E. coli w moczu i pochwie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-03, 08:28   #1
malgos93
Rozeznanie

Thumbs down

E. coli w moczu i pochwie

Cześć, od dłuższego czasu męczę się z infekcją spowodowaną przez bakterię pałeczki okrężnicy.
W dużym skrócie powiem, jak to się zaczęło..
Pod koniec tamtego roku dostałam infekcji i uczulenia od żelu do depilacji, z którym nie miałam nigdy problemów.
Na początku ginekolog zdiagnozował u mnie HPV, jednakże dwóch innych stwierdziło, że to nie jest możliwe.. Można powiedzieć, że odetchnęłam ale na niezbyt długo. W przypadku podburzonej gospodarki bakteryjnej w pochwie złapałam e.coli.
Może powiem, co brałam..
Styczeń:
Gynalgin, Pimafucort, po dwóch tyg: Provag,Tantum Rosa, Clotrimazolum
Luty:
Heviran i Flucofast, na koniec dwa opakowania provag
Marzec: Clotrimazolum
Kwiecień: Hexiatab
W kwietniu i maju zaczęły się dziać dziwne problemy z pęcherzem(pieczenie, drapanie, szczypanie, parcie na mocz).
W maju aby nie wymyślać to nic nie brałam..
W czerwcu poszłam prywatnie do ginekologa, a wcześniej odwiedziłam dwóch na NFZ.
Miałam posiew z pochwy i posiew moczu - wyszła ecoli.. Dostałam robioną w aptece globulkę z antybiotykiem i witaminami. Furaginę i bactim forte. Niestety nie miałam kasy na leczenie się prywatnie. Poszłam do rodzinnej, a ona mi wypisała inne antybiotyki z antybiogramu.
Lipiec: Zinnat + MultiUri(często to piję)
Sierpień: Amoksiklav
We wrzesniu poszłam do ginekologa znów prywatnie i dostałam furaginę i monural po której spuchł mi brzuch, a stan delikatnie się polepszył - ale zepsuł w drugą stronę. W październiku dostałam grzybicy od dawki antybiotyków i brałam gynoxin. Oczywiście w międzyczasie zjadłam podejrzewam, że z 6kg żurawiny od czerwca.
18.10 zaczęłam brać uro-vaxom(szczepionka na ecoli). Niestety mój osłabiony organizm zareagował dosyć boleśnie po kilku dniach terapii.. Mianowicie miałam ciągle spuchnięty brzuch i na przemian zatwardzenie/biegunkę. Musiałam zaprzestać stosowania szczepionki. Zrobiłam przerwę na tydzień zgodnie z zaleceniami lekarza i miałam spróbować, czy nadal objawy występują.. Wróciłam do leczenia i cały dzień miałam wrażenie "pływania po brzuchu" w takim sensie, że czułam iż mam ochotę się wypróźnić.
Później 24.11 dostałam cipronex. Biorę go z lactovaginal oraz clotrimazolum.
Niestety kończę już ten antybiotyk i czuję, że będę miała nawroty. Czytałam na temat mącznicy lekarskiej, ale nie można jej mieszać z żurawiną. W tak zwanym międzyczasie miałam USG brzucha, które nie wykazało, żeby nerki były chore czy coś w tym rodzaju. Krew też w normie pomijając choroby związane z tarczycą, o których dowiedziałam się przy okazji.
Leczyłam się tylko u ginekologa i rodzinnej. Byłam już u kilku z moją przypałością, a ostatnio dowiedziałam się, że nie ma dla mnie ratunku.. Nie byłam z tym urologa, nie wiem czy powinnam..
Już sama nie wiem, co jeszcze mogę zrobić. Czy któraś z was borykała się z podobnym problemem?
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-04, 10:13   #2
quench
Are you talking to me?!

Dot.: E. coli w moczu i pochwie

U mnie leczenie e.coli trwało ponad rok. Tylko, że miałam ją tylko w drogach moczowych. Podobnie jak Ty, przerobiłam wiele antybiotyków: cipronex, nolicin, augumentin, zwykłą furaginę... Najbardziej pomógł mi chyba lek Trimesan - ale brałam go przez ponad pół roku. Do tego dużo, dużo piłam (woda Jan; droga, ale działa moczopędnie i wysikujesz po niej te głupie bakterie).
I wybierz się do urologa koniecznie. Mnie właśnie urolog wyciągnął z tej obrzydliwej infekcji.
Stary 2017-12-04, 18:40   #3
malgos93
Rozeznanie

Dot.: E. coli w moczu i pochwie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
U mnie leczenie e.coli trwało ponad rok. Tylko, że miałam ją tylko w drogach moczowych. Podobnie jak Ty, przerobiłam wiele antybiotyków: cipronex, nolicin, augumentin, zwykłą furaginę... Najbardziej pomógł mi chyba lek Trimesan - ale brałam go przez ponad pół roku. Do tego dużo, dużo piłam (woda Jan; droga, ale działa moczopędnie i wysikujesz po niej te głupie bakterie).
I wybierz się do urologa koniecznie. Mnie właśnie urolog wyciągnął z tej obrzydliwej infekcji.
Ok dzięki.. Koniecznie skoczę do rodzinnej po skierowanie. Teraz spróbuję tej mącznicy, bo czuję iż "zabawa znowu się zaczyna" - skończyłam dziś ostatnią dawkę antybiotyku.. ;/
malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości