|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Skrócony akt urodzenia- jaki?
Mam pytanie wizażanki. Chcielibyśmy z moim chłopakiem wziąć ślub cywilny i wiem że jest potrzebny skrócony akt urodzenia z USC i tu jest moje pytanie czy musi to być akt "świeżo" wydany z urzędu czy może być taki oryginalny też akt który mam w domu od dawna, zawsze mama go używała do kserowania gdy był on potrzebny do czegoś. Jak myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skrócony akt urodzenia- jaki?
to musi być świeży odpis aktu urodzenia
każde z Was musi sie udać do swojego USC, złożyć specjalny, wypełniony formularz i zapłacić chyba po 20 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
[1=c9ce64032b34c03b38ca5eb a31819bbd4fc95b6e_5e77fc0 2437e3;23005151]Mam pytanie wizażanki. Chcielibyśmy z moim chłopakiem wziąć ślub cywilny i wiem że jest potrzebny skrócony akt urodzenia z USC i tu jest moje pytanie czy musi to być akt "świeżo" wydany z urzędu czy może być taki oryginalny też akt który mam w domu od dawna, zawsze mama go używała do kserowania gdy był on potrzebny do czegoś. Jak myślicie?[/QUOTE]
Tak musi to być jak to określiłaś świeży skrócony akt urodzenia z USC ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=c9ce64032b34c03b38ca5eb a31819bbd4fc95b6e_5e77fc0 2437e3;23005151]Mam pytanie wizażanki. Chcielibyśmy z moim chłopakiem wziąć ślub cywilny i wiem że jest potrzebny skrócony akt urodzenia z USC i tu jest moje pytanie czy musi to być akt "świeżo" wydany z urzędu czy może być taki oryginalny też akt który mam w domu od dawna, zawsze mama go używała do kserowania gdy był on potrzebny do czegoś. Jak myślicie?[/QUOTE]
Akt urodzenia ma trzymiesięczna ważność ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli bierzecie ślub w USC w którym jedno z Was było rejestrowane przy urodzeniu (i z tego urzędu pochodzi odpis urodzenia), to ta osoba nie musi przynosić/odbierać swojego aktu urodzenia bo mają ją w bazie.
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
dzięki wielkie dziewczyny za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na akcie urodzenia stwierdza się również zmiany w stanie cywilnym. "Świeży" jest potrzeby po to żeby stwierdzić czy dana osoba nie zawarła związku małżeńskiego. A skąd urzędnik ma wiedzieć czy nie zawarła, jeżeli akt jest sprzed 10 czy 20 lat?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
no i ten do ślubu powinien być opatrzony opłatą skarbową w wysokości 22 zł. Bez tego nie będzie przyjęty. I, jak już wspomniano, jeżeli bierzesz ślub w urzędzie, w którym było zgłoszone twoje urodzenie, to nie musisz wyciągać aktu, bo urząd zrobi to sam we własnym zakresie. Akt jest potrzeby, jeżeli pochodzi z innego urzędu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Na odpisie aktu urodzenia nie ma nic o tym, że zawarło się związek małżeński. Tak się składa, że pracuję w USC właśnie przy ślubach i na co dzień mam do czynienia z takimi odpisami, nie ma przepisu aby odrzucać te stare 10 czy 20 letnie.
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na akcie urodzenia są dane dotyczące urodzenia To czy ktoś zawarł związek małżeński jest napisane w akcie zawarcia małżeństwa!!!
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wcale nie trzeba mieć aktu młodszego niż 3 m-ce. Jeżeli mamy taki odpis starszy, też może być. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może podasz link do tej ustawy lub chociaż namiary na nią, to będziemy mieć jasność. Może jest przepis żeby przyjmować każdy akt urodzenia... bo jak dotąd każdy napotkany w USC urzędnik jak mantrę powtarzał, że odpis ma być najwyżej sprzed 3 miesięcy z opłatą 22 zł. Cytat:
Do USC gdzie każdy z nas był zarejestrowany po urodzeniu, trafiają wszelkie informacje o zmianach w stanie cywilnym. I urzędnik sprawdza, czy jesteś stanu wolnego. Dlatego odpis aktu urodzenia musi być świeży. Inaczej można by brać ślub za ślubem. A to czy ktoś zawarl związek małżeński jest w bazach danych, na podstawie których akty sa wydawane. Podaj mi proszę podstawę prawną, to chętnie przejdę się po zwrot niesłusznie zapłaconych 22 zł.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podstawą prawną na którą się powołuję jest Ustawa - Prawo o aktach stanu cywilnego z dnia 29 września 1986
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Lena
|
Cytat:
no chyba że sie coś zmieniło od 2 miesięcy, jak ja go wybierałam!!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podstawa: Ustawa z 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006r., Nr 225, poz.1635). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
akt urodzenia to debilizm jak dla mnie- urzędnicy mają dostęp do bazy danych, w której taki dostarczony przez nas akt urodzenia sprawdzają- czy to nie jest chore? wystarczyłoby im podać pesel albo dowód osobisty do sprawdzenia i po sprawie...
aby nie płacić opłaty wystarczy na podaniu o akt zaznaczyć, że jest on potrzebny do spraw emerytalno-rentowych- wtedy jest za darmo, a gwarantuję wam, że nikt tego nie sprawdza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
cwaniactwo nie zawsze popłaca. Dokument owszem, otrzymamy, ale urzędnik USC przyjmujący dokumenty do ślubu ma obowiązek sprawdzić, czy jest adnotacja o opłacie. Jeśli nie, to odeśle młodych z poleceniem przyniesienia mu odpisu z opłatą. Takie są przepisy, ja myślę, że dla 22 zł nie warto cwaniakować...
Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2010-11-07 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Odświeżam wątek. To jak to w końcu jest z tym skróconym odpisem aktu urodzenia? Jak długo jest ważny? W internecie znalazłam wiele sprzecznych informacji - jedni twierdzą, że jest ważny bezterminowo, inni że 3 miesiące...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Z tego co wiem to taki akt ogólnie jest ważny bezterminowo, natomiast ten branu w celu zawarcia zwiazku malzenskiego - 3 miesiące. Ale to tylko moje takie wnioski, nie potwierdzone przez nikogo kto się na tym zna, więc mogę się mylić.
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Jeżeli oboje mieszkamy od urodzenia w tym samym mieście i bierzemy w nim ślub to też musimy dostarczać skrócony akt urodzenia??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.