|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Dieta antycholesterowa ! Pomóżcie :)
Witam
![]() ![]() ![]() I tu problem : każda dieta którą znalazłam dotyczy kuracji przy dużej ilości kilogramów, cukrzycy, nadciśnieniu ( bo z tym wiąże się cholesterol) ! A ja niskie ciśnienie, brak nadwagi, nie mam cukrzycy ale chyba obciążenie dziedziczne - moja mama ma to wszystko ![]() Pomóżcie ustalic jakiś jadłospis na zgubienie tego cholesterolu . Nie mam wymagań , lubię czerwona herbatkę, piję mało kawy..... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta antycholesterowa ! Pomóżcie :)
Zwiększ znacznie w diecie udział NNKT omega 3 i 6. Dobrym źródłem są oleje tłoczone na zimno szczególnie lniany i konopny jesli chodzi o n-3 oraz tłuste ryby: makrela,śledź,łosoś, tran także. Używaj też oliwy z oliwek Extra Virgin oraz oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Podjadaj często orzeszki i migdały(włoskie,laskowe, nerkowce, pistacje) co tam bardziej preferujesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za podpowiedż
![]() ![]() ![]() ![]() Szczęśliwego Nowego Roku 2007 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
![]()
Może to pomoże
![]() "Odpowiednia dieta zapobiegająca miażdżycy ma znaczenie zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze - w przypadku stwierdzonego podwyższonego poziomu cholesterolu. Czego należy więc unikać? Przede wszystkim nadmiaru tłuszczu całkowitego w pożywieniu i zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są tłuste mięsa i wędliny, potrawy smażone na maśle, smalcu, słoni-nie czy margarynach twardych. Nie poleca się podrobów, tłustych wyrobów cukierniczych, jajek (jedno na tydzień - wliczając jajka stosowane do przygotowania posiłków), pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych, konserw mięsnych, pieczywa białego. Należy dodać, że nie ma potrzeby całkowitej eliminacji cholesterolu pokarmowego z naszej diety, trzeba tylko ograniczyć jego spożycie. Co można jeść? • Kasze, ciemne pieczywo, płatki - zawierają błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. • Owoce i warzywa - zawierają błonnik oraz witaminy, wśród których beta-karoten i witamina C działają antymiażdżycowo. • Mleko i produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, margaryny miękkie. • Oleje roślinne i ryby (gotowane, wędzone, z rusztu) zawierają kwasy tłuszczowe wielonasycone działające przeciwmiażdżycowo. • Oliwę z oliwek - źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwmiażdżycowym. • Chude mięso (np. kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę). • Potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii lub na ruszcie." I jeszcze link: http://www.lodz.ptkardio.pl/chol.htm ![]() Ps. Szczęśliwego Nowego Roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Owsianka i otręby również dobrze wpływają na obniżenie cholesterolu
![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Witam pięknie w Nowym Roku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
podobnie jak Bietkadd mam problem z podwyższonym cholesterolem
![]() ![]() ![]() od siebie mogę dodać,że w diecie obniżającej cholesterol bardzo polecane są grejfruty ![]() ![]() i jak ognia nalezy unikać wszelkiego rodzaju podrobów ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tłuszczów to oliwa z oliwek jest wskazana oraz ryby. Bardziej chodzi o to żeby wyeliminować szkodlwie tłuszcze zwierzęce, a nie całkowicie wyeliminować tłuszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.