Jestem gruba, pomocy, depresja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-24, 17:23   #1
Onagrubas
Przyczajenie

Jestem gruba, pomocy, depresja

Bardzo proszę o pomoc.. bo wpadam w depresję...Od czerwca do pazdziernika przebywałam w Grecji - praktykowałam w hotelu. Miałam tam dostęp do jedzenia, lodów, alkoholu... wszystkiego co niezdrowe i kaloryczne... przez te 4 miesiące przytyłam ponad10 kilo.
Każdy się ze mnie śmieje teraz. Po moim powrocie.. pierwsze słowa , które padają w moją stronę "Ale przytyłaś!!!" Przed wyjazdem ważyłam 58 kg przy wzroscie 168, teraz ważę 69. Czuję się źle, nieatrakcyjnie..nie wiem jak mogłam się dopuścić do takiego stanu. Najgorszy jest brzuch, ramiona i uda. Dodam, że nigdy nie miałam płaskiego brzucha. Mój były chłopak też ciągle mi mówił,że powinnam coś zrobić ze sobą...ale ja nie wiem jak. Nigdy się nie odchudzałam, nie jestem osobą aktywną fizycznie. Mam dużo nauki i pracy umysłowej.
Proszę o jakieś rady.. jak to szybko zgubić??? Czego nie jeść? Może zakupić jakieś suplementy? Chciałabym zrzucić ok 15 kg do końca stycznia. Jestem gotowa na wszystko!!! Dziękuję za rady.
Onagrubas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 13:34   #2
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: Jestem gruba, pomocy, depresja

Cytat:
Napisane przez Onagrubas Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o pomoc.. bo wpadam w depresję...Od czerwca do pazdziernika przebywałam w Grecji - praktykowałam w hotelu. Miałam tam dostęp do jedzenia, lodów, alkoholu... wszystkiego co niezdrowe i kaloryczne... przez te 4 miesiące przytyłam ponad10 kilo.
Każdy się ze mnie śmieje teraz. Po moim powrocie.. pierwsze słowa , które padają w moją stronę "Ale przytyłaś!!!" Przed wyjazdem ważyłam 58 kg przy wzroscie 168, teraz ważę 69. Czuję się źle, nieatrakcyjnie..nie wiem jak mogłam się dopuścić do takiego stanu. Najgorszy jest brzuch, ramiona i uda. Dodam, że nigdy nie miałam płaskiego brzucha. Mój były chłopak też ciągle mi mówił,że powinnam coś zrobić ze sobą...ale ja nie wiem jak. Nigdy się nie odchudzałam, nie jestem osobą aktywną fizycznie. Mam dużo nauki i pracy umysłowej.
Proszę o jakieś rady.. jak to szybko zgubić??? Czego nie jeść? Może zakupić jakieś suplementy? Chciałabym zrzucić ok 15 kg do końca stycznia. Jestem gotowa na wszystko!!! Dziękuję za rady.
15 kg do końca stycznia? Mamy koniec listopada.
Nie ma opcji. Nawet nie próbuj. Pamiętaj, że ciało masz jedno na całe życie.
Chyba, że do końca lutego chcesz te 15 kg z powrotem, plus 3 kg gratis i z tendencją zwyżkową w ramach rozregulowanego metabolizmu. Wtedy-śmiało.

Tę część z aktywnością fizyczną trzeba zmienić. Albo chudniesz i nabierasz pięknej sylwetki, albo nie ćwiczysz-up to you. Bez aktywności fizycznej zrobisz z siebie chudego kapcia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658594
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=656876
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658392

Mnóstwo znajdziesz całkiem rozsądnych wypowiedzi. Pobuszuj na tym forum-naprawdę, sporo znajdziesz osób w podobnej sytuacji.

Aha. I zmień znajomych. Skoro ich pierwszą reakcją po zobaczeniu Ciebie są niesympatyczne docinki to albo mają specyficzne poczucie humoru, którego Ty nie rozumiesz, albo po prostu są bezczelni. Ani jedno ani drugie nie wróży dobrze przyjaźniom.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 15:15   #3
FactoryBody
Przyczajenie

Cały proces zacznij od postawienia sobie realnego celu, a nie -15kilo do stycznia.
jeżeli zależy Ci na zdrowiu i stałym efekcie bez jo-jo, pomoże tylko racjonalne odżywianie i ćwiczenia. Każdy może znaleźć czas na ćwiczenia, to że go nie mamy jest zazwyczaj tylko wymówką.
5 posiłków plus regularne ćwiczenia są receptą na sukces.

"Nie narzekaj, że masz w życiu pod górę jeżeli zdecydowałeś, że idziesz na sam szczyt."
FactoryBody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 20:46   #4
aga.fisia
Raczkowanie

Ojjj jak ja Cię rozumiem. Chyba znalazlam bratnią duszę.
Mieszkałam prawie pół roku w Niemczech. Przy wzroście 166cm z 51kg utyłam do 58... Załamałam się... Chwilę próbowałam coś ze sobą zrobić, nie wychodziło i co? Zaprzestałam walki. A że byłam szczęśliwa, miałam faceta który mnie niesamowicie akceptował, nie przeszkadzała mu żadna oponka....to tak sobie radośnie żyłam. Rozstałam się 3 tygodnie temu. Stanęłam na wagę.... 62 kg! Czyli 11 więcej niż przed wyjazdem do Niemiec. Mało tego...Wzięłam się za odchudzanie, takie racjonalne... waga ani drgnęła. Więc zakupiłam czerwoną herbatę, zaczęłam jeść 5 posiłków małych dziennie, stosować tylko oliwę z oliwek, jeść głównie chude mięsko, nabiał, warzywa i owoce, wyeliminowałam słodycze, gazowane napoje.... Minął tydzień. Więc pełna nadziei dziś rano stanęłam na wadze i mam + 2 kg!!! Ważę już 64 czyli 13 więcej.... Czuję się okropnie. Nie wchodzę w żadne ciuchy, mam dwie sukienki na krzyż i zaczęłam unikać spotkań. Głupio mi jak się zapuściłam...

A .... żeby nie było. Ćwiczę! Może nie bardzo dużo ale codziennie 30-40 minut... Ja nie wiem co się dzieje

Wkurzyłam się i zapisałam na piątek do dietetyka... Jak coś poradzi to się podzielę... Bo gdybym chociaz kilogram schudła to bym miała motywacje. A ja się męczę i tyję!
aga.fisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 07:33   #5
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga.fisia Pokaż wiadomość
Ojjj jak ja Cię rozumiem. Chyba znalazlam bratnią duszę.
Mieszkałam prawie pół roku w Niemczech. Przy wzroście 166cm z 51kg utyłam do 58... Załamałam się... Chwilę próbowałam coś ze sobą zrobić, nie wychodziło i co? Zaprzestałam walki. A że byłam szczęśliwa, miałam faceta który mnie niesamowicie akceptował, nie przeszkadzała mu żadna oponka....to tak sobie radośnie żyłam. Rozstałam się 3 tygodnie temu. Stanęłam na wagę.... 62 kg! Czyli 11 więcej niż przed wyjazdem do Niemiec. Mało tego...Wzięłam się za odchudzanie, takie racjonalne... waga ani drgnęła. Więc zakupiłam czerwoną herbatę, zaczęłam jeść 5 posiłków małych dziennie, stosować tylko oliwę z oliwek, jeść głównie chude mięsko, nabiał, warzywa i owoce, wyeliminowałam słodycze, gazowane napoje.... Minął tydzień. Więc pełna nadziei dziś rano stanęłam na wadze i mam + 2 kg!!! Ważę już 64 czyli 13 więcej.... Czuję się okropnie. Nie wchodzę w żadne ciuchy, mam dwie sukienki na krzyż i zaczęłam unikać spotkań. Głupio mi jak się zapuściłam...

A .... żeby nie było. Ćwiczę! Może nie bardzo dużo ale codziennie 30-40 minut... Ja nie wiem co się dzieje

Wkurzyłam się i zapisałam na piątek do dietetyka... Jak coś poradzi to się podzielę... Bo gdybym chociaz kilogram schudła to bym miała motywacje. A ja się męczę i tyję!
Oliwa z oliwek ma dokładnie tyle samo kalorii, co smalec Ja bym nie przesadzała z ilością.

Ale nie denerwuj się tym, że "utyłaś", jeżeli zaczęłaś ćwiczyć 30-40 min dziennie. Jeżeli tak "od zera" i nie ćwiczyłaś wcześniej regularnie-to gratuluję samozaparcia. Mięśnie są od tłuszczu o wiele cięższe. Mi na początku regularnego treningu też waga szła do góry, potem stanęła w miejscu, a potem zaczęła spadać. Ale w momencie, gdy zaczęła spadać, ja już nosiłam mniejszy rozmiar.
Stary 2012-11-30, 11:53   #6
aga.fisia
Raczkowanie

Tylko w cm tez nie ubywa a przybył centymetr na udach i w pasie Tak, zaczęłam 'od zera", a 2 dni temu nawet 2 x 30 minut ćwiczyłam. Nie jest łatwo...ale mam dużą determinacje.
Stary 2012-11-30, 15:50   #7
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga.fisia Pokaż wiadomość
Tylko w cm tez nie ubywa a przybył centymetr na udach i w pasie Tak, zaczęłam 'od zera", a 2 dni temu nawet 2 x 30 minut ćwiczyłam. Nie jest łatwo...ale mam dużą determinacje.
Proponuję-poćwicz jeszcze z tydzień-dwa i utrzymuj zdrowe odżywianie, jak dalej będzie waga lecieć do góry-sio do lekarza i komplet badań hormonalnych.
Stary 2012-11-30, 16:05   #8
aga.fisia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Proponuję-poćwicz jeszcze z tydzień-dwa i utrzymuj zdrowe odżywianie, jak dalej będzie waga lecieć do góry-sio do lekarza i komplet badań hormonalnych.
Właśnie wróciłam z pierwszej wizyty o dietetka. Przyniosłam kalendarzyk jedzenia z tygodnia. Obejrzała, powiedziała że jest dobre żywienie. Że wiadomo jakieś drobnostki są w moim jadłospisie do zmienienia, ale to takie tyci tyci (np. owoc jedzony za późno, o łyżkę za dużo kaszy kus kus itp). Kazała mi podążać przez 3 tygodnie nowym jadłospisem.... I jak się nic nie zmieni albo wręcz utyję to mam iść na badania hormonalne.

Na tarczycę miałam pół roku temu i nic nie wykryto.... Cukrzycy też nie mam.

A jakie mogą byc jeszcze problemy powodujące tycie? Oprócz tego że mam genetyczne skłonności do nadwagi. Nie otyłości tylko nadwagi. I mama i Tata i Ciocia i moja siostra cioteczna, wszyscy jesteśmy hmm...dobrze wyglądający. Nie tak że spojrzysz i powiesz "o grubas stoi" ale też nie powiesz o nikim z nas "ale ma ładna figurę"....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości