![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
30 lat a nie mam nic
Cześć wszystkim, przyszłam tu bo chciałam się komuś wygadać. Nie umiem się pogodzić z tym, że nic w życiu nie udało mi się osiągnąć. Mam prawie 30 lat. Niektóre znajome, koleżanki z dawnych lat mają już dzieci, męża, dom/mieszkanie. Ktoś powie, że to nie żaden wyznacznik, ale co jest w takim razie wyznacznikiem? Ja skończyłam beznadziejne studia, tylko nie śmiejcie się: filologia chorwacka. Pracy po tym żadnej nie było, znalazłam staż z UP w małym biurze księgowym jako asystent ds. kadr i płac i uczyłam się tego zawodu. "Awansowałam" tam na przestrzeni kilku lat na "Specjalistę", ale co z tego jak zarabiam 3 tysiące na rękę w Katowicach, gdzie na wynajem wydaję prawie pół pensji. Nie zostaje mi na koniec miesiąca nic. Jak trafia się wizyta u dentysty to jest dramat. Ostatnio wszystko drożeje, boję się że zaraz nie będzie mi starczać na życie. Nawet nie mam co myśleć o własnym mieszkaniu. Do końca życia pewnie będę wynajmować kawalerki, a co na emeryturze? Nie wiem. To też mnie przeraża.
Nie mam faceta. Nawet nie wiem jak zareagowałby potencjalny partner na moją sytuację życiową. Czasem mam wrażenie, że żyjemy w kulcie sukcesu i wstyd byłoby mi się przyznać, że pracuję na takich warunkach. Jakiekolwiek wspólne wyjścia czy wyjazdy? Byłoby ciężko bo i tak ledwo spinam się w budżecie. O dzieciach nawet nie myślę biorąc pod uwagę powyższe czynniki. Chciałam się tylko wygadać. Nie mam nawet komu, chwilami mam już wszystkiego dość, zakrywam się kołdrą i płaczę. Czy jest jakiś cień szansy, żeby coś zmienić? Mam wrażenie, że na jakiekolwiek zmiany jestem już za stara. Zresztą nie wiem co mogłabym zrobić, zaczynać w wieku 30 lat nowe studia? To kolejne 3-5 lat zanim je skończę, do tego chyba musiałabym mieszkać pod mostem żeby to opłacić. Zmiana pracy? Nie wiem czy ktoś mnie przyjmie do lepszej pracy z wykształceniem z d**y i niezbyt okazałym doświadczeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: 30 lat a nie mam nic
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Może szkoła policealna? Jest darmowa może jakiś kierunek cię zainteresuje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A zmiana miejsca pracy? Wysłałaś cv? Jak z językami? Znasz plynnie angielski? Przecież nic nie trzyma Cię w tym miejscu, w tej pracy... byłaś na jakiś rozmowach? Może warto popytać znajomych czy akurat ktoś nie.szuka takiej osoby jak Ty, bierne czekanie na pewno Ci nie pomoga...
Skończone studia nie są żadnym wyznacznikiem,. pytanie jak potrafisz się sprzedać? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chociaż studia to nie jest obecnie coś koniecznego do osiągniecią sukcesu. Masa kobiet np: przebranżowila się do branży IT i zarabiają dobre pieniądze. Masz 30 lat, jeszcze nie jest za późno, żeby poprawić swoje życie. Nie masz co się porównywać do innych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro zadowoli cie cokolwiek lepiej płatnego, to zmień zawód na lepiej płatny. Innej rady nie ma. Wbrew pozorom nie do wszystkiego będziesz potrzebować lepszego/innego wykształcenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88990410]Wyznacznikiem czego? Skoro zadowoli cie cokolwiek lepiej płatnego, to zmień zawód na lepiej płatny. Innej rady nie ma. Wbrew pozorom nie do wszystkiego będziesz potrzebować lepszego/innego wykształcenia.[/QUOTE] A znasz przykłady branż czy zawodów które do przebranżowienia nie wymagają specjalistycznych studiów, kursów? Wydaje mi się, że to nie takie proste |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
3000 zl na rekę to nie tak źle. Ja mam minimalną, a też przy płacach robię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A masz jakieś zainteresowania, pasje może z czasem na tym udałoby się zarabiać? Na przykład zrobić kurs trenerki personalnej albo pilota wycieczek, teraz turystyka już odżywa po epidemii. Na takie duże miasto faktycznie nie zarabiasz wiele więc... Nie masz też dużo do stracenia i faktycznie powinnaś porozsyłać CV w różne miejsca. Może się uda zostać na przykład asystentką biura, a może jako kelnerka z napiwkami bys wcale dużo gorzej nie zarobiła, a po zdobyciu doświadczenia mogłabyś wyjechać za granicę, gdzie zarobki są lepsze. Wydaje mi się, że podstawa to spróbować myśleć trochę bardziej pozytywnie i faktycznie zacząć działać, teraz wiele branży odzywa po pandemii i zaczyna brakować pracowników. A 30 lat to wcale nie tak dużo i pocieszę cię, dla facetów to nie ma często takiego znaczenia czy kobieta dobrze zarabia czy nie, a wręcz przeciwnie, oni się czują dowartościowani, że mogą utrzymać rodzinę. Moja koleżanka pracuje w mops i znalazła świetnego faceta, któremu wcale nie przeszkadzają jej zarobki, a kuzynka w ogóle nie pracuje, tylko jej mąż utrzymuje rodzinę, więc tym akurat w ogóle się nie przejmuj. Mam wrażenie, że często jeśli kobieta lepiej zarabia, to wtedy jej ciężej kogoś znaleźć albo nie mieć frustracji w związku, ale to już inna historia...
A swoją drogą spróbowałas na razie wynająć tylko pokój, żeby trochę więcej zaoszczędzić, albo mieć na jakieś hobby, wyjazdy? Przy takich zarobkach wynajem kawalerki to faktycznie sporo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
prawie wszystko w IT, masa usług jak np. organizacja eventów, działalności artystyczne od grafiki po fotografię, różnego rodzaju biurowe stanowiska w korpo. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Akurat w IT są bardzo specjalistyczne stanowiska, wymagające właśnie rozległej wiedzy, studiów i umiejętności analityczno-matematycznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Korpo. W Katowicach może być średnio, ale rzut beretem masz do Krakowa. Owszem, najem jest drogi, ale większość korpo pracuje nadal zdalnie lub hybrydowo - można dość tanio mieszkać w jakichś Krzeszowicach czy Chrzanowie, a w korpo pojawiać się na max. 2 dni w tygodniu.
Wiek też nie jest wymówką do zmiany, znam babeczkę, która przeszła z urzędu do korpo w wieku ok. 45 lat. Fakt, że na najniższe stanowisko - ale płatne dwa razy lepiej, niż ten "specjalista" w urzędzie. Pracuję w korpo, ja akurat mam dość specyficzne stanowisko, ale widzę wokół ludzi po rozmaitych, czasem dość egzotycznych, jak na wykonywaną pracę, kierunkach. Rzadko bo rzadko, ale zdarzają się nawet ludzie bez studiów - bo coś tam sobie studiowali, złapali pracę w trakcie, potem studia przerwali, a praca została. Nawet się udaje im zmieniać na nowe korpo - po paru latach liczy się doświadczenie. Filologia chorwacka nie będzie odstawać. A pewnie da się znaleźć korpo, gdzie ten chorwacki będzie atutem. No ale angielski na przynajmniej C1 to podstawa w korpo, więc zasadnicze pytanie: jak u Ciebie z angielskim? Jeśli masz jakichkolwiek znajomych w korpo, to z tego skorzystaj i poproś o rekomendację. Często korpo ma taką praktykę, że ludzi z rekomendacji bierze na rozmowę rekrutacyjną na drugi level (z menagerem zatrudniającym). Z jakim się to też opłaci, bo korpo płaci za rekomendacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88990447]Treść usunięta[/QUOTE]No to powiedz mi jakie specjalistyczne studia trzeba mieć? Pracuję w IT od lat bez takich studiów, nikt mnie na rozmowach ani po nie pytał o dyplom, studia z IT nie dają żadnych specjalnych uprawnień. Przy zmianie firmy czy stanowiska jedyne co musiałam udowodnić to umiejętności techniczne, gdzie nadal nikogo nie obchodziło w jaki sposób je zdobyłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Radziłabym w jej przypadku iść w help desk, języki to tam atut i nie będzie musiała konkurować z absolwentami i studentami ostatnich lat informatyki, którzy uderzają w programistyczne stanowiska. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88990452]No to powiedz mi jakie specjalistyczne studia trzeba mieć? Pracuję w IT od lat bez takich studiów, nikt mnie na rozmowach ani po nie pytał o dyplom, studia z IT nie dają żadnych specjalnych uprawnień. Przy zmianie firmy czy stanowiska jedyne co musiałam udowodnić to umiejętności techniczne, gdzie nadal nikogo nie obchodziło w jaki sposób je zdobyłam.[/QUOTE] Racje, ale jak już masz doświadczenie, to inna sytuacja. Autorka musiałaby się najpierw przebić w obecnej sytuacji zalewu juniorów i mogłoby to nie być ani szybkie, ani proste zależnie od tego co by wybrała. Ciekawe co piszesz, pamiętam, że jedna seniorka na grupie Programuj dziewczyno coś kiedyś pisała, że zdarzyło się jej na początku kariery nie dostać gdzieś pracy, bo firma wolała wybrać osobę z wykształceniem. Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2021-11-11 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Myślę, że wcale nie pracujesz w IT, tylko naczytałaś się na Facebooku reklam typu "zacznij pracę w IT"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88990460]Treść usunięta[/QUOTE]Chyba się nie rozumiemy w kwestii tego co oznaczają uprawnienia. Uprawnienia to trzeba mieć do wykonywania np. zawodu lekarza albo radcy prawnego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
IT nie wchodzi u mnie w grę. Wiem, że teraz wiele osób wchodzi do tej branży na siłę, ale ja raczej nie mam smykałki do technicznych rzeczy.
Co do angielskiego, znam go na poziomie ok. C1, ciężko mi precyzyjnie określić. W pracy go nie używam, ale kilka lat temu ukończyłam studia podyplomowe Business English. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No rzeczywiście odkrycie roku, że nie każde stanowisko jest dla ludzi bez doświadczenia ![]() Cytat:
Zresztą nie wiem co wam się tak zapalił ogień koło tyłka akurat na wieść o IT, skoro padło kilka innych przykładów. Autorka ma pierdyliard innych możliwości i nikt jej tam na siłę nie wciska. Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2021-11-11 o 21:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Też jestem z okolic Katowic więc wiem jak wygląda sytuacja na rynku i naprawdę nie jest źle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Też jestem z okolic Katowic więc wiem jak wygląda sytuacja na rynku i naprawdę nie jest źle
![]() PS. Życie to nie zawody sportowe więc naprawdę nic nie musisz. Każdy ma swoją ścieżkę i swój czas na przejście kolejnych etapów, nie ma sensu ścigać się z kimś na życie bo to nic Ci nie da, a pogłębi tylko Twoja frustrację. Głowa do góry, jeszcze sporo życia i kariery zawodowej przed Tobą, jesteś dopiero na początku ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Wierz mi, w dziale finansowym w korporacji często połowa ludzi nigdy nie miała do czynienia z finansami 😉 i radzą sobie dobrze bo potrafią słuchać i w miarę szybko się uczą. I najważniejsze nie boją się angielskiego. Tylko tyle. Reszta jest do ogarnięcia. Polecam Ci zacząć wysyłać CV i zobaczysz czy będzie odzew. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.