Nie umiem ¿yæ swoim ¿yciem....Pomo¿ecie? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2017-10-11, 11:02   #1
LifeMyDreams
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 111

Nie umiem ¿yæ swoim ¿yciem....Pomo¿ecie?

hej

Zaczne od tego, ze nie umiem , nie wiem jak zaj±æ sie sob±....otó¿ zawsze podporz±dkowywa³am sie innym dlatego ¿eby mnie ludzie akceptowali , najpierw tak by³o w domu rodzinnym robi³am wszystko ¿eby zadowoliæ dziadków , ¿eby mnie pochwalili przed rodzicami, pó¼niej w szkole i w doros³ym ¿yciu by³o podobnie , zawsze sie posporzadkowywa³am kole¿ankom/facetom ¿eby tylko byli blisko, zebym nie musia³a spedzac czasu sama ze sob± albo nie daj bo¿e siedzieæ w pi±tek wieczorem w domu...Nie umia³am mówiæ Nie a jak sie nauczy³am chocia¿ trochê ludzie, którzy zawsze byli zaczeli sie oddalaæ jak przesta³am chcieæ robic to co chc±

Teraz jestem w zwi±zku z cudownym facetem, mieszkamy razem , ale ja nadal nie potrafie zacz±æ ¿yæ swoim ¿yciem , nie umiem spêdzaæ czasu sama, jak zostaje sama w domu k³ade sie pod koc i odpalam tv.
jestem wiecznie zazdrosna i w¶ciek³a jak on np. wychodzi cos porobiæ przy samochodzie itp.
Wkurza mnie jak spêdza czas z bratem itp.

Ma³o tego, jak mam za du¿o wolnego czasu czytam o chorobach wyszukuje u siebie objawów ¿eby tylko mieæ sie czym martwic

Jak sobie pomóc ?
proszê nie radziæ ¿eby pój¶æ do psychiatry/psychologa itp. , bo nie pójde.

raczej prosi³abym zebyscie mi powiedzia³ay, jak Wy spêdzacie wolny czas/ jakie macie hobby/ czy ca³y wolny czas spêdzacie ze swoj± drug± po³ówka ?

LifeMyDreams jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 11:16   #2
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 27 815
Dot.: Nie umiem ¿yc swoim zyciem....Pomozecie ?

Powinna¶ i¶æ do psychologa aby pomóg³ ci byæ asertywna, mniej zaborcza, zazdrosna i mniej szukania wiecznego problemu.

Powinna¶ poszukaæ pasji a nie pytaæ ludzi co robi± w wolnym czasie. Bo ka¿dy spêdza tak jak ma na to ochotê. Jesli lubisz le¿eæ pod kocem przed tv to to rob.
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 11:18   #3
kalor
Gazela inteligencji

Wiadomo¶ci: 6 371

Hmm, tak sobie my¶le, co z tego, jak ci napiszemy, jakie my mamy hobby? Musisz sobie sama co¶ znale¼æ, nie ma bata.

Moje zainteresowania krêc± siê wokó³ moich studiów, czyli medycyna, wsi±kam tez w kryminalistykê, chodzê na ko³a naukowe z tym zwi±zane. Wydaje mi siê, ze po studiach bêdzie to samo - moje ¿ycie bêdzie siê krêciæ wokó³ pracy, szpital, dy¿ury itp nie mam za bardzo innych zainteresowañ, ale jak najbardziej ¿yjê w³asnym ¿yciem. Tylko ze my¶le, ze niewiele ci to da, jak to przeczytasz. Musisz sama siê czym¶ zainteresowaæ i ju¿.
Stary 2017-10-11, 11:47   #4
LifeMyDreams
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 111

Z czystej ciekawo¶ci pytam jakie macie zainteresowania , jak spedzaja czas inne osoby

LifeMyDreams jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 11:48   #5
201711301501
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 488

lubie sobie zrobiæ wypad do galerii, pochodziæ, poogl±daæ i zaplanowaæ zakupy na wyprzeda¿ Zaplanowaæ zakupy ¶wiateczne, poszukac inspiracji.
Basen, jazda na rowerze, rolki. Czasami jakie¶ zajêcia grupowe typu pilates czy joga.
Lubiê posiedzieæ w domu pod kocem przed tv. Kto mi broni (poza dzieckiem).
Pospacerowaæ po okolicy, posiedzieæ w park.
201711301501 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 12:16   #6
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 628

Cytat:
Napisane przez LifeMyDreams Poka¿ wiadomo¶æ
Z czystej ciekawo¶ci pytam jakie macie zainteresowania , jak spedzaja czas inne osoby
Jak zostaje w domu sama a mam wolny czas to zajmuje sie... soba Robie sobie cala pielegnacje od paznokci po kapiele w pianie jak mam na to ochote. Poszerzam tez wiedze na interesujace mnie tematy a ze jest ich sporo to zawsze mam o czym czytac i dowiem sie czegos nowego. Innym razem jest cos do zrobienia w domu albo ide na zakupy i robie jakis fajny obiad.
Cwicze i uprawiam tez sport ale to bardziej nie tyle w "czasie wolnym" a raczej jest to wpisane w moj codzienny grafik.

Poprostu pomysl co cie interesuje co chcialabys robic i sprobuj sie tym zajac.
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 13:22   #7
kalor
Gazela inteligencji

Ja tez lubiê sobie posiedzieæ przed tv z maseczk±, czasem chodzê na si³ownie, ale czêsto mi siê nie chce, czêsto mam fazy, ze zaczynam czytac jakie¶ artyku³y na internecie i zamienia siê to w kilka dni klikania w kolejne odno¶niki i czytanie kolejnych artyku³ów.

Zapisa³am siê na ko³o z medycyny s±dowej, ¿eby zape³niæ sobie wolne poranki sekcjami zw³ok ale to ju¿ bardziej specyficzna rzecz, tak to serio albo siê uczê, albo leze przed tv lub czytam Wikipediê.

Edytowane przez kalor
Czas edycji: 2017-10-11 o 13:23
kalor jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2017-10-11, 13:25   #8
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 219

Ty nie masz ¿adnych zainteresowañ? Niczego co lubisz robiæ tak po prostu? To co Ty robisz, tak po prostu wiecznie siê szwendasz przyklejona do misiaczka?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 13:26   #9
nestey
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 23

Ja równie¿ nie mia³am co ze sob± zrobiæ. Zapisalam siê do szko³y na weekendy a resztê czasu wolnego spêdzam na ogl±daniu seriali i lezeniu pod kocem. Lubiê to. Lubiê te¿ wyskoczyæ na miasto na zakupy. Zwyczajnie zamiast psychologa czy psychiatry b±d¼ bardziej spontaniczna. Masz my¶l by co¶ zrobiæ to id¼ to zrób od razu. Chcesz gdzie¶ i¶æ to podnie¶ ty³ek i sobie id¼. 😄

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-10-11, 13:33   #10
kalor
Gazela inteligencji

Cytat:
Napisane przez nestey Poka¿ wiadomo¶æ
Ja równie¿ nie mia³am co ze sob± zrobiæ. Zapisalam siê do szko³y na weekendy a resztê czasu wolnego spêdzam na ogl±daniu seriali i lezeniu pod kocem. Lubiê to. Lubiê te¿ wyskoczyæ na miasto na zakupy. Zwyczajnie zamiast psychologa czy psychiatry b±d¼ bardziej spontaniczna. Masz my¶l by co¶ zrobiæ to id¼ to zrób od razu. Chcesz gdzie¶ i¶æ to podnie¶ ty³ek i sobie id¼. ��

Wlasnie, ja lubiê sobie wyskoczyæ sama do kawiarni albo co¶ zje¶æ, pochodziæ po galerii handlowej.

Ogólnie lubiê spêdziæ fajny czas sama ze sob±.
Stary 2017-10-11, 13:36   #11
nestey
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 23

Cytat:
Napisane przez kalor Poka¿ wiadomo¶æ
Wlasnie, ja lubiê sobie wyskoczyæ sama do kawiarni albo co¶ zje¶æ, pochodziæ po galerii handlowej.

Ogólnie lubiê spêdziæ fajny czas sama ze sob±.
Ja równie¿. Zawsze czu³am siê najlepiej sama ze sob±. I cieszê siê z tego poniewa¿ nie potrzebuje zawsze czyjego¶ towarzystwa.😋

Stary 2017-10-11, 13:52   #12
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 961

Mia³am to samo. Pomog³a terapia u psychologa, nic innego nie odnosi³o skutku wiec nie broñ siê tak przed ni±

LadyChatterbox jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 14:37   #13
K1987
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 804

Cytat:
hej

Teraz jestem w zwi±zku z cudownym facetem, mieszkamy razem , ale ja nadal nie potrafie zacz±æ ¿yæ swoim ¿yciem , nie umiem spêdzaæ czasu sama, jak zostaje sama w domu k³ade sie pod koc i odpalam tv.
jestem wiecznie zazdrosna i w¶ciek³a jak on np. wychodzi cos porobiæ przy samochodzie itp.
Wkurza mnie jak spêdza czas z bratem itp.

Ma³o tego, jak mam za du¿o wolnego czasu czytam o chorobach wyszukuje u siebie objawów ¿eby tylko mieæ sie czym martwic
To mo¿e zacznij czytaæ o czym¶ innym, jest tyle interesuj±cych tematów...
Wydaje mi siê, ¿e nie ma jednej odp co robiæ, ¿eby sobie czas zape³niæ. Jedni id± w jaki¶ samorozwój, dokszta³canie siê, inni w sport, a jeszcze inni najbardziej lubi± klapn±æ na kanapie i obejrzeæ film czy serial. I ka¿da z tych form odpoczynku czy organizacji sobie wolnego czasu jest dobra, wa¿ne co Ciebie interesuje.

Ja osobi¶cie du¿o czytam, ogl±dam seriale (jak mnie wci±gnie a mam wolny dzieñ to potrafiê przele¿eæ z kubkiem termicznym i laptopem 'ca³y sezon', czyli jakie¶ 10-13 odc. ), gram w gry komputerowe, ale to trochê mniej, eksperymentujê w kuchni jak mam wiêcej czasu, du¿o spacerujê jak pogoda pozwala, je¿d¿ê na rowerze, no i jakie¶ typowo babskie maseczki, paznokcie i inne takie robiê. Kiedy¶ sporo wyszywa³am, co by³o czasoch³onne, ale oczy mi wysiad³y

Cytat:
Napisane przez kalor
czêsto mam fazy, ze zaczynam czytac jakie¶ artyku³y na internecie i zamienia siê to w kilka dni klikania w kolejne odno¶niki i czytanie kolejnych artyku³ów
mam to samo
K1987 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 17:02   #14
ruda_beksa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 823

Przede wszystkim - daj facetowi odetchn±æ. Ci±g³a zazdro¶æ, w¶ciek³o¶æ to trucizna dla zwi±zku. On siê nie szlaja po knajpach tylko spotyka z bratem albo majsterkuje. To ca³kiem normalne i zdrowe, wiêc spróbuj odpu¶ciæ.

Mój facet du¿o podró¿uje w ramach pracy, a do tego czêsto wychodzi po pracy z zespo³em na piwo, wiêc raczej nie spêdzamy ka¿dej wolnej chwili razem. Dbam o zwi±zki z przyjació³kami i kole¿ankami, czêsto gdzie¶ razem wyskakujemy, do kina, do galerii, na drinki. Ale lubiê te¿ spêdzaæ czas sama ze sob±. Czytam, s³ucham muzyki, ogl±dam g³upie TV które mi wstyd ogl±daæ przy mê¿u, rysujê, eksperymentujê w kuchni, medytujê, uprawiam jogê, robiê na drutach (bardzo kiepsko), robiê sobie w domu spa na ca³ego - ze ¶wieczkami, kwiatkami i k±piel± glinkow±

Æwiczysz? Je¶li nie to polecam. Jest pe³no ¶wietnych instruktorów na YouTube, za darmo, w domu i niesamowicie to poprawia nastrój.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 17:52   #15
Konto usuniête

Nie umiem ¿yc swoim zyciem....Pomozecie ?

Ja tez ogl±dam g³upie programy w tv jak jestem sama bo az wstyd przy mezu 🤣🤣🤣
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 17:56   #16
ruda_beksa
Zakorzenienie

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;77895696]Ja tez ogl±dam g³upie programy w tv jak jestem sama bo az wstyd przy mezu 🤣🤣🤣[/QUOTE]

Stary 2017-10-11, 18:54   #17
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 150

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;77895696]Ja tez ogl±dam g³upie programy w tv jak jestem sama bo az wstyd przy mezu 🤣🤣🤣[/QUOTE]
I ja tez

Think happy - be happy

M

aguniaaaaa041986 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-11, 19:04   #18
ruda_beksa
Zakorzenienie

Nasi faceci pewnie my¶l± ¿e u nas kultura przez du¿e K, takie same ambitne programy ogl±damy... a tu

Stary 2017-10-11, 19:16   #19
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

To przyznawac sie co ogladacie

Think happy - be happy

M

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2017-10-11, 19:20   #20
ruda_beksa
Zakorzenienie

O rany... Królowe ¯ycia, Damy i Wie¶niaczki, Real Housewives, KUWTK, Duggarów... wstyyyyyyd

Stary 2017-10-11, 19:30   #21
Konto usuniête

Ja warsaw shore, ex na p³azy nie ogl±dam przy mezu. Mowi, ze to kicz 🤣🤣 a tak to mam swoje seriale które nie muszê z nim ogl±daæ bo wiem, ze to nie dla niego np. Diagnoza, prawo Agaty, druga szansa. To typowo kobiece seriale.
Stary 2017-10-11, 19:35   #22
Karena 73
Kobieta z klas±

Wiadomo¶ci: 3 058

Cytat:
Ja uwielbiam skandynawskie seriale i filmy, wiêc ogl±dam kiedy mam czas. Poza tym praca, uczelnia, dziecko. No i facebook siê sam nie przejrzy.
Id¼ na kurs jêzykowy, albo fotografia, sport, cokolwiek, bo zadusisz tego faceta i nastêpny w±tek bêdzie "Co zrobiæ, ze go odzyskaæ?"
Stary 2017-10-11, 19:43   #23
pfffh
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 975

Mój m±¿ twierdzi, ze wiza¿ jest g³upi. Wiêc jestem tu jak mam przerwê w pracy, albo chwilê wytchnienia w domu. A tak to nie mam hobby. Mam dzieci, które poch³aniaj± mi ca³y czas po pracy. Mam te¿ psa który musi dzieliæ siê moim czasem z dzieæmi. Najchêtniej to bym sobie pole¿a³a pod kocem przed tv i obejrza³a jaki¶ durny program albo film.
Stary 2017-10-11, 20:55   #24
Cytokina
Interleukina Druga

Wiadomo¶ci: 1 818

Kocham po powrocie z uczelni odpaliæ sobie jak±¶ Szko³ê, Ukryt± prawdê, albo Szpital dla zupe³nego wy³±czenia my¶lenia
Ch³opak przyj±³ to do wiadomo¶ci, ale nie kry³ zdziwienia. Chyba my¶la³, ¿e robiê co¶ bardziej po¿ytecznego ze swoim wolnym czasem.

A tego generalnie to robiê to, na co aktualnie mam ochotê. A ró¿nie to bywa. Ostatnio mam sporo wolnego, wiêc gospodarujê z niego jakie¶ dwie godzinki dziennie na naukê do egzaminu, który czeka mnie za rok (w sumie podchodzi to pod czytanie o chorobach). Jednocze¶nie moje studia i przysz³y zawód to moja pasja, wiêc robiê to z przyjemno¶ci± chocia¿ wiadomo, ¿e nie zawsze mi siê chce. I tak zostaje mi go du¿o wolnego, wiêc próbujê siê zmobilizowaæ do poci¶niêcia angielskiego. Aczkolwiek "poczytam artyku³/ksia¿kê po angielsku" czêsto przegrywa z serialem (ale te¿ po angielsku!).
Czytam ksi±¿ki, gram w gry, lubiê ogl±daæ wspomniane seriale, ale nie zdarza mi siê wpadaæ w ci±gi. Filmów nie lubiê ogl±daæ sama, wolê robiæ to z ch³opakiem. Teraz jest zimno i mokro, wiêc niespecjalnie mam ochotê na spacery czy sporty poza domem, ale czasami w³±czê sobie Chodakowsk±. Gotujê zdrowe obiady, kolacje, robiê sa³atki. Spotykam siê ze znajomymi. Wchodzê na fora, czytam i udzielam siê mniej lub bardziej. Dzwoniê do mamy (to jedna z tych rzeczy, których s³uchania oszczêdzam ch³opakowi, bo có¿ - obie jeste¶my strasznymi gadu³ami). Ogl±dam youtube, uwielbiam makeup, zdarza mi siê zaszaleæ i zrobiæ sobie wieczorowy makija¿ przed zwyk³ymi zakupami, bo kto mi zabroni?
I wiele wiele innych.

Nie spêdzam z T¯ ca³ego swojego wolnego czasu i szczerze - nie chcia³abym tego. Wychodzê z za³o¿enia, ¿e zwi±zek tworzy dwoje ludzi, która dzieli ze sob± swoje ¿ycie, ale wcia¿ pozostaje osobnymi jednostkami. Widujemy siê raz-dwa razy w ¶rodku tygodnia na kilka godzin + d³u¿ej podczas weekendu. Jest to kompromis pomiêdzy obowi±zkami, potrzeb± spotykania siê, a potrzeb± spêdzenia trochê czasu samemu. Dzisiaj na przyk³ad odwo³a³am spotkanie, bo siê ¼le czu³am i nie mia³am ochoty na ¿adne interakcje. Wola³am pozamulaæ sama z bólem brzucha i ewentualnie ¿eby mi siê nie krêci³ pod nogami jak bêdê bied ³azienki.

Tylko autorko, co da ci wiedza, co inni lubi± robiæ? To, ¿e mi te czynno¶ci sprawiaj± przyjemno¶æ nie znaczy, ¿e tobie te¿ bêd±. Zamiast znowu skupiaæ siê na innych skup siê na sobie, zastanów siê co ty lubisz.

Zazdrosæ i z³oszczenie siê o to, ¿e twój partner nie po¶wiêca ci 100% swojego czasu tylko ma jakie¶ swoje zainteresowania to jaka¶ abstrakcja dla mnie. W drug± stronê - on móg³by byæ zazdrosny o to, ¿e le¿ysz na kanapie zamiast spêdzaæ z nim czas i pomagaæ mu w d³ubaniu przy aucie?
Cytokina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-10-12, 08:23   #25
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Ja mia³am podobny problem je¶li chodzi o znajomych, teraz praktycznie z nikim siê nie widuje, bo nie spe³nia³am oczekiwañ czyt: nie mog³am isc na impreze albo piwo , bo praca jest dla mnie wazniejsza, nie zgadzam siê z pogl±dami itp. przykro , ale zyje siê dalej ....

Co do tego co robie w wolnym czasie to:
zawsze siê znajdzie co¶ do zrobienia w domu, gotuje, sprz±tam, ogl±dam tv, przegl±dam instagram , czytam ksi±¿ki, ostatnio zamówi³am sobie nasiona ro¶lin i zaczynam hodowaæ, bawie siê z kotem, ogl±dam tv, jakies filmy na kompie, æwicze, krêce hula hop, dbam o siebie np. maseczka na buzie itp., chodzê na fitness ( na zumbe)

Nie cyztaj i nie diagnozuj siê przez gogle, to zuooo :/ ja mia³am taka manie i moja jakos zycia siê bardzo poorszy³a od tego

Co do faceta to mieszkamy razem, spêdzamy razem czas, ale nie mo¿e nikt byæ wiê¼niem we w³asnym domu
Pociesz siê ze lepiej jak cos sobie majsterkuje ni¿ jakby mia³ z kolegami siê szlajaæ

Think happy - be happy

M

Stary 2017-10-12, 16:28   #26
sarah9494
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 140
Dot.: Nie umiem ¿yæ swoim ¿yciem....Pomo¿ecie?

Ja np uwielbiam rysowaæ komiksy! ;D

sarah9494 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-10-12 17:28:46

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.