![]() |
#1 |
BAN stały
|
Poglądy polityczne a typ osobowości, wiek, zawód, wykształcenie itp.
Przeczytałam kiedyś artykuł, którego autor twierdził, że osoby o poglądach lewicowych są zwykle bardziej skłonni do żartów i zdystansowani, a prawicowcy są z kolei bardziej poważni, sztywni i drażliwi. Nie było to poparte żadnymi badaniami, więc uznałam to za opinię własną autora, ale zaczęłam się zastanawiać, czy rzeczywiście poglądy polityczne jakoś korelują z poszczególnymi cechami charakteru.
Co więcej, na co dzień spotykam się z różnymi takimi obiegowymi opiniami łączącymi poglądy polityczne z różnymi typami osobowości, wiekiem, wykształceniem czy nawet wykonywanym zawodem. Na przykład: - że młodzi chętniej wybierają partie skrajne, a starsi zachowawcze, - że pewne poglądy mijają z wiekiem (np. głosowanie na Korwin-Mikkego), - że lekarze i prawnicy mają zwykle prawicowe poglądy, - że wierzący maja prawicowe poglądy, - że wegetarianie mają lewicowe poglądy ... i różne tego typu. Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście dostrzegacie jakieś wzorce? Czy poglądy polityczne korelują z tym, jaką mamy osobowość, czym się zajmujemy, czy to wszystko tylko głupie stereotypy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Poglądy polityczne a typ osobowości, wiek, zawód, wykształcenie itp.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo sa pewne prawidlowosci, ze mlodosc a starosc beda szukaly czegokolwiek innego od partii/programu... Inna ciekawa sprawa - znowuz w Stanach, kobiety wolne maja tendencje do glosowania na lewice (Demokratow) a zamezne na prawice (Republikanow) - i to ma byc (i tu idzie kij w mrowisko zapewne ![]() Wydaje mi sie, ze dane prawidlowosci beda ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chętnie pooglądała jakieś wykresy, statystyki, bo w sumie ciekawe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Stanach robione były różne badania nad zwyczajami i mózgami osób konserwatywnych i osób liberalnych. Nie wiem, w jakim stopniu te badania były ściśle naukowe, ale wynikło z nich kilka rzeczy (podobno): - Osoby konserwatywne mają więcej aktywności w ciałach migdałowatych mózgu, odpowiedzialnych między innymi za strach. Co za tym idzie - te osoby są ponoć mniej otwarte na nowe doświadczenia i zmiany. - Poczucie bezpieczeństwa rzekomo sprzyja bardziej liberalnym poglądom - Liberałowie wolą sztukę abstrakcyjną, konserwatyści - bardziej dosłowną - Konserwatyści potrafią skupić się na np. obrazku dłużej niż liberałowie, którzy są bardziej rozproszeni Linki poniżej, dla ciekawych. https://www.businessinsider.com/psyc...and-religion-9 https://www.salon.com/2016/06/06/stu...tures_partner/ https://journals.plos.org/plosone/ar...l.pone.0052970 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092984/ https://www.psychologytoday.com/us/b...ical-attitudes
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
ruda_beksa dziękuję bardzo za linki, część już przejrzała. Szkoda, że u nas nikt nie robi takich badań.
Wśród swoich najbliższych znajomych dostrzegam pewne prawidłowości, ale na tak małej próbie to może być czysty przypadek, byłabym naprawdę ciekawa, co by wyszło, gdyby ktoś przebadał to na odpowiedniej próbie. Na przykład co do płci. Kiedyś przeczytałam, że kobiety w swoich poglądach politycznych są bardziej zachowawcze i konformistyczne, raczej nie chcą obalać istniejącego ładu. Wg autora bierze się to po prostu stąd, że jesteśmy tą płcią słabą fizycznie i wiemy, że w razie jakiegoś przewrotu, wojny itp. będziemy miały przechlapane. Coś w tym chyba jest, bo rzeczywiście jeśli mam znajomych z bardziej skrajnymi poglądami, to są to raczej faceci. Różnic zamężna vs. niezamężna nie zauważyłam, zresztą na polskim gruncie to chyba nie miałoby sensu. Znajome mi samotne kobiety nie mają prawa do żadnej pomocy od państwa, muszą sobie radzić same. A z kolei zamężne muszą i tak pracować, bo nie są w stanie utrzymać rodziny za jedną pensję. Zauważyłam też, że znajomi mojego męża z politechniki są bardziej konserwatywni/prawicowi niż moi znajomi z uniwerku. Ale już znajomi z dziennikarstwa są bardziej liberalni i lewicowi niż ci z filologii. Ale jak już śledziłam jakieś dyskusje internetowe, w których osoby o prawicowych poglądach spierały się z tymi o lewicowych, to w postach tych pierwszych było zdecydowanie więcej błędów językowych, co w sumie mnie zdziwiło, bo jakiś tam stereotyp w głowie mi podpowiadał, że jak ktoś deklaruje nastawienie patriotyczne, to i do tego języka ojczystego będzie bardziej przywiązany. Oczywiście to wszystko jest kreślone bardzo grubą kreską i wiem, że ludzie nie są tak prosto skonstruowani. Ale jeśli rzeczywiście, tak jak stwierdzono w artykułach przytoczonych przez ruda_beksa poglądy polityczne przekładają się na poziom strachu czy umiejętność skupienia, to można by się zastanowić, na ile to my je wybieramy, a na ile te poglądy wybierają nas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja mam bardzo złe doświadczenia z takim podziałem.
To, co napiszę, może być krzywdzące i stereotypowe, ale bardzo rzadko spotykam ludzi o prawicowych poglądach, z którymi da się porozmawiać na poziomie, na logiczne argumenty, żeby co drugie zdanie nie słyszeć o lewakach, ciapatych itd. Ale jak już spotykam, to z chęcią słucham. Z reguły ci, którzy są bliżej lewej strony sceny politycznej są bardziej otwarci na dialog, choć czasem również nieugięci. Ale przynajmniej rozmowa jest normalna. Co do korelacji zawód-poglądy - nie zauważyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Najpierw musimy określić, co jest prawicą, a co lewicą. Utarło się w naszym społeczeństwie, że każda partia o zabarwieniu konserwatywno-narodowym to partia prawicowa, przez co mamy takie kwiatki, że PiS, albo NSDAP to partie prawicowe. Jak daleko jest to stwierdzenie od prawdy chyba nie muszę tłumaczyć.
Wracając do tematu. Każda strona ma zwolenników podzielonych na dwie kategorie:niższych i wyższych. Lewicowcy niżsi kierują się głównie emocjami, własnym zyskiem, dominuje u nich tożsamość kolektywistyczna, oraz jasny podział swoi-wróg. Jest to większość społeczeństw kultury zachodniej (Europa, część Europy środkowej w tym Polska, USA). Ich najniższym odłamem są osoby o silnie wykształconej postawie roszczeniowej, z tendencją do narzucania innym swojej woli na podstawie uczuć i pseudo doktryn. Przykłady:feministki, antifa, KOD, Ob RP, szeroko rozumiane lewactwo. Lewicowcy wyżsi mają skłonność do traktowania społeczeństwa jako jednolitego kolektywu, o niskich zdolnościach do samostanowienia, są zwolennikami inżynierii społecznej i totalitaryzmu (aktualnie w Polsce mamy system totalitarny umiarkowany). Przykłady:Kaczyński, Miller, Urban, Schetyna. Prawicowcy niżsi bazują na hasłach i sloganach, odwołując się do wartości takich jak patriotyzm, Kościół, tożsamość narodowa. Kierują się głównie emocjami. Ich najniższym odłamem są dresy i inna patologia, która swoje poczynania podpina do wyższych celów wymienionych wyżej. Prawicowcy wyżsi to ludzie o poglądach wolnorynkowych, świadomi procesów społecznych, zwolennicy samoregulacji społeczeństwa, świadomi realiów i natury ludzkiej. Przykłady: Korwin, Braun, Karoń. Mając powyższą rozpiskę, można przyporządkowywać poszczególne grupy społeczne do poglądów.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Mnie się wydaje, że niektóre zestawy poglądów się wzajemnie wykluczają. Na przykład uważam, że multikulturowość uderza (w praktyce) w feminizm i prawa kobiet.
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2020-05-17 o 17:12 Powód: błąd ortograficzny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
"Gdy byłam małym chłopcem, myślałam, że poznam cię po kawałku chałwy." Edytowane przez Dobranka Czas edycji: 2018-10-26 o 15:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86042309]Ja mam bardzo złe doświadczenia z takim podziałem.
To, co napiszę, może być krzywdzące i stereotypowe, ale bardzo rzadko spotykam ludzi o prawicowych poglądach, z którymi da się porozmawiać na poziomie, na logiczne argumenty, żeby co drugie zdanie nie słyszeć o lewakach, ciapatych itd. Ale jak już spotykam, to z chęcią słucham. Z reguły ci, którzy są bliżej lewej strony sceny politycznej są bardziej otwarci na dialog, choć czasem również nieugięci. Ale przynajmniej rozmowa jest normalna. Co do korelacji zawód-poglądy - nie zauważyłam.[/QUOTE] O, to ciekawe, bo ja mam na odwrót. Zwykle z osobami o prawicowych, nawet niekiedy antysemickich poglądach da się prowadzić merytoryczna dyskusję. Nawet jeśli się z nimi nie zgadzam, to potrafią wyprowadzić jakieś logiczne i rzeczowe argumenty, a rozmowa dalej jest kulturalna. Z osobami o poglądach lewicowych dyskusja jest taka w miarę tylko do pewnego momentu, potem zaczyna się "tak, bo tak", "nie, bo nie", a jak ktoś się z nimi nie zgadza, to wyzywają od homofobów, antysemitów, faszystów, itd, chociaż ich rozmówca wcale takich haseł nie skanduje. Trzeba uważać tak jak oni i koniec, a jak nie, to jesteś ta zła. Też zauważyłam i czytałam kiedyś o takim zjawisku, że młodzi ludzie maja bardziej skrajne poglądy. Czytałam też, że studenci kierunków ścisłych znacznie częściej są religijni i mają konserwatywne poglądy, znowu studenci kierunków humanistycznych częściej są ateistami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No dla mnie określenie lewica/prawica jest mega ogólnie i niewiele mówi o poglądach. Nawet w przypadku jednego polityka mogę się zgadzać z częścią poglądów, a z resztą nie. Np. generalnie gardzę Januszem K-M, ale muszę przyznać, że po drodze miał parę sensownych pomysłów w samych kwestiach biznesowych / opodatkowania. Nie uważałam się nigdy za nacjonalistkę i myślę, że nadal nią raczej nie jestem, w kwestii historii i kultury Polski potrafię być naprawdę ignorantką, ale z drugiej strony nie życzę sobie żadnych uchodźców i masowych imigracji z Afryki. To, do czego dopuszczono w niektórych krajach Europy to dla mnie jakaś kpina i nie dziwię się, że teraz na zasadzie jakiejś reakcji zwrotnej ludzie chcą popierać partie bardziej nacjonalistyczne, którą chcą zrobić porządek z imigrantami. Poglądy lewicowe / prawicowe dotyczą róznych stref życia, od kwestii aborcji przez imigrację po system podatkowy i wydaje mi się - a przynajmniej rzadko się z tym spotykam - że ktoś zgadza się jednoznacznie ze wszystkimi punktami danej ideologii. Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2018-10-26 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86042309]Ja mam bardzo złe doświadczenia z takim podziałem.
To, co napiszę, może być krzywdzące i stereotypowe, ale bardzo rzadko spotykam ludzi o prawicowych poglądach, z którymi da się porozmawiać na poziomie, na logiczne argumenty, żeby co drugie zdanie nie słyszeć o lewakach, ciapatych itd. Ale jak już spotykam, to z chęcią słucham. Z reguły ci, którzy są bliżej lewej strony sceny politycznej są bardziej otwarci na dialog, choć czasem również nieugięci. Ale przynajmniej rozmowa jest normalna. Co do korelacji zawód-poglądy - nie zauważyłam.[/QUOTE] Podejrzewam, ze to kwestia danej grupy/srodowiska? Ja akurat, podobnie jak Noane mam niemal przeciwne doswiadczenia, ale nie rozciagalbym tego na ogol. Cytat:
![]() Cytat:
https://twitter.com/DegenRolf/status...ind-is-real%2F
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
To, co napiszę, może być krzywdzące i stereotypowe, ale bardzo rzadko spotykam ludzi o prawicowych poglądach, z którymi da się porozmawiać na poziomie, na logiczne argumenty, żeby co drugie zdanie nie słyszeć o lewakach, ciapatych itd. Ale jak już spotykam, to z chęcią słucham. Z reguły ci, którzy są bliżej lewej strony sceny politycznej są bardziej otwarci na dialog, choć czasem również nieugięci. Ale przynajmniej rozmowa jest normalna. [/QUOTE] Ja też. Generalnie prawicowość/konserwatyzm to strach i zamknięcie na świat/inność/odmienność. Zwykle w parze z tym idą niskie dochody i niskie wykształcenie, bogobojność i życie na wsi albo w małym mieście. Tak wychodzi ze statystyk - pretensje nie do mnie ![]() Moje doświadczenia i obserwacje też to potwierdzają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Przyjęłam dość uproszczony podział na lewicę/prawicę, konserwatyzm/liberalizm. Wiadomo, że gdyby chcieć to traktować podręcznikowo, to niewiele partii by się kwalifikowało i to raczej te niszowe (typu partia Korwin, Ruch Narodowy czy Razem). Ten środek raczej takich książkowych definicji nie spełnia. PiS niby w sferze symboliki odwołuje się do ideałów prawicy, ale w programie (zwłaszcza części socjalnej) już niekoniecznie. PO to w ogóle trudno powiedzieć, jakie jest, poza tym że jest antypisowskie. Ale warto tu też zwrócić uwagę na PR tych partii. Mam wrażenie, że dla wielu wyborców to ma nawet większe znaczenie niż program. PiS pozuje na partię dla tradycjonalistów, a PO dla wykształconych z dużych miast. Dlatego zaliczyłam pierwszą partię do konserwatywnych, a drugą do liberalnych, nie przez program, a przez image skierowany do konkretnych grup społecznych.
Różnice od tego klasycznego podziału jednak są, dlatego przypuszczam, że na przykład te amerykańskie badanie nie będę do końca odzwierciedlały sytuacji u nas. Np. u nas biedni raczej nie głosują na partie (nawet tylko z nazwy) lewicowe. Są też takie kwestie, które właśnie niekoniecznie zależą od przekonań politycznych. Imigranci to dobry przykład. Można być otwartym na inne kultury, ale jednocześnie bać się ludzi, którzy wyrzucili dokumenty do morza i niekoniecznie mają zamiar przestrzegać lokalnego prawa albo zapowiedzi co poniektórych przywódców skrajnych i wrogich organizacji, które zapowiedziały, że będą wśród nich wysyłać terrorystów. Co zaś do sympatyczności i niesympatyczności przedstawicieli różnych opcji, to u mnie szala nie przechyla się w żadną stronę. Po obu widziałam już zacietrzewienie. Chociaż muszę przyznać, że w ostatnich latach widuję więcej agresji gdzieś bliżej centrum, czyli na linii PO-PiS niż własnie u ludzi popierających te bardziej skrajnie prawicowe czy lewicowe ugrupowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja znowu mam odwrotne wrażenie. Z moich obserwacje ludzie o niskich dochodach i niższym wykształceniu są jednak bardziej na lewo, chcieliby, żeby wszyscy zarabiali tyle samo, mieli tyle samo, i w ogóle najlepiej "wszyscy po równo". A jak kogoś "stać", to na pewno kradnie albo wykorzystuje biednych pracowników. I oczywiście 500+ i inne takie powinno być tylko dla tych, którzy zarabiają najmniej, bo "bogatym" nie powinno się należeć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Imigranci nie, bo zabiorą pracę, geje nie, bo zniszczą świętość małżeństwa i zaraz będziemy się żenić z kozami, innowiercy nie, bo zabiorą nam krzyżyki i choinki, osoby trans w łazienkach nie, bo zgwałco, jogi lepiej nie uprawiać, bo jeszcze zły duch opęta, legalizacja marihuany nie, bo zaraz będą heroiniści na ulicach!!!111 * - Bo konserwatyzm fiskalny to zupełnie inna sprawa i wiele wykształconych, zamożnych osób ma te poglądy. Są zresztą oparte na logice, a nie strachu.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86044778]Ja znowu mam odwrotne wrażenie. Z moich obserwacje ludzie o niskich dochodach i niższym wykształceniu są jednak bardziej na lewo, chcieliby, żeby wszyscy zarabiali tyle samo, mieli tyle samo, i w ogóle najlepiej "wszyscy po równo". A jak kogoś "stać", to na pewno kradnie albo wykorzystuje biednych pracowników. I oczywiście 500+ i inne takie powinno być tylko dla tych, którzy zarabiają najmniej, bo "bogatym" nie powinno się należeć.[/QUOTE]
Ja dokładnie słowo w słowo to samo powiedziałabym o tych o poglądach bardziej prawicowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie plucie na "elity", umiłowanie pińcet plus (bo coś rząd robi DLA LUDZI!), i "pokaż lekarzu co masz w garażu" to klasyka polskich wyborców prawicy.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86044841]Ale poglądy prawicowe i hasło, że wszyscy powinni zarabiać tyle samo, to się chyba wykluczają
![]() Właśnie nie wiem jak oni to robią, ale jakoś jednak nie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Bo polska prawica jest przedziwnym tworem. Z jednej strony ciągnie za sobą prawicową obyczajowość i religijność, ale ze strony finansowej wygląda bardziej jak socjalizm - kontrolowanie wolnego rynku (wolne niedziele bo bozia), kult kasjerek i ich
![]() ![]()
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2018-10-26 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No np. osoby wyzywające opozycję od “lewaków“
![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o całość dyskusji, to ogółem mam wrażenie, że "tej drugiej stronie" (tej której nie popieramy i jej wyborcom) właśnie przypisujemy te negatywne cechy - roszczeniowość, brak logiki, kierowanie się wyłącznie własnym interesem, brak zrozumienia systemów politycznych, wciskanie "swoich" na stanowiska, lepsze wykształcenie czy tak po prostu "bycie głupszym". Bo przecież przypisywanie tego elektoratowi z którym się zgadzamy to strzał w kolano. A w swoim otoczeniu m jednak większość osób o poglądach lewicowych. Są to ludzie wykształceni, dobrze zarabiający. Ale to samo mogę powiedzieć o większości osób które znam o poglądach prawicowych. Mam w otoczeniu kilka "przypadków specjalnych" o poglądach na prawo, ale trudno mi określić ich jako typowych przedstawicieli dowolnej frakcji politycznej. Bo to np ludzie na emigracji, którzy sami przyznali że mieszkają tam ze względu na benefity, a jednocześnie potrafią mówić o "leniwych ciapatych co tylko ciągną social". Albo słabo zarabiający i winiący za to podatki. Więc ich rozwiązaniem są niskie podatki i wszystko inne płatne (w tym służba zdrowia). Ale nie potrafią zrozumieć, że nawet przy niższych podatkach i zarabianiu 500zł więcej to nie zaoszczędzą na tyle aby pokryć koszty leczenia przewlekłych chórób. Ale jak mówię - w moim otoczeniu to margines. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.