![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Gdańsk - dobre i tanie jedzenie w sezonie
Możecie polecić jakieś miejsce, gdzie można smacznie i w miarę tanio zjeść? Najlepiej w okolicach ul. Klinicznej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Gdańsk - dobre i tanie jedzenie w sezonie
W samym Gdańsku to niestety- jak w każdym kurorcie, oszczędzają na wszystkim i nikt Ci nie zagwarantuje, ze zjesz smacznie i Ci nie zaszkodzi.
Mam dwa typy, sprawdzone i pewne: 1. Restauracja Kresowa ( z prawdziwym klimatem przedwojennych Kresów i takąż gościnnością) http://www.kresowagdansk.pl/index.ph...awy-z-ryb.html 2. Restauracja Checz Rybacka w Borowie za Żukowem ( ja nie cierpię ryb.....ale gdy tam jestem kocham, kocham ryby!) http://checzrybacka.pl/pl/about.html Smacznego^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Kociara
|
No kochana, ale w Kresowej to raczej tanio nie jest....
ja mieszkam niedaleko Klinicznej i niestety ale w tych okolicach nie ma wiele knajpek. Rybę polecam w Tapas Rybka na Brzeźnie (mały lokal, z dużym ogórdkiem na lato; byłam tam po kuchennych rewolucjach i jest super ![]() Na przekąskę polecam bar z sałatkami, kanapkami i świeżymi koktajlami owocowymi na SKM politechnika. Taka szara budka, super ceny i mega zdrowo, świeżo ![]() Na SKMce jest też taki jakby bar z obiadowymi gotowcami, ale nie wiem czy tam jest smacznie, nie jadłam. Takie domowe jedzonko. Za to polecam Spageciarnię na SKM Politechnika - może średnio zdrowe, bo te sosy smakują jak z puszki, ale pół kilo spaghetti za 7-8zł to jednak jest deal - zwłaszcza dla mojego Tż, ja kupuję małe porcje ![]() W Gdańsku jest sporo dobrych barów mlecznych - mój ulubiony to Syrenka (na Grunwaldzkiej, koło przyst. Jaśkowa Dolina, dobry jest ten na starówce naprzeciwko DaGrasso, w tym na Dlugiej nie byłam jeszcze; na pewno nie polecam baru na Grunwaldzkiej przy MIszewskiego - studencki czy jakos tak). Suuuper pizza jest na Pańskiej, Sicilia się nazywa. Dość tania i po prostu rewelacja. Robi ją dwoch Włochów, na miejscu, na oczach klientów, gotowa od podstaw w ok. 10 min, bo tyle powinno to trwać ![]() Przepyszne jedzenie o sporych porcjach (takich naprawdę mega!) jest w K.O.S. -ie na Piwnej, ale tam w trakcie sezonu nie ma promocji (od poniedziałku do czwartku cala karta -50%, po 18/19:00, super akcja, bo oni nie tracą świeżych składników, a Ty jesz zdrowo za pół ceny ![]() Acha, no i super miejscem jest naleśnikarnia Manekin - to koło kampusu UG, ale warto! Ceny są super, a wybór naleśników ogromny: słone, słodkie, wytrawne - no cudo, zawsze mi tam smakuje! Jeśli kebeb to tylko w Jerusalem koło baszty Jacek, w tym ciągu budek z kebabami. Jeśli ciacho to cafe Kamienica na Mariackiej. Ciasta tam są re-we-la-cyj-ne, za to kawa i herbata po prostu dobre ![]() Na Długiej (na końcu, koło Neptuna) jest też hamburgerownia. Ja nie jadam w Mc'Donaldsie itp. ale tam hamburger jest jak obiad! Są mega wypasione i zdrowe - z rukolą, warzywami, robiona na oczach gości ![]() To mam nadzieję, że coś pomogłam. Odradzam wszelkiem Greenway'e, jak już to Bioway, ale na pewno nie nalesniki z owocami (kupiłam niedawno i w srodku lata dostałam mrożone owoce i owoce z puszki -.-) ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
Acha i z tym się nie zgodzę, bo Gdańsk to normalne miasto a nie "kurort" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Polecam bary mleczne w Centrum - Turystyczny, ul. Szeroka 8/10 i Zielonego smoka -Szeroka 125 ( róg ul. Pańskiej, po schodach w dół). Jest też bar mleczny Syrena we Wrzeszczu (Grunwaldzka 71/73) - nieco droższy niż Turystyczny z tego co pamiętam, ale ceny nadal niższe niż w standardowej restauracji
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Kociara
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mleczny na Grunwaldzkiej to Akademicki, nie Studencki
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
w sezonie... przy głównej alei można się zdrowo najeść na przycumowanym kutrze rybackim, tylko za chiny ludowe nie przypomne sobie nazwy.
Radzę uważać, ponieważ cennik przewiduje 100g a w rzeczywistości porcje są dużo większe i można się nadziać nieźle. P.s. warto pytać które ryby są świeże. Kelnerki od razu wymieniały które to mrożone a które świeże.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Po drodze do Gdańska polecam zatrzymać się w Malborku, serwują tam bardzo dobry kotlet schabowy z kapustą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A konkretnie?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie Manekin to najgorsze naleśniki w całym trójmieście, a dawalam im trzy szanse. Klapa za każdym razem.
![]() |
![]() |
#13 | |
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Ja dałam dwie szanse- kilka lat temu i ostatnio i za każdym razem było super ![]() Polecam pizzę w Sempre w Sopocie przy plaży, La Vita w Gdyni- świetne jedzenie, ale czas oczekiwania skandalicznie długi Tanio i smacznie w bistro Knedelek w Gdyni- fantastyczne pierogi- dużo okrasy, dużo nadzienia, 10zł za 6 sztuk, kobieta się naje, facet może mieć lekki niedosyt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Natomiast Manekin? Najgorsza naleśnikarnia w Gdańsku. Kiedyś były tam dobre naleśniki, często chodziliśmy w przerwach między zajęciami. Spageciarnia? Kup sos z torebki i najtańszy makaron, zrób sama. Taniej wyjdzie a smak ten sam. Natomiast Syrenka- najwspanialsza! Gotują świeżo, domowo i tanio. Niestety, no nie po drodze mi.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Polecam włoską knajpkę na ul. Dębinki, tuż obok bramy wejściowej do szpitala UCK. Mają pyszne makarony, pizze i desery.
Trattoria La Cantina się zwie.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2016-05-11 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jestem w centrum, to lubię się stołować w Pyra Barze. Wszystkie wariacje nt. ziemniaka (baba z warzywniaka - moja ulubiona). Sempre ma jeszcze dwa lokale w Gdańsku (na długiej i koło targu rybnego). Pizze bardzo dobre, ale drogo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Kresowej nie polecam, pracowałam tam podczas studiów jako kelnerka, to co się dzieje w kuchni to na pewno nie jest "kresowa gościnność".
W Gdańsku polecam ziemniaki w Barze Pod Rybą, bodaj przy ul. Piwnej. Warto się wybrać SKM-ka do Gdyni, świetny bar Słoneczny przy Władysława IV, a przy 3 Maja jest Texas Chicken - tortille jak w kfc, ale dużo tańsze i pełno swiezych warzyw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
To, czego nie toleruję jest mobbing pracowników. Czy to masz na myśli pisząc o "kresowej gościnności" ?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
dead & alive
|
Moja była współlokatorka pracowała w Kresowej. Nie miała mydła w łazience przez kilka miesięcy i właściwie nie było jej potrzebne, bo dłonie myła chyba tylko podczas kąpieli. Nigdy więcej tam nie poszłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Rok temu spędziłam jakis czas w wakacje w Gdańsku. Spałam w Brzeznie ale ulicy nie pamiętam. Było bardzo blisko morza. Ale wracając do tematu był tam taki mały bar Posejdon przepyszne jedzenie w super cenie. A porcje mega duże. Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o Kresową: p. Tamara sprawia wrażenie bardzo miłej osoby, lecz to tylko wrażenie. Płacą niewiele, wymagają bardzo dużo. Ja pracowałam tak krótko, bo to był czas studiów, ale za nic w świecie nigdy niczego tam nie zjem. Stosunek do pracowników- tragedia. A jeśli chodzi o jedzenie to moim zdaniem naprawdę nie jest warte tych cen, a widziałam, jak się je przygotowuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
wiatr we włosach
|
![]()
my bylismy w weekend odwiedzaliśmy kuzynkę, która zabrała nas do nowej tajskiej knajpki thao thai fusion to się nazwywało. to moój pierwszy raz kiedy jadłam ostrygi i mule w ostrym sosie. świetne to było. ktoś z was też lubi tajskie jedzonko? co polecacie ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Ja polecam restaurację Panorama na ul Wały Piastowskie 1. jak mąż zabrał mnie tam pierwszy raz na kolacje to byłam zauroczona widokiem (do tej pory tak jest). A do tego bardzo miła i dyskretna obsługa i przepyszne jedzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
To ja polecę Dom harcerza na Ogarnej. Przepyszne domowe obiady i niedrogie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ciekawie wygląda restauracja Szafarnia10. Jest przy starówce, obok Mariny Gdańsk (adres taki jak nazwa). Na stronie można menu sprawdzić. Mają głównie dania kuchni polskiej i regionalnej, czyli np. dania rybne. Odwiedzając Gdańsk, koniecznie trzeba spróbować ryby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
![]()
Wczoraj trafiłam z koleżankami na Wyspę Spichrzów i tam do Słonego Spichlerza. Najtaniej nie jest, ale też nie jest jakoś wyjątkowo drogo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Ja mogę spokojnie polecić Piwnicę Rajców. Pierwszorzędne jedzenie (polecam zupę rybną i makaron z owocami morza). Serwują też super piwo własnej produkcji. Klimatyczna i miła knajpa z dobrą obsługą. Myślę że każdemu się może spodobać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Pizzeria No Okrągło na Wrzeszczu - najlepsza pizza jaką jadłam, kocham wręcz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.