|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Podróz pociągiem do Wrocławia i kilka pytań dot miasta ;)
Witam, jako że mamy ostatnie dni wakacji a że jeszcze nigdzien ie byłem postanowilem się wybrać i zabrać siostrę do Wrocławia.
Wiem że zostało mało czasu ale trafiła się fajna okazja z noclegiem więc te 3 dni [wiem że troche mało] możemy spędzic. W zwiazku z tym mam kilka pytan dot. samego Wrocławia jak i podróży : - szukałem i znalazłem pociąg do Wrocławia tlk w którym wagony są bezprzedziałowe moze ktos mnie naprowadzić na czym to polega ? Czy to będzie tak że kto pierwszy wsiadzie ten siedzi a reszta stoi ? ;D - Jak jest z bezpieczeństwem w pociagach? Radio, tv, troche straszy że zabijają, kradną czyli jak wszedzie niby. O czym pamiętać? Nie zasypiac, ograniczone zaufanie wiadome cos jeszcze? Dodam że szukałem tak żebysmy nie musieli jechać w nocy jedynie co to do Wroc. mamy wyjazd koło 5 więc spoko chyba powrót na wieczór koło 23 ![]() - Słyszałem ze odcinek w rejonach Katowic nie cieszy się popularnością tzn. ponoć najwięcej kradzieży, bójek, dresiarzy itp. No to może narazie tyle z tych strasznych pytań, a teraz pyt. o Wrocław Co warto zwiedzic? Na pewno rynek, jakies muzeum coby ta podróż miała jakis charakter edukacyjny dla siostry ;D Gdzie warto się wybrać na dobry i tani obiad, podwieczorek? Zależy mi na tym aby to było w miarę tanie wakacje wiec wszelkie wskazówki co i jak z chęcia przyjmę;P O jeszcze jedno jezeli kupuje bilet na 48h to moge nim jeżdzić od skasowania przez dany okres wszystkimi autobusami i tramwajami pospieszne, nocne te zwykłe? Edytowane przez maacieek Czas edycji: 2012-08-24 o 14:30 |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Podróz pociągiem do Wrocławia i kilka pytań dot miasta ;)
Jeśli nie jedziecie w nocy, bo niby jest bezpieczniej, to ja niestety się nie zgodzę. Zgodzę się, że nasze koleje są niebezpieczne, ale zważywszy na obłożenie na tej trasie (będzie najprawdopodobniej bardzo wypchany pociąg) to nie bałabym się jechać w nocy - a tak zawsze robię (choć chyba mam bliżej, bo na trasie Rzeszów-Wrocław jechałam tylko ze 3-5 razy, głównie ze stolicy jeżdżę).
Co do pociągu tlk z wagonami bezprzedziałowymi - najpewniej tych wagonów jest tylko 1 bądź 2 w całym pociągu. Miejsca w nim wyglądają tak jak w pks czy w samolocie jeśli chodzi o rozkład, jeśli chodzi o wygodę to chyba jest najwygodniejszy, choć przy pełnym obłożeniu przestaje być wygodnie i ja wolę przedziałowy. Przedziałowy ma zazwyczaj po 6-8 miejsc w przedziale (ja szukam zdeklasowanych wagonów 1-klasy na 2 klasę, zazwyczaj mają po 6 miejsc i jest wygodnie). Jeśli chodzi o miejsca do siedzenia to nieistotne jest to, w jakim przedziale siedzisz, jeśli nie ma miejscówek - w 2 klasie kto pierwszy ten lepszy, dlatego radzę być na dworcu maksymalnie 20 minut przed odjazdem i trzymać się blisko 'krawędzi peronu' (oczywiście bez przesady) , łapiąc szybko wejście do pociągu. Unikajcie wsiadania przy wejściu na peron, bo tam będzie więcej ludzi - lepiej czasem przejść się dalej i złapać luźniejsze wagony.Bezpieczeństwo? No ja na pewno jeździłam więcej niż 200 razy i żyję, nikt mnie nie ukradł i nie okradł (prawie). Raz tylko byłam świadkiem agresywnego zachowania pasażerów - ale policja jakoś dała radę w Lesznie. Zasada jest taka, że bagaż powinien mieć kłódkę, portfele, telefony w kieszeniach w wewnętrznej stronie kurtki czy bluzki albo ogólnie przy ciele, no i nie zostawiajcie torebki np. obok, tylko pod pachą/głową. Nic nie powinno się stać. Nie, Katowice w tlk w ruchu dziennym niczym się nie różnią od jakiegokolwiek innego miejsca, no chyba, że w liniach regionalnych - ale nimi rzadko jeżdżę (IR czy jakieś Koleje Śląskie, bo takowe tam chyba są). Czyli wyobrażenie, że wejdzie jakiś dres i powie wyskakuj z kasy jest ostro przesadzone, imo. 18 godzin w pociągu? No way! To chyba ze Szczecina do Rzeszowa krócej się jedzie Jak chcesz to napisz na PW, pomogę złożyć jakieś szybsze połączenie ![]() Co do Wrocławia to z jedzeniem tam jest super - pod tym względem lubię to miasto. Popularne jest jedzenie na wagę, po 20 godzinie (chyba, że gdzieś później zamykają, ogólnie godzinę przed zamknięciem) mają 50% taniej, dla studentów jest chyba 20% taniej przez cały dzień. Piszę o Multifood stp - mają punkt na Rynku, na pewno w galeriach handlowych i pewnie gdzieś jeszcze. Za 10-15 zł z ulgą studencką na pewno da się najeść (no, ja się najadam zawsze). Chętnie też dowiem się o jakichś nowych miejscach z jedzeniem, co do zwiedzania nie pomogę, bo mi się tam wiele rzeczy podoba. Co jest najlepsze - nie widziałam jeszcze ich nowego, odrestaurowanego dworca, ale czekam na tanie bilety Polskim Busem na październik/listopad
Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-08-25 o 10:17 |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
O pociągach chyba wszystko już napisała asia_aisa. Poza tym ja bardzo rzadko nimi jeżdżę, więc nic od siebie nie dorzucę.
Co do zwiedzania proponuję serce Wrocławia, czyli rynek i okolice, nareszcie wszystko zostało wyremontowane i nie ma rozkopanych uliczek oraz z mostem zakochanych (cały obwieszony jest kłódkami), Ossolineum, Ogród Botaniczny, Panoramę Racławicką (ta jednak wiąże się z większym kosztem, chyba ok. 30-40 zł) -> to wszystko to okolice rynku, bez konieczności wsiadania w tramwaj czy autobus, odległości są małe.Trochę dalej od centrum polecam wrocławskie zoo, obok Halę Stulecia i Pergolę z codziennym pokazem fontann (najlepiej wybrać się, kiedy jest ciemno, wtedy jest laserowy pokaz, który robi wrażenie Polecam stronę, na której znajdziecie przydatne informacje, też o muzeach, wystawach, galeriach itd. itp.: http://www.wroclaw.pl/Zwiedzam_Wroclaw,1.dhtml Jeśli chodzi o jedzenie, to polecam knajpki między rynkiem a uniwersytetem. Można tam zjeść smacznie a niedrogo. Kilka, w których ja czasami jadam i oceniam pozytywnie: MiszMasz (zestaw obiadowy już za 10 zł), GreenWay (jedzenie wegetariańskie, ale bardzo smaczne i duże porcje już za 10-18 zł), Bazylia (jedzenie na wagę, nie pamiętam ceny za 100g, ale się opłaca), no i kontrowersyjny Miś, w którym zjecie typowo domowy obiad dwudaniowy już za 5-10 zł i gdzie można wziąć pół porcji (czego nie można zrobić w innych knajpkach). Mój post jest trochę chaotyczny, ale mam nadzieję, że mniej więcej się połapiesz... Gdybyś miał pytania, pisz.
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
no i jeszcze bary mleczne!
dla mnie to wieeelka atrakcja we Wrockuza Galerią Dominikańską (i kościołem za nią) na rogu przy skrzyżowaniu jest Jacek i Agatka |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
jeśli chodzi o jedzenie to polecam wątek na plotkowym https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=467332
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

, łapiąc szybko wejście do pociągu. Unikajcie wsiadania przy wejściu na peron, bo tam będzie więcej ludzi - lepiej czasem przejść się dalej i złapać luźniejsze wagony.