![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wypryski i bardzo sucha cera :(
Mam bardzo przesuszoną cerę. Niestety na policzkach od dłuższego czasu pojawiają sie wypryski, których nie mogę zlikwidować (chyba że to nie syfki a jakaś wysypka..). Moja skóra jest poza tym tak sucha że aż się łuszczy. Od tygodnia stosuję Zineryt i raz dziennie Metronidazol - na razie zero poprawy. Na łuszczenie kupiłam Octopirox. Możecie mi jakoś pomóc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypryski i bardzo sucha cera :(
Może czas zacząć nawilżać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja mimo kłopotów z cera i stosowania co drugi dzień brevoxylu uzywam kremu do skóry suchej,atopowej LPR Hydranorme.Nie wiem dlaczego,ale u ludzi z problemami panuje przekonanie,ze jak sie ma problemy to trzeba skore jeszcze bardziej wysuszyc jakimis antybakteryjnymi swinstwami a nie przychodzi im do glowy ze juz dostaja od dermatologa rzeczy ktore potwornie wysuszaja wiec po co sobie dokladac jeszcze bardziej,po to zeby za 10 lat wygladac na jeszcze 10 lat wiecej???
Podobno dobry jest jeszcze krem Physiogel.Mozesz tez uzywac roznych maseczek nawilzajacych itp itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Podpisuje się pod wypowiedzią klaudynii. A osobiście polecam krem Avene Cicalfate.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
baybe, musisz zacząc stosowac dobre kremy nawilzające dla cer wrazliwych i odwodnionych, np. firmy Iwostin, czy Avene. a dopiero na nie nakladaj lecznicze preparaty na wykwity. jesli buzia sie łuszczy, nie warto dluzej czekac
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja polecam maseczkę nawilżająco-łagodzącą Avene. Nie obciąża skóry, nie powoduje powstawania nowych syfków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
mam identyczny problem, cera sucha , z wypryskami. Pisałam o tym już w innym wątku, ale i tobie napisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Kochane! Ale ja nawilżam ją bardzo długo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
no ja mam taka zasade ze nie stosuje zadnych podkladow.Tez mam cere sucha i moim zdaniem nie ladnie wyglada luszczasa sie skora pokryta pudrem.
Wiec w ogole nie stosuje podkladow ![]() A moze powinnas nawilzac skore w ciagu dnia ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
bez podkładu.....ale moja cera jest taka nieładna....nierówny koloryt, naczynka, wypryski..buuu
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Podkładu używaj jeśli uważasz że Ci jest niezbędny.To nie w tym rzecz,jasne podkład uwydatni suchośc skóry,ale jak masz brzydka buzie to sie pudruj.Moim zdaniem używasz złych kremów.Sa po prostu za lekkie.Twoja skóra wyraznie Ci mowi,że cos jest nie tak.Popros w aptece o probke kremu ktorego ja uzywam,La Roche Posay Hydranorme,jak Ci nie podpasuje to najwyzej zaoszczedzisz ok 45zl na calej tubce..Sama z siebie nie wpadłabym na to że powinnam takich kremów uzywac jak ten ale polecila mi go dermatolog,wiec chyba wie co robi.Tez mam wypryski i cere powiedzialabym tłusto-mieszaną z wyrazną strefą T.
P.S A ten L'Oreal happyderm to ja bym do śmietnika wywaliła na Twoim miejscu,no gorszego g... to ja w zyciu nie używałam,po 3 dniach miałam wiór na twarzy.Kpiny sobie odstawili w tej firmie,krem nawilżający,dobre sobie... Nigdy w zyciu nie kupie nic tej firmy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a moze to początek jakiejs choroby, np. łuszczycy?? nie chcialabym Cie straszyc, ale jesli dostatecznie nawilzasz cere a ona jeszcze sie tak mocno łuszczy, to cos jest nie tak. moze zmien dermatologa?? sama nie wiem
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Mam podobny problem do Twojego. Uważam, że bez wizyty u dermatologa się nie obejdzie. Oczywiście i tak wszystko należy przetestować na własnej buźce, indywidualnie sprawdzić działanie - ale warto w tym całym procesie zapytać o poradę kogoś bardziej doświadczonego
![]() - Bardzo ważna jest dieta - zrezygnuj, a przynajmniej ogranicz czekoladę a także ostre, pikantne potrawy. - Nie wyciskaj zmian trądzikowych. Jeżeli chodzi o kosmetyki - ze swojej strony mogę polecić : - żel Effaclar A.I. lub żel punktowy Iwostinu - Davercin - Differin Warto używać żelu do twarzy dla skóry wrażliwej oraz toniku - koniecznie bez alkoholu ( Często polecane są produkty Iwostin z serii Purritin ) I przede wszystkim buzię należy nawilżać, nawilżać i jeszcze raz nawilżać . Osobiście używam w tym celu kremu nawilżającego Ziaji z serii Calma ( ok. 10 zł ). Krem jest niedrogi, a naprawdę dobry .... i przede wszystkim nawilża - czego z marnym skutkiem oczekiwałam po niektórych droższych specyfikach. Życzę wytrwałości w walce z wypryskami i suchą cerą . Ja taką walkę rozpoczęłam dzisiaj, po wizycie u dermatologa. Miejmy nadzieję, że nam się uda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Wczoraj kupiłam nanobase...ale tłuścioch
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jak moge oczyscic skore wrazliwa, sucha, sklonna do pekania naczynek?
Mam taki problem iz od wielu kosmetyczek juz slyszalam, ze rodzaj mojej cery to cera sucha, plus bieg czasu sprawil ze uswiadomilam sobie, ze jest rowniez naczynkowa, niestety. Mimo to gdy tylko uzyje kremu nawilzajacego mam wrazenie, ze zanieczyszcza mi on cere, powstaja wypryski, krem sie srednio wchlania i sie swiece (mimo suchej skory??). Rowniez mam rozrzeszone pory i zanieczyszczenia, ale nie mam pojecia jak moglabym oczyszczac taka cere aby nie spowodowac wysuszenia albo pekania naczynek. Rozne maseczki oczyszczajace sa po prostu nie dla mnie. Czy taka cere mozna w ogole w jakis sposob oczyszczac? Farmaceutka polecala mi program Vichy, ktory kosztowal 160zl wiec podziekowalam.... mam 21 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak moge oczyscic skore wrazliwa, sucha, sklonna do pekania naczynek?
w gabinecie - peeling kawitacyjny.
w domu - kwasy BHA (np. Effaclar K), PHA (Neostrata, Nu Skin) lub azelainowy (np. Acne Derm) - stosuje się je na noc, zaś na dzień krem z wysokimi filtrami UV. te rodzaje kwasów nie szkodzą naczynkom. unikaj natomiast kwasu glikolowego (AHA), który zawiera niestety większość tzw. domowych mikrodermabrazji. wysuszenia przy kwasach raczej nie unikniesz, dlatego konieczne są dobre kremy nawilżające. również suplementacja, np. omega 3.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Blagam o pomoc-problem z cera.
Otoz mam problem.
Opisze go w wielu kategoriach. Problem Skora- przesuszona na nosie,czole(na czole pozioma zmarszczka ![]() Wagry najczesciej na nosie brodzie(tutaj czarne) i policzkach(tutaj najmniej) Jakie witaminy zazywalam. Capivit A+E- cera byla mniej przesuszona ale strasznie sie swiecilam blyszczalam-nadmiar sebum(wlosy tez sie przetluszczaly) Bralam miesiac po 1 lub 2 tabletkach dziennie. Po godzinie od mycia twarzy sie swiecilam..jakbym sie maslem posmarowala. Salfazin-cera sie przesuszyna(obecnie) nie blyszczy wcale po calym dniu,luszczy sie na czole i nosie. Robie jednego dnia peeling i jest gladka na drugi dzien sucha i suche skorki. Bralam miesiac 1 tabletka dziennie- jak na opakowaniu. Dobrze wplynal jedynie na wlosy i paznokcie. Kosmetyki jakie uzywam do twarzy. Krem Eva komfort mlodej skory + 18-matujaco nawilzajacy. Tez go na noc. Zel do mycia twarzy Ziaji oliwkowy(tez wysusza) Jak nakladam maseczki nawizajace skora jest lepsza ale pojawiaja sie ropne wypryski i wiecej wagrow na nosie(maseczka nawizalaca Eris) Nie umiem sobie poradzic. Wklejam zdjecie z lekkim makijazem.. wtedy mialam okres ze wygladalam minimalnie lepiej. 2 fotka przed chwila- po zmyciu makijazu i peelingu-wiem moglabym wystepowac w horrorach ![]()
Edytowane przez ilo16na Czas edycji: 2008-05-25 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Blagam o pomoc-problem z cera.
Na wągry proponuję wypróbować płatki oczyszczające nivea (do kupienia na allegro).
No i może jakiś krem, maseczkę normalizującą stan cery, bo jak masz raz suchą, raz tłustą to raczej jest coś nie tak. Odstawiłabym też tabletki, skoro nie ma kożyści to nie ma co się męczyć z nimi - lepiej będzie wg mnie dbać narazie o skórę od zewnątrz. Pójdź też do dermatologa może on coś poradzi. A co dpo zmarszczki to zapewne od nadmiernego przesuszania skóry. Zrób dokładny peeling, wklep krem nawilżający, zrób parówkę... Trzymam kciuki za Twoją PIĘKNĄ cere ![]() pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale chyba w koncu sie zapisze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
to nie bedzie dobre pocieszenie, ale problemy ze skora masz nie tylko Ty Ilono
![]() tabletki moga pomoc, ale bez przesady. od pielegnacji sa kosmetyki. no chyba, ze mowa o tabletkach hormonalnych, ktore czasem moga zdzialac cuda. prostych rad nie da sie podac: kup taki lub taki krem. Salfazin nie wysuszyl Ci skory, nie ma az takich silnych wlasciwosci. musisz skore mocniej nawilzyc od zewnatrz. czy skora łuszczy sie na czole, na nosie po bokach i miedzy brwiami? wydaje sie czasem sucha i tlusta jednoczesnie? dziewczyny chwala sobie krem Humektan- powinien nawilzyc przesuszone partie. a na te przetluszczone (broda, policzki) na razie nie kladz nic, myj tylko zelem a potem przetrzyj tonikiem. a jezeli masz ochote zmienic zel do mycia twarzy to moze ktorys z tych? http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=10123 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=14028 do tego jakis delikatny, nawilzajacy tonik. typowe kosmetyki antybakteryjne moga przyniesc wiecej nowych problemow, bo podrazniaja. a moze zmien peeling? moze cos enzymatycznego? oczywiscie enzymatyczny dziala dopóki znajduje sie w srodowisku wodnym czyli najlepiej nalozyc go podczas kąpieli albo nad garnkiem z ciepla woda. no i 2x w tygodniu, nie rzadziej. musi byc wykonywany regularnie. jezeli nie zobaczysz poprawy, to proponuje dermatologa, niech obejrzy Twoja skore, bo przyczyny takiego stanu moga byc glebsze. a jak nie dermatolog, to doswiadoczona kosmetyczka, niech obejrzy pod lupa Twoja skore i doradzi Ci pielegnacje. kosmetykow u niej nie musisz kupowac przeciez Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ale w kolejnosci parówka=> peeling=> krem |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napewno z jakis rad skorzystam ![]() Poczytam sobie dokladnie albo wydrukuje ![]() Ale teraz sie spiesze do szkoly ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
To Ci powiem, że w porównaniu z moją cerą Twoja wygląda super
![]() Do nawilżania spróbuj polecany już Humektan. Ja właśnie zakupiłam. To chyba jedyny krem bez popularnych zapychaczy, a kupując dużą tubkę wychodzi ekonomicznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W 1 aptece nie ma wcale ![]() W 2 ogolnie jest ale chwilowo wykupili ![]() Pani zamowila i jutro juz moze bedzie-to kupie. Jest jeszcze jedna apteka-zadzwonie jutro tam czy to jest dostepne ![]() Cos na nawilzenie sie przyda bo nos i czolo to masakra ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
dobrze wiedzieć ze nie jestem odosobniona
20 lat trądzik i 2 ogromne zmarchy na czole pierwsza pojawiła sie rok temu ![]() juz nie wiem co robić dermatolodzy nie pomagają kosmetyczki tez w kolko proponują te same zabiegi ponieważ mam kolczyki na twarzy wiec ,,nie ma dużego pola manewru" nie wiem czym nawilżyć skore stosuje maseczki glebokonawilzajace co 3 dni 1 dnia jest super skóra gładziutka nawet po umyciu ale następnego znowu taka skorupa łuszcząca sie kremy to wogole nic nie daja poza ,,połyskiem" :|ani witaminki itd i co z tym zrobić?? w sumie do trądziku sie przyzwyczaiłam jest ze mną jakieś 10 lat ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Kupilam ten krem Humektan- dam go na noc.
Panie mi zamowily w aptece bo nie bylo. I az 1 sztuke ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba czekac. Ale mam nadzieje ze Humektan pomoze. Bo jak caly dzien nie mam nic na twarzy to w ogole sie na wieczor nie swiece(nie przetluszcza sie skora tak bardzo,a nakladam krem) Ale jak na przyklad rano sie budzilam nakladalam podklad to same suche skorki bylo widac.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() gdyby ten Humektan nie pomógł to może spróbuj Cicaplast - generalnie jest idealny na skórę po zabiegach dermatologicznych, ale mi i na suchości też bardzo pomógł ![]() Edytowane przez meteorites Czas edycji: 2008-05-27 o 13:38 Powód: ortograf. :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie ma suchych skorek i sie nie swiece po nim. Mam nadzieje ze dalej bedzie tak dobrze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.