Religijne dysputy. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-14, 06:52   #1
77306feab5a5308f8ebf499db0d2cc77353731f9_614fa9f7baead
Konto usunięte

Religijne dysputy.

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;88157384]Hej

Jestem ciekawa czy któraś z was zdecydowała się kiedyś na zmianę wyznania; przejście z jednej wspólnoty religijnej do drugiej?

Jakie były wasze powody? Ile czasu minęło pomiędzy pierwsza myślą o tym, a konkretnymi krokami podjętymi w tym celu?

Jak wspomininacie ten etap przejściowy? Jak reagowali wasi bliscy?

I czy tęsknicie za dawnymi elementami poprzedniej religii jak np. Boże Narodzenie?

Ja od kilku lat noszę w sobie myśl o przejściu na inną religię, ale póki co to tylko myśli. Chętnie o tym na luzie pogadam

Wierzę, że obejdzie się bez dyskusji w stylu "mój Bóg jest lepszy niż twój"
[/QUOTE]

Tak, z KK (15lat bardzo aktywnego uczestniczenia w zyciu parafiii "znajomego" klasztoru siostr zakonnych (bardzo fajne miejsce to bylo) na tzw. "hinduzim" (kolejne 15 lat meeega aktywnego uczestniczenia w zyciu i rozwoju kongregacji).

Glowny powod to czucie sie oszukana przez KK. Nadal podtrzymuje. Ale druga instytucja, ktorej czescia sie stalam ma podobne wady. Na szczescie po 30 latach religijnosci przyszedl czas na odwilz i wolnosc

Wspaniale jak na etap przejsciowy, w koncu czulam sie lepsza od innych i ego bylo nakarmione. Moglam pod pretekstem nauczania (gloszenia: JW wiedzieliby o czym mowie) bezkarnie tlumaczyc innym jak to sobie ukladaja droge do piekla bedac tak zlymi i robiac tak okropne rzeczy na codzien, bo oczywiscie ja to bylam swietaDodatkowo duchowe u niesienia i takie tam, ogolnie wspominam z sentymentem. Duchowe uniesienia sa bardzo przyjemne, moze i nie sa prawdziwe, ale to ciekawe doswiadczenie, ktorego nie zaluje w sumie, znajac mnie pewnie jeszcze wroca, ale do tego nie jest potrzebny zaden kosciol, wspolnota czy zbor.

Nie tesknie za Bozym Narodzeniem, poniewaz... obchodze takie swieta, obchodzilam je tez po zmianie religii, obchodze nadal jako agnostyk/ateista (to prawie to samo). My to potrafilysmy choinke wstawic w osrodku medytacyjnym i nikt nam nic nie mogl zrobicBardzo lubie opowiesci (bo to nie sa historie) o Jezusie i w domu jako jedyna co Wielkanoc ogladam ukochanego "Jezusa z Nazaretu" (piekny, bardzo wzruszajacy, polecam). Oczywiscie, ze obchodze Gwiazke, toż to nasze slowienskie i poganskie zwyczje dopasowane do judeo-chrzescijanskiej tradycji (w sumie to odwrotnie) Cenie sobie wolnosc. Tzw hinduizm to way of seekers, to tak naprawde nie jest konkretna religia, jest po prostu wiele roznych tradycji. Jesli "zapisanie sie" formalne do wspolnoty mozna uznac za tzw "wstapienie do nowej religii"to tak, jestem zapisana. Formalnie jestem czlonkiem dwoch wspolnot wyznaniowych, nadal, nie przeszkadza mi to, w sumie myslalam o apozstazji ale serio to nie chce chyba tracic na to czasu, nie musze, jedynie co podwyzszam statystyki.

Kurcze, no ja uwazam, ze kazdy udzial w tego typu wspolnocie zniewala, ale skoro masz potrzebe takiego doswiadczenia to nie wahaj sie, religie mozna tez zmienic nie nalezac do zadnej wspolnoty, moze to jest mysl? Juz zalezy od Twoich potrzeb. Ja stawiam na pierwszym miejscu rodzine, chwale sobie i polecam

Nigdy sie nie obejdzie bez wierzenia, ze moj bog jest mojszy niz twoj, taki juz jest ten mechanizm psychomanilupacji w tego rodzaju spolecznosciach, bo dopoki tkwimi w takiej religijnej klatce to naz umysl bedzie nam podpowiadal, ze to wlasnie bog, w ktorego wierzymy, jest jedyny i prawdziwy, a nawet dziecko wie, ze nie ma dowodow na jego istnienie i wierzenie w niego go nie stworzy, nie wiemy tego, ale kto wie, sa takie odkrycia naukowe, ze moze cos kiedys..taki zart Ale to moje doswiadczenie, wiadomo, ze kazdy ma inne. Troszke sie rozpisalam, sorki...piszesz prace z socjologii czy pytasz z ciekawosci? Zdradzisz jaka sciezka Cie sklonila do checi zmiany wyznania jesli to nie sekret? Najpierw pomyslalam o buddyzmie, ale tylko zgaduje. Pragne tylko nadmienic, ze to my uznajemy buddyzm za religie, zwykle buddysci tak nie uwazaja (nie mowie, ze zawsze, ale zwykle). Zatem wiele osob deklarujacych ateizm moze okazac sie buddystami, warto byc na to przygotowanym.

Edytowane przez 77306feab5a5308f8ebf499db0d2cc77353731f9_614fa9f7baead
Czas edycji: 2020-10-14 o 06:57
77306feab5a5308f8ebf499db0d2cc77353731f9_614fa9f7baead jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 11:11   #2
567c01f80e5b49e5d4c91ccaaf1ccfb850a64aae_5f88d48edcf1b
Konto usunięte

Dot.: Zmiana wyznania

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88204195]Tak, z KK (15lat bardzo aktywnego uczestniczenia w zyciu parafiii "znajomego" klasztoru siostr zakonnych (bardzo fajne miejsce to bylo) na tzw. "hinduzim" (kolejne 15 lat meeega aktywnego uczestniczenia w zyciu i rozwoju kongregacji).[/QUOTE]

O kurcze, to niezły przeskok zrobiłaś. Te dwie religie są od siebie diametralnie różne.

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88204195]Moglam pod pretekstem nauczania (gloszenia: JW wiedzieliby o czym mowie) bezkarnie tlumaczyc innym jak to sobie ukladaja droge do piekla bedac tak zlymi i robiac tak okropne rzeczy na codzien, bo oczywiscie ja to bylam swieta[/QUOTE]

Ale JW nie wierzą w "piekło", w takim znaczeniu jak katolicy w nie wierzą. Oni raczej wierzą w życie wieczne w raju na ziemi i zmartwychwstanie tylko tych dobrych ludzi, czyli JW i walkę boga z niewiernymi, czyli armagedon, gdzie wszyscy nie JW mają zginąć.

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88204195]Oczywiscie, ze obchodze Gwiazke, toż to nasze slowienskie i poganskie zwyczje dopasowane do judeo-chrzescijanskiej tradycji (w sumie to odwrotnie[/QUOTE]

Boże Narodzenie nie wywodzi się ze słowiańskich zwyczajów, tylko rzymskich Saturnaliów i perskiego święta urodzin boga Mitry, związane było z przesileniem zimowym. Święto Sol Invictus było obchodzone właśnie 25 grudnia. I oczywiście dopasowane zostało do naszej judeo-chrześcijańskiej tradycji.

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88204195]agnostyk/ateista (to prawie to samo). [/QUOTE]

To nie jest prawie to samo.

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88204195]Nigdy sie nie obejdzie bez wierzenia, ze moj bog jest mojszy niz twoj, taki juz jest ten mechanizm psychomanilupacji w tego rodzaju spolecznosciach, bo dopoki tkwimi w takiej religijnej klatce to naz umysl bedzie nam podpowiadal, ze to wlasnie bog, w ktorego wierzymy, jest jedyny i prawdziwy, a nawet dziecko wie, ze nie ma dowodow na jego istnienie i wierzenie w niego go nie stworzy, nie wiemy tego, ale kto wie, sa takie odkrycia naukowe, ze moze cos kiedys[/QUOTE]

567c01f80e5b49e5d4c91ccaaf1ccfb850a64aae_5f88d48edcf1b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 14:06   #3
Wyrak
Zakorzenienie

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88204774]
Boże Narodzenie nie wywodzi się ze słowiańskich zwyczajów, tylko rzymskich Saturnaliów i perskiego święta urodzin boga Mitry, związane było z przesileniem zimowym. Święto Sol Invictus było obchodzone właśnie 25 grudnia. I oczywiście dopasowane zostało do naszej judeo-chrześcijańskiej tradycji.
[/QUOTE]

To kompletna bzdura Pojawiajaca sie dosyc czesto swoja droga.
Swieto Sol Invictus bylo ustatnione dopiero w drugiej polowie III wieku, 25 marca jako data zwiastowania NMP pojawia sie juz przynajmniej pol wieku wczesniej, wiec to raczej Rzymianie poganizowali chrzescijanska data a nie na odwrot
Mitra to juz w ogole od czapy i kompletny bezsens
A konczac off topa i nawiasem mowiac - nie ma czegos takiego jak "Juedo-Chrzescijanska", jedno jasno odrzuca drugie od strony religijnej, jakby czesto to pojecie sie nie pojawialo, to oksymoron.

/Offtop.

Temat ciekawy bardzo - interesuje mnie co sprawilo i w ktorym momencie osoby zmieniajace wyznanie zdaly sobie sprawe, ze chca to zrobic?
Patrzac na watek to glownie zmiany wyznania wewnatrz Chrzescijanstwa, czy nieraz decyduja o tym wzgledy matrymonialno-rodzinne?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 14:09   #4
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Swieto Sol Invictus bylo ustatnione dopiero w drugiej polowie III wieku, 25 marca jako data zwiastowania NMP pojawia sie juz przynajmniej pol wieku wczesniej, wiec to raczej Rzymianie poganizowali chrzescijanska data a nie na odwrot
A konczac off topa i nawiasem mowiac - nie ma czegos takiego jak "Juedo-Chrzescijanska", jedno jasno odrzuca drugie od strony religijnej, jakby czesto to pojecie sie nie pojawialo, to oksymoron.

/Offtop.

Temat ciekawy bardzo - interesuje mnie co sprawilo i w ktorym momencie osoby zmieniajace wyznanie zdaly sobie sprawe, ze chca to zrobic?
Patrzac na watek to glownie zmiany wyznania wewnatrz Chrzescijanstwa, czy nieraz decyduja o tym wzgledy matrymonialno-rodzinne?
Nie tylko.
Po prostu w pewnym wieku człowiek zadaje sobie pytania, zmienia często środowisko ( np. wyjazd na studia ) itd.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 14:55   #5
Konto usunięte

Cytat:
No bzdury to ty piszesz, proszę o podanie źródła twoich teorii.
Dlaczego uważasz, że powiązanie BŻ ze świętem urodzin perskiego boga Mitry jest od czapy? Bo? Konkrety proszę.

Polecam artykuł: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3466

Tutaj masz ładnie opisane to, kim był perski Mitra i kiedy miał urodziny i jak to się stało, że chrześcijaństwo przejęło jego datę urodzenia jako datę narodzin Jezusa, mimo, że Biblia nie wspomina o tym, kiedy Jezus się urodził. Dla Rzymian Mitra był bogiem światła i słońca (Sol Invictus), wierzyli, że urodził się 25 grudnia i żył wśród pasterzy.

Cytat:
nie ma czegos takiego jak "Juedo-Chrzescijanska", jedno jasno odrzuca drugie od strony religijnej, jakby czesto to pojecie sie nie pojawialo, to oksymoron.
Wyborny dowcip, biorąc pod uwagę, że Jezus był Żydem. Nie wiem, dlaczego katolicy burzą się na ten fakt i próbują naginać rzeczywistość. Religia chrześcijańska powstała z judaizmu, tak jak buddyzm z hinduizmu.

Nawet sami papieże (sądzę, że papież jest większym autorytetem niż jakiś Wyrak) o tym głośno mówili.
Polecam artykuł: http://wiez.com.pl/2017/08/01/rodzin...h-i-judaizmie/

Jest dużo cytatów, pochodzących od najwyższych katolickich autorytetów, twierdzących że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu. Żeby nie było, z judaizmem nie mam nic wspólnego, tylko zachowuję obiektywizm. Faktów się nie przeskoczy.
567c01f80e5b49e5d4c91ccaaf1ccfb850a64aae_5f88d48edcf1b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 15:23   #6
Konto usunięte

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88204774]O kurcze, to niezły przeskok zrobiłaś. Te dwie religie są od siebie diametralnie różne.

Ale JW nie wierzą w "piekło", w takim znaczeniu jak katolicy w nie wierzą. Oni raczej wierzą w życie wieczne w raju na ziemi i zmartwychwstanie tylko tych dobrych ludzi, czyli JW i walkę boga z niewiernymi, czyli armagedon, gdzie wszyscy nie JW mają zginąć.

To nie jest prawie to samo.

[/QUOTE]

Tak, na szczescie taki przeskok/wyskok byl dawno

Wspomialam o JW w zupelnie innym kontekscie, w kontekscie parcia na nauczanie. W zadnym miejscu nie porownywalam JW do katolikow, tylko nauczanie w grupie hinduistycznej z nauczaniem zborow JW.

Nie powiedzialam, ze boze narodzenie wywodzi sie ze slowianskich/nordyckich/celtyckich...itp. zwychajow, a zwyczaje bozonarodzeniowe praktykowane min w PL (choinka, ktora przyszla od Nordow przez Niemcy do PL i inne) zaczerpniete zostaly z ww kultur, sama idea boga pochodzi od kultu solarnego wiec wiadomo, ale nie o tym byla mowa. Mowiac tradycja jud-chrz uzylam skrotu myslowego, rzeczywiscie nie zabrzmialo precyzyjnie, wiec za to sorry, mialam na mysli ogolnie kulture okolochrzescijanska no i zydowska, ktore staly sie podstawa wspolczesnej cywilizacji (bo zydowska czesciowo tez).

Ateizmowi bardzo blisko do agnostycyzmu, a raczej na odwrot w sumie, w zaleznosci w ktora strone agnostyk sie sklania, ateisci nie wierza ze boga nie ma, po prostu nie wierza, ze jest, a to nie to samo, ogolnie nie kieruja sie czynnoscia jaka jest wierzenie w cokolwiek, i to czyni ich praktycznie identycznymi z agnostykami, podkleslam, prawie; jesli ktos mnie pyta czy jestem ateistka, to mowie, ze w sumie to tak, bo nawet jesli w cos wierze to nie kieruje sie tymi fantazjami, co nie znaczy, ze ich nie miewamprzeciez nikt nie ma i nie bedzie pewnie miec zadnych dowodow na istnienie lub nieistnienie boga, a jesli nie ma na to dowodow to wierzenie w to jest conajmniej nierozsadne, dlatego ateisci nie robia tego, co nie znaczy, ze wierzenie jest czyms zlym, wrecz przeciwnie, przeciez nie trzeba sie kierowac zawsze rozsadkiem (chociaz mozna).

Czas edycji: 2020-10-14 o 15:31
77306feab5a5308f8ebf499db0d2cc77353731f9_614fa9f7baead jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 15:48   #7
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88205656] sama idea boga pochodzi od kultu solarnego wiec wiadomo, ale nie o tym byla mowa. Mowiac tradycja jud-chrz uzylam skrotu myslowego, rzeczywiscie nie zabrzmialo precyzyjnie, wiec za to sorry, mialam na mysli ogolnie kulture okolochrzescijanska no i zydowska, ktore staly sie podstawa wspolczesnej cywilizacji (bo zydowska czesciowo tez).

Ateizmowi bardzo blisko do agnostycyzmu, a raczej na odwrot w sumie, w zaleznosci w ktora strone agnostyk sie sklania, ateisci nie wierza ze boga nie ma, po prostu nie wierza, ze jest, a to nie to samo, ogolnie nie kieruja sie czynnoscia jaka jest wierzenie w cokolwiek, i to czyni ich praktycznie identycznymi z agnostykami, podkleslam, prawie; jesli ktos mnie pyta czy jestem ateistka, to mowie, ze w sumie to tak, bo nawet jesli w cos wierze to nie kieruje sie tymi fantazjami, co nie znaczy, ze ich nie miewamprzeciez nikt nie ma i nie bedzie pewnie miec zadnych dowodow na istnienie lub nieistnienie boga, a jesli nie ma na to dowodow to wierzenie w to jest conajmniej nierozsadne, dlatego ateisci nie robia tego, co nie znaczy, ze wierzenie jest czyms zlym, wrecz przeciwnie, przeciez nie trzeba sie kierowac zawsze rozsadkiem (chociaz mozna).[/QUOTE]

Skoro miałaś na myśli kulturę chrześcijańską i żydowską, to określenie "judeochrześcijańska" nie było błędne.

Teizm odnosi się do wiary a gnostycyzm do poznania.
Ateizm to brak wiary w boga, teizm to wiara w boga.
Agnostycyzm to pogląd według którego niemożliwe jest całkowite poznanie rzeczywistości, nie wyklucza i nie zaprzecza istnieniu boga.
Tak tylko prostuję, bo lubię fakty
Stary 2020-10-14, 16:08   #8
Konto usunięte

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205710]Skoro miałaś na myśli kulturę chrześcijańską i żydowską, to określenie "judeochrześcijańska" nie było błędne.

Teizm odnosi się do wiary a gnostycyzm do poznania.
Ateizm to brak wiary w boga, teizm to wiara w boga.
Agnostycyzm to pogląd według którego niemożliwe jest całkowite poznanie rzeczywistości, nie wyklucza i nie zaprzecza istnieniu boga.
Tak tylko prostuję, bo lubię fakty [/QUOTE]

mysle, ze wszyscy wiemy czym jest teizm, a ateizm to brak wiary z boga, dokladnie tak jak mowisz oj tak, wierz mi, ze ateisci rowniez wiedza, ze niemozliwe jest poznanie rzeczywisctosci zmyslami, ale oni zyja tu i teraz z tymi zmyslami i po prostu nie tworza bajek o nieznanym nikomu swiecie pozazmyslowym, nie znam tez agnostykow tworzacych takie bajki (moze sa tacy), a wiec roznica jest bardzo subtelna i nie ma tu co prostowac ale widze, ze nikt/prawie nikt z tu obecnych nie wysila sie, by odpowiedziec na pytania zalozycielce tego tematu
Stary 2020-10-14, 16:15   #9
Wyrak
Zakorzenienie

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205580]No bzdury to ty piszesz, proszę o podanie źródła twoich teorii.

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205580]Dlaczego uważasz, że powiązanie BŻ ze świętem urodzin perskiego boga Mitry jest od czapy? Bo? Konkrety proszę.
Polecam artykuł: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3466[/QUOTE]
Tutaj masz ładnie opisane to, kim był perski Mitra i kiedy miał urodziny i jak to się stało, że chrześcijaństwo przejęło jego datę urodzenia jako datę narodzin Jezusa, mimo, że Biblia nie wspomina o tym, kiedy Jezus się urodził. Dla Rzymian Mitra był bogiem światła i słońca (Sol Invictus), wierzyli, że urodził się 25 grudnia i żył wśród pasterzy.[/QUOTE]

Bo jakiekolwiek utozsamianie Jezusa z Mitra jest od czapy - masz bezposrednie zrodla z tego okresu w postaci Ewangelii, gdzie tam sa niby wplywy perskie Rzymska wersja Mitry jest pozniejsza. Ewangelie sa z dwoch wiekow wczesniej niz ustanowienie swieta Sol Invictus, czy Ty rozumiesz jakie bzdury wypisujesz ?
A dajze spokoj z tym racjonalista.pl, to ma byc powazne zrodlo ?
Cale to naginanie to w ogole nie ma zwiazku ze zrodlami antycznymi, to sa teorie z czasow Oswiecenia, ktore bylo Chrzescijanstwu niechetne, a teraz jest powtrzane przez niektorych ateistow

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205580]
Wyborny dowcip, biorąc pod uwagę, że Jezus był Żydem. Nie wiem, dlaczego katolicy burzą się na ten fakt i próbują naginać rzeczywistość. Religia chrześcijańska powstała z judaizmu, tak jak buddyzm z hinduizmu.[/QUOTE]

Co Ty pleciesz Co z tego, ze byl Zydem? Przeciez Judaizm odrzuca boskosc Jezusa i nie uznaje Nowego Testamentu, na ktorym Chrzescijanstwo sie opiera. "Judeo-Chrzescijanski" to oksymoron

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205580]Nawet sami papieże (sądzę, że papież jest większym autorytetem niż jakiś Wyrak) o tym głośno mówili.
Polecam artykuł: http://wiez.com.pl/2017/08/01/rodzin...h-i-judaizmie/

Jest dużo cytatów, pochodzących od najwyższych katolickich autorytetów, twierdzących że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu. Żeby nie było, z judaizmem nie mam nic wspólnego, tylko zachowuję obiektywizm. Faktów się nie przeskoczy.
[/QUOTE]

Niepowazna jestes Czy Ty mi probujesz tlumaczyc, czym jest Stary Testament? Faktow sie nie przeskoczy, a sa takiej, ze Judaizm odrzuca boskosc Jezusa, a dla Chrzescijanstwa to jest sedno wiary, "Juedo-Chrzescijanski" nie ma kompletnie sensu (co nie zmienia faktu, ze jest uzywane oczywiscie).

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88205656]
Ateizmowi bardzo blisko do agnostycyzmu, a raczej na odwrot w sumie, w zaleznosci w ktora strone agnostyk sie sklania, ateisci nie wierza ze boga nie ma, po prostu nie wierza, ze jest, a to nie to samo, ogolnie nie kieruja sie czynnoscia jaka jest wierzenie w cokolwiek, i to czyni ich praktycznie identycznymi z agnostykami, podkleslam, prawie; jesli ktos mnie pyta czy jestem ateistka, to mowie, ze w sumie to tak, bo nawet jesli w cos wierze to nie kieruje sie tymi fantazjami, co nie znaczy, ze ich nie miewamprzeciez nikt nie ma i nie bedzie pewnie miec zadnych dowodow na istnienie lub nieistnienie boga, a jesli nie ma na to dowodow to wierzenie w to jest conajmniej nierozsadne, dlatego ateisci nie robia tego, co nie znaczy, ze wierzenie jest czyms zlym, wrecz przeciwnie, przeciez nie trzeba sie kierowac zawsze rozsadkiem (chociaz mozna).[/QUOTE]

To jest ciekawe zagadnienie, ale mysle nie warto zaczynac, bo sie i tak nie zgodzimy, a nie chce glebiej offtopowac

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2020-10-14, 16:34   #10
Konto usunięte

Cytat:
To jest ciekawe zagadnienie, ale mysle nie warto zaczynac, bo sie i tak nie zgodzimy, a nie chce glebiej offtopowac
Nie, dlaczego, podziel sie tym co wiesz, jesli popelniam jakis blad, a dostrzegam to, to sie poprawiam, nie mam z tym problemu jesli ktos mnie koryguje uzywajac faktow, a nie emocji. Wal smialo, z czym sie nie zgadzasz, chodzilo o to jak blisko agnostykowi do ateisty? To jest mega ciekawy temat, nie zalezy mi na poklasku ani zeby moje bylo mojsze, chetnie dowiem sie czegos nowego Nawet jesli sie nie zgodzimy (a nie wiadomo), to nie szkodzi

Czas edycji: 2020-10-14 o 16:37
Stary 2020-10-14, 17:15   #11
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88205656]
No nie, agnostycyzmowi nie jest blisko do ateizmu ani odwrtonie, bo to jest opis zupełnie różnych właściwości człowieka.
(A)teizm odnosi się do wiary w boga, a (a)gnostycyzm opisuje podejście do ewentulanych dowodów.
Można być dowolną kombinacją:
- ateistą agnostykiem (nie wierzę w boga, ale jego nieistnienia nie da się udowodnić)
- ateistą gnostykiem (nie wierzę w boga i kiedyś znajdziemy dowód, że go nie ma)
- teistą agnostykiem (wierzę w boga i uważam, że nigdy nie znajdziemy dowodu na jego istnienie)
- teistą gnostykiem (wierzę w boga i wiem, że znajdziemy dowód (lub uważam, że go mam))
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-10-14, 17:21   #12
Wyrak
Zakorzenienie

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88205795]Nie, dlaczego, podziel sie tym co wiesz, jesli popelniam jakis blad, a dostrzegam to, to sie poprawiam, nie mam z tym problemu jesli ktos mnie koryguje uzywajac faktow, a nie emocji. Wal smialo, z czym sie nie zgadzasz, chodzilo o to jak blisko agnostykowi do ateisty? To jest mega ciekawy temat, nie zalezy mi na poklasku ani zeby moje bylo mojsze, chetnie dowiem sie czegos nowego Nawet jesli sie nie zgodzimy (a nie wiadomo), to nie szkodzi [/QUOTE]

Zaloz oddzielny watek to chetnie popisze; naprawde nie chce watku rozjezdzac
Z Ayurvedic tez juz skonczylem dyskusje, bo choc mozna o tym troche popisac, to naprawde nie na temat

Stary 2020-10-14, 17:31   #13
Konto usunięte

Cytat:
Bo jakiekolwiek utozsamianie Jezusa z Mitra jest od czapy - masz bezposrednie zrodla z tego okresu w postaci Ewangelii, gdzie tam sa niby wplywy perskie Rzymska wersja Mitry jest pozniejsza. Ewangelie sa z dwoch wiekow wczesniej niz ustanowienie swieta Sol Invictus, czy Ty rozumiesz jakie bzdury wypisujesz ?
A dajze spokoj z tym racjonalista.pl, to ma byc powazne zrodlo ?
Cale to naginanie to w ogole nie ma zwiazku ze zrodlami antycznymi, to sa teorie z czasow Oswiecenia, ktore bylo Chrzescijanstwu niechetne, a teraz jest powtrzane przez niektorych ateistow
Ale pierdoły piszesz, widać że religijny fanatyk i emocjonujesz się jak nastolatka podaj swoje źródło, jakiekolwiek, bo żadnego nie podałeś. Co więcej, jedyny twój argument brzmi "od czapy".

Nigdzie nie napisałam, że utożsamiam Jezusa z Mitrą. Czytaj ze zrozumieniem, jeśli potrafisz. Rzymianie przejęli wiarę w perskiego Mitrę i czcili go jako bóstwo światła. W artykule masz wszystko ładnie opisane, nie będę kopiować, bo nie wolno. Wystarczy że wysilisz kilka komórek mózgowych i poczytasz o faktach.
Biblia nie podaje daty narodzin Jezusa. Nawet wcześni chrześcijanie nie obchodzili urodzin Jezusa.

Cytat:
Co Ty pleciesz Co z tego, ze byl Zydem? Przeciez Judaizm odrzuca boskosc Jezusa i nie uznaje Nowego Testamentu, na ktorym Chrzescijanstwo sie opiera. "Judeo-Chrzescijanski" to oksymoron
Zgodnie ze słownikiem, określenie "judeochrześcijański" to "odnoszący się do związków między kulturą judaistyczną i chrześcijańską, świadczący o ich ciągłości". A takowa istnieje. Więc ty nie pleć głupot.

Nawet papieże jednogłośnie mówili, że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu. Dwie kultury są ze sobą mocno powiązane. Jeden z cytatów: „Z pomocą Boga, przede wszystkim począwszy od Soboru Watykańskiego II, odkryliśmy na nowo, że naród żydowski jest dla nas wciąż świętym korzeniem, z którego wyrósł Jezus” – przypomina papież Franciszek. „Jezus jest Żydem, jest nim na zawsze” – głosi nauczanie Kościoła.

Polecam wyżej podany przeze mnie artykuł, jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć, to może przeczytać, jest dużo takich cytatów.

Cytat:
Niepowazna jestes Czy Ty mi probujesz tlumaczyc, czym jest Stary Testament? Faktow sie nie przeskoczy, a sa takiej, ze Judaizm odrzuca boskosc Jezusa, a dla Chrzescijanstwa to jest sedno wiary, "Juedo-Chrzescijanski" nie ma kompletnie sensu (co nie zmienia faktu, ze jest uzywane oczywiscie).
Niuniuś, sam jesteś niepoważny, robisz sobie kpinę z faktów. Nie wiem, jak ty, ale ja Biblię czytałam. Nigdzie tu nie napisałam o żadnej boskości Jezusa. Nie napisałam, że żydzi i chrześcijanie wyznają tą samą religię, ale że jedna powstała z drugiej i zawiera jej elementy.

I ponownie: "judeochrześcijański" to "odnoszący się do związków między kulturą judaistyczną i chrześcijańską, świadczący o ich ciągłości" a nie oksymoron.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Z Ayurvedic tez juz skonczylem dyskusje, bo choc mozna o tym troche popisac, to naprawde nie na temat
Cieszę się i trzymam za słowo, że skończyłeś "dyskusję"
Stary 2020-10-14, 18:20   #14
Trzepotka
Zakorzenienie

Dot.: Religijne dysputy.

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 18:48   #15
Wyrak
Zakorzenienie

Ayurvedic Nie ma to jak sie rozpisac gdy ktos napisal, ze nie bedzie offtopowal i skonczyl dyskusje, ale jestes "twarda", troche sie przejechalas ze Trzepotka wydzielila temat

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88205931]Ale pierdoły piszesz, widać że religijny fanatyk i emocjonujesz się jak nastolatka podaj swoje źródło, jakiekolwiek, bo żadnego nie podałeś. Co więcej, jedyny twój argument brzmi "od czapy".
Nigdzie nie napisałam, że utożsamiam Jezusa z Mitrą. Czytaj ze zrozumieniem, jeśli potrafisz. Rzymianie przejęli wiarę w perskiego Mitrę i czcili go jako bóstwo światła. W artykule masz wszystko ładnie opisane, nie będę kopiować, bo nie wolno. Wystarczy że wysilisz kilka komórek mózgowych i poczytasz o faktach.
Biblia nie podaje daty narodzin Jezusa. Nawet wcześni chrześcijanie nie obchodzili urodzin Jezusa.

Zgodnie ze słownikiem, określenie "judeochrześcijański" to "odnoszący się do związków między kulturą judaistyczną i chrześcijańską, świadczący o ich ciągłości". A takowa istnieje. Więc ty nie pleć głupot.

Nawet papieże jednogłośnie mówili, że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu. Dwie kultury są ze sobą mocno powiązane. Jeden z cytatów: „Z pomocą Boga, przede wszystkim począwszy od Soboru Watykańskiego II, odkryliśmy na nowo, że naród żydowski jest dla nas wciąż świętym korzeniem, z którego wyrósł Jezus” – przypomina papież Franciszek. „Jezus jest Żydem, jest nim na zawsze” – głosi nauczanie Kościoła.

Polecam wyżej podany przeze mnie artykuł, jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć, to może przeczytać, jest dużo takich cytatów.

Niuniuś, sam jesteś niepoważny, robisz sobie kpinę z faktów. Nie wiem, jak ty, ale ja Biblię czytałam. Nigdzie tu nie napisałam o żadnej boskości Jezusa. Nie napisałam, że żydzi i chrześcijanie wyznają tą samą religię, ale że jedna powstała z drugiej i zawiera jej elementy.

I ponownie: "judeochrześcijański" to "odnoszący się do związków między kulturą judaistyczną i chrześcijańską, świadczący o ich ciągłości" a nie oksymoron.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cieszę się i trzymam za słowo, że skończyłeś "dyskusję" [/QUOTE]

Co do tej zenady z racjonalisty o Mitrze:

Sol Invictus, na ktore sie powolujesz bylo ustanowione pod koniec III w ne, przynajmniej kilkadziesiat lat pozniej niz 25.03/25.12 pojawiajacy sie jako daty Zwiastowania/Bozego Narodzenia.
Caly ten nedzny artykul z nedznego ateistycznego portaliku opiera sie na tym, ze Chrzescijanie kopiuja... wplywy ktore pojawiaja sie lata do wiekow po zrodlach chrzescijanskich
Polecasz artykul... ktory jest zalosny i nie tylko nic nie udowania, ale nie stawia zadnego popartego faktami argumentu

Co do oksymoronu Judeo-Chrzescijanska tradycja:

Na temat calego Judeo-Chrzescijanstwa, Mt 28 9-15:
Cytat:
9 A oto Jezus stanął przed nimi i rzekł: ÂŤWitajcie!Âť One podeszły do Niego, objęły Go za nogi i oddały Mu pokłon. 10 A Jezus rzekł do nich: ÂŤNie bójcie się! Idźcie i oznajmijcie moim braciom: niech idą do Galilei, tam Mnie zobacząÂť.
11 Gdy one były w drodze, niektórzy ze straży przyszli do miasta i powiadomili arcykapłanów o wszystkim, co zaszło. 12 Ci zebrali się ze starszymi, a po naradzie dali żołnierzom sporo pieniędzy 13 i rzekli: ÂŤRozpowiadajcie tak: Jego uczniowie przyszli w nocy i wykradli Go, gdyśmy spali. 14 A gdyby to doszło do uszu namiestnika, my z nim pomówimy i wybawimy was z kłopotuÂť. 15 Ci więc wzięli pieniądze i uczynili, jak ich pouczono. I tak rozniosła się ta pogłoska między Żydami i trwa aż do dnia dzisiejszego.

Judeo-Chrzescijanski ma sens tylko wlasnie w takim ujeciu:
"odnoszący się do związków między kulturą judaistyczną i chrześcijańską, świadczący o ich ciągłości", natomiast Ty napisalas:
Cytat:
oczywiście dopasowane zostało do naszej judeo-chrześcijańskiej tradycji
To kompletny oksymoron, bo masz oddzielne, w sprawach zasadniczych rozne/sprzeczne, religie - Judaizm i Chrzescijanstwo, z odrebnymi tradycjami. Co kazdy majacy pojecie o Judaizmie i Chrzescijanstwie moze zrozumiec.Pisanie takich rzeczy wynika z kompletnej ignorancji Rozumiem zupelnie, ze tego nie rozumiesz, bo to taka rozmowa ze slepym o kolorach bez obrazy

Muzulmanie uznaja Abrahama czy Jezusa za prorokow, ale jakos nikt przy zdrowych zmyslach nie pisze potworkow typu "Judeo-Islamistyczna" czy "Chrzescijansko-Islamistyczna" tyle samo to ma sensu.

A Twoje zalosne osobiste wycieczki tylko obnazaja Twoj brak argumentow i na wiecej odniesienia sie nie zasluguja

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dziekuje pieknie, to sobie popiszemy

audarya - mi chodzilo o to, ze wg mnie ludzka psychika jest tak skonstruowana, ze jest nastawiona na wiare w cos, wiec wg mnie ateisci wierza, ze Boga nie ma i stosuja dane substytuty tego Do tego z mojego doswiadczenia nie bardzo lubia ten poglad

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-10-14, 18:49   #16
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88205897]No nie, agnostycyzmowi nie jest blisko do ateizmu ani odwrtonie, bo to jest opis zupełnie różnych właściwości człowieka.
- ateistą agnostykiem (nie wierzę w boga, ale jego nieistnienia nie da się udowodnić)
(wierzę w boga i wiem, że znajdziemy dowód (lub uważam, że go mam))[/QUOTE]

Przepraszam, ale wlasnie w drugim zdaniu zaprzeczylas temu co piszesz w pierwszym. Dowod, to nie jest cos co Ty czy ja uwazamy, ze go mamy, dowod to jest dowod. W matematyce nie wyprowadza sie dowodow wlg wlasnego odczucia to jest podejscie emocjonalne, nie twierdze, ze tak nie mozna, bo masz wybor i mozesz kierowac sie emocjami jesli chcesz (kazdy z nas czasem to robi),ale nie jest ono racjonalne.
Stary 2020-10-14, 18:52   #17
Wyrak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88205897]No nie, agnostycyzmowi nie jest blisko do ateizmu ani odwrtonie, bo to jest opis zupełnie różnych właściwości człowieka.
(A)teizm odnosi się do wiary w boga, a (a)gnostycyzm opisuje podejście do ewentulanych dowodów.
- ateistą gnostykiem (nie wierzę w boga i kiedyś znajdziemy dowód, że go nie ma)
- teistą agnostykiem (wierzę w boga i uważam, że nigdy nie znajdziemy dowodu na jego istnienie)
- teistą gnostykiem (wierzę w boga i wiem, że znajdziemy dowód (lub uważam, że go mam))[/QUOTE]

Nie wiem skad taka opinia, ale definicja wyraznie wyklucza cos takiego jak "ateista agnostyk", to kolejny oksymoron

Cytat:
ateizm «pogląd zaprzeczający istnieniu Boga»
Cytat:
agnostycyzm «pogląd filozoficzny negujący całkowicie lub częściowo możliwość poznania bytu»

Stary 2020-10-14, 18:54   #18
Konto usunięte

Cytat:

audarya - mi chodzilo o to, ze wg mnie ludzka psychika jest tak skonstruowana, ze jest nastawiona na wiare w cos, wiec wg mnie ateisci wierza, ze Boga nie ma i stosuja dane substytuty tego Do tego z mojego doswiadczenia nie bardzo lubia ten poglad
Nie no, spoko, z pewnoscia jest wielu ateistow podchodzacych emocjonalnie do tematu i zamiast rozsadkiem kieruja sie wiara w niesitnienie, na co przeciez nie ma dowodow, nie moge sie z tym nie zgodzic, pewnie zalezy od tego jakich ateistow znasz Ty/ja /Inni tu na forum, ale to nie jest zasada dla absolutnie wszystkich ateistow, akurat chcialam podac przyklad kogos z mediow, ale cholerka umknal mi ten material, jak znajde, podesle. Tak czy inaczej czyjakolwiek wiara nie zdeterminuje istnienia lub niesistnienia boga, tak jak moja wiara nie sprawi, ze na moim koncie pojawi sie miliard, niestety chyba w tej ostatniej kwestii zgodzisz sie ze mna
Stary 2020-10-14, 19:03   #19
Konto usunięte

Cytat:
Sol Invictus, na ktore sie powolujesz bylo ustanowione pod koniec III w ne, przynajmniej kilkadziesiat lat pozniej niz 25.03/25.12 pojawiajacy sie jako daty Zwiastowania/Bozego Narodzenia.
A tobie się wydaje, że świeta BŻ były obchodzone już krótko po śmierci Jezusa?
To stosunkowo nowe święto i właśnie zaczerpnięte z dawnych rzymskich Saturnaliów i urodzin perskiego boga Mitry.
Nie tylko na racjonaliście znajdziesz informacje na ten temat, tamte co podałam były opisane przez historyka.
To powszechny fakt.
Stary 2020-10-14, 19:07   #20
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz co, pamietam tro bardzo dokladnie, nie chodzilo o sama zmiane wyznania z katolickiego na inne, a o to, ze nowe wydalo sie po prostu bardziej do rzeczy. Oczywiscie z perspektywy lacznie 30lat silnej aktywnosci religijnej wiem, ze oba wyznania w sensie instytucji operuja podobnymi mechanizmami, obu instytucjom moge miec sporo do zarzucenia, ale i tez widze wiecej pozytywow w katolicyzmie (a nie jestm wielbicielka watykanu tak ogolnie) niz widzialam w wielku lat 17 Wzgledy rodzinne staly raczej w opozycji, ale w sumie po okolo 2latach rodzina zaakceptowala te "wybryki", wspominam to wspaniale, zupelnie nie zaluje tej zmiany drogi, z reszta w chrzescijanstwie wyroslam jako ofiara indoktrynacji, nikt nie odpowiadal na moje pytania, a tylko kazal to i tamto, tzn. proby odpowiadania byly, ale z powodu braku argumentow odpowiedzi takie mnie nie satysfakcjonowaly. To nie jest az taki wielki przewrot, po prostu chcialam siegnac glebiej i nikt by mnie nie powstrzymal, skonczylam 18lat i tyle to nie stalo sie w 1 dzien, trwalo miesiacami, ja wczytywalam sie w literature i przyszedl taki moment "gromu z jasnego nieba", ze to jest wlasnie to, tak jak spada na nas zakochanie, nagle, czy bylo to racjonalnie - oczywiscie, ze nie, gdy poznalam "od kuchni" jak wyglada najpierw jedna, a potem druga instytucja, odeszlam czy to zmarnowane 30lat? i tak, i nie, moglam uwinac sie z obiema w jedna dekade, a pozostale 2 przeznaczyc na prawdziwy rozwoj, w tym ekonomiczny, czego troche zaluje, ale samego faktu takich duchowych eskapad nie zaluje. Ktos moze sie oburzyc:' jak mozna mowic tak o religii", a no mozna, bo to jest zwykly system, ktory sami sobie narzucamy. A wystarczy pojsc do lasu albo poglaskac kota by zobaczyc co to jest duchowosc (moim skromnym zdaniem)

Czas edycji: 2020-10-14 o 19:13
Stary 2020-10-14, 19:07   #21
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206145]Przepraszam, ale wlasnie w drugim zdaniu zaprzeczylas temu co piszesz w pierwszym. Dowod, to nie jest cos co Ty czy ja uwazamy, ze go mamy, dowod to jest dowod. W matematyce nie wyprowadza sie dowodow wlg wlasnego odczucia to jest podejscie emocjonalne, nie twierdze, ze tak nie mozna, bo masz wybor i mozesz kierowac sie emocjami jesli chcesz (kazdy z nas czasem to robi),ale nie jest ono racjonalne.[/QUOTE]
Które dokładnie zdanie zaprzecza któremu? Zacytowałaś wycinając kawał posta i teraz nie wiem do czego się odnosisz.
Dobrze wiem co to jest dowód. Podaję przykłady postaw ludzkich wobec szukania tych dowodów celem wyjaśnienia czym jest (a)gnostycyzm i (a)teizm.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 19:19   #22
Konto usunięte

Cytat:
To kompletny oksymoron, bo masz oddzielne, w sprawach zasadniczych rozne/sprzeczne, religie - Judaizm i Chrzescijanstwo, z odrebnymi tradycjami. Co kazdy majacy pojecie o Judaizmie i Chrzescijanstwie moze zrozumiec.Pisanie takich rzeczy wynika z kompletnej ignorancji Rozumiem zupelnie, ze tego nie rozumiesz, bo to taka rozmowa ze slepym o kolorach bez obrazy
Niuniuś, to nie są tak różne religie. Obie religie są monoteistyczne, Jezus wychowywany był w tradycji żydowskiej, wyznawał judaizm, tak jak jego uczniowie. Wyznawał tego samego boga, o którym mówi stary testament. Został przez tego boga posłany na ziemię jako mesjasz. Ty serio nie widzisz zależności? Czy przez swój fanatyzm nawet nie chcesz widzieć. Jak gadanie do ściany.

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Muzulmanie uznaja Abrahama czy Jezusa za prorokow, ale jakos nikt przy zdrowych zmyslach nie pisze potworkow typu "Judeo-Islamistyczna" czy "Chrzescijansko-Islamistyczna" tyle samo to ma sensu.
A jednak ten potworek "judeochrześcijański" istnieje i twoje żale tego nie zmienią.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Cytat:
A Twoje zalosne osobiste wycieczki tylko obnazaja Twoj brak argumentow i na wiecej odniesienia sie nie zasluguja
Radzę się zastanowić nad swoimi chamskimi odzywkami do mnie. Sądzę, że Jezus by mnie tak nie obrażał. Przyzwyczaiłam się do obłudy katolików.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206177]Ktos moze sie oburzyc:' jak mozna mowic tak o religii", a no mozna, bo to jest zwykly system, ktory sami sobie narzucamy. A wystarczy pojsc do lasu albo poglaskac kota by zobaczyc co to jest duchowosc (moim skromnym zdaniem) [/QUOTE]

Zgadzam się
a jak widać jeszcze na przykładzie Niuniusia. Osoby religijne niekoniecznie są milsze dla innych.

Edytowane przez 567c01f80e5b49e5d4c91ccaaf1ccfb850a64aae_5f88d48edcf1b
Czas edycji: 2020-10-14 o 19:20
Stary 2020-10-14, 19:30   #23
Konto usunięte

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88206192]Niuniuś, to nie są tak różne religie. Obie religie są monoteistyczne, Jezus wychowywany był w tradycji żydowskiej, wyznawał judaizm, tak jak jego uczniowie. Wyznawał tego samego boga, o którym mówi stary testament.[/QUOTE]

Tu chodzi o roznice miedzy chrzescijanami, dla ktorych Jezus jest mesjaszem, a dla Zydow jest heretykiem. Ogolnie polecam Wam posluchac jak zapytani np. w sondzie ulicznej mieszkancy Izraela (przypadkowi) reaguja na pytanie o Jezusa i chrzescijanstwo, na ich twarzy buduje sie mina w stylu wtf, czasem jest to zazenowanie, czasem smiech, serio, dla Zydow oddawanie czci Jezusowi to jakis zart i nieporozumienie i naprawde zenujaca rzecz. Ale to zupelnie naturalne bo tak zostali wychowani. Monoteizm to zadne kryterium. W tzw hinduizmie jest mnostwo monoteistycznych (jesli pare boska uznamy za jedno) odlamow, o niczym to nie swiadczy. Warto poznac takich wyznawcow osobiscie, latwiej zrozumiec ich mentalnosc, ja poznalam sporo muzulman, niesamowite, jak potrafia byc wrogo nastawieni do siebie (filozoficznie) bedac z dwoch przeciwnych odlamow; Zydow przyznam, ze ani jednej osoby osobiscie nie poznalam, znam tylko kogos, kto poznal, nie mam takiej okazji, szkoda.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88206192]

Zgadzam się
a jak widać jeszcze na przykładzie Niuniusia. Osoby religijne niekoniecznie są milsze dla innych.[/QUOTE]

oj tam, on tylko sie z Toba droczy

Czas edycji: 2020-10-14 o 19:26
Stary 2020-10-14, 19:35   #24
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206220]Tu chodzi o roznice miedzy chrzescijanami, dla ktorych Jezus jest mesjaszem, a dla Zydow jest heretykiem. Ogolnie polecam Wam posluchac jak zapytani np. w sondzie ulicznej mieszkancy Izraela (przypadkowi) reaguja na pytanie o Jezusa i chrzescijanstwo, na ich twarzy buduje sie mina w stylu wtf, czasem jest to zazenowanie, czasem smiech, serio, dla Zydow oddawanie czci Jezusowi to jakis zart i nieporozumienie i naprawde zenujaca rzecz. Ale to zupelnie naturalne bo tak zostali wychowani. Monoteizm to zadne kryterium. W tzw hinduizmie jest mnostwo monoteistycznych (jesli pare boska uznamy za jedno) odlamow, o niczym to nie swiadczy. Warto poznac takich wyznawcow osobiscie, latwiej zrozumiec ich mentalnosc, ja poznalam sporo muzulman, niesamowite, jak potrafia byc wrogo nastawieni do siebie (filozoficznie) bedac z dwoch przeciwnych odlamow; Zydow przyznam, ze ani jednej osoby osobiscie nie poznalam, znam tylko kogos, kto poznal, nie mam takiej okazji, szkoda.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

oj tam, on tylko sie z Toba droczy[/QUOTE]

Jak nudny dzieciak.

To, że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu to jedno. A to że obie grupy siebie nie lubią to inna kwestia. Ja np. nie lubię mojego walniętego wujka i się do niego nie przyznaje, ale niestety mamy powiązania. I to jest fakt.

Miłego zderzania się ze ścianą.
Stary 2020-10-14, 19:37   #25
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2020-10-14 o 19:45
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-14, 19:46   #26
Konto usunięte

Trzepotko, i racja z rozdzieleniem na dwa watki, tylko wywody moje odpowiadajace na pytanie autorki tamtego watku zostaly tutaj ajajaj, i co teraz?

Czas edycji: 2020-10-14 o 19:48
Stary 2020-10-14, 19:46   #27
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Np. "Zderzanie się ze ścianą" ?
Stary 2020-10-14, 19:59   #28
Konto usunięte

nie ma to jak zdac sobie sprawe, ze Twoj watek jest gdzie indziej, brawo ja...

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88206180]Które dokładnie zdanie zaprzecza któremu? Zacytowałaś wycinając kawał posta i teraz nie wiem do czego się odnosisz.
Dobrze wiem co to jest dowód. Podaję przykłady postaw ludzkich wobec szukania tych dowodów celem wyjaśnienia czym jest (a)gnostycyzm i (a)teizm.[/QUOTE]

Odnosze sie wlasnie tylko do wycietego kawalka, bo tylko tam pierwsze zdanie przeczy drugiemu i to jest zgodne z moim owczesnym twierdzeniam, nt ktorego wlasnie dochodze do wniosku, ze jest rzeczywiscie troche wykluczajace sie (byt vs bog), ale o tym juz ponizej Przyklady postaw sa ok, ale z dowodami nie maja nic wspolnego.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

[1=567c01f80e5b49e5d4c91cc aaf1ccfb850a64aae_5f88d48 edcf1b;88206254]Jak nudny dzieciak.

To, że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu to jedno. A to że obie grupy siebie nie lubią to inna kwestia. Ja np. nie lubię mojego walniętego wujka i się do niego nie przyznaje, ale niestety mamy powiązania. I to jest fakt.

Miłego zderzania się ze ścianą. [/QUOTE]

Powiedzialabym raczej, ze chrzescijanswto stoi w opozycji do judaizmu, ale wiem o czym mowisz, maja wspolne korzenie, a to nie to samo, wspolne rowniez z islamem, ktory jest najmlodszy sposrod trzech. Mowicie w sumie o tym samym oboje, pewnie jakbyscie sie nawzajem posluchali uwaznie, doszlibyscie do pozozumiena (zgaduje) tak jak Ty nie wywodzisz sie od wujka, choc ewnie jest od Ciebie starszy, macie wspolne pochodzenie, ale w sumie to ma cie niewiele wspolnego, prawie nic, tak wiem, bog ojciec, ten sam, ktorego islam nazywa allahem

Czas edycji: 2020-10-14 o 19:50
Stary 2020-10-14, 20:04   #29
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206145]Odnosze sie wlasnie tylko do wycietego kawalka, bo tylko tam pierwsze zdanie przeczy drugiemu i to jest zgodne z moim owczesnym twierdzeniam, nt ktorego wlasnie dochodze do wniosku, ze jest rzeczywiscie troche wykluczajace sie (byt vs bog), ale o tym juz ponizej Przyklady postaw sa ok, ale z dowodami nie maja nic wspolnego.[/QUOTE]
W takim razie nie potrafisz przekazać o co ci chodzi, bo to co piszesz jest bez sensu. W tamted mojej wypowiedzi były 3 zdania z czego jedno stanowiło listę przykładów. Ty zacytowałaś randomowe półtora zdania nie wykazując co dokładnie czemu przeczy i odpowiedziałaś definicją dowodu, co w ogóle nie jest tematem tej dyskusji.
Stary 2020-10-14, 20:04   #30
Konto usunięte

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206300]Mowicie w sumie o tym samym oboje, pewnie jakbyscie sie nawzajem posluchali uwaznie, doszlibyscie do pozozumiena (zgaduje) [/QUOTE]

Nie mówimy o tym samym.

[1=77306feab5a5308f8ebf499 db0d2cc77353731f9_614fa9f 7baead;88206300] tak jak Ty nie wywodzisz sie od wujka, choc ewnie jest od Ciebie starszy, macie wspolne pochodzenie, ale w sumie to ma cie niewiele wspolnego, prawie nic, tak wiem, bog ojciec, ten sam, ktorego islam nazywa allahem[/QUOTE]

A jakbym wujka zastąpiła ojcem, to co wtedy?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości