, i wcale nie trzeba siê g³odziæ ¿eby schudn±æ - je¶li ktokolwiek my¶li inaczej to siê myli, schud³am 5kg jedz±c smacznie i nie czuj±c g³odu, ale je¶li kto¶ chce chudn±æ jedz±c jedynie sa³atki to ju¿ wybór tej osoby...
Kolejn± spraw± jest to, ¿e je¶li kto¶ nie musi zrzuciæ ogromnej ilo¶ci t³uszczu to nie potrzebuje jakiej¶ konkretnej diety, wystarczy, ¿e wyeliminuje cukier z diety i nie bêdzie siê ob¿era³ ¶mieciami, ale je¶li kto¶ chce zrzuciæ sporo kilogramów lub chce byæ fit ca³y czas to zbilansowana dieta jest konieczna, bo po pewnym czasie efekty nie bêd± ju¿ tak spektakularne je¶li jedynie wyrzuci siê niektóre produkty z menu.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Dieta wi±¿e siê z eliminacj± i ograniczeniami pewnych potraw i produktów. Za¶ zdrowy sposób od¿ywiania wi±¿e siê z wyborem warto¶ciowych i zdrowych produktów.Ja tu jednak widzê ró¿nicê
![]() |
#14 |
Konto usuniête
|
Dziwna definicja diety, niepotwierdzona zreszt± przez ani jedno ¼ród³o z kilku, które teraz sprawdzi³am.
Zreszt± nawet na logikê to jaki¶ sztuczny podzia³, bo "zdrowe od¿ywianie" inherentnie zak³ada, ¿e "niezdrowe" ¿arcie siê generalnie rzecz bior±c ogranicza, a na "diecie" dopuszcza siê od czasu do czasu jedzenie "wyeliminowanych" b±d¼ ograniczanych produktów. No i nie wiem np. co tak specjalnie eliminuje siê w diecie na masê czy utrzymanie ![]() Twoja definicja pasuje do redukcji czy jakich¶ szczególnych przypadków chorobowych (dieta dla cukrzyków/mia¿d¿ycowców itd.). Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2017-10-25 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Moj± definicjê potwierdza ¿ycie i praca lud¼mi oraz obserwowanie efektów ich pracy nad sob±
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Wszystko zale¿y od tego jakie masz cele, zreszt± ka¿dy reaguje inaczej. Je¶li rzeczywi¶cie jesz zdrowo to spróbuj poæwiczyæ bez jakiej¶ specjalnej diety jaki¶ czas i zobacz jakie bêd± efekty. Nale¿y jednak pamiêtaæ o odpowiednim doborze æwiczeñ i intensywno¶ci treningu (obci±¿enia, przerwy miêdzy seriami). Robisz trening si³owy? bo cardio to raczej Ci cia³a nie ujêdrni - musia³aby¶ postawiæ na si³ówkê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 10
|
xxx s± w tym zakresie ok?
Krytykowaæ mo¿e ka¿dy g³upiec. I wielu to robi. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2019-12-23 o 12:28 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Co do zasady to my¶lê, ¿e trening si³owy bez odpowiedniego ¿ywienia nie ma za bardzo sensu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
clare-blondi
Wiadomo¶ci: 17
|
zale¿y jaki trening wybierzesz: czy modeluj±cy i ujêdrniaj±cy okre¶lone partie cia³a? czy spalanie t³uszczu? ka¿dy trening daje efekty, je¶li jest odpowiednio dobrany, wykonywany poprawnie technicznie i regularnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.