Dlaczego niektórzy księża mają żony? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-28, 09:43   #1
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dlaczego niektórzy księża mają żony?

Naiwne pytanie?
Lektura dzisiejszej prasy.
Dlaczego w ogóle mają?
Dlaczego niektórzy, a nie wszyscy?

Jak powinno być?
Waszym zdaniem.

Wklejam źródło, które może pomóc nieco szerzej spojrzeć na temat:
http://www.rp.pl/artykul/383909_Zona..._oltarzem.html
i zapraszam do dyskusji.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 10:04   #2
Annaluka
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego niektórzy księża mają żony?

Ksiądz człowiek jak każdy inny. Zawód jak każdy inny. Wszyscy powinni mieć rodziny - tzn. powinni mieć możliwość zadecydowania czy chcą się tylko poświęcić Kościołowi czy chcą mieć rodzinę i służyć także Bogu.

Podoba mi się w Kościele instytucja szafarza.
Stary 2009-10-28, 10:17   #3
Nija_
Zakorzenienie

Moim zdaniem księża powinni mieć żony. (Chociaż właściwie powinnam powiedzieć, że nie obchodzi mnie co dzieje się w KK, bo nie czuję się członkiem tej instytucji )

Dlaczego? Np. dlatego, że Biblia mówi, że biskup ma być mężem jednej żony (...dobrze rządzący własnym domem, trzymający dzieci w uległości, z całą godnością. Jeśli ktoś bowiem nie umie stanąć na czele własnego domu, jakżeż będzie się troszczył o Kościół Boży?). Po drugie - wielu ludzi krytykuje kazania księży na tematy dot. małżeństwa i rodziny, tłumacząc: Co on może wiedzieć, przecież nie ma żony, dzieci... Żyjąc w rodzinie, z żoną i dziećmi, ksiądz stałby się bardziej wiarygodny dla swoich parafian.

Skoro w Kościołach Protestanckich ten "model" dobrze funkcjonuje, to nie widzę przeszkód, żeby i księża katoliccy mieli żony.
Stary 2009-10-28, 10:22   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Dlaczego w ogóle mają?
Może się zakochali

Cytat:
Może część uznaje bycie kapłanem tylko w parze z celibatem, nie chcą odchodzić z Kościoła, może ta instytucja jest dla niech ważniejsza niż zakładanie rodziny.

Cytat:
Jak powinno być?
Moim zdaniem lepiej by było, gdyby księża mogli zakładać rodziny. Wydaje mi się, że przez to stają się bliżsi wiernym, dzielą podobne problemy, nie widzę tu sprzeczności - można mieć rodzinę i być duszpasterzem, w moim odczuciu często lepszym, niż osoba oddana całkowicie życiu kościelnemu i przez to oderwana od rzeczywistości w jakiej obracają się ludzie, którym ma przewodzić.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 10:24   #5
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Moim zdaniem lepiej by było, gdyby księża mogli zakładać rodziny. Wydaje mi się, że przez to stają się bliżsi wiernym, dzielą podobne problemy, nie widzę tu sprzeczności - można mieć rodzinę i być duszpasterzem, w moim odczuciu często lepszym, niż osoba oddana całkowicie życiu kościelnemu i przez to oderwana od rzeczywistości w jakiej obracają się ludzie, którym ma przewodzić.
Zgadzam się z każdym słowem.
To samo chciałam napisać, tylko jakoś mi nie wyszło
Stary 2009-10-28, 10:52   #6
foxica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Również się zgadzam
Ksiądz to też mężczyzna, ma swoje potrzeby... Uważam, że gdyby mogli zakładać rodziny (częściowo) uniknęliby różnych skandali, a tak to słyszy się co rusz, tu ksiądz ma dziecko, tam ksiądz "żyje" ze swoją gosposią... Łatwiej byłoby im rozumieć problemy życia codziennego, z jakimi borykają się wierni...

Pozdrawiam
Aga

foxica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 11:49   #7
madmuazelle
BAN stały

Też kiedyś/jakiś czas temu chciałam założyć taki wątek,po oglądnięciu rozmów w toku z kobietami,która miały romans z księciami i były co poniekóre w ciąży.
A co myśle,a no myśle że Księża powinni mieć pozwolenie na posiadanie żon i dzieci,tak jak no jak oni się nazywają,nazwa mi uciekła.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 12:12   #8
kiniaczeq
Zakorzenienie

Zgadzam się ze stwierdzeniem z tej strony:

Cytat:
Zwolennicy tych rozwiązań argumentują, że dzięki możliwości założenia rodziny w Kościele przybyłoby powołań, a żonaci księża byliby bardziej wrażliwi na sprawy parafian.

Dla mnie to trochę kłóci się z naturą człowieka, po za tym ksiądz to też człowiek, również ma potrzeby, a jest narzucone coś takiego że "Bogu, tylko Bogu.". Nie rozumiem, co jest złego w służeniu Bogu i posiadaniu rodziny.
Przypuszczam, że gdyby ksiądz mógł mieć żonę to nie byłoby tyle wspomnianych skandali w wątku.

Edytowane przez kiniaczeq
Czas edycji: 2009-10-28 o 12:13
kiniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 12:34   #9
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Też kiedyś/jakiś czas temu chciałam założyć taki wątek,po oglądnięciu rozmów w toku z kobietami,która miały romans z księciami i były co poniekóre w ciąży.
A co myśle,a no myśle że Księża powinni mieć pozwolenie na posiadanie żon i dzieci,tak jak no jak oni się nazywają,nazwa mi uciekła.
Pastorzy
Stary 2009-10-28, 12:55   #10
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Naiwne pytanie?
Lektura dzisiejszej prasy.
Dlaczego w ogóle mają?

Jak powinno być?
Waszym zdaniem.

Wklejam źródło, które może pomóc nieco szerzej spojrzeć na temat:
http://www.rp.pl/artykul/383909_Zona..._oltarzem.html
i zapraszam do dyskusji.
Hm, z tresci posta/artykulu brzmi, jakby to bylo ksieza katoliccy, a oni ksiezmi katolicki juz nie sa...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 15:56   #11
Rena
Zakorzenienie

Pierwotnie chodzilo o majatki koscielne. Brak zon i dzieci ulatwial sprawy spadkowe i wszystko co nalezalo do ksiedza za jego zycia przechodzilo do kosciola, po jego smierci. Taki chyba jest historyczny rodowod celibatu.

Co do potrzeb to sie nie wypowiadam, jednak jest to mozliwe ze ludzie zyja w celibacie, skoro sa tacy co tak zyja. Nie mowie, ze wszyscy ktorzy deklaruja celibat, czy nawet go zaprzysiegli, ale spora czesc z nich owszem. Plus ci co nie musza, a jednak tak wlasnie zyja.

Wypowiadanie sie z mojej strony jakimi prawami powinna sie rzadzic instytucja taka jak kosciol byloby rownie merytoryczne, jak moje opinie jak wnuki wychowywac lub jak przejsc cale Himalaje. Co ciekawe ci sami co mowia, co ksieza moga wiedziec o zyciu w rodzinie, dobrze wiedza jak zyje sie w stanie duchownym. Tak jest to logiczne Mi sie wydaje ze jednak ksieza ciut wiecej wiedza, bo wiekszosc z nich wychowywala w rodzinie, podczas gdy niewielu wiernych bylo kiedykolwiek duchownymi.

Co do hipokryzji czy podwojnego zycia - budzi to powszechny niesmak takze moj, bo zaklamanie to jednak zawsze jest zaklamaniem. Lepiej jednak zastanowic sie nad przyczyna niz skutkiem, bo to raczej szczyt gory lodowej, a problem duzo bardziej zawily.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 16:27   #12
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm, z tresci posta/artykulu brzmi, jakby to bylo ksieza katoliccy, a oni ksiezmi katolicki juz nie sa...
Słuszna uwaga.
W odniesieniu do artykułu jako źródła informacji.
Lecz z braku laku jak można wyczytać... msza się sama nie odprawi.

Jeżeli zaś chodzi o tytuł wątku/treść posta, zadałam w nim pytanie/pytania, których nie należy przesadnie komplikować, a raczej rozpatrywać w sensie ogólnym, ponieważ... niektórzy księża mają żony.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2009-10-28 o 16:59
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 16:30   #13
rapifen
Zakorzenienie

A ja radzę sobie przypomnieć z jakiego powodu wprowadzono celibat.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 16:30   #14
angela0033
Zadomowienie

moim zdaniem księża powini mieć żony
Stary 2009-10-28, 21:14   #15
Eper
Raczkowanie

A ja zasłużę na lincz pewnie, ale co tam.
Denerwują mnie debaty z serii "Jak w Kościele Katolickim być powinno" (oczywiście mam na myśli te dotyczące kwestii doktryn etc, nie jakichś nadużyć). Jaki to ma sens? Nie zostaje (a przynajmniej nie powinien) kapłanem katolickim ten, któremu się nie podoba idea celibatu, proste. Ogólnie rzecz ujmując - nie podoba Ci się, że musisz czegoś przestrzegać, co nakazuje KK - nie rzucaj się, tylko nie uznawaj się za członka KK i po sprawie. Nie uznaję wszelkich tworów typu "wierzący niepraktykujący" itp. Członkiem danego wyznania jest ten kto zgodnie z zasadami tego wyznania postępuje.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości