|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jakie opony wybrać?
Cześć, ostatnio miałem nieciekawą sytuację. Otóż wybiegł mi na drogę pies. Zacząłem gwałtownie hamować. Zwolniłem na tyle by pies przeżył, jednak bez potrącenia się nie obeszło. Mam wrażenie że mogłem zrobić więcej żeby zapobiec temu wypadkowi. Znalazłem informacje że może jakbym miał opony w lepszy stanie to droga hamowania byłaby krótsza i może udałoby się uniknąć nieszczęścia. Zastanawiam się nad zakupem opon całorocznych Nie jeżdżę często autem i myślę że byłby to dla mnie optymalny wybór. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
zielony stworek
|
Dot.: Jakie opony wybrać?
Z pewnością nie należy się kusić na opony używane. To proszenie się o kłopoty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
lokalna gwiazda
|
https://www.oponeo.pl/opony/calorocz...4aAnnnEALw_wcB
Wystarczy poszukać w necie ![]() Ja jeszcze jak przez mgłę pamietam czasy, gdy opony były całoroczne, bo innych nie było. Dla mnie to przeżytek niezbyt sprawdzający się w naszym klimacie. Najpierw zresztą należy sprawdzić stan hamulców i opon. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Opony caloroczne maja gorsze parametry i beda gorzej hamowac.
Jezeli zastanawiasz sie czy mogles zrobic wiecej to zadaj sobie pytanie czy hamowales dostatecznie mocno? Potem czy wlaczyl sie system ABS (czy kola buksowaly, a system to korygowal aby hamowac na granicy przyczepnosci - z maksymalna wydajnoscia?) Czy jezeli system nie sie nie wlaczyl (nie masz ABS) to czy korygowales sile hamowania osobiscie? Jezeli masz ABS a sie nie wlaczyl to zacznij od jego naprawy Jezeli nie masz ABS to pocwicz hamowanie awaryjne Jezeli niezaleznie od ABS hamowanie nie zerwalo przyczepnosci to zostaw opony w spokoju i zajmij sie naprawa/modernizacja ukladu hamulcowego. Zacznij sobie od odpowiedzi czy pedal hamulca lapie od samego poczatku i czy wystarczy bardzo delikatnie naciskac zeby zatrzymac auto z 50 Najlepiej pojedz gdzies w odpowiednie miejsce i zahamuj awaryjnie wtedy zobaczysz czy szybko przyczepnosc sie zrywa i czy to kwestia opon. Najlepiej zrob przy okazji ich cala insepkcje, ocen grubosc bieznika. Jak zamierzasz kupic opony, to zdecydowanie lepsze beda opony uzywane; sprawdzane cisnieniowo od zaufanego dystrybutora np norweskich opon. Ludzie czesto sprzedaja prawie nowe opony ze wzgledu na zmiane felg na nowsze, wieksze do ktorych stare opony nie pasuja. Uzywane ale klasy premium, niz nowe ale szmaty Edytowane przez nowakaaa Czas edycji: 2018-10-25 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nowki premium niestety kosztuja 300-600zl za opone.
za to uzywane premium 4 letnie, 7mm+ moga kosztowac 400zl za komplet z wymiana. Moim subiektywnym zdaniem, a zdarzalo mi sie jezdzic takimi i takimi hamuja uzywane 20% gorzej niz nowe premium. Za to 300% lepiej niz nowe szmaty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
całoroczne- bez sensu.
zimowe to zimowe. letnie to letnie. takie jest moje zdanie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Takich opon na rynku jest mnóstwo. W najwiekszych miastach sa warsztaty ktore specjalizuja sie w ich imporcie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Opony całoroczne są dobre np w USA, tam samochody wyjeżdżają na nich z salonu. W naszym klimacie lepiej mieć i zimowe i letnie.
Opony używane najlepiej kupić takie do 2-3 lat. Dobrze jak dostaje się gwarancję. Nie ma co się obwiniać, ale stan auta (markowe klocki i tarcze), przewody hamulcowe, świeży płyn hamulcowy (tak ten płyn tez się wymienia), opony w dobrej kondycji, to wszystko wpływa na bezpieczeństwo nasze i innych, więc warto pilnować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.
|
tja. babskie forum idealne do pytania o opony.
![]() |
#12 | |
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Szef ds. Wymianek
|
Ale żeś teraz dowaliła do pieca
![]() Autorze, ja bym nie wybrała całorocznych, ale ja jeżdżę niemal codziennie samochodem. Pytanie jak to dokładnie wygląda u Ciebie, bo jeśli używasz auta dwa razy w miesiącu i to na krótkie trasy, to pewnie całoroczne opony by starczyły.
![]() |
![]() |
#14 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Nasze zimy, nasi wiecznie zaskoczeni zimą drogowcy = opony zimowe.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Co nie? Poza tym głupie pytanie, przecież to oczywiste, że najlepsze opony to takie, które pasują do torebki kupionej na dany sezon. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
nie widzę w tym nic dziwnego... :P
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.