|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
clo??????
dziewczyny czy trzeba zaplacic clo za aparat cyfrowy(wyslany do Polski) gdzie wyraznie w formularzy napisane jest,ze to prezent??
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: clo??????
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
prezent nie prezent clo zawsze moga naliczyc,z tym ze wszystko zalezy od urzedy celnego.Z tym trzeba bardzo uwazac.JA nie wysylam wartosciowych rzeczy,ale z "opowiadan Polakow" wiem,ze najlepiej dodac w deklaracji ze jest to rzecz uzywana,no i absolutnie nie dolaczac zadnych rachunkow czy tez instrukcji.Najlepiej tez troszke zanizyc wartosc,chociaz przy drogich rzeczach jest to ryzykowne
A wlasciwie to przypomnialo mi sie,kiedys wysylalam bratu obiektyw do aparatu,ktory on kupil na amerykanskim ebayu.Ja bylam tylko posrednikiem w calej akcji i brat pozniej mi mowil,ze jednak oclili mu ten obiektyw,mimo ze na prawde byl uzywany.... Wiec niestety trzeba modlic sie o dobry humor urzednikow,albo najlepiej znalezc w necie taryfy celne i podawac takie wartosci w deklaracji,ktore nie kwalifikuje przedmiotu do oclenia
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Moj znajomy niejednokrotnie wysylal aparaty cyfrowe, karty pamieci o wysokiej pojemnosci a nawet laptopa. Tylko raz zostawili paczke na cle ale wyslal maila ile "powiedzmy" jest warta zawartosc i przeszlo przez oclenia.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
podalam wartosc,bo aparat ubezpieczylam na wypadek gdyby przesylka zaginela.
zobaczymy co z tego bedzie.na dzien dzisiejszy moja siostra nie mogla sie dodzwonic do urzedu celnego.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ten aparat byl uzywany wczesniej przeze mnie.takze to nie jest nowa rzezcz
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
hey dziewczyny-wysylam siostrze troche ciuchow z outletu-jaka wartosc napisac zeby sie nie doczepili i nie dowalili jej cla?czy lepiej oderwac wszystkie metki czy tylko te z cenami?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Bodajze do $35 dolcow jest nieoclone.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ja kilka razy wysylalam ubrania, czasem uzywane, czasem nowe. I nigdy nie mialam zadnych problemow bez wzgledu na to czy bylo to za posrednictwem Poczty czy polskiej agencji, zawsze dochodzilo bez problemu. Ostatnio wysylalam przez Poczte nowe rzeczy i obcielam metki i bylo ok.
Ps. Nie pamietam dokladnie czy napisalam wartosc 100 czy 200$ ale cla nie bylo.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
ide poobcinac wszystkie metki-w razie czego
![]() Napisze wartosc $35 bo taka mniej wiecej bedzie w sumie-troche zanize ![]() Dzieki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio wyslalam mojej rodzinie dvd recorder(wartosc $150) wpisalam gift i niestety oclili.
Od tamtej pory sie boje cla-nigdy nie wiadomo co ocla. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.