|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Łuszczenie skóry na powiekach - pomocy!
Hej dziewczyny, może któraś mi doradzi co robić, bo jestem już totalnie zrozpaczona :/
Jakiś miesiąc temu zrobiło mi się coś na lewej powiece - opuchlizna, świąd, zaczerwienienie, suche placki. Potem przeszło na prawą (na mniejszą skalę ale jednak). Poszłam z tym do lekarza, który przepisał mi maść Oxycort A i kazał smarować "aż zejdzie". Po ok. tygodniu wszystko faktycznie się uspokoiło i zeszło. Odczekałam jeszcze tydzień (0 makijażu oczu, 0 kremów itd.) i próbowałam wrócić do pielęgnacji sprzed tej choroby. Okazało się, że skóra powiek zareagowała dramatycznie na krem, który stosowałam od roku i było ok - swędzenie i opuchlizna. Musiałam zupełnie z niego zrezygnować, bo wygląda to tak, jakby mnie nagle zaczął uczulać. Ale na tym nie koniec problemów. W tym momencie wygląda to tak, że nie ma już swędzenia ani żadnych wykwitów ale za to skóra na powiekach jest strasznie sucha i miejscami się łuszczy :/ Nawet mimo braku zaczerwienienia wygląda to okropnie, jakikolwiek makijaż oczu odpada. Próbowałam już: oilatum, żelu ze świetlikiem i zwykłego kremu Nivea - wszystko na nic. Skóra nadal sucha, łuszcząca. Miejscowo pomaga tylko Oxycort A ale to steryd, więc nie mogę tego naużywać, no i to nie jest rozwiązanie problemu. Jakieś rady? Ktoś miał coś podobnego? Dodam, że zanim dopadła mnie tamta grzybica/zakażenie/inna cholera to nigdy nie miałam żadnych problemów ze skórą powiek :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Łuszczenie skóry na powiekach - pomocy!
Absolutnie nie używaj oxycortu
![]() ![]() Jesteś alergikiem? Objawy są podobne do alergii. Na Twoim miejscu smarowałabym na razie powieki jakąś tłustą maścią (witaminową, lipobase, nanobase itp). Ja używam tego kremu, bardzo mi pomaga: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...palpebral.html ale jest dość drogi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nigdy nie miałam takiej reakcji skórnej na żaden kosmetyk/inny czynnik, a odkąd pojawiły się problemy z powiekami to kompletnie zaprzestałam używania czegokolwiek na tym obszarze... Dziękuję za polecenie kremu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Hej,
jakies trzy lata temu pojawil sie u mnie podobny problem. Pogrubiona i luszczaca sie skora na powiece, potem dla odmiany na drugiej, raz na ruski rok pod okiem. Moj 'studencki' lekarz kazal smarowac to Lorindenem C. Dermatolog potem przewrocil na to oczami i przypisal masc Protopic. Nie ma w niej sterydow, wiec czulam sie bezpieczniej stosujac go na powiekach. Po jednym dniu wszystko zniknelo. Co prawda czasami znowu mi to cholerstwo wyskakuje, ale nauczylam sie zawsze zabierac ze soba masc. Mam ja w wariancie z wyzszym stezenieniem substancji czynnej. Cena jest niestety wysoka, ale na rynku jest (z tego co pamietam) jedna taka masc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
a próbowałaś brać jakąś anty-histaminę albo chociaż wapń?
Mi też okazjonalnie puchły i łuszczyły się powieki, potem zaczęła swędzieć skóra na dekolcie i ramionach, aż pewnego dnia obudziłam się z całą twarzą spuchniętą. Najzwyklejsze tabletki na alergię z supermarketowego działu "aptecznego" mi pomogły, ale w końcu wybrałam się do lekarza i teraz biorę regularnie anty-histaminę na receptę, problem nie wraca. Nagle po 23 latach życia zaczęłam mieć alergię na pomidory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Póki co kupiłam w aptece zwykłą maść z witaminą A i nakładam odrobinkę na te łuszczące się obszary - doraźnie pomaga, mam nadzieję, że przy dłuższym stosowaniu pomoże ostatecznie (odpukać)... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
uparta chmura
|
A choruje ktoś z twoich bliskich(rodzice,dziadkow ie) na łuszczyce?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja jakiś czas też miałam, nikt nie miał łuszczycy
![]() ale dużo kremów nawilżających mi pomogło - powodzenia ![]() Pamiętaj że niekoniecznie mój sposób musi pomóc innej osobie, Tobie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tak protopic też często ratuje mi życie, chociaż kiedy czytam ulotkę, to włosy stają mi dęba - chyba jeszcze większy w niej horror niż w ulotkach maści sterydowych
![]()
![]() |
#11 |
damn good coffee
|
ale autorka nie ma zdiagnozowanego atopowego zapalenia skóry, a protopic to maść przeznaczona na to konkretne schorzenie; można narobić sobie problemów, jeśli okaże się że to nie AZS
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A czy wg Was można zapytać o ten problem okulistę? Tak czy inaczej mam zamiar wkrótce udać się na wizytę prywatnie i porobić badania, może i w temacie tych powiek by umiał coś zasugerować... Niby skóra = dermatolog ale jednak to okolice oczu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
damn good coffee
|
moim zdaniem najpierw dermatolog
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do dermatologa to przyznam, że bardzo nie mam ochoty za "to" płacić (a na NFZ czeka się u mnie ok. 3 m-ce) - wszystkie wizyty, jakie odbyłam u tego typu specjalistów oceniam jako totalne naciągactwo i olewactwo :/ Walą antybiotyki i sterydy, leczenie objawowe, a pomyśleć i poszukać przyczyny się nie chce. Być może są porządni dermatolodzy ale ja takich nie poznałam i dopóki mnie mocno nie przypili, raczej nie będę testowała kosztem mojej kieszeni tzw. specjalistów. kawa_zmlekiem tylko w żadnym razie nie odbieraj jakoś personalnie/obruszaj się na powyższą wypowiedź, bo ja Twoją chęć pomocy doceniam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
damn good coffee
|
Ale ja przechodziłam dokładnie przez to samo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2018-09-02 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny!
Otstanio dośc czesto jak na mnie malowałam oczy cieniami do powiek. Jakis czas potem zaczełam obserwowac dziwne łuszczenie sie powiek. Myslałam o zastosowaniu masła shea lub maści alantan. A co Wy o tym myslicie? Czy może być tego inna przyczyna i czy cienie moga mi wysuszac powiekę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
U mnie pewnego,pięknego dnia pojawiła się mega opuchlizna powiek ,która jak po kilku godzinach złagodniała,to przeszła w suche placki na powiekach.Męczę się z tym do dziś.NIe wiem od czego ta opuchlizna ?Już odstawiłam wszystkie dotychczasowe kremy i malowidłą.Była u dermatologa i zgodnie z jego zaleceniem zmieniłam kremy.Guzik to dało.Jak miałam suchą,przesuszoną wręcz skórę na górnych powiekach tak mam.Niezależnie czym się posmaruję.Do tego dochodzi opuchlizna.Pojawia się niewiadomo kiedy.Może być kilka dni,czy nawet miesięcy spokoju i nagle trach i rano budzę się z poduchami na oczach.Wykoncypowałam sobie,że to chyba już od stresu.Bo jak przejdę jakiś stres silny to za ok 2 dni mam spuchnięte oczy.A przesuszone są cały czas.Jedyne co mnie ratuje to krem Lipobaza na noc zamiennie z maścią Alantan.Ale to muszę stosować co wieczór inaczej rano mam sacharę na powiekach,jedną wielką zmarszczkę i czerwoną skórę.Masakra jakaś.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Tak, możesz mieć uczulenie na cienie. Odstaw je i regularnie natłuszczaj kilka razy dziennie i zobacz czy będzie poprawa. Najlepiej po miesiącu ich użyj i zaobserwuj czy znowu masz takie objawy, jeśli się powtórzą to znaczy, że masz alergie na jakiś składnik w cieniach
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.