|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Torebka ze swastyką.
Bardzo ciekawe przeoczenie... Co byście zrobiły widząc w polskim sklepie zara taką torebkę?
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...7,4511715.html Dziwię się,że pracownicy sklepu nie dostrzegli problemu ![]() Wystarczy rzut okiem... http://grossboss.blogspot.com/2007/0...-buy-this.html |
|
|
|
|
#2 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torebka ze swastyką.
Cytat:
Chociaż znak swastyki nie kojarzy mi się tylko i wyłącznie z nazizmem. Cytat:
źródło: Wikipedia
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
no w Polsce to by chyba było nie do pomyślenia... zdaje się, że świadomość jest tu większa przez wzgląd na historię
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wierzę, że jednak chodziło o hinduski symbol...i że tym się kierowali producenci.
Niestety powszechnie kojarzy się on w sposób tak oczywisty z ideologią nazistowską, że faktycznie ta torebka to totalny niewypał...
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
tu chodzi nie tylko o skojarzenia - swastyka jest symbolem nazizmu i obraża uczucia wielu ludzi. nie rozumiem, jak producent mógł to przeoczyć, nie sprawdzić i nikt ze sprzedawców w sklepie nie zwrócić uwagi... niewiedza?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie to tylko symbol, kształt geometryczny. To indywidualna sprawa co kto zobaczy.
Swastyka na torebce nawet kolorystycznie nie przypomina tej nazistowskiej. Ba! Przecież ona znajduje się w okręgu przypominającym słońce. A ponieważ jest prawoskrętna to odpowiada idei krzyża słonecznego. Cóż - świetna reklama produktu Nie ma podstaw prawnych by się przyczepić do producenta.
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
[1=30766aa7dce2531e8b37b15 ae86c8847ef0755ae_5f137ef 245055;5360422]tu chodzi nie tylko o skojarzenia - swastyka jest symbolem nazizmu i obraża uczucia wielu ludzi. nie rozumiem, jak producent mógł to przeoczyć, nie sprawdzić i nikt ze sprzedawców w sklepie nie zwrócić uwagi... niewiedza?[/quote]No właśnie. Kojarzy się i może obrażać uczucia. A kto powiedział, że sprzedawcy nie zwrócili uwagi? Może zwrócili. Tak, jak my. Tu chodzi o to, co napisał Piotrek. Znak na torebce jest inny niż nazistowska swastyka, ale torebka wywołała oburzenie właśnie dlatego, że się kojarzy.
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
jak już dzisiaj napisałam na swoim blogu, torebka została wycofana, ale zawsze można ją dostać na ebay http://cgi.ebay.co.uk/Zara-%22swasti...QQcmdZViewItem
nie sądzę, żeby zara na tej całej aferze zarobiła.
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Ten znak nie kojarzy się ot tak...
Został przyjęty jako oficjalny znak III Rzeszy. |
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A to kojarzy mi się z wentylatorem Nawet obręcz ma (ochronną?), zatem jakiś bezpieczny model ![]() Cytat:
Z prawnego punktu widzenia - nie ma podstaw roszczeniowych. ... a o gustach się nie dyskutuje. Zatem prosty wniosek - producent jest czysty jak łza - nadrukowany został symbol słońca. Ale nasuwa się drugi wniosek - chcąc wykorzystać ludzkie emocje oraz przywiązanie do symboliki - mamy klasyczny przykład reklamy szeptanej (i to na dużą skalę - internet).
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jest prawoskrętna i jest w kole - to wystarczy, nie musi mieć takiej samej kolorystyki... reszta to prawda. Co do sprzedawców, racja, nie wiemy, ale - jak piszą - dopiero po zwróceniu uwagi przez klientkę podjęto jakieś kroki. Dlatego myślę, że nikt z pracujących tego, powiedzmy, nie zgłosił - ale nie wiem
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Mrs Mrau
|
Kupiłabym
...inną |
|
|
|
|
#16 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nieważne jak mówią, ważne żeby mówili? to się chyba sprawdza głównie wśród gwiazd filmowych... w biznesie chyba nie zawsze, klientów raczej nie napędzi... moim zdaniem. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
[1=30766aa7dce2531e8b37b15 ae86c8847ef0755ae_5f137ef 245055;5360747]Inny, bo zielony, ale porównaj proszę [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/asia/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg[/IMG] http://upload.wikimedia.org/wikipedi...astika.svg.png
jest prawoskrętna i jest w kole - to wystarczy, nie musi mieć takiej samej kolorystyki... reszta to prawda. [/quote] Zgadza się, ale jest w słońcu i jako taka może wyrażać symbol ognia lub słońca. Ja tego nie tłumaczę, tylko wyobrażam sobie, że tak właśnie by powiedziano "gdyby co". Inna i do widzenia w skrócie mówiąc. Co nie oznacza, że ja się przychylam do produkowania i oferowania ludziom takich rzeczy.
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Torby bym nie kupiła, bo jest paskudna.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Czuję wielki niesmak... Nie każdemu się kojarzy? Już widzę wnuczkę kupującą babci torebkę w hinduskie wzory.
Może ten znak powinien w naszym kręgu kulturowym być rozpoznawany jednoznacznie. "Używanie insygniów i oznaczeń organizacji (takich jak swastyka czy strzałokrzyż), których działalność jest w Niemczech zakazana, może być nielegalne również w takich krajach jak Polska, Austria, Węgry, Czechy, Francja, Brazylia i inne." |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie jednoznacznie kojarzy .. i chyba kazdemu powinno
.ale musze przyznać, ze musialam sie dlugo przyglądać , zeby tą schwastykę dojrzeć, wiec byc moze to zwykle przeoczenie.
|
|
#21 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cheer masz racje w ostatniej wypowiedzi. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
[1=30766aa7dce2531e8b37b15 ae86c8847ef0755ae_5f137ef 245055;5360818]skoro producent jest taki czysty, czemu wycofał torby?
nieważne jak mówią, ważne żeby mówili? to się chyba sprawdza głównie wśród gwiazd filmowych... w biznesie chyba nie zawsze, klientów raczej nie napędzi... moim zdaniem.[/quote] Zauważ, że dzięki swastykowej propagandzie (technika sprzedaży/PR) firma jest szerzej znana. Nie chodzi o jeden produkt - a niech będzie wycofany i firma na tym straci (a może to produkcja jednostkowa i nic nie straci), najważniejsze, że ludzie zauważą markę, zwrócą uwagę na inne modele torebek ("ciekawe czy mają coś fajnego, sprawdze w ich ofercie") i tym sposobem sprzedadzą inny produkt ![]() Ale dużo by pisać o merchandisingu ![]() mi sie kojarzy z wentylatorem .. i chyba kazdemu powinno .
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Lol, dziwi mnie taka "nienawiśc" do nazizimu a tolerowaie wszlekich komunistycznych symboli. Oba rezimy pochłonęły miliony ofiar. I szczerze gdynym miała wybrac torebke ze swastyką a z che gevara albo sierpem i młotem to chyba wolałabym to pierwsze
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
firma staje się znana, ale odczucia są pejoratywne - zauważ, że swastyka wielu osobom kojarzy się zdecydowanie negatywnie - w tym mnie - i nie skłania mnie to osobiście do zajrzenia w ich 'ofertę' dlatego właśnie. i jak nie miałam przekonania do Zary, bo w życiu nie mogłam tam znaleźć ciucha dla siebie (kwestia gustu), tak teraz tym bardziej będę omijać ten sklep - z powodów ideologicznych. ze mnie taki klient. nie wiem, jak Hiszpanki
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Zadziwia mnie takie podejście do sprawy.Już nie znaczenie związane z religią,a wentylator.Ciekawe,ze to w Wielkiej Brytanii,gdzie jest wielu ludzi pochodzenia hinduskiego,a i wentylatory pewnie liczne ,potraktowano to inaczej.
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie nosiłabym ani jednego ani drugiego symbolu. Nawet nie z powodu jakiejś wyjątkowo rozwiniętej samoświadomości historycznej, ot z szacunku do innych. Kiedyś była na wizażu dość ciekawa dyskusja, o koszulce z napisem "Nie płakałam/em po papieżu". Mnie się te dylematy kojarzą ze sobą. I tu i tu chodzi o to, że nawet jeśli dla mnie nie stanowi to wartości/ nie wywołuje patriotycznego zrywu to wypadałoby zachować poszanowanie dla odczuć innych.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.

nie jest to dla mnie wiadomość nowa...