![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy ochrzcić dziecko i inne problemy związków mieszanych
Cześć, jestem z moim chłopakiem od 2 lat i w perspektywie jakiś 3-4 lat planujemy pierwsze dziecko. Ok, to jeszcze sporo czasu, ale moim zdaniem trzeba pewne rzeczy ustalić wcześniej, żeby np. po ślubie nie skończyło się rozwodem albo jeszcze gorzej, żeby w przyszłości dziecko nie ucierpiało na niedogadaniu się rodziców.
Główny problem jest taki, że on jest bardzo wierzącym i praktykującym katolikiem, a ja ateistką. Na szczęście on nie próbuje mnie na siłę nawracać, ale w pewnych kwestiach, szczególnie tych związanych z dziećmi, nie da się żeby każdy żył po swojemu. Ustaliliśmy już, że weźmiemy ślub mieszany, ale jeśli się uda, to w plenerze, a nie w Kościele, ale z zachowaniem wszystkich elementów katolickich z jego strony. Gorzej w kwestii wychowania dzieci. Chcę, aby moje dzieci miały okazję poznać jego religię, ale nie chcę ich do niczego zmuszać. Zgodzę się więc, by chodziły na religię w szkole, po to by miały pojęcie o tej religii, zgodzę się, by zabierał je do Kościoła tak długo jak tylko będzie chciał, a one nie będą protestować. Nie chcę się jednak zgadzać na chrzest ani Komunię. Sądzę, że jego obowiązek wychowywania dzieci w wierze, to właśnie tyle, by przekazał im jakąś wiedzę na temat swojej religii, by pokazał na czym to polega i by nasze dzieci w przyszłości same mogły zdecydować czy chcą należeć do Kościoła poprzez przyjęcie sakramentów czy nie. Nie chcę im tego z góry narzucać. Problem jest też taki, że cała moja rodzina jest bardzo za moim chłopakiem, a jeśli chodzi o sprawy religijne, to uważają, że nie mogę mu nic narzucać i go ograniczać, bo dla niego to ważne, więc powinnam się dopasować, bo dla niego to kwestie wyższej wagi, a ja i tak nie wierzę, to łatwo mi się dostosować, ale nie do końca tak jest. Uważam, że taka wewnętrzna wiara w Boga jest ok i potrafi człowiekowi pomóc, ale moim zdaniem Kościół nie jest niezbędnym elementem wiary i osobiście go nie lubię. Wg mnie chrzest nieświadomego dziecka, nie mającego jeszcze pojęcia o religii i to w rodzinie gdzie tylko 1 rodzic jest wierzący, a drugi jest ateistą (więc dziecko ma większe szanse zostać ateistą niż np. w rodzinie gdzie oboje rodzice wierzą), jest pewnym atakiem na jego wolność. A ja nie chcę odbierać dziecku wolności wyboru. Uważam, że na tą chwilę chrzest i komunia nie będą moim dzieciom potrzebne, a jeśli w przyszłości same uznają inaczej, to wtedy już świadomie będą mogły te sakramenty przyjąć. Zaakceptuję ich wybór. Ale chcę by mój facet też im ten wybór dał, a nie od razu narzucał im przynależność do Kościoła. Kiedy cała rodzina zarzuca mi że go ograniczam, nie rozumiem i nie akceptuję jego wiary, zastanawiam się czy może powinnam odpuścić i zgodzić się na ten chrzest, a potem Komunię, ale wiem, że kiedy to zrobię to będę z tym miała ogromny problem i żal do samej siebie, że nie daję dzieciom wyboru. Jak myślicie? Lepiej sobie odpuścić i wbrew sobie się zgodzić w imię jakiegoś kompromisu dla dobra związku czy walczyć o swoje zdanie zgodne z MOIM światopoglądem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Czy ochrzcić dziecko i inne problemy związków mieszanych
Cytat:
Dlatego według mnie takie związki są wybitnie trudne i nie zdecydowałabym się jednak na tworzenie rodziny z kimś tak różnym ode mnie. Nie zgodziłabym się na chrzest wbrew sobie, ale dla niego ten brak chrztu oznacza wieczne potępienie dla jego dzieci. Ciężko tutaj o kompromis. Zgodnie z jego religią Ty też zostaniesz potępiona zresztą, nie wiem jak na takim założeniu budować zdrowy związek w oczach dzieci, będzie im musiał to wytłumaczyć/jakoś im przekazać. No powodzenia generalnie jak się chcesz to pchać, dla mnie to brzmi jak przepis na katastrofę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym co z innymi kwestiami, których kościół nie akceptuje. On nie ma problemu z aborcją? Urodzisz dziecko z zespołem Downa albo inną wadą kwalifikującą do terminacji ciąży? Edytowane przez f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf Czas edycji: 2020-01-08 o 05:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
uparta chmura
|
A co za różnica, czy ten chrzest się odbędzie, czy nie jeśli w to nie wierzysz, to przecież nie będzie należał do Boga, w którego nie wierzysz, a chrzest to tylko nic nie znacząca ceremonia? Może podejdź do tego w ten sposób. Wtedy i wilk będzie pełny i owca cała
![]() Moim zdaniem dziecko jak dorosnie, może mieć większe pretensje że nie ma tych wszystkich sakramentów, ponieważ ciężej je zdobyć (zakładając, że by chciało) a 'wypisać' się zawsze bedz mogło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No różnica może być, jeśli się przy okazji nie lubi urzędników kościelnych. Co do pogrubionego: łatwiej się "zapisać" niż "wypisać". Autorko, na Twoi miejscu nie zgodziłabym się na sakramenty. Niech pokazuje religię jeśli chce, ale sakramenty dopiero w dorosłości. Jeśli wychowasz dziecko na myślącego człowieka, to Ci podziękuje w przyszłości.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Troche to bez sensu
Chcesz zeby dziecko chodzi na religie A nie chcesz żeby miało chrzest czy komunie A pomyślałaś jak to dziecko by się czulo gdyby z klasą chodziło na religię A później nie poszło z nimi do tej komunii? W takich sprawach jest potrzebny jeden front w rodzinie żeby dziecko nie czulo się skolowane i rozerwane między dwojgiem rodziców Jeśli chcesz dac dziecku wybór to nie powinno uczestniczyć w lekcjach religii katolickiej A ogólnie poznawać religie całego świata i zadecydować która jest dla niego Sama jestem ateistką w życiu nie mogłabym stworzyć związku z praktyujacym katolikiem dla mnie to nie do przejścia szczególnie w sprawach ślubu i wychowywania dzieci Moim zdaniem teraz jest czas żeby się z tego wycofać zamiast spędzić resztę życia w frustrującym związku w którym nie ma zgodności co do metody wychowawczej dzieci To przepis na katastrofę mówię Ci to jako matka dwójki dorosłych dzieci Nie ochrzczonych i bez komunii Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-01-08 o 06:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kim jest ta "rodzina", z ktora rozmawiasz o planach ? Dlaczego ustalasz takie rzeczy z innymi osobami, a nie z facetem? On nie jest dobrym partnerem do rozmow?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Szczerze mowiac, jako ateistka, nie widze tu kompromisu. Nie widze sensu chodzenia na religie, skoro chrzest ani komunia nie sa w planie. Albo dziecko chowac w wierze, albo nie. A nie wysylac na religie, ale nie uczestniczyc w sakramentach. Po co? Jesli dziecko ma sie dowiedzec czegos o religiach, moze chodzic na etyke albo byc edukowane przez ciebie w domu.
Poza tym, takie podejscie, rodzi tez inne problemy - pretensje rodziny meza ("skoro chodzi na religie, czemu go nie chrzcicie?!"), presja i fochy partnera, zdezorientowane dziecko (chodzi na religie, a nie uczestniczy z innymi np. w komunii). Wydaje mi sie, ze szukasz kompromisu na sile, a prawda jest taka ze w tym zwiazku, religia zawsze bedzie problemem. Twoje poglady sa tak samo wazne, jak poglady partnera. Rozumiem to, bo sama zaluje, ze nie moglam "wybrac", tylko jako male dziecko zostalam ochrzczona i poszlam do komunii, nie myslac, co to wlasciwie znaczy. Wybor nie zostal mi dany. Sama, gdybym chciala miec dzieci, chcialabym dac im wybor. jednak tez nie moglabym byc w zwiazku z osoba bardzo wierzaca - za duza roznica w pogladach, a jakikolwiek kompromis musialby byc moim kosztem, bo zyjemy w kraju katolickim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym przyjęcie sakramentów w dorosłym życiu jak ktoś czuje, że są mu potrzbne to żadna wielka filozofia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Jako ateistka nie pozwoliłabym też uczęszczać dziecku na lekcje religii w formie jaka jest praktykowana w naszym kraju. To nie jest religioznawstwo czy etyka, gdzie dziecko ma szansę do refleksji i własnych wyborów tylko indoktrynacja stricte pod kątem KK. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie chciałam być katolikiem a jestem przez moich rodziców Wypisanie się to nie jest prosta sprawa trwa latami Szybciej załatwisz chrzest i komunie jako dorosly czlowiek nix sie wypiszesz z kościoła katolickiego Jestem na nie A twoja postawa to hipokryzja Polecam grupę wsparcia na Facebooku "Nie chrzcze " Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-01-08 o 07:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
uparta chmura
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483083]Dla mnie jest to wielka różnica
Nie chciałam być katolikiem a jestem przez moich rodziców Wypisanie się to nie jest prosta sprawa trwa latami Szybciej załatwisz chrzest i komunie jako dorosly czlowiek nix sie wypiszesz z kościoła katolickiego Jestem na nie A twoja postawa to hipokryzja Polecam grupę wsparcia na Facebooku "Nie chrzcze "[/QUOTE] Całkiem możliwe, że hipokryzja. Kto nim nie jest??? Tylko ja mam wyrąbane i wisi mi, czy widnieje w jakiś statystykach. Czy należę gdzieś, czy nie należę. Ważne jest dla mnie to co czuje i w co wierzę /nie wierzę. Ale we mnie jest pełno sprzeczności, bo np jednak trochę się boję, że ja mam chrzest, a moje dziecko by nie miało i w razie śmierci byśmy się gdzieś(niebo ![]() Tak jakby na jednym ramieniu był aniołek i mówił - a skąd ta pewność, że to nie istnieje? A na drugim diabełek - weź się ogarnij. Także ja jestem pełna wątpliwości. Bo nie mogę być pewna na sto procent jak naprawdę jest. No nikt tego nie wie. Ty też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Różnica jest w tym.ze ja nie wierzę w niebo i diabelka
Żałuję że jestem ochrzczona i nie chce być w statystykach jako katolik Jeśli Bóg naprawdę istnieje to chyba widzi co mam w sercu i do nieba mnie nie weźmie tylko dlatego że byłam ochrzczona I tak samo widzi co ty naprawdę myślisz więc ten fałszywy chrzest na twoim dziecku nie z wiary Ale z tego niewytlumaczonego strach nie jest dowodem na to że kochasz swojego boga. Nie licz na niebo Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2020-01-08 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
uparta chmura
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483121]
Nie licz na niebo[/QUOTE] Oj tam oj tam nie strasz xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie taki związek niestety nie ma racji bytu - kwestia religijności jest kluczowa. Jeśli on nie ochrzci dziecka i nie wychowa w wierze, to nie spełnia woli Boga, w którego wierzy. Będzie to niezgodne z jego religią i w zasadzie będzie też grzechem. Jeśli ochrzci, to Ty nie będziesz się z tym czuła dobrze. To podstawowy powód, dla którego warto dokładnie przegadać takie kwestie przed ślubem.
Dla mnie w takim braku kompromisu nie będzie żadnego dobra związku. Jedno zawsze będzie miało - świadomie lub podświadomie, nie do końca wypowiedzianie - pretensje o to, że jest po myśli drugiego. Ja, jako ateistka z dzieckiem nieochrzczonym, nie mogłabym pozwolić na jego ochrzczenie z czystym sumieniem i bez wyrzutów. Ale uważam też, że sakramenty powinny być przyjmowane tylko przez ludzi dorosłych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
uparta chmura
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87483170]No sorry traktujesz swojego boga jak idiote to jak możesz na to niebo liczyć[/QUOTE]
Bo wierzę w to, że to Bóg mnie oceni. I wybaczy mi moje grzechy. Całe szczęście nie ty ![]() A tak serio po 1. ja tylko napisałam o swoich wątpliwosciach itp, po 2. to nie jest wątek o mnie, po 3. co bym nie napisała, to i tak się tobie to nie spodoba., po 4. nie chce mi i nie widzę sensu przekonywania innych o swoich wyborach, po 5 tak jak napisałam pod nr 1. Jestem pełna wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Nie weźmiesz ślubu w plenerze, bo żaden kościół nie wyda na to zgody. Ślub w plenerze może być tylko cywilny.
Ponadto ślub kościelny zobowiązuje ciebie do "nieprzeszkadzania" w wychowywaniu w wierze, co oznacza mniej więcej to, że umożliwisz małżonkowi ochrzczenie dzieci i pozostałe sakramenty. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ochrzcisz dziecko bo chcesz żeby poszło do tego samego miejsca gdzie ty po śmierci Wierzysz że bog Cię oceni A ja wierzę że jeśli jakikolwiek bog istnieje to nie patrzy na to czy byłaś ochrzczona czy byłaś u komunii A na to jakim człowiekiem jesteś Więc nie widzę sensu chrzczenia swoich dzieci że strachu że może bóg widzi ze nie ochrzczone, jedynym powodem dla ochrzczenia uznaje tylko prawdziwa wiarę w religię w której chcesz być ochrzczonym a nie strach przed diabelkiem czy piekłem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak dla mnie kosmos. W takich układach nie ma mądrych. Jeżeli to ma trwać, to ktoś musi odpuścić i żyć w niezgodzie z sobą. Dlatego ja uważam, że takie związki nie mają przyszłości. I jak dla mnie mentalność twojej rodziny poraża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Najbezpieczniej byłoby dla ciebie jakbyś była wyznawczynią wszystkich możliwych wyznań, odłamów religijnych, czy jak to się tam nazywa. No bo skąd masz pewność, że np. Budda dobrze dogaduje się z Jezusem - tam w niebie ? Albo, że to Allach tylko faktycznie tam trzęsie wszystkim, a ty jako katoliczka zostaniesz potępiona przez niego ? Zastanów się, bo nigdy nie wiadomo jak jest w niebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem chodzenie na religię bez chrztu jest bardzo dobrym rozwiązaniem i takie coś powinno być praktykowane. Zanim wejdę do jakiejś organizacji/ założę gdzieś konto, to czytam o niej, regulaminy zasady itp, żeby wiedzieć na co się piszę. Bycie ochrzczonym za niemowlaka to totalne nieporozumienie. Podobnie jak idea grzechu pierworodnego, ale to temat na inne rozważania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483358]Moim zdaniem chodzenie na religię bez chrztu jest bardzo dobrym rozwiązaniem i takie coś powinno być praktykowane. Zanim wejdę do jakiejś organizacji/ założę gdzieś konto, to czytam o niej, regulaminy zasady itp, żeby wiedzieć na co się piszę. Bycie ochrzczonym za niemowlaka to totalne nieporozumienie. Podobnie jak idea grzechu pierworodnego, ale to temat na inne rozważania.[/QUOTE]Ale religia w polskich szkołach nie daje wyboru. Co najwyżej może wpędzić dziecko w poczucie winy czy bycia gorszym. Ja chodziłam do 3 klasy podstawowej na religię jako niewierząca i nie polecam. Ani niczego ciekawego się nie dowiedziałam, ani nie czułam się dobrze, musząc uczyć się modlitw na pamięć czy odklepywać je w klasie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87483385]Ale religia w polskich szkołach nie daje wyboru. Co najwyżej może wpędzić dziecko w poczucie winy czy bycia gorszym. Ja chodziłam do 3 klasy podstawowej na religię jako niewierząca i nie polecam. Ani niczego ciekawego się nie dowiedziałam, ani nie czułam się dobrze, musząc uczyć się modlitw na pamięć czy odklepywać je w klasie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Przez religię rozumiem kursy przygotowawcze, spotkania zapoznające z religią. Ja w ogóle jestem przeciwna religii w szkołach. Zamiast tego już lepsza byłaby filozofia czy inne podobne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483402]Przez religię rozumiem kursy przygotowawcze, spotkania zapoznające z religią. Ja w ogóle jestem przeciwna religii w szkołach. Zamiast tego już lepsza byłaby filozofia czy inne podobne.[/QUOTE]Ale takich spotkań nie ma w polskich szkołach, więc jaki sens na chodzenie nieochrzczonego dziecka ateistki na religię? Co najwyżej możesz coś takiego zaaranżować na własną rękę jak masz w rodzinie lub wśród znajomych jakiegoś rozsądnego katolika, który będzie chciał dziecku pokazać swoją religię bez narzucania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
U nas sprawa religii była postawiona jasno - nie chrzcimy dzieci pomimo tego, że on jest osobą wierzącą. Dzieci jeśli będą chciały, to w odpowiednim wieku same będą mogły dołączyć do kościoła, ale chce, zeby zrobiły to świadomie. Ja sama wolałabym mieć taki wybór...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87483444]Ale takich spotkań nie ma w polskich szkołach, więc jaki sens na chodzenie nieochrzczonego dziecka ateistki na religię? Co najwyżej możesz coś takiego zaaranżować na własną rękę jak masz w rodzinie lub wśród znajomych jakiegoś rozsądnego katolika, który będzie chciał dziecku pokazać swoją religię bez narzucania.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wiem jak wyglądają religie w szkołach. Poza tym taka edukacja, o której ja myślę, przydałaby się i doświadczonym katolikom. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Ale w jaki sposob ty odbierzesz dzieciom wolnosc wyboru? Skoro jestes ateistka, to chrzest rozumiem ze jest dla ciebie tylko polaniem dziecka wodą, a komunia zjedzeniem chlebka, wiec w czym problem? Jesli dzieci beda niewierzace to dla nich to tez bedzie bez znaczenia przeciez, a jesli pozostana wierzace to tym latwiej i lepiej dla nich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87483517]Wiem jak wyglądają religie w szkołach. Poza tym taka edukacja, o której ja myślę, przydałaby się i doświadczonym katolikom.[/QUOTE]Ale taka edukacja nie występuje w polskich szkołach, co Leany usiłuje ci uświadomić
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.