![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?
hej
![]() mam taki problem, chociaz czy to problem... nie wiem ![]() mam kolege (w watku skupie sie na nim, ale tez spotkalam sie z tym u innych ludzi), mily, sympatyczny, ma jakies tam swoje wady, ale najbardziej wkurza mnie jego mowienie i pisanie. a mianowicie z ostatnio zaobserwowanych (aha! jesli ja sie w czyms myle, prosze poprawcie, bo moze jednak on dobrze mowi/pisze): z kaś, poszłem, poczemu, lubiałem. wiem, ze jest watek 'czy wyksztalcenie zobowiazuje', ale nie chcialam tego mojego 'problemu' tam wtryniac. owy osobnik ![]() ![]() normalnie raczej (w zaleznosci jak dobrze kogos znam) probuje poprawiac tak, by nie urazic, ale tutaj no cholera mnie bierze, a powiedziec jakos nie potrafie, bo wiem, ze rozpeta sie awantura, po prostu nie mam ochoty sie z nim klocic. ostatnio na gg poprawilam jakis tam jego blad, ale chyba nie zrozumial, o co mi chodzi. i nie mowie tutaj o standardowych bykach ortograficznych. macie jakies rady, jak to rozegrac? kurcze, nawet nie wiem, czy watek ma sens, bo moze po prostu chcialam sie wyzalic, ale moze tez wy macie jakies pomysly, a moze to ja powinnam wyluzowac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?
jest duzo metod korekty bledow
![]() On: Poszlem wczoraj do kina? Ty: Gdzie poszedles? On powinien powtorzyc "poszedlem do kina" chociaz czesto w odpowiedzi slyszy sie "do kina" wtedy Ty powinnas powiedziec: Aha, poszedles do kina,... a z kim poszedles do tego kina? i tak dalej ![]() osobiscie kilka razy powiedzialam wprost ze ktos nie umie poprawnie mowic ![]() powodzenia i nie wkurzaj sie na kolege ![]() aha no i cierpliwosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Przypomniała mi się moja dyskusji z kolegą o wegetarianizmie, gdzie on cały czas powtarzał, że nie może być "wegetarianem", a ja że jakby był wegetarianinem to myślałby inaczej
![]() ![]() Ale ten kolega potrafi powiedzieć nawet "my byli" ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem zwolennikiem metod bezposrednich - grzecznie, ale otwarcie powiedziec osobie gdzie robi blad.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do wykształcenia - nie ma żadnego znaczenia. Niejeden magister robi byki, aż oczy bolą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dziekuje dziewczyny za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Tak jak juz jestesmy w temacie, to troche dziwi mnie nastawienie administracji do poprawiania bledow. Znaczy, rozumiem, ze ma to zapobiegac czepianiu sie, ale niektore posty wolaja o pomste do nieba za gramatyke/ortografie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
oooo slowko 'bynajmniej'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
hmm ja nigdy nie poprawiam bo mi glupio..
ale mys;le ze metoda andziuchny jest lepsza ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
metoda Andziuchny na pewno wypali - bo powtarzanie zostaje w glowie, lepiej niz 10x powtorzyc komus ze zle mowi, bo nie ukrywajmy jest to (ciagle zwracanie uwagi) irytujace, a jak komus zalezy to bedzie sie staral poprawic, a jak mu nie zalezy to nic nie wskorasz....
wiem cos o tym bo mnie siostra ciagle poprawia ze mowi sie włączać a nie włańczać, a ja jej na to wiem, wiem, ale robie swoje bo od lat tak mowie i ciezko to wykorzenic!!!!!! i jak tylko wypowiem zle to slowo, to wtedy szybka mysl ze to inaczej sie przeciez mowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze poprawiam, jezeli to ktos bliski, to robie to bezposrednio, ale grzecznie, natomiast jesli jakis znajomy to stosuje metode powtarzania:
- Bo tu pisze, ze... - Co tu JEST NAPISANE? Draznia mnie te bledy jak nie wiem, czasem az gesiej skorki dostaje. A jak slysze u siebie na studiach pedagogicznych takie rzeczy, u przyszlych pan nauczycielek to mnie az skreca...
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
niestety (lub stety) jestem anglistka a nie polonistka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów ![]() Inna perełka nauczycielska - biere to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9540362]U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów ![]() Inna perełka nauczycielska - biere to.[/quote] No i potem się dziwimy, dlaczego poziom edukacji dzieci i młodzieży jest tak żałosny. Gdzie mają się nauczyć poprawnego wysławiania się, skoro w domu jest ż jak żałość, świat według wyjątkowo kiepskich i tanieć z galaktyką, a w szkole nauczycielka, która biere? To taka uwaga na marginesie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9540362]U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów
![]() Inna perełka nauczycielska - biere to.[/quote] Mnie już chyba "ręce opadły" do samej ziemi, bo odkrywam, ze mam w nosie to, jak ktos mówi czy pisze... Czepiam się tylko moich dzieci, do reszty świata nie mam cierpliwości. Ale czasem... czasem nie wytrzymuję. Załamała mnie dokładnie pani korektorka artykułu, która wystosowała do mnie maila w którym "jak byk "stoi ![]() Myslałam, ze to zwykła literówka, ale słowo powtarzało się parę razy.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
W zasadzie też mi to zwisa i powiewa
![]() Natomiast. Dziewczyny, dajcież już spokój z tymi błędami, bykami, kwiatkami... ileż można zauważać czyjeś potknięcia a swoje przemilczać? ![]() No, nie łudźmy się: nawet najlepszym zdarzy się zrobić jakiegoś byczka ![]() ![]() no i zaraz ktoś napisze, że ta moja wypowiedź jest bez ładu i składu, że zero w niej logiki i byk byka bykiem pogania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja się czepiam tylko pani korektorki
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Lubo, z której strony by nie patrzeć: masz rację.
Zresztą nie tylko zawód zobowiązuje do poprawności językowej. Gdybym powiedziała, że każdy Polak powinien to potrafić i tak byłyby to tylko pobożne życzenia, więc może się uprę tylko przy absolwentach wyższych uczelni i to bez względu na to czy ktoś będzie panią od polskiego, matematyki czy inszym ekonomistą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A ja słyszałam, że słowo " poszłem" jest juz tak powszechnie używane, że podobno w mowie potocznej jest już dopuszczalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja jak wiekszosc powyzej, ortograficzne rozumiem, sama duzo robie piszac na kompie, raz dysleksja, dwa nieuwaga, trzy niechlujnosc, ale gramatycznych nie trawie. Moje ulubione: moim rodzicA, ludziA (a z ogonkiem) i wlaczac itd. brrrrrr.
to akurat nie jst juz blad. Zostalo zaakceptowane jako (w domysle) "autor" pisze.... Tak mi sie przynajmniej ("bynajmniej" - ![]() ![]() ![]() ![]() Mysle, ze wspomniana metoda powtarzania-poprawiania jest najlepsza. A poza tym, coz, uzbroj sie w cierpliwosc. Wiekszosc ludzi mowi niepoprawnie gramatycznie. I to nie tylko przypadlosc Polakow. Mieszkam w Szkocji i ucze angielskiego, i wierzcie mi, tyle bledow gramatycznych ile oni robia w angielskim to wystarczy, zeby oblac FCE ![]() A na deser fota, ktora zrobilam w tym roku w Toruniu: Modlijcie sie przyjaciele, modlijcie...... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- ja osobiscie wole gdy ktos mnie poprawi jesli strzele byka - sa byczki, byki i cale stada rogacizny i uwazam, ze na to ostatnie powinno sie zwracac uwage.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
plotka!!!
![]() |
#29 |
ćwir ćwir
|
Wczoraj na wykładzie siedział za mną chłopak, który opowiadał coś zawzięcie koledze,a ja biedna aż ciarki miałam i w życiu jeszcze nie okazałam tyle silnej woli, jak wtedy. Miałam ochotę się odwrócić i mu w łeb przyłożyć książką. Już pomijam perełki typu "poszłem, doszłem" ale jak mówił "byem, wzioem, zgubiem" to nóż mi się w kieszeni otwierał. W każdym tego typu wyrazie pomijał "ł". Wyobraźcie sobie takiego kozaka, jak to mówi z takim luzackim akcentem. Już się prawie odwracałam i pytałam "dzie byeś? "
![]()
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
A mnie skręca, jak widzę 'wziąść', brrr...
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.