|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Odchudzanie do slubu :)
Witam. Jestem szczesliwa,23 letnia narzeczona jednak mam pewien problem. Tym problemem jest moja waga. Otoz przy wzroście 164 cm waze około 77 kg... przytylam 27 kg w ciągu 2 lat,gdyz zaczelam brac leki. Poczatkowo przytylam z 50 kg do 87,5 jednak zeszłam w dol do 65 kg... Jednak nastapil chyba efekt jojo gdyż przytylam ponownie do 77kg i waga ciagle idzie w gore. Uwielbiam jesc i sprawia mi to przyjemność. Jednak ważniejszy dla mnie jest mój przyszly maz i dla niego a także dla siebie chciałabym schudnąć gdyż pzez wage czuje się mniej atrakcyjna niż kiedyś. Proszę o jakies porady,wskazowki... nie wiem cokolwiek,bo nie wiem już co mam robic
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odchudzanie do slubu :)
Po pierwsze nie głodzić się i nie dawać się nabrać na żadne "diety cud". Prawidłowo rozumiana "dieta" to ciągłe mądre odżywianie (bez całkowitego odmawiania sobie grzesznych przyjemności, ale w granicach rozsądku - podstawa to dobre jakościowo jedzenie (a nie "produkty żywnościoweo"), im bardziej naturalne tym lepiej oczywiście.
W Twoim przypadku - na redukcji - obliczone zapotrzebowanie kaloryczne minus ok. 300 kcal. Jak najbardziej możesz ciągle jeść smacznie i dużo objętościowo (warzywa, najlepiej surowe, w milionach konfiguracji - do oporu. Byle bez dodatków typu majonez itd.) Typowo śmieciowe żarcie i słodkie napoje najlepiej całkiem out - jeśli już naprawdę musisz to raz w tygodniu w ramach cheat meala. Ale najlepiej jakbyś mogła się obejść całkiem bez i zjeść raczej kawałek domowego ciasta, gorzką czekoladę lub kakao, dobrej jakości lody lub inne słodycze. BTW - detoks od cukru trwa ok. 3 tygodnie. Jeśli jesz dużo słodyczy na początku może być bardzo ciężko, ale później będzie coraz łatwiej. Najlepiej zaspokajać głód cukru owocami, najlepiej świeżymi. Czerwona herbata / zielona herbata / kawa z cynamonem (zwłaszcza przed ćwiczeniem) - przyspieszają spalanie tłuszczu. Do tego pić dużo wody (może być z cytryną, jeśłi jesteś z tych, którzy nie lubią "smaku" wody )3-4 razy w tygodniu umiarkowanie intensywny na początku wysilek fizyczny. Co lubisz? Ja zawsze proponuję siłownię, bo w ten sposób od razu budujesz mięśnie, a mięśnie są bardzo energożerne - czyli znowu szybciej chudniesz. Do tego (nie wiem czy masz takie nawyki, ale sporo ludzi ma, więc na wszelki wypadek): - nie jeść przed telewizorem, machinalnie, z nudów itd. - nakładać posiłki w małe miseczki i do małych talerzy - jak będzie trzeba to dołożysz, ale w ten sposób już oszukujesz mózg - widzi "pełno" to sobie myśli "o, najadłem się" - i na koniec najważniejsze - jeść spokojnie i powoli! sygnał sytości z mózgu do żołądka dociera dopiero po 20 minutach (!) Przeżuwać, przeżuwać, przeżuwać. Może wizyta u dobrego dietetyka? |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Na internecie znajdziesz kalkulatory żywieniowe. Sprawdź jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne i ułóż prowizoryczną dietę. Na forum sfd/kfd mogą Ci ją sprawdzić i skorygować. Podobnie z ćwiczeniami.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Norine uwzględniła chyba wszystko co powinnaś zrobić na samym początku
jak Ci idzie? Co postanowiłaś?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Tez miałam schudnąć a przytyłam 3 kg
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Na pewno nie przeszkadzało to Panu młodemu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

)
jak Ci idzie? Co postanowiłaś?