|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
mago28 - zarażona decoupage'em
Witam wszystkich!
Jakiś czas temu zachwyciłam się sztuką decoupage.:heart: Bardzo mnie to zainspirowało. Marzyłam o tym aby coś stworzyć samemu, jednak moim problemem był brak materiałów. Jednak szybko moje marzenia zmieniły się w czyn. W mojej okolicy znalazłam super sklep z art. do decoupage. Jest w nim dosłownie wszystko.:angel: Zakupiłam, więc potrzebne materiały i zabrałam się do dzieła. W związku z tym, że akurat zbliżała się Wielkanoc zakupiłam jajo stojące, kurę, koguta, kwiatka i 3 drewniane jajka. Niestety do Wielkanocy nie było już za wiele czasu i zdążyłam zrobić tylko jajka. Teraz robię resztę na przyszły rok. Moje efekty sami oceńcie. Tylko przypominam to są moje pierwsze prace.Jak zamieścić te zdjęcia? Edytowane przez mago28 Czas edycji: 2011-05-02 o 21:29 Powód: Linki ze zdjęciami nie mogą być. |
|
|
|
|
#2 |
|
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: gosia28 - zarażona decoupage'em
Bardzo ciężko jest ocenić prace bo ich nie widać
![]() Wstaw zdjęcia na swój wątek, taka jest zasada na forum |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
A te linki nie mogą być? Wystarczy na nie kliknąć i widać zdjęcia.
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie, zasadą na forum jest zamieszczanie zdjęć, nie linków
![]() Ciężko jest komentować coś, czego nie widzisz, tak jest na każdym forum
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Jak zamieścić te zdjęcia, bo mi ciągle pojawia się error jak chcem dodac załączniki.
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Tu masz zobrazowaną jpgami instrukcję wstawiania zdjęć do wątka
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...33&postcount=3 |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Może rozmiar zdjęć jest zbyt duży...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
To są te zdjęcia. Faktycznie ich rozmiar był za duży.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Druga porcja, bo w tamtym poście sie nie zmieściło.
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Jeśli są to Twoje pierwsze prace to duże
za staranność wykonania i lakierowanie Podoba mi się płaskie stojące jajo Ostanie jajo kwiatowe jest bardzo ładne i jajko bratkowe również. Jedyna uwaga do nich - widać gdzie niegdzie niewtopioną serwetkę i mam wrażenie, że zbyt słabo pociągnęłaś motyw klejem stąd widoczne białe tło serwetki. Na drugi raz postaraj się (ale delikatnie i z wyczuciem bo można zepsuć motyw) mocniej potraktować motyw z wierzchu klejem, aby właśnie te białe widoczne kawałeczki całkowicie wtopić w tło. Prawdopodobnie to zdjęcia wyciągają takie mankamenty, podejrzewam, że w realu o wiele mniej jest to widoczne Jajko zajączkowe wymaga trochę papieru ściernego, coś Ci się na górze zważyło - albo lakier albo jakieś brudki. Teraz zetrzyj to delikatnie papierem i jeszcze kilka razy pomaluj Ale ogólnie +5 za początki, bardzo staranne prace i naprawdę dobrze wylakierowane Witaj wśród pozytywnie zarażonych |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za komentarz i to w dodatku pozytywny.
Na tym kogucie fakt jest za mało lakieru, a poza tym jest on matowy i go nie widać tak jak błyszczącego. Ale była to pierwsza rzecz wykonana przeze mnie i gdy wycinałam tego koguta z serwetki myślałam, że ma ona tylko jedna warstwę tego białego tak więc zdjęłam tylko tą jedną. Dopiero przy robieniu kolejnych jajek zauważyłam, że były tam dwie warstwy. A na tym jajku z królikami to nie wiem czemu(może za szybko nakładałam kolejne warstwy lakieru?), ale na górze lakier popękał, a potem odpadły kawałki razem z farbą, dlatego widoczne są takie "placki". Ale to już jest naprawione. Potraktowałam to jajko papierem ściernym, a potem znowu lakierem.Na tym jajku z kwiatami tego białego ze środka nie mogłam wyciąć, gdyż nie miałm odpowiednich nożyczek. Wycinałam zwykłymi, dużymi nożyczkami. I tak jestem z siebie dumna, że udało mi się wysiąć te cieniutkie łodyżki kwiatków ![]() _________________________ P.S. Jest może na forum ktoś z Nysy? |
|
|
|
|
#12 |
|
|
Spróbuj zwilżyć motyw dookoła cieniutkim pędzelkiem zamoczonym w wodzie
![]() I pamiętaj, że tylko wierzchnią warstwę serwetki naklejamy. To cud, że pod wpływem lakieru nic się z motywem nie stało. Teraz wygląda jak wycięty z papieru, a to dwie warstwy serwetki Ale bez znaczenia, czy malujesz matowym czy błyszczącym lakierem, matowy równie dobrze wtapia motyw. Ja najczęściej "zatapiam" motyw błyszczącym, żelowym lakierem gdyż robi to lepiej niż mat. Dopiero potem daję matowy, jak motyw jest już całkiem dobrze wtopiony |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję z rady.
A z tymi dwoma warstwami serwetki to na pewno juz nigdy się nie zdaży.<głupek> |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Mago.
Zaczęłaś od jajek, a to rzeczywiście może być nieco kłopotliwe z uwagi na wypukłości. Żeby nabrać wprawy w przyklejaniu wyciętych motywów najlepiej będzie ci ćwiczyć na razie na płaskich powierzchniach. Niekoniecznie musisz kupować nowe przedmioty do ozdabiania dekupażem, rozejrzyj się w domu, może masz coś starego, nieużowanego, co mogłabyś odnowić i zrób to. Podobają mi się twoje jajka, są pięknie wylakierowane Oby tak dalej, praktyka czyni mistrza, a przynajmniej ja tak próbuję siebie o tym przekonuywac, z różnym skutkiem, no ale... zawsze to coś.Pozdrawiam serdecznie i zmaluj jeszcze coś fajnego! |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Witaj Twoje pierwsze prace są bardzo ładne, jajeczka dopracowane i pięknie polakierowane, kogutek na deseczkowym jajeczku bardzio mi się podoba
) brawo!!!Zielona dobrze Ci radzi, rozejrzyj się , później jak wpadniesz całkiem w decu to zauważysz że nie ma rzeczy której by nie można zdecoupażować ))
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze prace i od razu jajka !? Dla mnie to szok !
Nigdy w życiu na pierwszy rzut nie porwałabym się na coś kulistego bądź jajowatego tym bardziej podziwiam ![]() Są rewelacyjnie wylakierowane, fajnie dobierasz motywy i ładnie je rozmieszczasz ![]() Podobnie jak dziewczyny jestem przekonana, że na płaskich i/lub większych powierzchniach pójdzie Ci jeszcze lepiej ![]() Co do farbek i lakierów, czasem płatają psikusy i na to nie ma niestety reguły czasem ot tak.Życzę jak najmniej takich przypadków, wytrwałości i niecierpliwie czekam na kolejne prace !
Edytowane przez sioodemka Czas edycji: 2011-05-04 o 21:21 |
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
bardzo ładne jajeczka
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za miłe słowa. <zawstydzona>
Zaczęłam od jajek bo chciałam je po prostu zrobić nie myślała, że są one trudniejsze. I tak pierwsze pracę robiłam "na próbę", szczerze to nie wierzyłam, że będą się one do czegoś nadawać. |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też na pierwszy ogień z jajami poszalałam, ale świadoma, że to trudniej, wyszło jak wyszło, Twoje są zdecydowanie ładniejsze
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ładne prace,szczególnie,że to początki.Szczególnie stojący obrazek,są tam nawet próby postarzania i cieniowania.Najbardziej widoczny jest wszędzie brak szlifowania.To kwestia techniki.Resztę dopracujesz.Widac dobre zadatki.Witaj i czekam na jeszcze
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Super te jajeczka.. moje początki wypadają blado przy Twoich pracach
Tak trzymaj
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam teraz zbyt dużo wolnego czasu, ale wczoraj wieczorem znalałam chwilę.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Witaj ,jajka z kogutkiem i bratkowe podoba mi się najbardziej . ladnie polakierowane .
![]() ![]() klas ki:, Bransoletka bardzo ładnie wykonana ,tylko jeszcze potrzeba jej lakieru i szlifowania . |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, wiem, ona jest tylko raz polakierowana, ale już nie mogłam się doczekać, żeby wam pokazać.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
oj pamiętam te czasy hehehehehe ciężko wytrzymać
![]() ładna, prosta, delikatna
|
|
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
No i zapowiada się kolejna zdolna decoupażystka. Za jajka wielkie brawa
, gratuluję, ze zaczęłaś decou od dość trudnej powierzchni. Bransoletka urocza, delikatna i starannie zrobiona. |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Jak myślicie czy prace tej jakości nadają się na sprzedaż, czy nie za bardzo?
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Jak je dopracujesz (czytaj: więcej lakieru
) to jak najbardziej. Zwłaszcza jak jeszcze z miesiąc, dwa podekupażujesz ![]() Ostatnia bransoletka bardzo ładna, bardzo starannie zrobiona |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo starannie zrobiona,ładnie skomponowana motywowo i kolorystycznie.
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Decoupage
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

W mojej okolicy znalazłam super sklep z art. do decoupage. Jest w nim dosłownie wszystko.:angel: Zakupiłam, więc potrzebne materiały i zabrałam się do dzieła. W związku z tym, że akurat zbliżała się Wielkanoc zakupiłam jajo stojące, kurę, koguta, kwiatka i 3 drewniane jajka. Niestety do Wielkanocy nie było już za wiele czasu i zdążyłam zrobić tylko jajka. Teraz robię resztę na przyszły rok. Moje efekty sami oceńcie. Tylko przypominam to są moje pierwsze prace.

A na tym jajku z królikami to nie wiem czemu(może za szybko nakładałam kolejne warstwy lakieru?), ale na górze lakier popękał, a potem odpadły kawałki razem z farbą, dlatego widoczne są takie "placki". Ale to już jest naprawione. Potraktowałam to jajko papierem ściernym, a potem znowu lakierem.
Ale bez znaczenia, czy malujesz matowym czy błyszczącym lakierem, matowy równie dobrze wtapia motyw. Ja najczęściej "zatapiam" motyw błyszczącym, żelowym lakierem gdyż robi to lepiej niż mat. Dopiero potem daję matowy, jak motyw jest już całkiem dobrze wtopiony
Oby tak dalej, praktyka czyni mistrza, a przynajmniej ja tak próbuję siebie o tym przekonuywac, z różnym skutkiem, no ale... zawsze to coś.
klas ki:, Bransoletka bardzo ładnie wykonana ,tylko jeszcze potrzeba jej lakieru i szlifowania .