Czy ochrzciæ dziecko i inne problemy zwi±zków mieszanych - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2020-01-08, 00:14   #1
zuzanka1519
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11

Czy ochrzciæ dziecko i inne problemy zwi±zków mieszanych

Cze¶æ, jestem z moim ch³opakiem od 2 lat i w perspektywie jaki¶ 3-4 lat planujemy pierwsze dziecko. Ok, to jeszcze sporo czasu, ale moim zdaniem trzeba pewne rzeczy ustaliæ wcze¶niej, ¿eby np. po ¶lubie nie skoñczy³o siê rozwodem albo jeszcze gorzej, ¿eby w przysz³o¶ci dziecko nie ucierpia³o na niedogadaniu siê rodziców.

G³ówny problem jest taki, ¿e on jest bardzo wierz±cym i praktykuj±cym katolikiem, a ja ateistk±. Na szczê¶cie on nie próbuje mnie na si³ê nawracaæ, ale w pewnych kwestiach, szczególnie tych zwi±zanych z dzieæmi, nie da siê ¿eby ka¿dy ¿y³ po swojemu. Ustalili¶my ju¿, ¿e we¼miemy ¶lub mieszany, ale je¶li siê uda, to w plenerze, a nie w Ko¶ciele, ale z zachowaniem wszystkich elementów katolickich z jego strony. Gorzej w kwestii wychowania dzieci.

Chcê, aby moje dzieci mia³y okazjê poznaæ jego religiê, ale nie chcê ich do niczego zmuszaæ. Zgodzê siê wiêc, by chodzi³y na religiê w szkole, po to by mia³y pojêcie o tej religii, zgodzê siê, by zabiera³ je do Ko¶cio³a tak d³ugo jak tylko bêdzie chcia³, a one nie bêd± protestowaæ. Nie chcê siê jednak zgadzaæ na chrzest ani Komuniê. S±dzê, ¿e jego obowi±zek wychowywania dzieci w wierze, to w³a¶nie tyle, by przekaza³ im jak±¶ wiedzê na temat swojej religii, by pokaza³ na czym to polega i by nasze dzieci w przysz³o¶ci same mog³y zdecydowaæ czy chc± nale¿eæ do Ko¶cio³a poprzez przyjêcie sakramentów czy nie. Nie chcê im tego z góry narzucaæ.

Problem jest te¿ taki, ¿e ca³a moja rodzina jest bardzo za moim ch³opakiem, a je¶li chodzi o sprawy religijne, to uwa¿aj±, ¿e nie mogê mu nic narzucaæ i go ograniczaæ, bo dla niego to wa¿ne, wiêc powinnam siê dopasowaæ, bo dla niego to kwestie wy¿szej wagi, a ja i tak nie wierzê, to ³atwo mi siê dostosowaæ, ale nie do koñca tak jest. Uwa¿am, ¿e taka wewnêtrzna wiara w Boga jest ok i potrafi cz³owiekowi pomóc, ale moim zdaniem Ko¶ció³ nie jest niezbêdnym elementem wiary i osobi¶cie go nie lubiê. Wg mnie chrzest nie¶wiadomego dziecka, nie maj±cego jeszcze pojêcia o religii i to w rodzinie gdzie tylko 1 rodzic jest wierz±cy, a drugi jest ateist± (wiêc dziecko ma wiêksze szanse zostaæ ateist± ni¿ np. w rodzinie gdzie oboje rodzice wierz±), jest pewnym atakiem na jego wolno¶æ. A ja nie chcê odbieraæ dziecku wolno¶ci wyboru. Uwa¿am, ¿e na t± chwilê chrzest i komunia nie bêd± moim dzieciom potrzebne, a je¶li w przysz³o¶ci same uznaj± inaczej, to wtedy ju¿ ¶wiadomie bêd± mog³y te sakramenty przyj±æ. Zaakceptujê ich wybór. Ale chcê by mój facet te¿ im ten wybór da³, a nie od razu narzuca³ im przynale¿no¶æ do Ko¶cio³a.

Kiedy ca³a rodzina zarzuca mi ¿e go ograniczam, nie rozumiem i nie akceptujê jego wiary, zastanawiam siê czy mo¿e powinnam odpu¶ciæ i zgodziæ siê na ten chrzest, a potem Komuniê, ale wiem, ¿e kiedy to zrobiê to bêdê z tym mia³a ogromny problem i ¿al do samej siebie, ¿e nie dajê dzieciom wyboru. Jak my¶licie? Lepiej sobie odpu¶ciæ i wbrew sobie siê zgodziæ w imiê jakiego¶ kompromisu dla dobra zwi±zku czy walczyæ o swoje zdanie zgodne z MOIM ¶wiatopogl±dem?
zuzanka1519 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 05:03   #2
amillia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 2 364
Dot.: Czy ochrzciæ dziecko i inne problemy zwi±zków mieszanych

Cytat:
Napisane przez zuzanka1519 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ, jestem z moim ch³opakiem od 2 lat i w perspektywie jaki¶ 3-4 lat planujemy pierwsze dziecko. Ok, to jeszcze sporo czasu, ale moim zdaniem trzeba pewne rzeczy ustaliæ wcze¶niej, ¿eby np. po ¶lubie nie skoñczy³o siê rozwodem albo jeszcze gorzej, ¿eby w przysz³o¶ci dziecko nie ucierpia³o na niedogadaniu siê rodziców.

G³ówny problem jest taki, ¿e on jest bardzo wierz±cym i praktykuj±cym katolikiem, a ja ateistk±. Na szczê¶cie on nie próbuje mnie na si³ê nawracaæ, ale w pewnych kwestiach, szczególnie tych zwi±zanych z dzieæmi, nie da siê ¿eby ka¿dy ¿y³ po swojemu. Ustalili¶my ju¿, ¿e we¼miemy ¶lub mieszany, ale je¶li siê uda, to w plenerze, a nie w Ko¶ciele, ale z zachowaniem wszystkich elementów katolickich z jego strony. Gorzej w kwestii wychowania dzieci.

Chcê, aby moje dzieci mia³y okazjê poznaæ jego religiê, ale nie chcê ich do niczego zmuszaæ. Zgodzê siê wiêc, by chodzi³y na religiê w szkole, po to by mia³y pojêcie o tej religii, zgodzê siê, by zabiera³ je do Ko¶cio³a tak d³ugo jak tylko bêdzie chcia³, a one nie bêd± protestowaæ. Nie chcê siê jednak zgadzaæ na chrzest ani Komuniê. S±dzê, ¿e jego obowi±zek wychowywania dzieci w wierze, to w³a¶nie tyle, by przekaza³ im jak±¶ wiedzê na temat swojej religii, by pokaza³ na czym to polega i by nasze dzieci w przysz³o¶ci same mog³y zdecydowaæ czy chc± nale¿eæ do Ko¶cio³a poprzez przyjêcie sakramentów czy nie. Nie chcê im tego z góry narzucaæ.

Problem jest te¿ taki, ¿e ca³a moja rodzina jest bardzo za moim ch³opakiem, a je¶li chodzi o sprawy religijne, to uwa¿aj±, ¿e nie mogê mu nic narzucaæ i go ograniczaæ, bo dla niego to wa¿ne, wiêc powinnam siê dopasowaæ, bo dla niego to kwestie wy¿szej wagi, a ja i tak nie wierzê, to ³atwo mi siê dostosowaæ, ale nie do koñca tak jest. Uwa¿am, ¿e taka wewnêtrzna wiara w Boga jest ok i potrafi cz³owiekowi pomóc, ale moim zdaniem Ko¶ció³ nie jest niezbêdnym elementem wiary i osobi¶cie go nie lubiê. Wg mnie chrzest nie¶wiadomego dziecka, nie maj±cego jeszcze pojêcia o religii i to w rodzinie gdzie tylko 1 rodzic jest wierz±cy, a drugi jest ateist± (wiêc dziecko ma wiêksze szanse zostaæ ateist± ni¿ np. w rodzinie gdzie oboje rodzice wierz±), jest pewnym atakiem na jego wolno¶æ. A ja nie chcê odbieraæ dziecku wolno¶ci wyboru. Uwa¿am, ¿e na t± chwilê chrzest i komunia nie bêd± moim dzieciom potrzebne, a je¶li w przysz³o¶ci same uznaj± inaczej, to wtedy ju¿ ¶wiadomie bêd± mog³y te sakramenty przyj±æ. Zaakceptujê ich wybór. Ale chcê by mój facet te¿ im ten wybór da³, a nie od razu narzuca³ im przynale¿no¶æ do Ko¶cio³a.

Kiedy ca³a rodzina zarzuca mi ¿e go ograniczam, nie rozumiem i nie akceptujê jego wiary, zastanawiam siê czy mo¿e powinnam odpu¶ciæ i zgodziæ siê na ten chrzest, a potem Komuniê, ale wiem, ¿e kiedy to zrobiê to bêdê z tym mia³a ogromny problem i ¿al do samej siebie, ¿e nie dajê dzieciom wyboru. Jak my¶licie? Lepiej sobie odpu¶ciæ i wbrew sobie siê zgodziæ w imiê jakiego¶ kompromisu dla dobra zwi±zku czy walczyæ o swoje zdanie zgodne z MOIM ¶wiatopogl±dem?
Twój ¶wiatopogl±d nie jest mniej istotny tylko dlatego, ¿e nie ma oparcia w ¶wiêtej ksiêdze czy doktrynach. Podskórnie czujesz co jest dla Ciebie wa¿ne i w co wierzysz, rezygnowanie z tego dla ¶wiêtego spokoju mo¿e sprawiæ, ¿e zgorzkniejesz, bêdziesz czu³a, ¿e co¶ po¶wiêci³a¶, ¿e zrobi³a¶ co¶ wbrew sobie, mo¿e siê nawet zamieniæ w pod¶wiadom± niechêæ do partnera.

Dlatego wed³ug mnie takie zwi±zki s± wybitnie trudne i nie zdecydowa³abym siê jednak na tworzenie rodziny z kim¶ tak ró¿nym ode mnie. Nie zgodzi³abym siê na chrzest wbrew sobie, ale dla niego ten brak chrztu oznacza wieczne potêpienie dla jego dzieci. Ciê¿ko tutaj o kompromis. Zgodnie z jego religi± Ty te¿ zostaniesz potêpiona zreszt±, nie wiem jak na takim za³o¿eniu budowaæ zdrowy zwi±zek w oczach dzieci, bêdzie im musia³ to wyt³umaczyæ/jako¶ im przekazaæ. No powodzenia generalnie jak siê chcesz to pchaæ, dla mnie to brzmi jak przepis na katastrofê.
amillia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 05:52   #3
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 946

Cytat:
G³ówny problem jest taki, ¿e on jest bardzo wierz±cym i praktykuj±cym katolikiem, a ja ateistk±.
Jak dla mnie taki zwi±zek w d³u¿ej perspektywie jest bez przysz³o¶ci. Jak faktycznie nie chcesz dzieciom fundowaæ rozbitej rodziny to poszukaj innego kandydata na ojca. Takiego, który bêdzie mia³ zbli¿ony ¶wiatopogl±d do ciebie.

Poza tym co z innymi kwestiami, których ko¶ció³ nie akceptuje. On nie ma problemu z aborcj±? Urodzisz dziecko z zespo³em Downa albo inn± wad± kwalifikuj±c± do terminacji ci±¿y?

Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
Czas edycji: 2020-01-08 o 05:54
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 06:33   #4
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 650

A co za ró¿nica, czy ten chrzest siê odbêdzie, czy nie je¶li w to nie wierzysz, to przecie¿ nie bêdzie nale¿a³ do Boga, w którego nie wierzysz, a chrzest to tylko nic nie znacz±ca ceremonia? Mo¿e podejd¼ do tego w ten sposób. Wtedy i wilk bêdzie pe³ny i owca ca³a a jak dziecko doro¶nie, to samo o sobie zadecyduje. Zawsze mo¿e napisaæ do kurii o wypisanie go ze wspólnoty.
Moim zdaniem dziecko jak dorosnie, mo¿e mieæ wiêksze pretensje ¿e nie ma tych wszystkich sakramentów, poniewa¿ ciê¿ej je zdobyæ (zak³adaj±c, ¿e by chcia³o) a 'wypisaæ' siê zawsze bedz mog³o.
Mija62 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 06:40   #5
Paprotka_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 486

Cytat:
Napisane przez Mija62 Poka¿ wiadomo¶æ
A co za ró¿nica, czy ten chrzest siê odbêdzie, czy nie je¶li w to nie wierzysz, to przecie¿ nie bêdzie nale¿a³ do Boga, w którego nie wierzysz, a chrzest to tylko nic nie znacz±ca ceremonia? Mo¿e podejd¼ do tego w ten sposób. Wtedy i wilk bêdzie pe³ny i owca ca³a a jak dziecko doro¶nie, to samo o sobie zadecyduje. Zawsze mo¿e napisaæ do kurii o wypisanie go ze wspólnoty.
Moim zdaniem dziecko jak dorosnie, mo¿e mieæ wiêksze pretensje ¿e nie ma tych wszystkich sakramentów, poniewa¿ ciê¿ej je zdobyæ (zak³adaj±c, ¿e by chcia³o) a 'wypisaæ' siê zawsze bedz mog³o.

No ró¿nica mo¿e byæ, je¶li siê przy okazji nie lubi urzêdników ko¶cielnych.

Co do pogrubionego: ³atwiej siê "zapisaæ" ni¿ "wypisaæ". Autorko, na Twoi miejscu nie zgodzi³abym siê na sakramenty. Niech pokazuje religiê je¶li chce, ale sakramenty dopiero w doros³o¶ci. Je¶li wychowasz dziecko na my¶l±cego cz³owieka, to Ci podziêkuje w przysz³o¶ci.
Za s³ownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowuj±cy siê sztucznie, kryguj±cy siê»
2. «zbyt wyszukany, ¶wiadcz±cy o z³ym gu¶cie»
Paprotka_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 06:41   #6
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 083

Troche to bez sensu
Chcesz zeby dziecko chodzi na religie A nie chcesz ¿eby mia³o chrzest czy komunie
A pomy¶la³a¶ jak to dziecko by siê czulo gdyby z klas± chodzi³o na religiê A pó¼niej nie posz³o z nimi do tej komunii?
W takich sprawach jest potrzebny jeden front w rodzinie ¿eby dziecko nie czulo siê skolowane i rozerwane miêdzy dwojgiem rodziców
Je¶li chcesz dac dziecku wybór to nie powinno uczestniczyæ w lekcjach religii katolickiej A ogólnie poznawaæ religie ca³ego ¶wiata i zadecydowaæ która jest dla niego

Sama jestem ateistk± w ¿yciu nie mog³abym stworzyæ zwi±zku z praktyujacym katolikiem dla mnie to nie do przej¶cia szczególnie w sprawach ¶lubu i wychowywania dzieci
Moim zdaniem teraz jest czas ¿eby siê z tego wycofaæ zamiast spêdziæ resztê ¿ycia w frustruj±cym zwi±zku w którym nie ma zgodno¶ci co do metody wychowawczej dzieci
To przepis na katastrofê mówiê Ci to jako matka dwójki doros³ych dzieci
Nie ochrzczonych i bez komunii

Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Czas edycji: 2020-01-08 o 06:44
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 06:55   #7
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

Kim jest ta "rodzina", z ktora rozmawiasz o planach ? Dlaczego ustalasz takie rzeczy z innymi osobami, a nie z facetem? On nie jest dobrym partnerem do rozmow?
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2020-01-08, 06:58   #8
8e16903a2adfcd8bf10b1e5464b46f013c486eba_5ed436f2651ae
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 118

Szczerze mowiac, jako ateistka, nie widze tu kompromisu. Nie widze sensu chodzenia na religie, skoro chrzest ani komunia nie sa w planie. Albo dziecko chowac w wierze, albo nie. A nie wysylac na religie, ale nie uczestniczyc w sakramentach. Po co? Jesli dziecko ma sie dowiedzec czegos o religiach, moze chodzic na etyke albo byc edukowane przez ciebie w domu.

Poza tym, takie podejscie, rodzi tez inne problemy - pretensje rodziny meza ("skoro chodzi na religie, czemu go nie chrzcicie?!"), presja i fochy partnera, zdezorientowane dziecko (chodzi na religie, a nie uczestniczy z innymi np. w komunii).

Wydaje mi sie, ze szukasz kompromisu na sile, a prawda jest taka ze w tym zwiazku, religia zawsze bedzie problemem. Twoje poglady sa tak samo wazne, jak poglady partnera. Rozumiem to, bo sama zaluje, ze nie moglam "wybrac", tylko jako male dziecko zostalam ochrzczona i poszlam do komunii, nie myslac, co to wlasciwie znaczy. Wybor nie zostal mi dany.

Sama, gdybym chciala miec dzieci, chcialabym dac im wybor. jednak tez nie moglabym byc w zwiazku z osoba bardzo wierzaca - za duza roznica w pogladach, a jakikolwiek kompromis musialby byc moim kosztem, bo zyjemy w kraju katolickim.
8e16903a2adfcd8bf10b1e5464b46f013c486eba_5ed436f2651ae jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 07:07   #9
BAN sta³y

Cytat:
Ja mam pretensje do rodziców, ¿e mnie ochrzcili, bo teraz wypisaæ z KK nie mam jak. Nawet po apostazji bêdê figurowac w statystykach ko¶cio³a.

Poza tym przyjêcie sakramentów w doros³ym ¿yciu jak kto¶ czuje, ¿e s± mu potrzbne to ¿adna wielka filozofia.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Jako ateistka nie pozwoli³abym te¿ uczêszczaæ dziecku na lekcje religii w formie jaka jest praktykowana w naszym kraju. To nie jest religioznawstwo czy etyka, gdzie dziecko ma szansê do refleksji i w³asnych wyborów tylko indoktrynacja stricte pod k±tem KK.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 07:14   #10
Konto usuniête

Cytat:
Dla mnie jest to wielka ró¿nica
Nie chcia³am byæ katolikiem a jestem przez moich rodziców
Wypisanie siê to nie jest prosta sprawa trwa latami
Szybciej za³atwisz chrzest i komunie jako dorosly czlowiek nix sie wypiszesz z ko¶cio³a katolickiego
Jestem na nie A twoja postawa to hipokryzja
Polecam grupê wsparcia na Facebooku "Nie chrzcze "

Czas edycji: 2020-01-08 o 07:15
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 07:27   #11
Mija62
uparta chmura

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483083]Dla mnie jest to wielka ró¿nica
Nie chcia³am byæ katolikiem a jestem przez moich rodziców
Wypisanie siê to nie jest prosta sprawa trwa latami
Szybciej za³atwisz chrzest i komunie jako dorosly czlowiek nix sie wypiszesz z ko¶cio³a katolickiego
Jestem na nie A twoja postawa to hipokryzja
Polecam grupê wsparcia na Facebooku "Nie chrzcze "[/QUOTE]

Ca³kiem mo¿liwe, ¿e hipokryzja. Kto nim nie jest??? Tylko ja mam wyr±bane i wisi mi, czy widnieje w jaki¶ statystykach. Czy nale¿ê gdzie¶, czy nie nale¿ê. Wa¿ne jest dla mnie to co czuje i w co wierzê /nie wierzê. Ale we mnie jest pe³no sprzeczno¶ci, bo np jednak trochê siê bojê, ¿e ja mam chrzest, a moje dziecko by nie mia³o i w razie ¶mierci by¶my siê gdzie¶(niebo) nie spotkali?
Tak jakby na jednym ramieniu by³ anio³ek i mówi³ - a sk±d ta pewno¶æ, ¿e to nie istnieje? A na drugim diabe³ek - we¼ siê ogarnij.
Tak¿e ja jestem pe³na w±tpliwo¶ci. Bo nie mogê byæ pewna na sto procent jak naprawdê jest. No nikt tego nie wie. Ty te¿
Stary 2020-01-08, 07:30   #12
Konto usuniête

Ró¿nica jest w tym.ze ja nie wierzê w niebo i diabelka
¯a³ujê ¿e jestem ochrzczona i nie chce byæ w statystykach jako katolik
Je¶li Bóg naprawdê istnieje to chyba widzi co mam w sercu i do nieba mnie nie we¼mie tylko dlatego ¿e by³am ochrzczona I tak samo widzi co ty naprawdê my¶lisz wiêc ten fa³szywy chrzest na twoim dziecku nie z wiary Ale z tego niewytlumaczonego strach nie jest dowodem na to ¿e kochasz swojego boga.
Nie licz na niebo

Czas edycji: 2020-01-08 o 07:32
Stary 2020-01-08, 07:35   #13
Mija62
uparta chmura

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483121]
Nie licz na niebo[/QUOTE]
Oj tam oj tam nie strasz xd
Stary 2020-01-08, 07:55   #14
Konto usuniête

Cytat:
Oj tam oj tam nie strasz xd
No sorry traktujesz swojego boga jak idiote to jak mo¿esz na to niebo liczyæ
Stary 2020-01-08, 08:20   #15
SteveS
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 893

Jak dla mnie taki zwi±zek niestety nie ma racji bytu - kwestia religijno¶ci jest kluczowa. Je¶li on nie ochrzci dziecka i nie wychowa w wierze, to nie spe³nia woli Boga, w którego wierzy. Bêdzie to niezgodne z jego religi± i w zasadzie bêdzie te¿ grzechem. Je¶li ochrzci, to Ty nie bêdziesz siê z tym czu³a dobrze. To podstawowy powód, dla którego warto dok³adnie przegadaæ takie kwestie przed ¶lubem.

Dla mnie w takim braku kompromisu nie bêdzie ¿adnego dobra zwi±zku. Jedno zawsze bêdzie mia³o - ¶wiadomie lub pod¶wiadomie, nie do koñca wypowiedzianie - pretensje o to, ¿e jest po my¶li drugiego. Ja, jako ateistka z dzieckiem nieochrzczonym, nie mog³abym pozwoliæ na jego ochrzczenie z czystym sumieniem i bez wyrzutów. Ale uwa¿am te¿, ¿e sakramenty powinny byæ przyjmowane tylko przez ludzi doros³ych.
SteveS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 08:26   #16
Mija62
uparta chmura

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483170]No sorry traktujesz swojego boga jak idiote to jak mo¿esz na to niebo liczyæ[/QUOTE]

Bo wierzê w to, ¿e to Bóg mnie oceni. I wybaczy mi moje grzechy. Ca³e szczê¶cie nie ty

A tak serio po 1. ja tylko napisa³am o swoich w±tpliwosciach itp, po 2. to nie jest w±tek o mnie, po 3. co bym nie napisa³a, to i tak siê tobie to nie spodoba., po 4. nie chce mi i nie widzê sensu przekonywania innych o swoich wyborach, po 5 tak jak napisa³am pod nr 1. Jestem pe³na w±tpliwo¶ci.
Stary 2020-01-08, 08:29   #17
Nostalgion
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 45

Nie we¼miesz ¶lubu w plenerze, bo ¿aden ko¶ció³ nie wyda na to zgody. ¦lub w plenerze mo¿e byæ tylko cywilny.

Ponadto ¶lub ko¶cielny zobowi±zuje ciebie do "nieprzeszkadzania" w wychowywaniu w wierze, co oznacza mniej wiêcej to, ¿e umo¿liwisz ma³¿onkowi ochrzczenie dzieci i pozosta³e sakramenty.

Cytat:
¦lubu w ko¶ciele nie bêd± mog³y te¿ wzi±æ ma³¿eñstwa mieszane, czyli "zawierane przez katolików z ochrzczonymi niekatolikami, s± zabronione bez wyra¼nego zezwolenia ordynariusza miejsca".
Nostalgion jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 08:30   #18
Misia452
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 050

Cytat:
Zgadzam siê w 100%. Znam jedn± kobietê ma dziecko, jest ateistk±, jej m±¿ jest katolikiem i dziecko ochrzcili. Tzn ona pozwoli³a swojemu mê¿owi to zrobiæ, bo powiedzia³a, ¿e skoro ona jest niewierz±ca to dla niej i tak ten sakrament nie ma ¿adnego znaczenia, wiêc nie czuje potrzeby zabraniania.

Misia452 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 08:45   #19
Konto usuniête

Cytat:
Bo wierzê w to, ¿e to Bóg mnie oceni. I wybaczy mi moje grzechy. Ca³e szczê¶cie nie ty

A tak serio po 1. ja tylko napisa³am o swoich w±tpliwosciach itp, po 2. to nie jest w±tek o mnie, po 3. co bym nie napisa³a, to i tak siê tobie to nie spodoba., po 4. nie chce mi i nie widzê sensu przekonywania innych o swoich wyborach, po 5 tak jak napisa³am pod nr 1. Jestem pe³na w±tpliwo¶ci.
Twoje t³umaczenia nie maj± sensu
Ochrzcisz dziecko bo chcesz ¿eby posz³o do tego samego miejsca gdzie ty po ¶mierci
Wierzysz ¿e bog Ciê oceni A ja wierzê ¿e je¶li jakikolwiek bog istnieje to nie patrzy na to czy by³a¶ ochrzczona czy by³a¶ u komunii A na to jakim cz³owiekiem jeste¶
Wiêc nie widzê sensu chrzczenia swoich dzieci ¿e strachu ¿e mo¿e bóg widzi ze nie ochrzczone, jedynym powodem dla ochrzczenia uznaje tylko prawdziwa wiarê w religiê w której chcesz byæ ochrzczonym a nie strach przed diabelkiem czy piek³em
Stary 2020-01-08, 08:51   #20
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 123

Cytat:
G³ówny problem jest taki, ¿e on jest bardzo wierz±cym i praktykuj±cym katolikiem, a ja ateistk±.

Jak dla mnie kosmos.

W takich uk³adach nie ma m±drych. Je¿eli to ma trwaæ, to kto¶ musi odpu¶ciæ i ¿yæ w niezgodzie z sob±. Dlatego ja uwa¿am, ¿e takie zwi±zki nie maj± przysz³o¶ci.
I jak dla mnie mentalno¶æ twojej rodziny pora¿a.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 08:57   #21
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 123

Cytat:
bo np jednak trochê siê bojê, ¿e ja mam chrzest, a moje dziecko by nie mia³o i w razie ¶mierci by¶my siê gdzie¶(niebo) nie spotkali?
Tak jakby na jednym ramieniu by³ anio³ek i mówi³ - a sk±d ta pewno¶æ, ¿e to nie istnieje? A na drugim diabe³ek - we¼ siê ogarnij.

Najbezpieczniej by³oby dla ciebie jakby¶ by³a wyznawczyni± wszystkich mo¿liwych wyznañ, od³amów religijnych, czy jak to siê tam nazywa.
No bo sk±d masz pewno¶æ, ¿e np. Budda dobrze dogaduje siê z Jezusem - tam w niebie ? Albo, ¿e to Allach tylko faktycznie tam trzêsie wszystkim, a ty jako katoliczka zostaniesz potêpiona przez niego ?
Zastanów siê, bo nigdy nie wiadomo jak jest w niebie.
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 09:00   #22
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 361

Moim zdaniem chodzenie na religiê bez chrztu jest bardzo dobrym rozwi±zaniem i takie co¶ powinno byæ praktykowane. Zanim wejdê do jakiej¶ organizacji/ za³o¿ê gdzie¶ konto, to czytam o niej, regulaminy zasady itp, ¿eby wiedzieæ na co siê piszê. Bycie ochrzczonym za niemowlaka to totalne nieporozumienie. Podobnie jak idea grzechu pierworodnego, ale to temat na inne rozwa¿ania.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 09:08   #23
BAN sta³y

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483358]Moim zdaniem chodzenie na religiê bez chrztu jest bardzo dobrym rozwi±zaniem i takie co¶ powinno byæ praktykowane. Zanim wejdê do jakiej¶ organizacji/ za³o¿ê gdzie¶ konto, to czytam o niej, regulaminy zasady itp, ¿eby wiedzieæ na co siê piszê. Bycie ochrzczonym za niemowlaka to totalne nieporozumienie. Podobnie jak idea grzechu pierworodnego, ale to temat na inne rozwa¿ania.[/QUOTE]Ale religia w polskich szko³ach nie daje wyboru. Co najwy¿ej mo¿e wpêdziæ dziecko w poczucie winy czy bycia gorszym. Ja chodzi³am do 3 klasy podstawowej na religiê jako niewierz±ca i nie polecam. Ani niczego ciekawego siê nie dowiedzia³am, ani nie czu³am siê dobrze, musz±c uczyæ siê modlitw na pamiêæ czy odklepywaæ je w klasie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-01-08, 09:14   #24
Konto usuniête

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87483385]Ale religia w polskich szko³ach nie daje wyboru. Co najwy¿ej mo¿e wpêdziæ dziecko w poczucie winy czy bycia gorszym. Ja chodzi³am do 3 klasy podstawowej na religiê jako niewierz±ca i nie polecam. Ani niczego ciekawego siê nie dowiedzia³am, ani nie czu³am siê dobrze, musz±c uczyæ siê modlitw na pamiêæ czy odklepywaæ je w klasie.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Przez religiê rozumiem kursy przygotowawcze, spotkania zapoznaj±ce z religi±. Ja w ogóle jestem przeciwna religii w szko³ach. Zamiast tego ju¿ lepsza by³aby filozofia czy inne podobne.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 09:24   #25
BAN sta³y

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483402]Przez religiê rozumiem kursy przygotowawcze, spotkania zapoznaj±ce z religi±. Ja w ogóle jestem przeciwna religii w szko³ach. Zamiast tego ju¿ lepsza by³aby filozofia czy inne podobne.[/QUOTE]Ale takich spotkañ nie ma w polskich szko³ach, wiêc jaki sens na chodzenie nieochrzczonego dziecka ateistki na religiê? Co najwy¿ej mo¿esz co¶ takiego zaaran¿owaæ na w³asn± rêkê jak masz w rodzinie lub w¶ród znajomych jakiego¶ rozs±dnego katolika, który bêdzie chcia³ dziecku pokazaæ swoj± religiê bez narzucania.

Stary 2020-01-08, 09:43   #26
teissa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

U nas sprawa religii by³a postawiona jasno - nie chrzcimy dzieci pomimo tego, ¿e on jest osob± wierz±c±. Dzieci je¶li bêd± chcia³y, to w odpowiednim wieku same bêd± mog³y do³±czyæ do ko¶cio³a, ale chce, zeby zrobi³y to ¶wiadomie. Ja sama wola³abym mieæ taki wybór...
teissa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 09:43   #27
Konto usuniête

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87483444]Ale takich spotkañ nie ma w polskich szko³ach, wiêc jaki sens na chodzenie nieochrzczonego dziecka ateistki na religiê? Co najwy¿ej mo¿esz co¶ takiego zaaran¿owaæ na w³asn± rêkê jak masz w rodzinie lub w¶ród znajomych jakiego¶ rozs±dnego katolika, który bêdzie chcia³ dziecku pokazaæ swoj± religiê bez narzucania.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Wiem jak wygl±daj± religie w szko³ach. Poza tym taka edukacja, o której ja my¶lê, przyda³aby siê i do¶wiadczonym katolikom.
Stary 2020-01-08, 11:34   #28
niemanicka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 283

Ale w jaki sposob ty odbierzesz dzieciom wolnosc wyboru? Skoro jestes ateistka, to chrzest rozumiem ze jest dla ciebie tylko polaniem dziecka wod±, a komunia zjedzeniem chlebka, wiec w czym problem? Jesli dzieci beda niewierzace to dla nich to tez bedzie bez znaczenia przeciez, a jesli pozostana wierzace to tym latwiej i lepiej dla nich.
niemanicka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2020-01-08, 11:44   #29
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez niemanicka Poka¿ wiadomo¶æ
Ale w jaki sposob ty odbierzesz dzieciom wolnosc wyboru? Skoro jestes ateistka, to chrzest rozumiem ze jest dla ciebie tylko polaniem dziecka wod±, a komunia zjedzeniem chlebka, wiec w czym problem? Jesli dzieci beda niewierzace to dla nich to tez bedzie bez znaczenia przeciez, a jesli pozostana wierzace to tym latwiej i lepiej dla nich.
Prawdziwy wybór to tylko czysta kartka. Jak udzielasz dziecku jaki¶ sakramentów to podejmujesz decyzjê za nie. Ja nie jestem wierz±ca, a boli mnie, ¿e zosta³am ochrzczona i niejako przypisana do KK i to w dodatku przez rodziców ateistów, którzy kierowali siê takim g³upim my¶leniem jak twoje i presj± spo³eczn±.

Stary 2020-01-08, 11:50   #30
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 061

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483517]Wiem jak wygl±daj± religie w szko³ach. Poza tym taka edukacja, o której ja my¶lê, przyda³aby siê i do¶wiadczonym katolikom.[/QUOTE]Ale taka edukacja nie wystêpuje w polskich szko³ach, co Leany usi³uje ci u¶wiadomiæ chcesz j± sobie wyczarowaæ? No chyba, ¿e jakim¶ cudem znajdziesz szkole, w której w program tego przedmiotu rzeczywi¶cie przewiduje obiektywne przedstawianie wierzeñ ró¿nych religii i ich historii, to wtedy daj mi znaæ. Ja póki co spotka³am siê tylko z chamska indoktrynacja i ogl±daniem Niemego Krzyku. Ju¿ prêdzej zgodzi³abym siê na ochrzczenie dziecka, niz ¿eby chodzi³o na religiê.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-01-10 14:06:51

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.