|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy dobry wynik?
Witajcie,ostanio miałam sprawdzaną prolaktynę ze względu na nieregularne i obfite miesiączki.Wynik mam taki:
15,14ng/ml (zakres referencyjny LIW 4,79-23,30).Czy ten wynik jest prawidłowy?Proszę o odpowiedź ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy dobry wynik?
To w takim razie jak to wyszło mi dobrze,to co może być powodem nieregularnych i obfitych miesiączek?Czy Jeszce jakieś badania z krwii zrobić i jakie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
A byłaś u gina czy tylko tak przypuszzczałaś, ze musisz zrobic sobie badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Byłam i kazał zrobić prolaktyne...I kurczę zastanawiam się co jest nie tak albo może jakieś badania sobie dalej zrobić tylko nie wiem jakie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Z wynikami mam wrócić,byłam i Niego w lipcu 2017 a badanie z krwii zrobiłam dopiero w tym tygodniu...Trochę mnie te okresy już denerwują ze są takie... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Że wszystko było w normie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- A jescze był strasznie niedelikatny podczas badania,wszystko na siłę robił i bardzo bolało... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziekuje chyba pójdę jescze raz zrobić te badania
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Najpierw zbadaj tarczycę, podaj dokładne wyniki i będziemy się zastanawiać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Are you talking to me?!
|
Sama tarczyca to za mało. Przy nieregularnych miesiączkach i podejrzeniu podłoża hormonalnego dobrze jest udać się do ginekologa-endokrynologa. Badań jest bardzo dużo, dlatego dobrze jest mieć skierowanie do szpitala i w warunkach szpitalnych je wykonać, bo robiąc je prywatnie zapłacimy majątek.
Tutaj standardowa lista badań:
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
O matko dużo tego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Dużo bardziej pomoże Ci ginekolog, a najlepiej ginekolog-endokrynolog, bo zwykli ginekolodzy często nie mają pojęcia o zaburzeniach hormonalnych i wypisują receptę na tabletki antykoncepcyjne, co problemu nie rozwiązuje, tylko odsuwa go w czasie. Poproś rodzinnego o skierowanie do ginekologa-endokrynologa. Dalej już specjalista będzie kierował Cię na badania - najlepiej w trybie szpitalnym, to w jednym miejscu zrobią Ci szereg badań.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dziekuje,tylko ciekawe czy na oddział przyjmą
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Hej, jeśli któraś z Was miała coś podobnego albo orientuje się proszę o wiadomość
Niestety muszę jeszcze czekać na wizytę u endokrynologa.... Dokuczał mi trądzik na plecach, dekolcie, twarzy oraz nadmierne owłosienie, wąsik, ciemnie włosy na przedramionach, nogach, udach.. dlatego w okresie 08.2017-10.2017 brałam tabletki antykoncepcyjne dionelle, odstawiłam je ze względu na złe samopoczucie (gdy brałam była poprawa) Trądzik wrócił ze zdwojoną siłą, dodatkowo na twarzy pojawił się też trądzik grudkowy, który nie występował wcześniej, mam podskórne bolące gule na twarzy... Problem nie występował od zawsze, w gimnazjum nie miałam takich problemów, zaczęło się ok 3 lata temu Wykonane badania hormonalne w 4-5 dniu cyklu: TSH 0,2866 uIU/mL FT4: 1,13 ng/dL anti-TPO: 0,28 IU/mL LH: 5,14 mIU/mL FSH 8,09 mIU/mL TESTOSTERON: 0,56 nmol/L PROGESTERON 0,1 ng/mL ESTRADIOL 22 pg/mL DHEAS 443,2 ug/dL GLUKOZA 88mg/dl (norma) Chyba w badaniach podwyższone tylko DHEAS reszta w normie? Proszę o interpretację badań, czy jakieś hormony są zaburzone oprócz DHEAS? Jakie dalsze kroki podjąć? Czy to wskazuje na zaburzenia nadnerczy? ![]() ![]() ![]() niestety na wypisie ze szpitala nie ma podanych norm (wartości referencyjnych) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja mam duży trądzik na twarzy,wąsik,wlosy na plecach brzuchu,rękach i nogach-widoczny ale co tydzień depiluje.A Twoja miesiączka regularna i nie obfita?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zawsze okres był regularny, po odstawieniu tabletek spóźniał się tydzień ale teraz w miarę regularny, ostatni spóźniłâ☠się 1 dzień Dziewczyny, zadzwoniłam do szpitala i poprosiłam o normy: TSH 0,49-4,67 fT4 0,7-1,48 antyTPO ,5,61 TESTOSTERON 0,48-1,85 PROGESTERON 0,1-1,3 DHEAS 134,2-407,4 ESTRADIOL 21-251 FSH folikularna 3,03-8,08 LH folikularna 2,39-6,6 PROLAKTYNA bez obciążenia 5,18-26,53 tam zapomniałam jeszcze wpisać wyniku mojej prolaktyny: 18,46 ng/mL na czczo po obciążeniu: 1h - 181,2 ng/mL 2h - 69 ng/mL Proszę Was o pomoc ![]() Edytowane przez xsaute Czas edycji: 2018-05-06 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Wg mnie wyniki masz prawidłowe patrząc na normy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Martwi mnie to, że ESTRADIOL i PROGESTERON (wytwarzane przez jajniki) są w dolnej granicy normy a LH i FSH wytwarzane przez przysadkę są w górnej granicy normy Do tego trądzik, wypadające włosy, nadmierne owłosienie....... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
A co Ci ginekolog i endokrynolog powiedzieli?Włosy to mi garściami wypadają do tego obfite i nieregularne miesiączki mam-dwa razy nie dostałam okresu wogolu(wtedy myślałam czy w ciąży nie jestem,ale to wykluczylam)...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
TSH 0,4 . (0,27-4,2) fT3 1,41 . (2-4,4) fT4 3,56 . (0,93-1,71) Wyniki w normie więc nie mam nadczynności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny powiedzcie mi Czy w 3 dniu miesiączki można normalnie robić masaż odcinka ledzwiowego i odcinka krzyzowego?Bo na wtorek byłam umowiona na masaż a to będzie 3 dzień okresu.Dziś mam 1 dzień i strasznie mnie boli to jest taki ból ze będę musiała sięgnąć po KETONAL 100MG,macie jakiś sposób na bolesne miesiączki?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.