Odchudzanie do slubu :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-12, 18:03   #1
justyna20648
Przyczajenie

Odchudzanie do slubu :)

Witam. Jestem szczesliwa,23 letnia narzeczona jednak mam pewien problem. Tym problemem jest moja waga. Otoz przy wzroście 164 cm waze około 77 kg... przytylam 27 kg w ciągu 2 lat,gdyz zaczelam brac leki. Poczatkowo przytylam z 50 kg do 87,5 jednak zeszłam w dol do 65 kg... Jednak nastapil chyba efekt jojo gdyż przytylam ponownie do 77kg i waga ciagle idzie w gore. Uwielbiam jesc i sprawia mi to przyjemność. Jednak ważniejszy dla mnie jest mój przyszly maz i dla niego a także dla siebie chciałabym schudnąć gdyż pzez wage czuje się mniej atrakcyjna niż kiedyś. Proszę o jakies porady,wskazowki... nie wiem cokolwiek,bo nie wiem już co mam robic
justyna20648 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-12, 19:36   #2
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Dot.: Odchudzanie do slubu :)

Po pierwsze nie głodzić się i nie dawać się nabrać na żadne "diety cud". Prawidłowo rozumiana "dieta" to ciągłe mądre odżywianie (bez całkowitego odmawiania sobie grzesznych przyjemności, ale w granicach rozsądku - podstawa to dobre jakościowo jedzenie (a nie "produkty żywnościoweo"), im bardziej naturalne tym lepiej oczywiście.

W Twoim przypadku - na redukcji - obliczone zapotrzebowanie kaloryczne minus ok. 300 kcal.

Jak najbardziej możesz ciągle jeść smacznie i dużo objętościowo (warzywa, najlepiej surowe, w milionach konfiguracji - do oporu. Byle bez dodatków typu majonez itd.)

Typowo śmieciowe żarcie i słodkie napoje najlepiej całkiem out - jeśli już naprawdę musisz to raz w tygodniu w ramach cheat meala. Ale najlepiej jakbyś mogła się obejść całkiem bez i zjeść raczej kawałek domowego ciasta, gorzką czekoladę lub kakao, dobrej jakości lody lub inne słodycze.

BTW - detoks od cukru trwa ok. 3 tygodnie. Jeśli jesz dużo słodyczy na początku może być bardzo ciężko, ale później będzie coraz łatwiej. Najlepiej zaspokajać głód cukru owocami, najlepiej świeżymi.

Czerwona herbata / zielona herbata / kawa z cynamonem (zwłaszcza przed ćwiczeniem) - przyspieszają spalanie tłuszczu. Do tego pić dużo wody (może być z cytryną, jeśłi jesteś z tych, którzy nie lubią "smaku" wody )

3-4 razy w tygodniu umiarkowanie intensywny na początku wysilek fizyczny. Co lubisz? Ja zawsze proponuję siłownię, bo w ten sposób od razu budujesz mięśnie, a mięśnie są bardzo energożerne - czyli znowu szybciej chudniesz.

Do tego (nie wiem czy masz takie nawyki, ale sporo ludzi ma, więc na wszelki wypadek):

- nie jeść przed telewizorem, machinalnie, z nudów itd.
- nakładać posiłki w małe miseczki i do małych talerzy - jak będzie trzeba to dołożysz, ale w ten sposób już oszukujesz mózg - widzi "pełno" to sobie myśli "o, najadłem się"
- i na koniec najważniejsze - jeść spokojnie i powoli! sygnał sytości z mózgu do żołądka dociera dopiero po 20 minutach (!) Przeżuwać, przeżuwać, przeżuwać.

Może wizyta u dobrego dietetyka?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-14, 11:23   #3
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Na internecie znajdziesz kalkulatory żywieniowe. Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne i ułóż prowizoryczną dietę. Na forum sfd/kfd mogą Ci ją sprawdzić i skorygować. Podobnie z ćwiczeniami.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-06, 10:10   #4
Asiakk0
Przyczajenie

Norine uwzględniła chyba wszystko co powinnaś zrobić na samym początku jak Ci idzie? Co postanowiłaś?
Asiakk0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-06, 23:08   #5
Gosiaczek9090
Przyczajenie

Tez miałam schudnąć a przytyłam 3 kg
Stary 2017-10-08, 15:08   #6
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Na pewno nie przeszkadzało to Panu młodemu
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości