lampion z dyni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-10, 23:48   #1
Pantegram
Zakorzenienie

lampion z dyni

Z okazji zbliżającego się Halloween - ktoś robił lampiony z dyni?
Jak wrażenia?

Moje główne pytanie to: co z konserwacją takiej dyni? Moje Google podpowiada mi milion sposobów na to, jak zrobić lampion, jednak informacje o tym, jak go zakonserwować, są szczątkowe.

Udało mi się znaleźć jedynie info, że taka dynia może wytrzymać maksymalnie 2 tygodnie (14 dni), ale równie dobrze i po 2-3 dniach może już zacząć pleśnieć... oraz informację, że wszelakie zabiegi konserwujące niekoniecznie coś dają

Wiecie, z jednej strony chętnie bym zrobiła taką dynię, ale z drugiej strony nie do końca uśmiecha mi się wizja bawienia z takim projektem cały dzień po to, by po 2 dniach już ta dynia do wyrzucenia już była

Polecanym sposobem na przedłużenie trwałości lampionu z dyni jest jej nawilżanie - a mnie bardziej interesowałoby całkowite (w miarę możliwości) wysuszenie dyni (im mniej wody -> tym mniej bakterii), a następnie zalanie impregnatem, by odciąć dopływ powietrza - i tyle. Są metody na suszenie kwiatów tak, by mogły przetrwać naprawdę długo - zastanawia mnie, czy coś podobnego można zrobić z dynią? Próbował już ktoś robić coś w tym stylu?

Z drugiej strony mam pewną obawę przed zastosowaniem impregnatu - jeśli dam środek konserwujący do środka dyni, a potem odpalę tam świeczkę - czy przypadkiem nie otruję rodziny? Czytałam o smarowaniu wnętrza dyni cynamonem i innymi przyprawami korzennymi w celu uzyskania pięknego zapachu - próbował ktoś czegoś takiego?

Za (merytoryczne) odpowiedzi z góry dziękuję

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2017-09-10 o 23:49
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-11, 06:57   #2
dacn
Zakorzenienie

Dot.: lampion z dyni

Tak, wbrew pozorom to nie jest takie proste i przyda się na prawdę ostry nóż i wiertarka.

Dynia, jak każde inne warzywo zwyczajnie gnije i 14 dni to sporo.
Można ją spryskać farbą w spreju ale, właściwie po co?

Przecież jej funkcja ozdobna to właściwie jeden wieczór. Po spełnieniu tej funkcji, u mnie w domu wszystkie dynie się kompostuje.
O cynamonie czy innych przyprawach nie słyszałam, ale to może działać
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-11, 08:19   #3
Nikaaa152
Zakorzenienie

Sposobów na konserwacje nie znam - u mnie w domu jest bardzo ciepło i te lampiony wytrzymują max tydzień
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-11, 08:32   #4
martullenka
Zakorzenienie

U mnie dynia wytrzymywala maks 5/6 dni w cieplych warunkach. Ostry noz to podstawa

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

martullenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-11, 17:16   #5
sarraa
Zakorzenienie

ja znam sposób, aby wysmarować dynię od środka octem, ale nie wiem czy coś daje
sarraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-11, 20:36   #6
Ilsa Lund
Zakorzenienie

U mnie jak w środku świeciła świeczka to dynia faktycznie zasycha i trzyma się ale nie jestem pewna ile dni bo nie trzymam jej aż tyle Jest to dekoracja na jeden wieczór. Radzę we wieczko wbić wykałaczki bo wraz z upływem czasu ono schnie i obkurcza się, może wpaść do środka

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-06, 00:47   #7
Pantegram
Zakorzenienie

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Nie włączyłam sobie subskrypcji na e-mail, dlatego tak późno odpisuję...

Ostatecznie lampionu nie zrobiłam, bo zbrakło mi czasu... ale nawet gdyby nie zbrakło, to trochę zniechęca mnie to, by jakieś pół dnia zabawy poświęcić na ozdobę na jeden wieczór, a max 2 tygodnie

Myślę, że jakbym miała dom z ogródkiem, przed który mogłabym ją wystawić i się nie przejmować + kompostownik, miałabym trochę inne podejście, ale właśnie mieszkam w bloku, gdzie jest bardzo ciepło, więc pewnie zepsułaby się szybciej niż później, a potem nie wiadomo za bardzo, co z nią zrobić.

Spodobał mi się z kolei patent, jaki podpatrzyłam w markecie, na malowanie dyń:
http://www.dynioland.pl/img/gallery/IMG_5873.JPG
Nie jest to może tak ładne, jak lampion, nie ma też co liczyć na dodatkowe efekty zapachowe... ale przynajmniej może stać i stać
Stary 2017-11-06, 12:16   #8
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Ja w sumie co roku chociaż jedną dyńkę wydrąże, 2 lata temu to była sowa, w tym roku tylko gwiazdki ale bardzo mi się podoba taka dynia :d
Kiedyś się interesowałam tematem i pamiętam że jednym z patentów było spryskać dynię w środku lakierem do włosów albo wrzucenie do dyni tych malych silikonowych kuleczek (silica gel) które czasem są w pudełkach na buty bo one chłoną wilgoć.
Ja nieczym nie impregnuje i po ok. 3-5 dniach dynia czernieje na brzegach i ją wywalam.
Mój lampionik w załączniku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10704211_10152089054753078_4042274807590244155_o.jpg (27,7 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10700656_10152089054123078_6202496162404474057_o.jpg (57,1 KB, 33 załadowań)
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-06, 19:10   #9
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Ja w sumie co roku chociaż jedną dyńkę wydrąże, 2 lata temu to była sowa, w tym roku tylko gwiazdki ale bardzo mi się podoba taka dynia :d
Kiedyś się interesowałam tematem i pamiętam że jednym z patentów było spryskać dynię w środku lakierem do włosów albo wrzucenie do dyni tych malych silikonowych kuleczek (silica gel) które czasem są w pudełkach na buty bo one chłoną wilgoć.
Ja nieczym nie impregnuje i po ok. 3-5 dniach dynia czernieje na brzegach i ją wywalam.
Mój lampionik w załączniku
Wow, jest przepiękny! I ciekawy pomysł na Halloween, taka sowa Oryginalne, ale pasuje

Ile się godzin robi taką dynię?
Stary 2017-11-06, 21:58   #10
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
Wow, jest przepiękny! I ciekawy pomysł na Halloween, taka sowa Oryginalne, ale pasuje

Ile się godzin robi taką dynię?
Max godzinka - w tym roku może z 30 minut mi zajęło bo same gwiazdki wydrążyłam. Łatwiej mi się "operuje" na małych dyniach ale większe wyglądają ihmo lepiej
Ja używam tylko noża kuchennego średniej grubości i łyżki do wybierania miąszu. Miałam taki zestaw z allegro do dyń ale to był kiepski plastik i się wszystko połamało
Tą sowę to wydrukowałam sobie z pinterestu (polecam,mnóstwo gotowych szablonów na dynie - drukujesz,wycinasz co trzeba,przykladasz kartke do dyni i odrysowujesz kontury)
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-06, 22:35   #11
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Max godzinka - w tym roku może z 30 minut mi zajęło bo same gwiazdki wydrążyłam. Łatwiej mi się "operuje" na małych dyniach ale większe wyglądają ihmo lepiej
Ja używam tylko noża kuchennego średniej grubości i łyżki do wybierania miąszu. Miałam taki zestaw z allegro do dyń ale to był kiepski plastik i się wszystko połamało
Tą sowę to wydrukowałam sobie z pinterestu (polecam,mnóstwo gotowych szablonów na dynie - drukujesz,wycinasz co trzeba,przykladasz kartke do dyni i odrysowujesz kontury)
O kurczę, to szybciutko się uwinęłaś, jak na taki ładny lampion
Kusicie, dziewczyny Może jednak spróbuję w przyszłym roku
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości