|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Inżynierka z informatyki czy studia podyplomowe?
Już kiedyś zakładałam podobny temat, tylko z innym problemem
![]() Teraz mam mały dylemat - od września najprawdopodobniej zacznę pracę w branży informatycznej - jako całkowity "junior". Zapisałam się na zaoczne studia z informatyki (chciałabym zrobić inżyniera) ale ostatnio rzuciły mi się w oczy studia podyplomowe z informatyki - i powiem szczerze, większość rzeczy, które mnie zwyczajnie interesują (zajęcia C++, Java, PHP, HTML, CSS, Javascript, SQL - tutaj program http://ti.prz.edu.pl/programy.html) - czyli to samo, co przez 3,5 roku studiów inżynierskich (pomijając, że na studiach są wszelkiej maści matematyki i inne twory). Oczywiście, sama mam zamiar bardzo dużo ćwiczyć w domu (mam nadzieję, że mi się uda ![]() Proszę o podpowiedź - iść w 3,5 lata inżynierki czy zrobić sobie podyplomówkę (moje podstawowe studia to IŚ) i samej uczyć się jak najwięcej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Inżynierka z informatyki czy studia podyplomowe?
Chyba kojarzę kto prowadzi te studia podyplomowe i powątpiewam w to, że można się tam wiele nauczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeśli chcesz na stałe zostać w branży, to radziłabym zrobić tego inż.
Moim zdaniem podyplomówka może być fajna do uzupełnienia sobie wiedzy, ale na pewno nie do jej pełnego nabycia. Zaś matematyka może wyjść informatykowi tylko na plus ![]()
![]() |
#4 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też kieruję się w stronę podyplomówki, bo tak naprawdę pierwsze 2 semestry inżyniera to są same zapychacze (typu fizyka, ekonomia, bhp, przedmiot humanistyczny) a są tylko tak naprawdę podstawy programowania, a C++ zaczyna się dopiero na 2 roku ![]() Dla mnie studia podyplomowe mają być tylko takim "papierkiem" wszystkiego sama się uczę, myślę, że dobrze mi idzie ![]() Cytat:
![]() Zgadzam się co do tego, że inżynier by mi się przydał. Ale 4 lata następnych studiów - sama nie wiem czy to dobry pomysł i czy dam radę ![]() Co do matematyki, na pewno wyjdzie mi tylko na plus, ale czy jest sens... to jest największy dylemat ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Odpisałam na priv
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeżeli to tylko papierek i niczego nie oczekujesz więcej, to spoko. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;52439506]Patrząc na program tej podyplomówki to jest to równoznaczna z przeczytaniem max. 6 książek z przedszkola programistycznego. Ot, taka produkcja rzemieślników
![]() Jeżeli to tylko papierek i niczego nie oczekujesz więcej, to spoko.[/QUOTE] No tak, tylko, że studia inżynierskie obejmują te same przedmioty co na studiach podyplomowych, a omijają właśnie wszelkie matematyki, fizyki, elektroniki itd., które mi są do szczęścia niepotrzebne ![]() Co masz na myśli, że na studiach podyplomowych są skrawki, a na inżynierskich więcej? Przeglądałam plan studiów inżynierskich i tam jest mnóstwo przedmiotów mi niepotrzebnych - chociażby analiza numeryczna, logika i teoria mnogości, języki, automaty i obliczenia, metody probabilistyczne i statystyka, ekonomia, fizyka, angielski, wf... dla mnie to są zapychacze (oprócz angielskiego, a ja i tak jestem na poziomie C1 więc nauka od początku mnie nie satysfakcjonuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
na przekór do celu
|
A co z programem przedmiotów? Bo niejednemu psu na imię Burek, coś co nazywa się tak samo nie musi być tym samym.
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O to chodzi, że wszystko sprawdziłam... i waham się, czy te studia inżynierskie dadzą mi więcej, niż rok studiów podyplomowych i swoja własna praca w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
I jeszcze: jakbyś zdecydowała się jednak na inżynierkę to dziennie czy zaocznie? Bo podyplomówka zaoczna?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Teraz mam okropny dylemat... chociaż mam jeszcze czas do połowy września, muszę wszystko przemyśleć dokładnie. Chociaż skłaniam się w stronę studiów podyplomowych... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ktoś tu użył sformułowania "rzemieślnik" i to jest trafne - chcesz się po prostu nauczyć obsługiwać pewne narzędzia. Tylko, ze gdybyś później chciała się rozwinąć w innym kierunku (np. mega przyszłościowy Machine Learning), to nie będziesz miała żadnych podstaw. Chodzi tylko o to, że studia dają szerokie podstawy i dzięki temu łatwiej potem wejść w jakąkolwiek działkę. Podyplomówka zaś jest takim kursem specjalistycznym, po którym znasz jakieś wąskie tematy, ale nie bardzo jesteś w stanie wejść w coś nowego, bo nie masz dobrych podstaw. Wiem, że to kolejne 4 lata z życiorysu, ale myślę, że akurat inżynierka z informatyki to dobra inwestycja ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Machine Learning to bardzo przyszłościowy kierunek, słyszałam o tym, ale to już takie pograniczne informatyki, automatyki, sztucznej inteligencji, statystyki... nie wiem, czy to właściwie dla mnie ![]() Programy studiów i zagadnienia są naprawdę identyczne, specjalnie dokładnie to wszystko przeczytałam (przynajmniej w przypadku studiów zaocznych, które ja planuję i studiów podyplomowych); studia dzienne różnią się od zaocznych i od studiów podyplomowych ale ich nawet nie planuję ![]() Masz rację - ja chcę się nauczyć obsługiwać pewne narzędzia, nauczyć się albo programować fantastyczne strony internetowe albo aplikacje mobilne... i dlatego mam dylemat, bo do tego wszystkiego mogę się przygotować w domu, a studia podyplomowe to taka motywacja i jakieś zdobycie wiedzy i "papierka" do przedstawienia przyszłemu pracodawcy... Sama już nie wiem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Z czego masz I stopień?
Ja właśnie rzuciłam studia informatyczne (lub one mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Można wiedzieć, dlaczego rzuciłaś (lub one Ciebie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Stwierdziłam, że to nie jest kierunek w którym chciałabym pracować, z drugiej szkoda mi tych 3 lat.. ale przeraża mnie perspektywa kolejnych 1.5 lat ze zrytą banią ![]() ![]() ![]() W sumie jak już masz tytuł inżyniera (nawet jeśli inny kierunek) to chyba tym bardziej papier z podyplomówki by wystarczył. Wierz mi przez ten czas możesz zdziałać więcej niż czasem przez całe studia to jednak znowu pakowanie się na 3.5 toku. Studia informatyczne to przede wszystkim papier, zawodu jako takiego nie nauczą. Ja mam np. takie odczucie, że zamiast męczyć się żeby coś zapamiętać, mogłam olać studia i kombinować na własną rękę. I dziś pewnie lepiej bym na tym wyszła. Ew. nie masz możliwości iść na to na magistra? ![]() Edytowane przez smerfna11 Czas edycji: 2015-08-17 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Trochę mnie przeraża, że aspirującemu programiście nie potrzebna jest do szczęścia logika, algorytmika czy (chociaż szczątkowa) elektronika. Generalnie Tutli nakreśliła mniej więcej o co chodzi. Co do argumentu pracujących bez wykształcenia - kiedyś było trochę inaczej, teraz doświadczenie nie rekompensuje tak szybko braku podstaw (a praca z samoukami potrafi być udręką :P). Wf na zaocznych? Nie spodziewałabym się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na magisterkę bym mogła, ale musiałabym zdać egzamin, na którym jest dosłownie WSZYSTKO ze studiów inż. - nie dałabym rady sama się do niego przygotować ![]() [1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;52449237]Co do skrawków - masz tylko programowanie obiektowe, nauczysz się na kolosa definicji i co z tego, jak nie masz z czym tego porównać? Podobnie z bazami danych, itd. Co złośliwe - najwięcej interesujących rzeczy można dowiedzieć się przy okazji, tzn. robiąc n-ty projekt dowiadujesz się czegoś, czego nie było w programie nauczania. Trochę mnie przeraża, że aspirującemu programiście nie potrzebna jest do szczęścia logika, algorytmika czy (chociaż szczątkowa) elektronika. Generalnie Tutli nakreśliła mniej więcej o co chodzi. Co do argumentu pracujących bez wykształcenia - kiedyś było trochę inaczej, teraz doświadczenie nie rekompensuje tak szybko braku podstaw (a praca z samoukami potrafi być udręką :P). Wf na zaocznych? Nie spodziewałabym się ![]() Tutaj jest program studiów zaocznych: http://weii.portal.prz.edu.pl/pl/pla...tudiow-po-2012 Co to skrawków - no na studiach inżynierskich też nauczę się tylko programowania obiektowego, liznę trochę JAVY, SQL... może faktycznie więcej projektów bym zrobiła, nie wiem, jak to wygląda na podyplomowych. Tzn. nie chodzi o to, że niepotrzebna, nie nie nie... ja logikę i elektronikę miałam już na swoich studiach... faktycznie, algorytmika by się przydała, nie neguję tego przedmiotu. Ale spójrz na semestr 1, nic interesującego, później jest trochę przedmiotów przydatnych i potrzebnych ale są też i takie, przez które przechodzisz i... no właśnie. Jak rozumiem, ty pracujesz jako informatyk? Masz tak logiczne argumenty, że naprawdę rozważam znów te studia inżynierskie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Dobry informatyk nie potrzebuje żadnych studiów. Jeśli to lubisz i jesteś w tym dobra, to lepiej weź podyplomówkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wszystko sobie przeanalizowałam i zdecydowałam się jednak wybrać na studia inżynierskie z informatyki - mam nadzieję, że nie będą to stracone 4 lata
![]() i że zacznę zarabiać w przyszłości 10 tys netto jako programista ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie powinna być nawet bardzo odległa przyszłość ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
SofiaPrunikos, jak oceniasz swoją decyzję z perspektywy czasu?
Mam taki sam dylemat co Ty, tyle że rok później... Z jednej strony chciałabym robić naprawdę duże rzeczy i nie być przysłowiowym klepaczem kodu. Wiem, że do tego studia mogą być konieczne. Z drugiej strony obawiam się, że to będzie kompletnie stracony czas, kolejne studia, koszty, w tym pierwszy rok składa się głównie z zapychaczy: matematyki, fizyki etc. Jeszcze tyle się słyszy, że najważniejsze jest doświadczenie i konkretne umiejętności, większości informatyków niepotrzebne są studia, więc w tej sytuacji, na chłopski rozum podyplomówka powinna być wystarczająca (oczywiście zakładając, że będę dużo pracować w domu). Druga rzecz, że obawiam się, że nie poradzę sobie z matmą - pewnie musiałabym się wstrzymać rok z decyzją, aby wcześniej nadrobić wszystkie zaległości. Tylko, czy warto? Mam już prawie 25 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja teraz po prostu zdecydowałam inwestować w siebie i uczyć się samodzielnie (Java, Scala) - a czy studia skończę? Wszystko jest możliwe, ale póki co je przerwałam ![]() Stwierdzam, że decyzja musi wyjść tylko i wyłącznie od ciebie. Niektórych motywują studia - mnie raczej motywuje w tym momencie praca i nowy projekt, który czeka mnie od września i po prostu intensywnie się sama do niego przygotowuję. Możesz przeglądnąć sobie tę stronę - http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.ph...C5%82%C3%B3wna - tu masz wykłady ze studiów inżynierskich i magisterskich z kilku uczelni. Zobacz, czy będziesz w stanie sama się tego nauczyć i ogarnąć, czy będziesz jednak potrzebować pomocy. I to też zależy, co to znaczy te "duże rzeczy" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2016-06-28 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Pracuję od wielu lat w branży IT, ale ostatnio wpadłam na pomysł żeby powrócić do murów szkolnych, ale tym razem w charakterze nauczyciela, aby kształcić kolejne pokolenia. Jak wiadomo wymagane są teraz kwalifikacje i bez odpowiedniej podyplomówki nie miałabym możliwości nauczania. Aby uzyskać kwalifikacje udałam się na WSKZ i mogę polecić tę uczelnię, bo całość nauki jest online bez konieczności dojazdu do siedziby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.