|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
debil filtrowy sie klania;)
Witajcie, drogie Wizazanki!
Po raz pierwszy zagladam na Biochemie na dluzej i widze, ze ten dzial moglby sie rownie dobrze nazywac "Filtromaniaczki i ich perypetie" ![]() Kolejna rzecz, ktora mnie zastanawia, to kwestia wychodzenia na slonce. Juz w paru watkach na innych podforach przewijala sie opinia, ze filtromaniaczki zasadniczo unikaja slonca. W tym momencie chyba nie nadaje sie na filtromaniaczke, bo jesienia i zima cierpie na sezonowa depresje z powodu braku swiatla slonecznego (nie wymyslam, to stwierdzone przez lekarza!) i w cieplejszej porze po prostu uwielbiam sie "doswietlac" ![]() Mam nadzieje, ze wyjasnicie moje watpliwosci, bo zastanawiam sie, czy rzeczywiscie warto zostac filtromaniaczka, czy po prostu dam sie zmanipulowac jakiejs Wizazowej psychozie filtrowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: debil filtrowy sie klania;)
Filtry spf15 chronią w bardzo małym stopniu przed UVA. Tylko filtry o faktorze od spf40 posiadają wystarczającą ochronę przed tymi bardziej szkodliwymi promieniami. Promienie UVA głębiej penetrują w naszą skórę niż UVB, powodują fotostarzenie się skóry i zmiany nowotworowe. Używając wysokich filtrów nie musisz unikać słońca, najważniejsze by nie przebywać na słońcu w godzinach maksymalnego nasłonecznienia. Polecam poczytać te wątki:
http://www.wizaz.pl/basia_opalanie_uva_uvb.php http://www.wizaz.pl/basia_opalanie_faktory_cz2.php oraz wiele innych, podanych przez Alchemiczkę w tym wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113148 Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Zmarszczki, przerwienia, nowotwór skóry. No to tak zwięźle
![]() ![]() ![]() ![]() Edit: Na pewno przyda sie też przeczytanie wątków podanych przez mckabi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Po to naklada sie filtr by bezpiecznie przebywac na sloncu. Gdyby nie filtry to chyba czador by nam tylko zostal...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale tak na poważnie, to Shadi i Mckabi mają rację. A Sea Of Honey, ścięło mnie kiedy zobaczyłam topic tego wątku. Skąd ten "debil" w tytule. Fakt, że nie stosujesz takiej pielęgnacji jak my nie czynim CIeie w naszych oczach "debilem" - wręcz przeciwnie. TO miłę, że ktoś z nami rzeczowo dyskutuje, bez kpienia z faktu stosowania wysokch filtrów. Mogę CI tylko powiedzieć co mi daje sumienne i codzienne stosowanie filtrów o faktorze 50+. Otóż, po pierwsze - kiedy zaczęłam się filtrować nie stosowałam jeszcze żadnych kwasów czy retinoidów, więc była to świadoma decyzja, a nie konieczność. Wtedy ciągle miałam problemy albo z przetłuszczającą się albo z nadmiernie wysuszoną skórą. Akurat pierwszy filtr na który trafiłam to mleczko i emulsja avene. I pokochałam je od pierwszego nałożenia! Emulsja świetnie reguluje pracę gruczołów łojowych, mleczko cudownie nawilża. Potem dołączyły retinoidy i kwasy, więc filtr to mus. FAkt, że nakładam codziennie rano na twarz krem z wit C a na to stabilny filtr poprawia mi samopoczucie. Świadomość tego, że chronię się przed UVA daje mi poczucie bezpieczeństwa, że robie co mogę aby zapewnić dobry wygląd, a przede wszystkim zdrowie mojej skórze. Ja jestem bladolica, więc i tak nigdy się nie opalałam na czekoladkę, raczej na Indiankę ![]() Zapewniam CIę że dzięki pielęgnacji, jaką teraz stosuję wspomaganą filtrami mam chyba najładniejszą cerę jaką kiedykolwiek miałam w życiu. Spróbuj, jak CI się nie spodoba, zawsze możesz wrócić do staych nawyków. Jak można coś oceniać, jeśli się tego nie próbowało? Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
A-sea-of-honey, słusznie L_V Cię okrzyczała
![]() Filtry są cześćią mojego programu pielęgnacyjnego z jednej strony, z drugiej - patrząc na moją Mamę, która cały czas sie filtruje, widzę, że jak będę po 50-tce, to to zaoowocuje młodszym wyglądem. Już owocuje ![]() Niezalażenie, czy stosuję kwasy czy retnoidy, używam filtry na co dzień. Zanim tu trafiłam destbilizowałam, nie wiedziałam, że Parsol jest taki wrażliwy ![]() Tylko filtry i retinoidy są skuteczną bronią w walce ze zmarszczkami, jednak filtry mają jeszcze inne zadanie - nie chcę z premedytacją narażać swojej buzi na pewne czynniki, których mogę uniknąć. Co do słońca - uwielbiam się opalac, spędzam dużo czasu w Meksyku czy innych b. ciepłych krajach. Tam nawet przy spf 40 jestem lekko opalona, natomiast w Polsce i tak brązuję sie się sama ![]() ![]() Filtry w niczym nie przeszkadzają w normalnym życiu - maluję się, jestem samoopalona itd. - nie widać tego filtromaniactwa i o to właśńie chodzi - to mój sposób pielęgnacji i część mojego życia. A, i nie mam problemów z trądzikiem, tylko potencjalnie z naczynkami - ale dzięki odpowiedniej pielęgnacji nikt by się tego nie domyślił, bo buzia jest o jednolitym kolorycie,naczynka niewidoczne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja tak samo jak a-sea-of-honey mogłabym się nazwać "debilem filtrowym"
![]() Po 1. mam 21 lat a pierwszy raz w życiu słyszę o filtrach w sensie codziennego użytkowania ich i calorocznej ochrony przed słońcem (wtymunikania slońca) Po 2. (i ti juz pytanie ![]() ![]() ![]() I tu moje pytanie: poniewa własnie głównie na rękach pojawiło mi się w ciagu ostatnich 2 lat(co dziwne,własnie wtedy zaprzestałam eskponowania swego ciałka na słońcu ![]() ![]() I po 3. Czytałam tutaj o filtrach, ale to wszystko jest tak rozrzucone, więc proszę o radę co do wyboru(wraz z ceną ![]() ![]() ![]() W ostatnim slowie: APEL: proszę wspomóżcie "debili filtrowych" ![]() ( w kontekście oczywiscie czysto satyrycznym;p) i dziekuje za przeczytanie tych moich wypocin
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Plamki to na pewno przebarwinia posloneczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=113217 Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dziekuje Wam za odpowiedzi, teraz juz bede wiedziala, jak poruszac sie po tym "morzu" filtrow
![]() ![]() ![]() ![]() Edit: przypomniala mi sie anegdotka... Bylam dzisiaj w Tesco kupowac bielizne i przechodzilam przez dzial z kosmetykami, gdzie byla wystawiona osobna "wysepka" z kosmetykami do opalania (takimi zwyklymi typu Kolastyna, Eris, Nivea itd.). Obok mnie przechodzily jakies dwie panie i jedna mowi do drugiej: "Zobacz, filtry takie, jakbysmy byli w Afryce". Teraz jeszcze bardziej mnie to bawi ![]() Edytowane przez a-sea-of-honey Czas edycji: 2006-05-26 o 23:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.