|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() co byście zrobiły??
A co jesli mamy z chłopakiem po 23 lata. razem jesteśmy ze sobą od 6 lat. aż tu nagle, jak nawiązała sie rozmowa o slubie to słyszycie taki tekst, że jeszcze on nie jest gotowy ani na slub ani na zaręczyny i nie wie czy w ciągu najbliższych 2 lat będzie na to gotowy?? że chce tego.... ale nie wie kiedy bedzie gotowy.. co o tym wszytskim mysleć?? czy on mnie włąściwie jeszcze kocha... podłamałam sie troszke. bo nie chce wychodzi s zamąż mając ponad 25 lat....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co byście zrobiły??
dlaczego nie chcesz wychodzic za maz w wieku 25 lat??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
w wieku 25 lat tak..( bo chce za 2 lata) przynajmniej tak to kiedys ustaliliśmy.. nie wiem czemu on mi nagle mówi ze nie jest gotowy ani na slub ani na zaręczyny i juz góry wie ze pewnie w ciagu tych 2 lat nie bedzie na to gotowy.. czyżby mnie przestał juz kochac?? (choc zapenwia ze tak nie jest)??nie wiem co mam o tym mysleć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze nie można zakładać sobie, kiedy wyjdzie się za mąż, bo jak to zwykle z planami bywa często nie wypalają. Po drugie znam wiele par, które po tak długim chodzeniu ze sobą rozstają się albo jeszcze przed ślubem, albo zaraz po. Po trzecie macie dopiero 23 lata, a chłopcy w tym wieku są najczęściej jeszcze chłopcami,a nie mężczyznami. Ja wychodzę za mąż w wieku 31 lat i nie jest to dla mnie jakaś wielka tragedia. Powiem szczerze, że sama dojrzałam do zamążpójścia dopiero przed trzydziestką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
hehe- Bess - nie wiesz? spójrz na nas ...
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Porozmawiajcie na poważnie, zajrzyj do wątku "Wymarzony pierścionek-wymuszone zaręczyny" i po prostu czekaj, aż przyjdzie właściwy moment, a w każdym razie nie dąsaj się na partnera. Postaw raczej na chęć porozumienia i życzliwą wolę, niż na wzajemne urazy. Przecież najważniejsze, że jesteście, kochacie się, to i kompromis nie powinno być trudno. Tylko pamiętaj: kompromis polega na tym, że i on ustąpi, ale i Ty trochę też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Czytam i po prostu trochę nie mogę w to uwierzyć. Rozumiem Cię jeśli chodzi o obietnicę ze strony Twojego mężczyzny, ale nie rozumiem ze względu na hasło - 25 lat. Ja na dzień dzisiejszy mam 26 lat, a mój chłopak niedługo będzie obchodził 31 urodziny. Jeśli już to mamy zamiar wziąć ślub za rok i uważam, że to bardzo dobry moment, bo może akurat będziemy na tyle dojrzałymi i odpowiedzialnymi ludźmi, by stworzyć udane małżeństwo, a w przyszłości być szczęśliwą rodziną.
Głowa do góry - może to wcale nie jest aż tak straszne, jak Ci się wydaje, poza tym daj facetowi dorosnąć do takich decyzji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
oj skad ja znam to
![]() ![]() Prawie ta sama sytuacja. Jestesmy ze soba 6 lat i ja mam 22 lata a moj wybranej 24. Przyznam ze on jest bardziej dojrzały i odpowiedzialny niz ja. Kiedy sie zaręczaliśmy rok temu to nie byłam przekonana że juz chce ślubu i dawałam mu to do zrozumienia, no ale zaręczyny to jeszcze nie ślub ![]() ![]() W grudniu tego roku pobieramy sie. Ważne żebyś nie naciskała go zbytnio tylko mówiła o swoich uczuciach i potrzebach(tak wlasnie robil moj TZ i sama doszlam do tego ze ma racje ![]() Wiec mysle ze cierpliwosc i duzo rozmow sa potrzebne. Mysle ze oswoi sie powoli z ta mysla ze wasz związek idzie do przodu i w pewnym momencie oboje świadomie i dobrowolnie staniecie na slubnym kobiercu
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
a ja mam 26 lat i slub za 3 tygodnie i bynajmniej nie czuję się dinozaurem,
a co ciekawe nasz ksiądz słysząc że mój wybranek ma 25 lat powiedział: młody chłopak fiu fiu.... rzeczywiście granica wiekowa ostatnio przesuwa się do góry i dziś faceci najczęściej bliżej 30-tki niż 20-stki podejmują decyzję o ślubie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja tak samo jak Ty tez mialam watpliwosci, czy mnie jeszcze kocha, bo gdy tylko wspomnialam o slubie, udawal ze nie slyszy, przez dwa tygodnie suszylam mu glowe o to, gdy pojechalismy do Polski na urlop zareczylismy sie a cala rodzina wiedziala o tym duzo wczesniej, zanim jescze zaczelam o tym z nim rozmawiac. Tak wiec nie powinnas robic mu scen, wypytywac sie, moze nie jest gotowy, w koncu zarowno on jak i ty nie musiscie byc gotowi, bo to powazny krok w zyciu. Moze po prostu czeka na odpowiednia chwile. Chyba nie chcesz zeby zareczal sie z toba z koniecznosci? bo ty masz taka ochote? Przepraszam, ale to jest moje zdanie, ktore zrozumialam dopiero po jakims czasie. Ja bede miala 25 i wcale nie uwazam, ze to za pozno....
Pozdrawiam ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja myślę podobnie jak Ty ![]() ![]() A jeśli chodzi o problem, to najlepszym rozwiązaniem będzie chyba szczera rozmowa, bez owijania w bawełnę i miejsca na domyślanie się. Oboje będziecie wiedzieć na czym stoicie. I potwierdzam, że pary z długoletnim stażem bardzo często rozstają się przed ślubem, lub zaraz po. Ale z moich obserwacji wynika, że dziewczyny z tych par w ciągu roku, dwóch wychodzą za innego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ale oni już szczerze rozmawiali - ona chce ślubu a on nie, więc dla mnie sytuacja jest jasna.
Ze mną było własnie tak jak z Ahtagą - mój TŻ chciał już dawno ślubu ale ja nie chciałam i nie robił mi z tego powodu żadnych wymówek, nie dąsał się itp. Wiedział że go kocham i chcę z nim być ale na ślub chciałam jeszcze poczekać. I myślę że teraz kiedy oboje tego bardzo chcemy jest to o wiele bardziej radosne wydarzenie niż gdybym wychodziła za mąż tylko dlatego żeby nie zrobić mu przykrości. Madzialenka chyba nie chciałabyś iść do ołtarza i zastanawiać się czy on tego naprawdę chce czy robi to tylko dla świętego spokoju żebyś mu więcej nie "truła". Powinnaś uszanować jego decyzję i cieszyć się z tego że jesteście razem i się kochacie. Chyba że Tobie zależy tylko na tym żeby wyjść za maż przed 25 - czego zupełnie nie rozumiem. A co do par z długoletnim stażem to ja akurat nie zauważyłam tendencji do rozstawania się przed ślubem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jeśli masz ochotę zaczekać az on się łaskawie zdecyduje to warto nie zaprzepaszczac waszego zwiazku...(zapewne gdy koledzy i kolezanki z waszego grona znajomych zaczną planowac sluby jemu tez wpadnie ten pomysł do głowy)... mój tż tez nie lubi rozmawiac o ślubie i wogóle strasznie mnie to męczy bo ciągle mam wrazenie ze tylko ja tego chce... on zaprzecza ale jak tu wierzyc jak brak w nim jakiegokolwiek entuzjazmu (tłumaczy sie brakiem czasu i innymi obowiazkami)
Gdzieś pośród sześciu miliardów głów Dwie pary rąk dwie pary nóg na zawsze Ty i ja I mówię ci to nie pierwszy raz Za nami już przed nami jeszcze kupa czasu Ty i ja http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201401430.png Waiting for my only miracle. Mój Aniołeczek 05.10.2009 [*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
e tam ja w dniu slubu bede miala skonczone 24 lata a tż 23
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No właśnie. Ja się rozstałam ze swoim TŻ po 7 latach bycia razem. Myślałam, że jesteśmy sobie przeznaczeni. Przeżyliśmy niejedną rozłąkę. Jednak wszystko rozpadło się, ponieważ ja chciałam przejść na kolejny "etap związku". Nie chodziło mi o ślub, ale o wspólne zamieszkanie. Tym bardziej, że dzieliła nas 150 km odległość (bo jesteśmy z innych miast). Czekałam na to kilka miesięcy i się nie doczekałam. Zawsze miał niby ważny powód, który mu uniemożliwiał przeprowadzkę do mnie. Dlatego 3 tyg. temu podjęłam decyzję o rozstaniu. Oboje mamy po 25 lat, ale inne plany co do swojej przyszłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Do ślubu trzeba dojrzeć,a każdy robi to w innym tempie.Moj Kamil oświadczył mi sie po dwoch latach związku chociaz on od poczatku chcial sie żenić.Tu z kolei ja stopowałam.Mielismy po 19 lat dzielilo nas 650 km...Teraz po studiach uznalismy ze to odpowiedni moment-slub bedzie 2 dni po naszej 6 rocznicy.
Ciesze sie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Widzę, że założycielka wątku została narzeczoną i to szybciej niż sie spodziewała
![]() Gratuluję ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Również gratuluje
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
tak tak ja już gratulowałam
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ciekawe na kiedy planują ślub
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
na 2009r planują
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja doskonale rozumiem autorke
![]() ![]() Tak jak powiedziala M.a.r.t.a - kazdy obraca sie w innym towarzystwie dlatego ma inne doswiadczenia czy obserwacje ![]() W moim otoczeniu zauwazylam ze pary pobieraja sie do 25 roku zycia i pary z dlugoletnim stazem o dziwo sie rozpadaja... Ja takze troche meczylam TZta zareczynami, slubem..., ale On chcial, a ja tylko staralam sie przyspieszyc Jego decyzje z oswiadczynami ![]() Z reszta nie tylko ja ale takze Jego cala rodzinka ![]() ![]() Slub (bez zapeszania!) za 8 miesiecy i 8 dni - po 3 latach i 4 miesiacach bycia razem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.