|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Savoir vivre
Mam moze troche glupawe pytanko, ale zastanawia mnie juz od dluzszego czasu. Jesli mezczyzna otwiera kobiecie drzwi i ja przepuszcza, albo jesli tylko przepuszcza ja w przejsciu, to czy ona powinna powiedziec "dziekuje" czy tez nie? Zastanawialysmy sie nad tym z kolezankami i ni grzyba zadna z nas nie wie, jak nalezy sie zachowac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Savoir vivre
Ja też nie wiem jak to jest "ustalone"
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja podobnie jak stokrotka poprostu usmiecham sie do owego pana badz czasami po cichu powiem dziekuje. Probowalam znalezc cos na ten temat w ksiazkach bo mam dwie na temat Savoir vivre ale niestety nic nie ma ... pa pa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Też miewam takie dylematy - dziękowac czy też nie, bo przecież takiej damie jak ja otwieranie i przytrzymywanie drzwi się należy i już?
![]() Zwykle dziękuję - wolałabym się tylko, jak Stokrotka, uśmiechnąc, ale niestety mój uśmiech w takich sytuacjach wypada sztucznie i krzywo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja tez się miło uśmiecham
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
w takim razie mamy podobny instynkt, bo ja rowniez sie usmiecham. Jesli jest to np nauczyciel, to "dziekuje" zawsze powiem, bo uwazam, ze wtedy to wypada
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Powiem coś na ten temacik, bo akurat dziś mialam takowe zajście (-: Mialam zamiar otworzyć drzwi od klatki (wchodzilam do bloku) i akurat jeden facet wychodził i otwarł mi drzwi (ale on nie wiedzial, ze ja te drzwi mam zamiar otworzyc, bo szykowałam klucz (-: dopiero.) Przepuścil mnie, znaczy , otwarl drzwi, "schowal" się troszke do klatki, drzwi przytrzymal , czekal aż ja wejde. Podziękowalam mu glosno i wyraźnie.
I we wtorek też mialam podobna sytuacje - czekalam w kolejce do podpisu (w UP) i akurat wychodzil facet (od podpisu). Również otwarł drzwi, zrobil krok to tylu (do "pokoju podpisowego"), wpuścil mnie i dopiero wyszedł. A ja głośno i wyraxnie podziekowalam. Zawsze dziękuję w takich sytuacjach, ale czy tak być powinno , to nie wiem (-: Ale sądzę, że raczej wypada podziekować.
DLA NAS NAJWAŻNIEJSZE SĄ PSY Dla jednych ważne są wieloryby, dla innych drzewa, a dla nas Psy. Te duże i te małe. Obronne i bezbronne. Rasowe i kundelki. Dla nas ważne są psie drzwiczki, psie smutki i psie marzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Savoir vivre
Ostatnio mój znajomy zadał mi pytanie dotyczące przepuszczania w drzwiach i muszę przyznać, że zgłupiałam w tym momencie, bo nie miałam pojęcia co mu odpowiedzieć
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Savoir vivre
ja wychodze z zalozenia: kobieta pcha, mezczyzna ciagnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.