Mleko wegańskie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-06-05, 19:43   #1
ColaMola
Przyczajenie

Mleko wegańskie

Hej przeszłam na dietę bez mleka i mam do was takie pytanko: jakie wegańskie mleko polecacie do kawy? Bardzo lubię wypić sobie kawkę z mlekiem ale z racji odstawienia produktów mlecznych, szukam zastępników. Jakie mleko roślinne/ wegańskie jest najlepsze do kawy? Sojowe, kokosowe?
ColaMola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-06, 17:55   #2
IzzieSt
Zakorzenienie

Dot.: Mleko wegańskie

Ale przecież to co smakuje jednej osobie może nie podpasować Tobie. Musisz wypróbować. Ja próbowałam sojowe i ryżowo-kokosowe i żadne mi nie pasuje do kawy.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-06, 18:09   #3
zakonna
Naczelna Nastolatka

Domowej produkcji kokosowe. Inne mi do kawy nie podeszły

siła spokoju
Stary 2018-06-10, 17:09   #4
chimay
Zakorzenienie

Dla mnie kokosowe i owsiane. Inne są zbyt "cienkie", wodniste, mają słabe smaki i po prostu ich nie czuję.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-11, 08:28   #5
Arsila
Przyczajenie

Sojowe waniliowe.

Moim zdaniem najlepsze.
Arsila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-11, 19:30   #6
fairywho
Raczkowanie

Ja do kawy lubię sojowe i owsiane.
fairywho jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-11, 19:52   #7
Cytokina
Interleukina Druga

Co jakiś czas mam ochotę spróbować nowego mleka roślinnego, tak z czystej ciekawości, bo ogólnie nie mam potrzeby żeby odstawiać mleko krowie.

Sojowe według mnie jest obleśne, smakuje jak papier wymieszany z wodą i pozostawia mi w ustach smak starego kapcia. Podchodziłam dwa razy, próbowałam z różnych firm, efekt ten sam. Fuj.

Mleko migdałowe samo w sobie jest dla mnie obojętne w smaku, ale niestety też pozostawiało mi w ustach dziwny posmak, który bardzo mi przeszkadza.

Kokosowe mnie nie powaliło. Też było mi takie obojętne w stronę lekko pozytywną (zapach + leciutki posmak kokosa). Ale odstrasza mnie cena, jest najdroższe z tych wszystkich i według mnie nie warte swojej ceny za ten przeciętny smak.

Dzisiaj chwyciłam w biedronce mleko ryżowe i jestem pod wrażeniem, chyba zostanę przy nim na dłużej. Pierwsze, które mi zasmakowało z tego wszystkiego. Słodziutkie (a że na co dzień kawy nie słodzę to dało dużą różnicę w smaku - jako jedyne dało różnicę na plus), delikatne w smaku, nie pozostawia dziwnego posmaku.

Chyba jedynym wyjściem jest próbowanie żeby znaleźć to, co Ci pasuje.

Edytowane przez Cytokina
Czas edycji: 2018-06-11 o 19:59
Cytokina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-12, 09:33   #8
paula_ber
Przyczajenie

Ja uwielbiam kokosowe
Stary 2018-06-13, 11:16   #9
Sandieke
Raczkowanie

Bardzo dobra kawa jest z mlekiem kokosowym z puszki (gestym, takim ktore trzeba wybrac lyzeczka). Niestety jest ono bardzo tluste. Ale kawa - pyszna. Dodam, ze najlepiej zmiksowac w blenderze, bo inaczej moga plywac grudki.

Edytowane przez Sandieke
Czas edycji: 2018-06-13 o 11:18
Sandieke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-13, 16:43   #10
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytokina Pokaż wiadomość
Co jakiś czas mam ochotę spróbować nowego mleka roślinnego, tak z czystej ciekawości, bo ogólnie nie mam potrzeby żeby odstawiać mleko krowie.

Sojowe według mnie jest obleśne, smakuje jak papier wymieszany z wodą i pozostawia mi w ustach smak starego kapcia. Podchodziłam dwa razy, próbowałam z różnych firm, efekt ten sam. Fuj.

Mleko migdałowe samo w sobie jest dla mnie obojętne w smaku, ale niestety też pozostawiało mi w ustach dziwny posmak, który bardzo mi przeszkadza.

Kokosowe mnie nie powaliło. Też było mi takie obojętne w stronę lekko pozytywną (zapach + leciutki posmak kokosa). Ale odstrasza mnie cena, jest najdroższe z tych wszystkich i według mnie nie warte swojej ceny za ten przeciętny smak.

Dzisiaj chwyciłam w biedronce mleko ryżowe i jestem pod wrażeniem, chyba zostanę przy nim na dłużej. Pierwsze, które mi zasmakowało z tego wszystkiego. Słodziutkie (a że na co dzień kawy nie słodzę to dało dużą różnicę w smaku - jako jedyne dało różnicę na plus), delikatne w smaku, nie pozostawia dziwnego posmaku.

Chyba jedynym wyjściem jest próbowanie żeby znaleźć to, co Ci pasuje.
Mleka kokosowe smakują bardzo różnie. Te tanie są kiepskiej jakości.
Migdałowe - trzeba sprawdzać, czy jest słodzone czy nie. Naturalnie jest ono słonawe. Czasem nachodzi mnie ochota na wytrawną kawę i wtedy robię ją na mleku migdałowym tzn używam go zamiast wody (gotuję wtedy kawę na tym mleku w małym garnku).
Stary 2018-06-20, 22:03   #11
AuroraVD
Raczkowanie

Kawa tylko z mlekiem kokosowym to ktore ja pije jest konsystencji prawie że śmietanki więc idealnie łączy się z kawą.
Raz w jednej kawiarni piłam kawę z mlekiem migdałowym i mi smakowała, ale jak próbowałam ja odtworzyć w domu to tym razem mleko migdałowe nadało niefajny posmak

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
AuroraVD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-01, 18:21   #12
monis1900
Raczkowanie

A można używać do kawy mleka kokosowego w proszku?
monis1900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-03, 14:22   #13
Anaitis
Rozeznanie

Hej dziewczyny, może pytanie durne, ale wybaczcie bo jestem laikiem trochę w tym temacie. Otóż:

Czy z orzeszków ziemnych też zrobię mleko ? Co o tym sądzicie ?
Anaitis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-04, 13:58   #14
katsummer
Raczkowanie

Tak, jak najbardziej. Ale smaku nie potrafie sobie wyobrazic.

Ja uwielbiam mleko kokosowe, pije takie z dodatkiem wapnia - mam alergie na nabial. Nie polecam jedynie Alpro (nie wiem czy jest w PL) ze wzgledu na fosforany w skladzie.

Migdalowe dla mnie jest fu, posmaku nie znosze. Z orzechow laskowych jest pyszne, przy okazji smakowe O i jeszcze mleko z migdalow ziemnych (tiger nuts) jest pycha.

Edytowane przez katsummer
Czas edycji: 2018-07-04 o 14:00
katsummer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-04, 15:22   #15
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katsummer Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam mleko kokosowe, pije takie z dodatkiem wapnia - mam alergie na nabial. Nie polecam jedynie Alpro (nie wiem czy jest w PL) ze wzgledu na fosforany w skladzie.
Mleka Alpro są chyba wszystkie wzbogacane o dodatki. Ja przeważnie kupuję te z prostymi składami (typu woda + owies pełnoziarnisty), one są też zresztą tańsze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-07-04, 17:28   #16
katsummer
Raczkowanie

Ano zgadza sie, dlatego w ogole niw kupuje tej marki. Smak tez jest za bardzo kokosowy. Kupowałam takie z 3-4 składnikami i organiczne, ale niestety u mnie jest cieżko z dodatkowa podażą wapnia. Teraz piję Koko (i znowu - nie wiem, czy jest w PL). Prosty, dobry skład + wapń.
katsummer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-01, 11:51   #17
pulmone
Przyczajenie

Ja strasznie lubie mleko w proszku, a tego wegańskiego to jeszcze nie próbowałam
pulmone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości