Łuszczenie skóry na powiekach - pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-04, 13:10   #1
LaCamilla
Raczkowanie

Łuszczenie skóry na powiekach - pomocy!

Hej dziewczyny, może któraś mi doradzi co robić, bo jestem już totalnie zrozpaczona :/

Jakiś miesiąc temu zrobiło mi się coś na lewej powiece - opuchlizna, świąd, zaczerwienienie, suche placki. Potem przeszło na prawą (na mniejszą skalę ale jednak).
Poszłam z tym do lekarza, który przepisał mi maść Oxycort A i kazał smarować "aż zejdzie". Po ok. tygodniu wszystko faktycznie się uspokoiło i zeszło. Odczekałam jeszcze tydzień (0 makijażu oczu, 0 kremów itd.) i próbowałam wrócić do pielęgnacji sprzed tej choroby. Okazało się, że skóra powiek zareagowała dramatycznie na krem, który stosowałam od roku i było ok - swędzenie i opuchlizna. Musiałam zupełnie z niego zrezygnować, bo wygląda to tak, jakby mnie nagle zaczął uczulać. Ale na tym nie koniec problemów.

W tym momencie wygląda to tak, że nie ma już swędzenia ani żadnych wykwitów ale za to skóra na powiekach jest strasznie sucha i miejscami się łuszczy :/ Nawet mimo braku zaczerwienienia wygląda to okropnie, jakikolwiek makijaż oczu odpada. Próbowałam już: oilatum, żelu ze świetlikiem i zwykłego kremu Nivea - wszystko na nic. Skóra nadal sucha, łuszcząca. Miejscowo pomaga tylko Oxycort A ale to steryd, więc nie mogę tego naużywać, no i to nie jest rozwiązanie problemu.

Jakieś rady? Ktoś miał coś podobnego? Dodam, że zanim dopadła mnie tamta grzybica/zakażenie/inna cholera to nigdy nie miałam żadnych problemów ze skórą powiek :/
LaCamilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 13:22   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Łuszczenie skóry na powiekach - pomocy!

Absolutnie nie używaj oxycortu w ulotce powinno być ostrzeżenie, żeby sterydów nie używać na twarz, a już tym bardziej na powieki. Skóra jest delikatna i bardzo łatwo zrobić sobie krzywdę (ja sobie zrobiłam ) masz możliwość wybrania się do innego lekarza?
Jesteś alergikiem? Objawy są podobne do alergii. Na Twoim miejscu smarowałabym na razie powieki jakąś tłustą maścią (witaminową, lipobase, nanobase itp). Ja używam tego kremu, bardzo mi pomaga: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...palpebral.html ale jest dość drogi.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 14:30   #3
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Absolutnie nie używaj oxycortu w ulotce powinno być ostrzeżenie, żeby sterydów nie używać na twarz, a już tym bardziej na powieki. Skóra jest delikatna i bardzo łatwo zrobić sobie krzywdę (ja sobie zrobiłam ) masz możliwość wybrania się do innego lekarza?
Jesteś alergikiem? Objawy są podobne do alergii. Na Twoim miejscu smarowałabym na razie powieki jakąś tłustą maścią (witaminową, lipobase, nanobase itp). Ja używam tego kremu, bardzo mi pomaga: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...palpebral.html ale jest dość drogi.
O Oxycorcie wiem, ale ta konkretna maść jest typowo do oczu - Oxycort A. Ale wiem, że to nie jest rozwiązanie w tej sytuacji :/

Nigdy nie miałam takiej reakcji skórnej na żaden kosmetyk/inny czynnik, a odkąd pojawiły się problemy z powiekami to kompletnie zaprzestałam używania czegokolwiek na tym obszarze...

Dziękuję za polecenie kremu!
Stary 2014-05-05, 23:47   #4
madzikmedzik
Przyczajenie

Hej,
jakies trzy lata temu pojawil sie u mnie podobny problem. Pogrubiona i luszczaca sie skora na powiece, potem dla odmiany na drugiej, raz na ruski rok pod okiem. Moj 'studencki' lekarz kazal smarowac to Lorindenem C. Dermatolog potem przewrocil na to oczami i przypisal masc Protopic. Nie ma w niej sterydow, wiec czulam sie bezpieczniej stosujac go na powiekach. Po jednym dniu wszystko zniknelo. Co prawda czasami znowu mi to cholerstwo wyskakuje, ale nauczylam sie zawsze zabierac ze soba masc. Mam ja w wariancie z wyzszym stezenieniem substancji czynnej. Cena jest niestety wysoka, ale na rynku jest (z tego co pamietam) jedna taka masc.
madzikmedzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 23:58   #5
turbiniak
Przyczajenie

a próbowałaś brać jakąś anty-histaminę albo chociaż wapń?
Mi też okazjonalnie puchły i łuszczyły się powieki, potem zaczęła swędzieć skóra na dekolcie i ramionach, aż pewnego dnia obudziłam się z całą twarzą spuchniętą. Najzwyklejsze tabletki na alergię z supermarketowego działu "aptecznego" mi pomogły, ale w końcu wybrałam się do lekarza i teraz biorę regularnie anty-histaminę na receptę, problem nie wraca. Nagle po 23 latach życia zaczęłam mieć alergię na pomidory może Tobie też po prostu wyszła nagle jakaś alergia.
turbiniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-07, 14:02   #6
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez turbiniak Pokaż wiadomość
a próbowałaś brać jakąś anty-histaminę albo chociaż wapń?
Mi też okazjonalnie puchły i łuszczyły się powieki, potem zaczęła swędzieć skóra na dekolcie i ramionach, aż pewnego dnia obudziłam się z całą twarzą spuchniętą. Najzwyklejsze tabletki na alergię z supermarketowego działu "aptecznego" mi pomogły, ale w końcu wybrałam się do lekarza i teraz biorę regularnie anty-histaminę na receptę, problem nie wraca. Nagle po 23 latach życia zaczęłam mieć alergię na pomidory może Tobie też po prostu wyszła nagle jakaś alergia.
Tak, próbowałam się ratować cezerą i piciem wapna, ale nic to nie dało. Nie mam bladego pojęcia o co nagle chodzi moim powiekom... Najbardziej wkurza mnie, że nie mają kontaktu z niczym drażniącym (0 kremów, 0 makijażu) a i tak się miejscowo łuszczą.

Póki co kupiłam w aptece zwykłą maść z witaminą A i nakładam odrobinkę na te łuszczące się obszary - doraźnie pomaga, mam nadzieję, że przy dłuższym stosowaniu pomoże ostatecznie (odpukać)...
Stary 2014-05-08, 14:45   #7
Mija62
uparta chmura

A choruje ktoś z twoich bliskich(rodzice,dziadkow ie) na łuszczyce?
Stary 2014-05-08, 17:12   #8
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
A choruje ktoś z twoich bliskich(rodzice,dziadkow ie) na łuszczyce?
Nie, o ile mi wiadomo to brak przypadków tej choroby w mojej rodzinie z obu stron.
Stary 2014-05-09, 09:29   #9
stokrotenka18
Zakorzenienie

ja jakiś czas też miałam, nikt nie miał łuszczycy
ale dużo kremów nawilżających mi pomogło - powodzenia

Pamiętaj że niekoniecznie mój sposób musi pomóc innej osobie, Tobie ja nawilżałam po prostu powieki na noc

"Matka nie musi wszystkiego rozumieć – wystarczy, żeby kochała i ochraniała. No i była dumna."
Paulo Coelho
stokrotenka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-13, 14:31   #10
Mo_niczka
Raczkowanie

Tak protopic też często ratuje mi życie, chociaż kiedy czytam ulotkę, to włosy stają mi dęba - chyba jeszcze większy w niej horror niż w ulotkach maści sterydowych
Stary 2014-05-13, 14:39   #11
kawa_zmlekiem
damn good coffee

ale autorka nie ma zdiagnozowanego atopowego zapalenia skóry, a protopic to maść przeznaczona na to konkretne schorzenie; można narobić sobie problemów, jeśli okaże się że to nie AZS

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-13, 16:01   #12
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
ale autorka nie ma zdiagnozowanego atopowego zapalenia skóry, a protopic to maść przeznaczona na to konkretne schorzenie; można narobić sobie problemów, jeśli okaże się że to nie AZS
Nie, nigdy nie miałam nawet podejrzenia AZS, ten motyw z powiekami to generalnie mój pierwszy problem z jakimkolwiek łuszczeniem. Muszę powiedzieć, że doraźnie pomaga mi ta maść z witaminą A (chociaż też boję się to nakładać, naprawdę ostrożnie i w małych ilościach).

A czy wg Was można zapytać o ten problem okulistę? Tak czy inaczej mam zamiar wkrótce udać się na wizytę prywatnie i porobić badania, może i w temacie tych powiek by umiał coś zasugerować... Niby skóra = dermatolog ale jednak to okolice oczu?
Stary 2014-05-13, 16:10   #13
kawa_zmlekiem
damn good coffee

moim zdaniem najpierw dermatolog bo z oczami nie masz problemów? Nie są zaczerwienione, nie łzawią?
Stary 2014-05-13, 19:08   #14
LaCamilla
Raczkowanie

Cytat:
moim zdaniem najpierw dermatolog bo z oczami nie masz problemów? Nie są zaczerwienione, nie łzawią?
Nie, nie mam żadnych objawów tego typu ze strony oczu. Do okulisty wybieram się zupełnie poza tematem powiek, po prostu mam bardzo dużą wadę wzroku i muszę regularnie badać oczy.

Co do dermatologa to przyznam, że bardzo nie mam ochoty za "to" płacić (a na NFZ czeka się u mnie ok. 3 m-ce) - wszystkie wizyty, jakie odbyłam u tego typu specjalistów oceniam jako totalne naciągactwo i olewactwo :/ Walą antybiotyki i sterydy, leczenie objawowe, a pomyśleć i poszukać przyczyny się nie chce. Być może są porządni dermatolodzy ale ja takich nie poznałam i dopóki mnie mocno nie przypili, raczej nie będę testowała kosztem mojej kieszeni tzw. specjalistów.

kawa_zmlekiem tylko w żadnym razie nie odbieraj jakoś personalnie/obruszaj się na powyższą wypowiedź, bo ja Twoją chęć pomocy doceniam
Stary 2014-05-13, 19:17   #15
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Ale ja przechodziłam dokładnie przez to samo dopiero n-ty z kolei lekarz (oczywiście prywatnie) zapisał mi coś innego niż sterydy, i wreszcie postawił dobrą diagnozę. Ładnych parę lat mi to zajęło

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-13, 20:40   #16
niut80
Zadomowienie

.

Edytowane przez niut80
Czas edycji: 2018-09-02 o 19:23
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-29, 09:46   #17
Azjatkaaa
Przyczajenie

hej dziewczyny!
Otstanio dośc czesto jak na mnie malowałam oczy cieniami do powiek. Jakis czas potem zaczełam obserwowac dziwne łuszczenie sie powiek. Myslałam o zastosowaniu masła shea lub maści alantan. A co Wy o tym myslicie? Czy może być tego inna przyczyna i czy cienie moga mi wysuszac powiekę?
Azjatkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-31, 17:38   #18
AgaJeff
Przyczajenie

U mnie pewnego,pięknego dnia pojawiła się mega opuchlizna powiek ,która jak po kilku godzinach złagodniała,to przeszła w suche placki na powiekach.Męczę się z tym do dziś.NIe wiem od czego ta opuchlizna ?Już odstawiłam wszystkie dotychczasowe kremy i malowidłą.Była u dermatologa i zgodnie z jego zaleceniem zmieniłam kremy.Guzik to dało.Jak miałam suchą,przesuszoną wręcz skórę na górnych powiekach tak mam.Niezależnie czym się posmaruję.Do tego dochodzi opuchlizna.Pojawia się niewiadomo kiedy.Może być kilka dni,czy nawet miesięcy spokoju i nagle trach i rano budzę się z poduchami na oczach.Wykoncypowałam sobie,że to chyba już od stresu.Bo jak przejdę jakiś stres silny to za ok 2 dni mam spuchnięte oczy.A przesuszone są cały czas.Jedyne co mnie ratuje to krem Lipobaza na noc zamiennie z maścią Alantan.Ale to muszę stosować co wieczór inaczej rano mam sacharę na powiekach,jedną wielką zmarszczkę i czerwoną skórę.Masakra jakaś.
AgaJeff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-05, 13:09   #19
NataCe
Przyczajenie

Tak, możesz mieć uczulenie na cienie. Odstaw je i regularnie natłuszczaj kilka razy dziennie i zobacz czy będzie poprawa. Najlepiej po miesiącu ich użyj i zaobserwuj czy znowu masz takie objawy, jeśli się powtórzą to znaczy, że masz alergie na jakiś składnik w cieniach
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości