|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
lampion z dyni
Z okazji zbliżającego się Halloween - ktoś robił lampiony z dyni?
Jak wrażenia? ![]() Moje główne pytanie to: co z konserwacją takiej dyni? Moje Google podpowiada mi milion sposobów na to, jak zrobić lampion, jednak informacje o tym, jak go zakonserwować, są szczątkowe. Udało mi się znaleźć jedynie info, że taka dynia może wytrzymać maksymalnie 2 tygodnie (14 dni), ale równie dobrze i po 2-3 dniach może już zacząć pleśnieć... oraz informację, że wszelakie zabiegi konserwujące niekoniecznie coś dają ![]() Wiecie, z jednej strony chętnie bym zrobiła taką dynię, ale z drugiej strony nie do końca uśmiecha mi się wizja bawienia z takim projektem cały dzień po to, by po 2 dniach już ta dynia do wyrzucenia już była ![]() Polecanym sposobem na przedłużenie trwałości lampionu z dyni jest jej nawilżanie - a mnie bardziej interesowałoby całkowite (w miarę możliwości) wysuszenie dyni (im mniej wody -> tym mniej bakterii), a następnie zalanie impregnatem, by odciąć dopływ powietrza - i tyle. Są metody na suszenie kwiatów tak, by mogły przetrwać naprawdę długo - zastanawia mnie, czy coś podobnego można zrobić z dynią? Próbował już ktoś robić coś w tym stylu? Z drugiej strony mam pewną obawę przed zastosowaniem impregnatu - jeśli dam środek konserwujący do środka dyni, a potem odpalę tam świeczkę - czy przypadkiem nie otruję rodziny? Czytałam o smarowaniu wnętrza dyni cynamonem i innymi przyprawami korzennymi w celu uzyskania pięknego zapachu - próbował ktoś czegoś takiego?Za (merytoryczne) odpowiedzi z góry dziękuję Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2017-09-10 o 23:49 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: lampion z dyni
Tak, wbrew pozorom to nie jest takie proste i przyda się na prawdę ostry nóż i wiertarka.
Dynia, jak każde inne warzywo zwyczajnie gnije i 14 dni to sporo. Można ją spryskać farbą w spreju ale, właściwie po co? Przecież jej funkcja ozdobna to właściwie jeden wieczór. Po spełnieniu tej funkcji, u mnie w domu wszystkie dynie się kompostuje. O cynamonie czy innych przyprawach nie słyszałam, ale to może działać
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Sposobów na konserwacje nie znam - u mnie w domu jest bardzo ciepło i te lampiony wytrzymują max tydzień
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dynia wytrzymywala maks 5/6 dni w cieplych warunkach.
Ostry noz to podstawa Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja znam sposób, aby wysmarować dynię od środka octem, ale nie wiem czy coś daje
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jak w środku świeciła świeczka to dynia faktycznie zasycha i trzyma się ale nie jestem pewna ile dni bo nie trzymam jej aż tyle
Jest to dekoracja na jeden wieczór. Radzę we wieczko wbić wykałaczki bo wraz z upływem czasu ono schnie i obkurcza się, może wpaść do środka
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi!
Ostatecznie lampionu nie zrobiłam, bo zbrakło mi czasu... ale nawet gdyby nie zbrakło, to trochę zniechęca mnie to, by jakieś pół dnia zabawy poświęcić na ozdobę na jeden wieczór, a max 2 tygodnie ![]() Myślę, że jakbym miała dom z ogródkiem, przed który mogłabym ją wystawić i się nie przejmować + kompostownik, miałabym trochę inne podejście, ale właśnie mieszkam w bloku, gdzie jest bardzo ciepło, więc pewnie zepsułaby się szybciej niż później, a potem nie wiadomo za bardzo, co z nią zrobić. Spodobał mi się z kolei patent, jaki podpatrzyłam w markecie, na malowanie dyń: http://www.dynioland.pl/img/gallery/IMG_5873.JPG Nie jest to może tak ładne, jak lampion, nie ma też co liczyć na dodatkowe efekty zapachowe... ale przynajmniej może stać i stać
|
|
|
|
|
#8 |
|
Crazy turtle lady
|
Ja w sumie co roku chociaż jedną dyńkę wydrąże, 2 lata temu to była sowa, w tym roku tylko gwiazdki ale bardzo mi się podoba taka dynia :d
Kiedyś się interesowałam tematem i pamiętam że jednym z patentów było spryskać dynię w środku lakierem do włosów albo wrzucenie do dyni tych malych silikonowych kuleczek (silica gel) które czasem są w pudełkach na buty bo one chłoną wilgoć. Ja nieczym nie impregnuje i po ok. 3-5 dniach dynia czernieje na brzegach i ją wywalam. Mój lampionik w załączniku
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oryginalne, ale pasuje ![]() Ile się godzin robi taką dynię?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Ja używam tylko noża kuchennego średniej grubości i łyżki do wybierania miąszu. Miałam taki zestaw z allegro do dyń ale to był kiepski plastik i się wszystko połamało ![]() Tą sowę to wydrukowałam sobie z pinterestu (polecam,mnóstwo gotowych szablonów na dynie - drukujesz,wycinasz co trzeba,przykladasz kartke do dyni i odrysowujesz kontury) |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kusicie, dziewczyny Może jednak spróbuję w przyszłym roku
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

Czytałam o smarowaniu wnętrza dyni cynamonem i innymi przyprawami korzennymi w celu uzyskania pięknego zapachu - próbował ktoś czegoś takiego?

13.03.2008