|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Olejek czy kadzidło?
Potrzebuje się odstresować i mam zamiar zastosować aromaterapię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Olejek czy kadzidło?
Polecam odwiedzić temat o produktach Yankee Candle:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=734423 Dla mnie są o wiele lepsze, niż kadzidełka i olejki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja wolę olejek, nie lubię dymu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Biała Dama
|
Kadzidła potrafią nieźle dymić, nie każdy to lubi. Najlepiej po prostu spróbuj co Cię relaksuje lepiej. Ja lubię zapachy drzewne: cedr, sandał. A muzyka różnie, ambient, celtyckie, indyjskie, albo odgłosy przyrody. Albo latem po prostu wywieszam dzwonki bambusowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie woski są najlepsze, na drugim miejscu olejki, a kadzidełka okropnie śmierdzą i dymią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Lubię kadzidełka, ale częściej sięgam po woski z yankee candle lub olejki.
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
yankee bo nie trzeba dodawać wody, ustalać proporcji itd.. kadzidełka dla mnie są zbyt mocne - lubię je czuć jak gdzieś wchodzę, ale u siebie w pokoju bym nie wyrobiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie które woski z Yankee Candle wywołują ból głowy np midight jasmine jest okropny ,duszący ,intensywny
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Miałam kiedyś kadzidełko o zapachu drzewa sandałowego poamiętam, że bardzo mi się podobało ale ten dym był mało komfortowy. A z olejków miałam tylko z drzewa herbacianego i używałam go do kąpieli i było bosko. Mam zamiar skusić się na kominek i olejki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Czytam jak się stosuje olejki i jedni piszą, że na wodę kilka kropli a jedni, że bez wody. A wy jak robicie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Biała Dama
|
Do kominka na wodzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wodę. Olejku nie można podgrzewać solo bo się spali. Woda nie może wrzeć. No ale uświadomcie mnie - YC ok ładnie pachną ale gdzie tu aromaterapia? Olejki eteryczne, te dobrej jakości są naturalne i faktycznie mogą działać uspokajająco, odstresowująco i tak dalej. A YC chyba naturalne nie jest?
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Co do samego zapachu - są dwa główne rodzaje sandałowaca. Kremowy i łagodny (album) oraz ostrzejszy (spicatum). Ich aromaty dość znacznie się różnią.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2014-02-07 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
@Sabbath
Wg strony, Avicenna ma w ofercie czysty, naturalny olejek eteryczny z sandała: http://www.avicenna.com.pl/sandal.html
![]() |
#17 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() edit: Tu widzę racjonalną cenę w stosunku do zawartości. http://ecospa.pl/produkt/olejek-sandalowy-santalum-album-indie-5 Normalnie najtańszy, najgorszej jakości olejek u źródła wychodzi ok 5$ za ml. Bywają też takie po 3$ jak widzę na stronach, ale nie ręczę za jakość. Ten po 5$ już jest słaby. 7 ml za 10 zł? To naprawdę zbyt piękne, żeby było prawdziwe... edit 2: Muszę to zdobyć i obwąchać. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2014-02-08 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Ale co tu naturalność ma do rzeczy? Aromaterapia to, jak sama nazwa wskazuje, terapia zapachem. A to co jest nośnikiem i jak powstały pachnące molekuły to tylko kwestia wyboru.
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]() Ide pogrzebać w tym głębiej, albowiem sie zaintrygowałam...
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niby tak ale jesli tak - czemu nie zaleca się aromaterapii na przykład drzewkiem zapachowym do samochodu? W końcu też pachnie. Poza tym olejki eteryczne mają swoje działanie - niektóre działają antybakteryjnie, pobudzająco, mogą być pomocne przy niektórych chorobach skóry. Można je podawać w różny sposób - podczas masażu, kąpieli, okładu. Jak ma zadziałać świeczka YC o zapachu słonego karmelu albo puszystych ręczników? Na co? Rozumiem, że te świeczki ładnie pachną i to może wprowadzać w dobry nastrój ale jeśli mają dawać coś więcej niż ładny zapach to moim zdaniem lepiej kupić prawdziwy olejek niż świeczkę.
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja z resztą YC nie lubię, są raczej drogie, a jakość jest moim zdaniem niewspółmierna do ceny, kilka zapachów, które wąchałam mnie mdliło, ale jasne, jak ktoś lubi to niech używa. Tylko uwaga, jednak nie każdemu one odpowiadają ![]() Autorko wątku, samej muzyki relaksującej jest dość sporo i to zależy od tego co przede wszystkim Ty lubisz ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.