Sześć stopni oddalenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-16, 09:49   #1
Margarettka
Raczkowanie

Lightbulb

Sześć stopni oddalenia

Słyszałyście kiedyś o teorii sześciu stopnie oddalenia (separacji)?

Koncepcję tę przedstawił w 1967 roku socjolog Stanley Milgram. Według jego eksperymentu, od każdego, dowolnego człowieka na Ziemi dzieli nas najwyżej 6 osób. Milgram zaangażował 96 przypadkowo wybranych osób w całych Stanach, do przesłanie listu do przyjaciela, któremu może być najbliżej do "celu" - pewnej konkretnej osoby w Bostonie. Przyjaciel przesyłał wiadomość kolejnej osobie, i tak dalej. Listy docierały do końcowego adresata średnio poprzez 6 osób.
(źródło: http://ceo.cxo.pl/news/58145/Szosty.....ludzkiej.html)

Wygląda na to, że ludzie na całym świecie znają się znacznie lepiej niż mogłoby się wydawać. Temat bardzo mnie zaintrygował

Teoria była również inspiracją dla twórców serialu "Sześć stopni oddalenia" ("Six Degrees"), który od 21 czerwca będzie można śledzić co niedzielę na TVP1 o 21.55.
Stary 2009-06-16, 12:11   #2
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Sześć stopni oddalenia

Tylko, że Milgram prowadził te badania w samych Stanach, gdzie w końcu nie ma aż tak wielkich różnic kulturowych jak w skali całego świata. na pewno jest to dość interesujące, ale nie poparte większą skalą badań.

Mnie tam bardziej interesował jego eksperyment dotyczący zachowania się wobec autorytetu.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 12:49   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margarettka Pokaż wiadomość
Słyszałyście kiedyś o teorii sześciu stopnie oddalenia (separacji)?

Koncepcję tę przedstawił w 1967 roku socjolog Stanley Milgram. Według jego eksperymentu, od każdego, dowolnego człowieka na Ziemi dzieli nas najwyżej 6 osób. Milgram zaangażował 96 przypadkowo wybranych osób w całych Stanach, do przesłanie listu do przyjaciela, któremu może być najbliżej do "celu" - pewnej konkretnej osoby w Bostonie. Przyjaciel przesyłał wiadomość kolejnej osobie, i tak dalej. Listy docierały do końcowego adresata średnio poprzez 6 osób.
(źródło: http://ceo.cxo.pl/news/58145/Szosty.....ludzkiej.html)

Wygląda na to, że ludzie na całym świecie znają się znacznie lepiej niż mogłoby się wydawać. Temat bardzo mnie zaintrygował

Teoria była również inspiracją dla twórców serialu "Sześć stopni oddalenia" ("Six Degrees"), który od 21 czerwca będzie można śledzić co niedzielę na TVP1 o 21.55.
Fajnie, od dowolnej osoby w Stanach moze i mnie dzieli kilka osob, ale od dowolnej osoby z Bangladeszu, Kazachstanu, czy Gwineii Rownikowej to juz raczej wiecej

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 13:33   #4
sylwónia
Zadomowienie

Vivienne z tymi badaniami dot autorytetu rzeczywiście Przerażające trochę

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 14:13   #5
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwónia Pokaż wiadomość
Vivienne z tymi badaniami dot autorytetu rzeczywiście Przerażające trochę
A mogłybyście mi to przybliżyć ?
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 15:14   #6
sylwónia
Zadomowienie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 17:12   #7
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwónia Pokaż wiadomość
Dziękuję. Zgadzam się- przerażające
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 22:55   #8
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Dziękuję. Zgadzam się- przerażające
O kurcze przyznam, że też jestem w szoku
Ciekawe jakie wyniki byłyby, gdyby przeprowadzono badanie na społeczeństwie polskim. Nie wyobrażam sobie, żeby nie zareagować na ludzki krzyk o to, żeby przerwać badanie, po prostu sobie nie wyobrażam, niezależnie od autorytetu.
Titane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 23:25   #9
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titane Pokaż wiadomość
O kurcze przyznam, że też jestem w szoku
Ciekawe jakie wyniki byłyby, gdyby przeprowadzono badanie na społeczeństwie polskim. Nie wyobrażam sobie, żeby nie zareagować na ludzki krzyk o to, żeby przerwać badanie, po prostu sobie nie wyobrażam, niezależnie od autorytetu.
Biorac pod uwage badania Hofstede w kwestii power distance, to Polacy wypadli by gorzej niz Amerykanie. Za to Niemcy mogliby wypasc nieco lepiej... Tutaj zbior wskazan PI dla danego kraju:
http://www.clearlycultural.com/geert...istance-index/

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-06-17, 12:09   #10
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Biorac pod uwage badania Hofstede w kwestii power distance, to Polacy wypadli by gorzej niz Amerykanie. Za to Niemcy mogliby wypasc nieco lepiej... Tutaj zbior wskazan PI dla danego kraju:
http://www.clearlycultural.com/geert...istance-index/
Hmm...czyli im wyższy wskaźnik, tym większa skłonność do podporządkowania się autorytetom?
Nie rozumiem, zawsze wydawało mi się, że Polacy to raczej buntowniczy naród i że trochę więcej w nas empatii niż w społeczeństwie amerykańskim na przykład. No ale w końcu nawet naukowcy byli zszokowani wynikami badań.
Stary 2009-06-17, 13:36   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm...czyli im wyższy wskaźnik, tym większa skłonność do podporządkowania się autorytetom?
Nie rozumiem, zawsze wydawało mi się, że Polacy to raczej buntowniczy naród i że trochę więcej w nas empatii niż w społeczeństwie amerykańskim na przykład. No ale w końcu nawet naukowcy byli zszokowani wynikami badań.
Tak, im wyzsza wartosc wskaznika, tym wieksze podporzadkowanie sie autorytetom.

Buntowniczy? Niby tak, ale zwroc uwage na roznice pomiedzy postrzeganiem kogos jako autorytetu, a kogos jako osoby uzurpujacej wladze (w tym drugim przypadku wchodzi buntowniczosc),

Skad wniosek, ze u Polakow wiecej empatii ? Poza tym, wydaje mi sie, ze empatia ma tu niewiele do rzeczy... bo posluszenstwo w stosunku do autorytetu staje sie wazniejsze.

Stary 2009-06-17, 14:04   #12
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
w polakach niby więcej empatii? chyba więcej znieczulicy społecznej...

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 14:09   #13
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja miałam o tym eksperymencie Milgrama dot. autorytetu na zajęciach, gdzie przedstawiono dość szeroki opis. W każdym razie większość ludzi po eksperymencie nie mogła uwierzyć w to, że poddała się tak cudzej woli. I to jest straszne...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 14:52   #14
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Skad wniosek, ze u Polakow wiecej empatii ? Poza tym, wydaje mi sie, ze empatia ma tu niewiele do rzeczy... bo posluszenstwo w stosunku do autorytetu staje sie wazniejsze.
Cytat:
Napisane przez szien Pokaż wiadomość
w polakach niby więcej empatii? chyba więcej znieczulicy społecznej...
No nie wiem, tak jakoś mi się wydaje, ale to mój prywatny wniosek
Nie sądzę, żeby było więcej znieczulicy niż w innych narodach, bo niby dlaczego
Stary 2009-06-17, 16:13   #15
Hazel Eyes
Rozeznanie

poczytajcie jeszcze o eksperymencie Zimbardo (ten o więźniach i strażnikach). to jest dopiero "masakra".

na podstawie tego eksperymentu powstał niemiecki film "Das Eksperiment". niestety nie do konca o to chodzi. eksperyment w filmie jest nieco przesadzony i przerysowany, ale równiez polecam - warto obejrzec film.

Edytowane przez Hazel Eyes
Czas edycji: 2009-06-17 o 16:15 Powód: dopisek
Hazel Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 13:38   #16
Margarettka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Tylko, że Milgram prowadził te badania w samych Stanach, gdzie w końcu nie ma aż tak wielkich różnic kulturowych jak w skali całego świata. na pewno jest to dość interesujące, ale nie poparte większą skalą badań.
Masz rację Wszystko sprowadza się do skali badania. Gdyby tak przyjrzeć się mojej niemal 100tysięcznej miejscowości to myślę, że spokojnie można by było mówić o nawet mniejszej ilości stopni oddalenia.

A i dziś pierwszy odcinek "Sześciu stopni oddalenia" na Jedynce.
Stary 2009-06-21, 14:26   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No nie wiem, tak jakoś mi się wydaje, ale to mój prywatny wniosek
Na jakiej podstawie go wyciagnelas?

Cytat:
Nie sądzę, żeby było więcej znieczulicy niż w innych narodach, bo niby dlaczego
A dlaczego sadzisz, ze Polacy sa bardziej empatyczni od innych narodow?

Cytat:
Napisane przez Hazel Eyes Pokaż wiadomość
poczytajcie jeszcze o eksperymencie Zimbardo (ten o więźniach i strażnikach). to jest dopiero "masakra".

na podstawie tego eksperymentu powstał niemiecki film "Das Eksperiment". niestety nie do konca o to chodzi. eksperyment w filmie jest nieco przesadzony i przerysowany, ale równiez polecam - warto obejrzec film.
Tez myslalem o tym. Faktcznie masakra.

Stary 2009-06-21, 15:49   #18
lotta6
Zakorzenienie

A ja kiedys czytalam, ze to 5 osob a nie 6

No nic , obejrze ten program dzis na jedynce (wieki nic na jedynce nie ogladalam)
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 15:59   #19
Chii1986
Zakorzenienie

zarówno ten eksperyment jak i ten o wiezniach i podwładnych miałam omawiany na studiach, ciekawe ale mnie nie zaskakuje.

Dowodzi tylko tego, jak bardzo ulegamy konformizmowi.. w końcu podporządkowanie się autorytetom czy większości społecznej gwarantuje nam przeżycie w społeczeństwie, dla tych co się nie chcą podporządkować jest więzienie albo zakład psychiatryczny

a co do tych 6 osób to też to miałam,każdy w USA zna kogoś kto zna kogoś kto zna prezydenta;-) to była teoria sieci jakiśtam..na socjologii komunikacji miałam o tym.

co do konformizmu to ciekawe jest jeszcze to http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha

Edytowane przez Chii1986
Czas edycji: 2009-06-21 o 16:03
Chii1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-21, 22:12   #20
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Margarettka Pokaż wiadomość
Masz rację Wszystko sprowadza się do skali badania. Gdyby tak przyjrzeć się mojej niemal 100tysięcznej miejscowości to myślę, że spokojnie można by było mówić o nawet mniejszej ilości stopni oddalenia.

A i dziś pierwszy odcinek "Sześciu stopni oddalenia" na Jedynce.
buuu przegapiłam

Cytat:
Na jakiej podstawie go wyciagnelas?

A dlaczego sadzisz, ze Polacy sa bardziej empatyczni od innych narodow?
Nie napisałam, że od wszystkich lub innych narodów, tylko że od społeczeństwa amerykańskiego.
Polaków obserwuję w końcu na codzień I wydaje mi się, że nie jest aż tak źle, choć oczywiście całej kuli ziemskiej nie zjeździłam i porównania do wszystkich nacji tego świata nie mam
Ogólnie dużo rozmawiałam ze starszymi ludźmi, u których ciągle żywy jest (lub był) obraz II wojny światowej albo najgorszego okresu komunizmu, a takie doświadczenia uwrażliwiają, nawet jeśli kolejne pokolenia znają je tylko z opowieści.
No i wtedy widać było i empatię i buntowniczość.

Z kolei nie znam zbyt wielu Amerykańów, ale jeśli chodzi o tych , których znam, to sa raczej bezrefleksyjni i dbają tylko o własny tyłek najogólniej mówiąc.

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Pokaż wiadomość
zarówno ten eksperyment jak i ten o wiezniach i podwładnych miałam omawiany na studiach, ciekawe ale mnie nie zaskakuje.

Dowodzi tylko tego, jak bardzo ulegamy konformizmowi.. w końcu podporządkowanie się autorytetom czy większości społecznej gwarantuje nam przeżycie w społeczeństwie, dla tych co się nie chcą podporządkować jest więzienie albo zakład psychiatryczny

a co do tych 6 osób to też to miałam,każdy w USA zna kogoś kto zna kogoś kto zna prezydenta;-) to była teoria sieci jakiśtam..na socjologii komunikacji miałam o tym.

co do konformizmu to ciekawe jest jeszcze to http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Ascha
No tak, ale przeciez ludzie biorący udział w badaniu wiedzieli, że to tylko eksperyment naukowy i że mogą się w każdej chwili wycofać bez żadnych konsekwencji. Dlaczego tego nie zrobili
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości