jak reagowac na bledne pisanie i mowienie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-31, 10:38   #1
Flofferek
Zakorzenienie

jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?

hej

mam taki problem, chociaz czy to problem... nie wiem w kazdym razie chodzi mi o to, ze...
mam kolege (w watku skupie sie na nim, ale tez spotkalam sie z tym u innych ludzi), mily, sympatyczny, ma jakies tam swoje wady, ale najbardziej wkurza mnie jego mowienie i pisanie.
a mianowicie z ostatnio zaobserwowanych (aha! jesli ja sie w czyms myle, prosze poprawcie, bo moze jednak on dobrze mowi/pisze): z kaś, poszłem, poczemu, lubiałem.
wiem, ze jest watek 'czy wyksztalcenie zobowiazuje', ale nie chcialam tego mojego 'problemu' tam wtryniac. owy osobnik ma wyksztalcenie srednie techniczne, glupi nie jest, ma zainteresowania... [chociaz dla przykladu, jakis czas temu spotykalam sie z chlopakiem, co robil doktorat i tez mowil 'poszłem' ]

normalnie raczej (w zaleznosci jak dobrze kogos znam) probuje poprawiac tak, by nie urazic, ale tutaj no cholera mnie bierze, a powiedziec jakos nie potrafie, bo wiem, ze rozpeta sie awantura, po prostu nie mam ochoty sie z nim klocic. ostatnio na gg poprawilam jakis tam jego blad, ale chyba nie zrozumial, o co mi chodzi. i nie mowie tutaj o standardowych bykach ortograficznych.

macie jakies rady, jak to rozegrac? kurcze, nawet nie wiem, czy watek ma sens, bo moze po prostu chcialam sie wyzalic, ale moze tez wy macie jakies pomysly, a moze to ja powinnam wyluzowac?
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 11:51   #2
andziuchna
Zakorzenienie

Dot.: jak reagowac na bledne pisanie i mowienie?

jest duzo metod korekty bledow najczesciej stosuje sie tzw. powtarzanie... np
On: Poszlem wczoraj do kina?
Ty: Gdzie poszedles?
On powinien powtorzyc "poszedlem do kina" chociaz czesto w odpowiedzi slyszy sie "do kina" wtedy Ty powinnas powiedziec: Aha, poszedles do kina,... a z kim poszedles do tego kina?
i tak dalej na niektorych dziala na innych nie a mysle, ze to kwestia "osluchania" sie z jakimis zwrotami
osobiscie kilka razy powiedzialam wprost ze ktos nie umie poprawnie mowic i nie bylo awantury (zrobilam to troche zartobliwie)

powodzenia i nie wkurzaj sie na kolege
aha no i cierpliwosci

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 12:23   #3
margitta
Zakorzenienie

Przypomniała mi się moja dyskusji z kolegą o wegetarianizmie, gdzie on cały czas powtarzał, że nie może być "wegetarianem", a ja że jakby był wegetarianinem to myślałby inaczej Mówiłam głośno i wyraźnie, ale nic nie dało

Ale ten kolega potrafi powiedzieć nawet "my byli"
Stary 2008-10-31, 12:47   #4
Wyrak
Zakorzenienie

Ja jestem zwolennikiem metod bezposrednich - grzecznie, ale otwarcie powiedziec osobie gdzie robi blad.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 12:51   #5
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
hej

mam taki problem, chociaz czy to problem... nie wiem w kazdym razie chodzi mi o to, ze...
mam kolege (w watku skupie sie na nim, ale tez spotkalam sie z tym u innych ludzi), mily, sympatyczny, ma jakies tam swoje wady, ale najbardziej wkurza mnie jego mowienie i pisanie.
a mianowicie z ostatnio zaobserwowanych (aha! jesli ja sie w czyms myle, prosze poprawcie, bo moze jednak on dobrze mowi/pisze): z kaś, poszłem, poczemu, lubiałem.
wiem, ze jest watek 'czy wyksztalcenie zobowiazuje', ale nie chcialam tego mojego 'problemu' tam wtryniac. owy osobnik ma wyksztalcenie srednie techniczne, glupi nie jest, ma zainteresowania... [chociaz dla przykladu, jakis czas temu spotykalam sie z chlopakiem, co robil doktorat i tez mowil 'poszłem' ]

normalnie raczej (w zaleznosci jak dobrze kogos znam) probuje poprawiac tak, by nie urazic, ale tutaj no cholera mnie bierze, a powiedziec jakos nie potrafie, bo wiem, ze rozpeta sie awantura, po prostu nie mam ochoty sie z nim klocic. ostatnio na gg poprawilam jakis tam jego blad, ale chyba nie zrozumial, o co mi chodzi. i nie mowie tutaj o standardowych bykach ortograficznych.

macie jakies rady, jak to rozegrac? kurcze, nawet nie wiem, czy watek ma sens, bo moze po prostu chcialam sie wyzalic, ale moze tez wy macie jakies pomysly, a moze to ja powinnam wyluzowac?
Znam ten ból. Cóż, ja mówię wprost i obserwuję tylko jak się temu komuś głupio robi. A niektórzy mówią "wiem, wiem", to jak wiesz, to co źle mówisz? Prowadzenie krucjaty językowej to długie i żmudne działanie. I przynosi efekty, jeśli jest systematyczne.
Co do wykształcenia - nie ma żadnego znaczenia. Niejeden magister robi byki, aż oczy bolą.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 13:03   #6
Flofferek
Zakorzenienie

dziekuje dziewczyny za odpowiedzi przekonalo mnie to juz troszke, ze jak nastepnym razem kolega znow cos palnie, to go sprobuje poprawic, szczegolnie wlasnie metoda andziuchny aaaa no i bardzo ladnie to okreslilas 'metody korekty bledow', tego mi brakowalo.
Stary 2008-10-31, 13:28   #7
Wyrak
Zakorzenienie

Tak jak juz jestesmy w temacie, to troche dziwi mnie nastawienie administracji do poprawiania bledow. Znaczy, rozumiem, ze ma to zapobiegac czepianiu sie, ale niektore posty wolaja o pomste do nieba za gramatyke/ortografie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-10-31, 13:35   #8
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Tak jak juz jestesmy w temacie, to troche dziwi mnie nastawienie administracji do poprawiania bledow. Znaczy, rozumiem, ze ma to zapobiegac czepianiu sie, ale niektore posty wolaja o pomste do nieba za gramatyke/ortografie.
Ortografia to jeszcze rozumiem, ale ciągle się zastanawiam czy wolno zwrócić uwagę, że ktoś nie rozumie słowa, którego używa? Czy to też podchodzi pod regulamin? Bo już sto pięćdziesiąt razy chciałam komuś napisać, że kompletnie nie rozumiem zdania gdzie przynajmniej jest zastąpione bezmyślnie przez bynajmniej [brrrr...]. Co to w ogóle znaczy "bynajmniej ja tak uważam", "bynajmniej u mnie tak jest, że można używać słów nie rozumiejąc ich" Mnie to normalnie załamuje.
Stary 2008-10-31, 14:05   #9
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Przypomniała mi się moja dyskusji z kolegą o wegetarianizmie, gdzie on cały czas powtarzał, że nie może być "wegetarianem", a ja że jakby był wegetarianinem to myślałby inaczej Mówiłam głośno i wyraźnie, ale nic nie dało

Ale ten kolega potrafi powiedzieć nawet "my byli"
moj hit: a moze by my poszli na kawu?

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
dziekuje dziewczyny za odpowiedzi przekonalo mnie to juz troszke, ze jak nastepnym razem kolega znow cos palnie, to go sprobuje poprawic, szczegolnie wlasnie metoda andziuchny aaaa no i bardzo ladnie to okreslilas 'metody korekty bledow', tego mi brakowalo.
dzieki okreslenie to wynioslam z jakze pasjonujacych zajec z metodyki co prawda dotyczylo nauczania j. angielskiego ale w polskim tez sie swietnie sprawdza (wiem z autopsji)

Stary 2008-10-31, 14:09   #10
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ortografia to jeszcze rozumiem, ale ciągle się zastanawiam czy wolno zwrócić uwagę, że ktoś nie rozumie słowa, którego używa? Czy to też podchodzi pod regulamin? Bo już sto pięćdziesiąt razy chciałam komuś napisać, że kompletnie nie rozumiem zdania gdzie przynajmniej jest zastąpione bezmyślnie przez bynajmniej [brrrr...]. Co to w ogóle znaczy "bynajmniej ja tak uważam", "bynajmniej u mnie tak jest, że można używać słów nie rozumiejąc ich" Mnie to normalnie załamuje.
Mam tak samo - uzywanie bynajmniej bez sensu i wbrew znaczeniu tego slowa jest rownie czeste co irytujace

Stary 2008-10-31, 14:10   #11
Flofferek
Zakorzenienie

oooo slowko 'bynajmniej' jak ja to kocham.... mam innego kolege, ktory wlasnie uzywa bynajmniej jako przynajmniej, wrecz kazalam nauczyc mu sie regulki, podawac przyklady, czy rozumie, ale chyba jak ktos nie chce i postawi na swoim, nie oduczy sie go, niestety....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-31, 14:28   #12
mary_alice_young
Wtajemniczenie

hmm ja nigdy nie poprawiam bo mi glupio..
ale mys;le ze metoda andziuchny jest lepsza tylko ze sprawdzi się raczej w rozmowie na zywo a nie np na gadu..
Stary 2008-10-31, 14:41   #13
_agatka
Rozeznanie

metoda Andziuchny na pewno wypali - bo powtarzanie zostaje w glowie, lepiej niz 10x powtorzyc komus ze zle mowi, bo nie ukrywajmy jest to (ciagle zwracanie uwagi) irytujace, a jak komus zalezy to bedzie sie staral poprawic, a jak mu nie zalezy to nic nie wskorasz....
wiem cos o tym bo mnie siostra ciagle poprawia ze mowi sie włączać a nie włańczać, a ja jej na to wiem, wiem, ale robie swoje bo od lat tak mowie i ciezko to wykorzenic!!!!!! i jak tylko wypowiem zle to slowo, to wtedy szybka mysl ze to inaczej sie przeciez mowi)))
_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 15:14   #14
panistrusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
On powinien powtorzyc "poszedlem do kina" chociaz czesto w odpowiedzi slyszy sie "do kina" wtedy Ty powinnas powiedziec: Aha, poszedles do kina,... a z kim poszedles do tego kina?
i tak dalej na niektorych dziala na innych nie a mysle, ze to kwestia "osluchania" sie z jakimis zwrotami
osobiscie kilka razy powiedzialam wprost ze ktos nie umie poprawnie mowic i nie bylo awantury (zrobilam to troche zartobliwie)

aha no i cierpliwosci
Jak już poprawiamy, to powinno być 'Dokąd poszedłeś?'
panistrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 15:21   #15
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja zawsze poprawiam, jezeli to ktos bliski, to robie to bezposrednio, ale grzecznie, natomiast jesli jakis znajomy to stosuje metode powtarzania:
- Bo tu pisze, ze...
- Co tu JEST NAPISANE?

Draznia mnie te bledy jak nie wiem, czasem az gesiej skorki dostaje.
A jak slysze u siebie na studiach pedagogicznych takie rzeczy, u przyszlych pan nauczycielek to mnie az skreca...
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 15:22   #16
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panistrusia Pokaż wiadomość
Jak już poprawiamy, to powinno być 'Dokąd poszedłeś?'
niestety (lub stety) jestem anglistka a nie polonistka a "gdzie" w jezyku potocznym zakorzenilo sie na tyle, ze w ogole zapomina sie o isnieniu "dokad" i "gdzie" jest nie do usuniecia takze mysle ze wybaczysz mi ten "blad"

Stary 2008-10-31, 15:59   #17
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Ja zawsze poprawiam, jezeli to ktos bliski, to robie to bezposrednio, ale grzecznie, natomiast jesli jakis znajomy to stosuje metode powtarzania:
- Bo tu pisze, ze...
- Co tu JEST NAPISANE?

A jak slysze u siebie na studiach pedagogicznych takie rzeczy, u przyszlych pan nauczycielek to mnie az skreca...

U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów Np. koleżanka z pracy mówi "byli my, poszli my" - ja nawet nie wiem, czy to razem czy osobno napisać!

Inna perełka nauczycielska - biere to.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:00   #18
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość

aha no i cierpliwosci
Od siebie mogę dodać, że to bardzo skuteczna metoda.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9540362]U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów Np. koleżanka z pracy mówi "byli my, poszli my" - ja nawet nie wiem, czy to razem czy osobno napisać!

Inna perełka nauczycielska - biere to.[/quote]

No i potem się dziwimy, dlaczego poziom edukacji dzieci i młodzieży jest tak żałosny. Gdzie mają się nauczyć poprawnego wysławiania się, skoro w domu jest ż jak żałość, świat według wyjątkowo kiepskich i tanieć z galaktyką, a w szkole nauczycielka, która biere? To taka uwaga na marginesie.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:16   #19
Luba
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9540362]U praktykujących pań nauczycielek też roi się od błędów Np. koleżanka z pracy mówi "byli my, poszli my" - ja nawet nie wiem, czy to razem czy osobno napisać!

Inna perełka nauczycielska - biere to.[/quote]

Mnie już chyba "ręce opadły" do samej ziemi, bo odkrywam, ze mam w nosie to, jak ktos mówi czy pisze... Czepiam się tylko moich dzieci, do reszty świata nie mam cierpliwości. Ale czasem... czasem nie wytrzymuję.

Załamała mnie dokładnie pani korektorka artykułu, która wystosowała do mnie maila w którym "jak byk "stoi : ja Cię rozumie
Myslałam, ze to zwykła literówka, ale słowo powtarzało się parę razy.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-31, 18:28   #20
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
mam w nosie to, jak ktos mówi czy pisze...
W zasadzie też mi to zwisa i powiewa

Natomiast.
Dziewczyny, dajcież już spokój z tymi błędami, bykami, kwiatkami... ileż można zauważać czyjeś potknięcia a swoje przemilczać?
No, nie łudźmy się: nawet najlepszym zdarzy się zrobić jakiegoś byczka (nie uwierzę, że ostała się jakaś osoba, która ani razu takiego czy inszego orta nie popełniła )
no i zaraz ktoś napisze, że ta moja wypowiedź jest bez ładu i składu, że zero w niej logiki i byk byka bykiem pogania
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:35   #21
Luba
Zakorzenienie

Dlatego ja się czepiam tylko pani korektorki Są osoby, które nie powinny robic błędów. Zawodowo

Stary 2008-10-31, 18:51   #22
Fresa
Zakorzenienie

Lubo, z której strony by nie patrzeć: masz rację.
Zresztą nie tylko zawód zobowiązuje do poprawności językowej.
Gdybym powiedziała, że każdy Polak powinien to potrafić i tak byłyby to tylko pobożne życzenia, więc może się uprę tylko przy absolwentach wyższych uczelni i to bez względu na to czy ktoś będzie panią od polskiego, matematyki czy inszym ekonomistą
Stary 2008-10-31, 18:52   #23
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
W zasadzie też mi to zwisa i powiewa

Natomiast.
Dziewczyny, dajcież już spokój z tymi błędami, bykami, kwiatkami... ileż można zauważać czyjeś potknięcia a swoje przemilczać?
No, nie łudźmy się: nawet najlepszym zdarzy się zrobić jakiegoś byczka (nie uwierzę, że ostała się jakaś osoba, która ani razu takiego czy inszego orta nie popełniła )
no i zaraz ktoś napisze, że ta moja wypowiedź jest bez ładu i składu, że zero w niej logiki i byk byka bykiem pogania
Oczywiście, ale jak ktoś nagminnie popełnia błędy ortograficzne, to aż się człowiekowi czytać odechciewa.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:57   #24
aga378
Raczkowanie

A ja słyszałam, że słowo " poszłem" jest juz tak powszechnie używane, że podobno w mowie potocznej jest już dopuszczalne.
aga378 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 19:02   #25
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
- Bo tu pisze, ze...
- Co tu JEST NAPISANE?

Forma: "bo tu pisze, że..." jest JUŻ POPRAWNA (jeśli coś wytykamy, to może się najpierw upewnijmy, czy aby na pewno mamy rację, a nie wprowadzajmy innych w błąd przez własne niedoinformowanie? )
Stary 2008-10-31, 19:03   #26
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Ja jak wiekszosc powyzej, ortograficzne rozumiem, sama duzo robie piszac na kompie, raz dysleksja, dwa nieuwaga, trzy niechlujnosc, ale gramatycznych nie trawie. Moje ulubione: moim rodzicA, ludziA (a z ogonkiem) i wlaczac itd. brrrrrr.

Cytat:
- Bo tu pisze, ze...
- Co tu JEST NAPISANE?
to akurat nie jst juz blad. Zostalo zaakceptowane jako (w domysle) "autor" pisze.... Tak mi sie przynajmniej ("bynajmniej" -) wydaje.

Mysle, ze wspomniana metoda powtarzania-poprawiania jest najlepsza. A poza tym, coz, uzbroj sie w cierpliwosc. Wiekszosc ludzi mowi niepoprawnie gramatycznie. I to nie tylko przypadlosc Polakow. Mieszkam w Szkocji i ucze angielskiego, i wierzcie mi, tyle bledow gramatycznych ile oni robia w angielskim to wystarczy, zeby oblac FCE

A na deser fota, ktora zrobilam w tym roku w Toruniu:
Modlijcie sie przyjaciele, modlijcie......
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_1027.jpg (72,9 KB, 47 załadowań)
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 19:05   #27
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Oczywiscie, kazdemu sie zdarza. Z tym, ze:
- ja osobiscie wole gdy ktos mnie poprawi jesli strzele byka
- sa byczki, byki i cale stada rogacizny i uwazam, ze na to ostatnie powinno sie zwracac uwage.

Stary 2008-10-31, 19:08   #28
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga378 Pokaż wiadomość
a ja słyszałam, że słowo " poszłem" jest juz tak powszechnie używane, że podobno w mowie potocznej jest już dopuszczalne.
plotka!!!

Stary 2008-10-31, 19:14   #29
Ćwirka
ćwir ćwir

Wczoraj na wykładzie siedział za mną chłopak, który opowiadał coś zawzięcie koledze,a ja biedna aż ciarki miałam i w życiu jeszcze nie okazałam tyle silnej woli, jak wtedy. Miałam ochotę się odwrócić i mu w łeb przyłożyć książką. Już pomijam perełki typu "poszłem, doszłem" ale jak mówił "byem, wzioem, zgubiem" to nóż mi się w kieszeni otwierał. W każdym tego typu wyrazie pomijał "ł". Wyobraźcie sobie takiego kozaka, jak to mówi z takim luzackim akcentem. Już się prawie odwracałam i pytałam "dzie byeś? "
Stary 2008-10-31, 19:19   #30
CzarnaLandrynka
Rozeznanie

A mnie skręca, jak widzę 'wziąść', brrr...

Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare!
kupionych - 1
zużytych - 1

House Addict.
Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela.
CzarnaLandrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości